حجاب در مصر متمدن
ترقی و شکوفایی زن مسلمان محقق نخواهد شد مگر با شکوفایی و بیداری اسلام و آزاد شدن زن در گرو آزاد شدن قرآن و سنت صحیح است .
دوشنبه، 18 آذر 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
نظیره زین الدین در زمانی که تعداد مجتهدان اندک بود، به حق مصلحی مجتهد بود. او گام بعدی را که هم قاسم امین و هم طاهر حداد در آن متوقف شده بودند برداشت. البته طاهر حداد با تألیف کتاب زنان ما میان شریعت و جامعه از نظر زمانی تالی او محسوب می شود. او به امر خطیر مطالعه و بررسی تفاسیر و آراء فقهی که در کنار گذاشتن و تحقیر زن به آنها استناد می شود . به خصوص پس از آنکه در زبان عوام به شعارها، الفاظ و ارزش های متداول تبدیل شدند - پرداخت و آنها را بر کتاب خدا و سنت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) عرضه کرد و نادرستی و یکجانبه گرایی آنها را اثبات نمود. او با استناد به سایر نظریات و دیدگاههای متفاوت فقها و اجتهاد خود که مبتنی بر دانش گسترده او در ارتباط با زبان و دین بود و با مساعدت پدر فقیه و روشنگرش و اعمال قواعد اجتهاد و روشهای صحیح آن بدون خروج از نص یا روح وحی، قرائت های جایگزینی را مطرح نمود. علی رغم توجه نظیره زین الدین به تفاصیل آیات و احادیث و آرای مفسرین، او موفق شد نظریات خود در خصوص زن را در قالب یک دیدگاه و ساختار اصلاحی کامل منظم کند. شاید بتوان گفت مهمترین ویژگی های آن عبارتست از:
اولا: ترقی و شکوفایی زن مسلمان محقق نخواهد شد مگر با شکوفایی و بیداری اسلام و آزاد شدن زن در گرو آزاد شدن قرآن و سنت صحیح است . از نظر اصول و مبادی و روح و نص - از اسارت و جمود قرائتها و مفاهیم تاریخی که در مراحل گذشته به آنها چسبیده و تأکید بر حق هر طبقه یا نسل در فهم و قرائت دینشان - بدون قیمومت از پیش تعیین شده - در چهارچوب قواعد و ثوابت دین و ثوابت .
ثانیا: مسئله زن در گرو جدا کردن فرهنگ استبداد و اجباری است که از نظر تاریخی به فرهنگ اسلامی تحمیل شده و نیز در گرو کشف دوباره و رسیدن به کنه آزادی و حقوق انسان در اسلام در مواجهه با منابع اجتماعی، اقتصادی و سیاسی قدرت انسان است. شاید این اندیشه که نظیره زین الدین با اختصاص فصل اول کتابش (حجاب و بی حجابی) به مفهوم آزادی و ریشه های دینی آن به تقویت آن پرداخت، از جالبترین اندیشه ها و مقدمات در خصوص نهضت زنان باشد که نظیره زین الدین آن را افزوده و به وسیله آن بر معاصرینش و اصلاح طلبان پس از خود، پیشی گرفته است.
ثالثا: راه اصلاح دینی و اجتماعی به خصوص در مسئله زن، اعمال دین و عقل و تعامل آن دو با هم است از طریق اعمال عقل در دین. او از تجربه خود می گوید: «کتاب خدا، کتابهای حدیث شریف و کتب فقه و تفسیر را گشودم و عقل را آزاد گذاشتم تا در آنها تدبر کند، در نتیجه در کتاب خدا و سنن رسولش(صلی الله علیه و آله و سلم) انوار هدایت در مسئله آزادی و آزادی و حقوق زن آنچنان برایم آشکار شد که خورشید از طلوع کردن شرم داشت.»
رابعا: زن مسلمان باید مسئولیت مشارکت فعال در روند اصلاح اجتماعی و فکری و اجتهاد مقتضی با آن را به دوش بگیرد. او در این خصوص تأکید می کند که: «آری زن هم باید مانند مرد در حکومت مردمی شرکت داشته باشد. او نه تنها کاملا حق دارد در تفسیر و تأویل اجتهاد شرعی مشارکت کند بلکه در تفسیر آیات مربوط به تکالیف و حقوقش به مردان اولویت دارد. زیرا صاحب حق و تکلیف بهتر از دیگران آنها را می شناسد».
کتاب نظیره زین الدین در زمان انتشارش (۱۹۲۸م) سر و صدای فراوانی به راه انداخت زیرا متضمن تلاش های جدی بود که شایسته بود در زمره مهمترین و بارزترین اقدامات و مشارکتها در پشتیبانی از مسئله زن از دیدگاه اسلامی اصلاح طلبانه روشنگر محسوب گردد. اما چندی نگذشت که این اقدام بزرگ به فراموشی سپرده شد یا اینگونه وانمود شد. درحالیکه تفسیرهای فمینیستی معاصر در خصوص به حاشیه راندن زنان و نادیده انگاشتن بسیاری از مشارکت های بانوان پیشگام نخستین، انگشت اتهام را به سوی «تعصبهای مردانه» نشانه می روند، بسیاری از این متعصبین علیه این عمل نظیره زین الدین با هم متحد شدند. و علاوه بر آن جریان یاد شده، جریان اردوگاه سنت گرایان محافظه کار در جریان اسلام گرایی هم وجود داشت که همواره و به شدت در طول این قرن همان دلایلی را تکرار می کرد که نظیره زین الدین آنها را می کوبید. و در نهایت جریان غیر مذهبی که به دلیل اضمحلال قدرت جریان اصلاح طلب اسلامگرای روشنگر ابتکار عمل را در مسئله زن به دست گرفت و تا امروز آن را در انحصار خود در آورده است به گونه ای که پس از خاموش شدن صدای محمد عبده، ملک حفنی ناصف و نظیره زین الدین، آزادی زن و عدالت در مورد او در انحصار جریان سکولار درآمد. ما در دوران خود فاقد آن حجم از آثار هستیم که این نویسندگان می توانستند آن را به وجود بیاورند. و این فقدان، سبب به هدر رفتن انرژی و وقت جریان اصلاح طلب معاصر در مناقشهای شد که پیش از این نظیره زین الدین توان خود را صرف آن کرده بود، در حالی که ما هنوز به جایی که او رسید نرسیده ایم. یادش گرامی باد.
منبع: زن و جوامع عرب در طول یک قرن، منی ابوالفضل، مترجم دکتر هومن ناظمیان، مؤسسه انتشارات امیر کبیر، چاپ اول، تهران، 1394
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
استفاده عمومی ممنوع
سهشنبه، 21 اسفند 1386
پوشش فقط براى زنان نه مردان! چرا؟
سهشنبه، 21 اسفند 1386
پوشش در عهد ايران باستان
سهشنبه، 21 اسفند 1386
پوشش در عهد ايران باستان
سهشنبه، 7 اسفند 1386
پوشش فقط براى زنان نه مردان! چرا؟
سهشنبه، 7 اسفند 1386
چرا زنان باید حجاب داشته باشند؟
دوشنبه، 6 اسفند 1386
حجاب ريشه در تاريخ كهن ايران زمين دارد
سهشنبه، 30 بهمن 1386
حجاب ؛ حريم و كرامت زن مسلمان
سهشنبه، 30 بهمن 1386
پوشش زنان در نظام اسلامي
سهشنبه، 30 بهمن 1386
تازه های مقالات
کاهش هزینهها، افزایش سود خرید عمده و ایمن از علیبابا
بهترین مرکز تعمیر کنسول بازی در تهران [PS5،PS4،xBox]
خطابهای ماندگار وصیت نامهی سردار سلیمانی
تعبیر قرآنی خانه عنکبوت و مفاهیم علمی درباره آن
اعجاز علمی قرآن در آیه «وَ النَّهارِ إِذا جَلاّها»
اعجاز علمی قرآن؛ شکافتن دانه و هسته در آیه 95 سوره انعام
اعجاز علمی قرآن؛ حکمت آفرینش آسمان ها و زمین در شش روز
اعجاز علمی قرآن در آیه «وَ السَّماءِ ذاتِ الرَّجْعِ؛ به آسمان بازگرداننده»
اعجاز علمی قرآن؛ اختلاف شب و روز در آیه 164 سوره بقره
اعجاز علمی قرآن در آیه اللّهُ الَّذِی جَعَلَ لَکمُ الْأَرْضَ قَراراً
بیشترین بازدید هفته
چهار زن برگزیده عالم
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان گیلان
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
نماز قضا را چگونه بخوانیم؟
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
موارد بیشتر برای شما
کاهش هزینهها، افزایش سود خرید عمده و ایمن از علیبابا
توضیحات قالیباف درباره علت عدم ابلاغ لایحه عفاف و حجاب
شام خوردن عراقچی در رستوران این بار در چین
جزئیات دستگیری غاصب عناوین قضایی و امنیتی در ساری
آخرین وضعیت پرونده فرزندان معاون اول سابق عدلیه
رونمایی از تندیس «شهید جمهور» در تهران
بقایای موشک بالستیک یمن در تلآویو
فرار صهیونیستها از ترس حمله موشکی یمن
رسم زندگی در غزه
موشک هایپرسونیک یمن در آسمان ایلات اشغالی
رئیس بانکمرکزی: قیمت دلار از آمریکا جهتدهی میشود!
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه اشغالگران در غزه
آخرین وضعیت پروندۀ تتلو
سفیدشویی تروریستها در دمشق توسط سایبریها
اژهای: دشمن در برابر شهید سلیمانی خضوع میکند