شبکههای اجتماعی مجازی و هویت فردی
یافتههای این پژوهش مبتنی بر آن است که نخست پدیده مد و مدگرایی در شبکههای اجتماعی مجازی از سرعت و دامنه فراگیری بیشتری نسبت به جامعه برخوردار است که گاهی اقشار با فاصله های اجتماعی معنادار را به یک گونه تحت تأثیر قرار می دهد
شنبه، 2 آذر 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
در ادامه، بعد دو پرسش تکمیلی در این ارتباط مطرح می شود: ۱- این رمزگذاری افراطی در چه حوزه هایی تمرکز یافته و چه گرانیگاههای معنایی ای دارد؟ ۲- ارتباط انگاره و خودانگاره من در این زمینه نو چطور دستخوش تغییر می شود و چه فرصتها و تهدیدهایی را پدید می آورد؟
این دو پرسش با تکیه بر نظریه سیستم های پیچیده تحلیل می شوند و سه گزاره به عنوان پاسخ به آنها پیشنهاد میشود. نخست آن که با نوعی جبران روانشناختی محدودیت های جامعه شناختی در فضای مجازی روبرو هستیم. یعنی گرانیگاه معنایی پیکربندی و ارائه هویت فردی در شبکههای اجتماعی، بر اموری مانند جنسیت، باورهای سیاسی، و باورهای دینی تمرکز یافته و در بیشتر موارد هم مضمونی تابو و حرمت گذاری شده را رمزگذاری می کند. دوم آن که به دلیل نوپا بودن این قلمرو ارتباطی، با مخدوش شدن پیاپی مرز من و دیگری روبرو هستیم و به این ترتیب حریم خصوصی به شکلی فرساینده و پیوسته مورد دست اندازی دیگری قرار می گیرد. سوم آن که جریان روان و بی مانع اطلاعات، آزادی بی قید و شرط عقیده و بیان، و امکان اندر کنش من با دیگری در چند لایه متفاوت از خصوصیت / عمومیت، امکان آموزش کاربران و بازسازی رادیکال خودانگاره را به دست می دهد، و این مهم ترین فرصتی است که از این پدیده نوبنیاد برمی خیزد.
رسانههای جدید به ویژه اینترنت عرصههایی تازه در مقابل انسان عصر حاضر گشوده است. تعاملی بودن اینترنت و قابلیت های آن، این امکان را فراهم آورده که انسانها بتوانند از طریق صفحه کلید و بدون محدودیت مکان و فضا با یکدیگر ارتباط پیدا کنند و در فضایی مجازی، انواع هویتهای مجازی را جعل کنند و با این شیوه فضای اینترنت به فضای تعامل میان هویتهای مجازی تبدیل گردد. در این راستا هدف از انجام این پژوهش که از حیث اهداف در زمره تحقیقات (توصیفی - همبستگی) می باشد، مطالعه، شناخت و بررسی ارتباط و همبستگی بین متغیرهای مستقل (سن، جنسیت، میزان تحصیلات، ناشناختگی و...) و متغیر وابسته (شکل گیری هویت مجازی در بین کاربران دانشجو بوده است. روش انجام این تحقیق، پیمایشی بوده و از ابزار پرسشنامه جهت جمع آوری داده ها و اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد شهرستان هرسین بوده است که با روش نمونه گیری طبقه ای، نمونه ای بالغ بر ۳۶۲ نفر انتخاب گردیده است. در پایان تجزیه و تحلیل داده ها و در راستای اثبات فرضیات مشخص گشت که متغیرهای سن، مقطع تحصیلی، استفاده ناشناخته و معرفی خود به صورت ایده آل با متغیر وابسته ایجاد هویت مجازی رابطه معنی داری داشته است، ولی متغیر سن همبستگی معنی داری را با ایجاد هویت مجازی نشان نداده است.
یکی از پدیدههای رایج اجتماعی معاصر مسأله مد و مدگرایی است. شاید کمتر خانواده ای باشد که با این پدیده در گیر نباشد. مد بازتاب و انعکاس لایه های زیرین فرهنگی جامعه است؛ و نمود این پدیده براساس آمارهای بدست آمده در میان زنان به مراتب بیشتر از مردان می باشد. اگر مدگرایی در فضای مجازی به عنوان وجهی از ابراز هویت در میان کاربران دیده شود، مطالعه صفحات کاربران ایرانی و ویژگی های قشری انها در شبکههای اجتماعی می تواند نشانگر ابعاد هویتی مختلف آنها باشد. حال سؤال اصلی این تحقیق این است که آیا پدیده فراگیری مد در فضای مجازی اقشار متنوع تری را به لحاظ شاخص های مختلف دربر می گیرد؟
برای پاسخ به این سؤال از روش پیماش برخط پرسشنامه ای برای درج مشخصات قشری کاربران در میان نمونه ای از جامعه آماری کاربران زن ایرانی فیس بوک استفاده میشود. همچنین نشانگان هویتی مورد استفاده در میان کاربران به روش تحلیل محتوا گرد آوری میشود. تا وجود یا عدم وجود تفاوت ها در قشر اجتماعی کاربر و کنش های مجازی اش مورد بررسی قرار گیرد. یافتههای این پژوهش مبتنی بر آن است که نخست پدیده مد و مدگرایی در شبکههای اجتماعی مجازی از سرعت و دامنه فراگیری بیشتری نسبت به جامعه برخوردار است که گاهی اقشار با فاصله های اجتماعی معنادار را به یک گونه تحت تأثیر قرار می دهد، دوم این که در میان کنشگران فضای مجازی اقشار جوان نزدیک به طبقه متوسط و بالا پیشرو بوده اند که این اقشار جوان نزدیک به طبقه بالا بسان مرجعی برای دیگر اقشار با خاستگاه های دورتر به شمار می روند و سوم این که در سالهای اخیر حوزه نفوذ مد با توجه به ویژگی های ساختاری شبکههای مجازی، جوانان متعلق به اقشار سنتی تر در مراکز دورتر را نیز در بر گرفته است. که این می تواند به دلیل کمتر روبرو بودن با ملاحظات و معذوریت های اجتماعی باشد.
منبع: فضای مجازی و هویت، دکتر شقایق حیدری، انتشارات تمدن ایرانی، چاپ دوم، تهران، 1394
مقالات مرتبط
رابطه هویت ملی با هویتهای فضای مجازی
بازنماییهای زنانه در شبکههای اجتماعی
فراتحلیل مطالعات فضای مجازی و هویت
هویت ملی در فضای مجازی
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
تأثیر ماهواره و اینترنت بر دانشجویان دختر
سهشنبه، 28 آبان 1398
مد و چالشی به نام هویت
سهشنبه، 23 مهر 1398
تازه های مقالات
متن کامل سوره انسان با خط درشت + صوت و ترجمه
نگاهی به دستاوردهای خون پاک شهدا در پرتو بیانات رهبری
بهترین خوشنویسان معاصر ایران
هزینه راه اندازی کلینیک کاشت مو چه قدر است؟
تفریحات شبانه در وان ترکیه
ماههای حرام: فلسفه، تاریخچه و احکام
متن کامل حدیث کسا با خط درشت + صوت و ترجمه
چه کار کنیم در سن بلوغ جوش نزنیم؟
چگونه در سفر کربلا بیشترین بهره مندی را ببریم؟
بهترین خوشنویسان تاریخ ایران
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
مهم ترین خواص هویج سیاه
نماز قضا را چگونه بخوانیم؟
پیش شماره شهر های استان گیلان
موارد بیشتر برای شما
حکمت | آرامش زندگیم امام رضا (علیهالسلام)! / استاد توکلی
متن کامل سوره انسان با خط درشت + صوت و ترجمه
نگاهی به دستاوردهای خون پاک شهدا در پرتو بیانات رهبری
بهترین خوشنویسان معاصر ایران
تاریخچه اختلافات میان پاکستان و افغانستان
هزینه راه اندازی کلینیک کاشت مو چه قدر است؟
سنسورها و نقش آنها در فناوریهای پیشرفته
تفریحات شبانه در وان ترکیه
السدودانی: شهید سلیمانی در مسیر صالحین گام برداشت
آزمایش سامانههای پدافندی جدید
اعلام زمان تقریبی تشییع شهید سید حسن نصرالله
رزمایشهای اقتدار از امروز تا ۲ ماه دیگر ادامه خواهد داشت
سردار تنگسیری: دیپلماسی همراه با میدان جواب میدهد
ماجرای بازرسی از کیفهای دیپلماتهای ایرانی در لبنان
جزئیات سند جدید همکاری ایران و روسیه از زبان بقایی