آزادی مطبوعات (قسمت اول)
روزنامهها و مجلاتی که مقالات و گزارش های منتقدانه نسبت به حکومت چاپ می کنند و همچنین شبکه دولتی SABC، اکنون خیلی مستقل تر از زمان آپارتاید هستند.
چهارشنبه، 4 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
در مقابل، در جوامع محلی، شبکههای ارتباطی و اطلاعاتی قویا در درون یک اجتماع محلی یا منطقه ای خاص با موانع سخت تر در برابر نفوذ نیروهای خارجی ریشه دارند. انتظار می رود که عقاید و نگرشهای مردمی که در جوامع محلی زندگی می کنند، کمتر تحت تأثیر اثرات فرهنگی جریانهای اطلاعاتی فرامرزی قرار گیرند. جوامع محلی. پرت ترین موردها مانند میانمار، ایران، سوریه، هایتی، نپال، بروندی و رواندا، به شکل ضعیفی در بازارهای جهانی ادغام شده اند. این کشورها، همچنین، از شبکههای عمده ارتباطات ملی، بین المللی و منطقه ای نسبتا جدا افتاده اند. از این رو آنان با مشکل فقدان سرمایه گذاری در زیر ساختهای مخابراتی روبه هستند و در جامعه مدنی مدارای اندکی نسبت به آزادی مطبوعاتی برای روزنامه نگاران و گزارشگران دارند. برخی از این جوامع، مانند زیمباوه، ایران، مصر، سوریه و پاکستان دوره های متناوبی از آزادسازی رسانهها را تجربه نموده اند که به دنبال چنین دوره هایی، رخدادهایی مانند توقیف رسانهها توسط دولت، منازعات دوره ای بین مقامات حاکم، نیروهای محافظه کار، جنبش های اصلاحی مخالف در جامعه مدنی و روزنامه نگاران مستقل بر سر کنترل مطبوعات، رخ داده است.
کشور سوریه، مثال خوبی برای این موضوع است که دولت چگونه به انزواگرایی کمک می کند. در این کشور، دولت مالکیت و کنترل غالب رسانهها از جمله روزنامههای الثوره، تیشرین و روزنامه انگلیسی زبان سوریه تایمز را به عهده دارد؛ همچنین خود حزب بعث، نیز روزنامه البعث را منتشر می کند. پس از آنکه در سال ۲۰۰۰ بشار اسد رییس جمهور شد، شکوفایی اندکی در زمینه آزادی مطبوعات در سوریه مشاهده گردید. روزنامههای معمولا آرام حکومتی، محتاطانه شروع به بحث در مورد اصلاحات و دموکراسی کردند و برای اولین بار پس از حدود ۴۰ سال، انتشارات خصوصی مجوز گرفتند. عناوین جدید شامل ارگانهای احزاب سیاسی؛ مانند صوت الشباب و الوهداوی و یک مجله طنز سیاسی بودند. اما طی یک سال، بشار اسد تحت فشار گارد قدیمی به انجام اصلاحات رادیکال هشدار داد. قانون مطبوعاتی جدید یک سری محدودیت ها بر رسانهها تحمیل کرد و انتشاراتی که از مقررات تخطی می کردند، توقیف می شدند. اکنون انتقاد از بشار اسد و خانواده اش ممنوع است و نشریات داخلی و خارجی در صورتی که مطالب تهدید کننده یا افشا کننده چاپ کنند، سانسور می شوند. روزنامه نگاران به خود - سانسوری می پردازند و گزارشگران خارجی به ندرت مورد تأیید قرار می گیرند. خبرنگاران بدون مرز سوء استفاده های رایج را چنین گزارش کرده اند؛ روزنامه نگاران و فعالان سیاسی در هر زمانی و به هر دلیلی در خطر بازداشت شدن هستند. آنان در برابر یک دستگاه دولتی خشن و هوسباز برخاسته اند که به طور مداوم به فهرست اموری می افزاید که بیان آنها ممنوع است. در سال ۲۰۰۶ چندین روزنامه نگار به خاطر مصاحبه با اعضای اپوزیسیون رژیم در تبعید، شرکت در کنفرانس های خارجی با انتقاد از سیاستهای حکومت بازداشت شدند. قبل از اینکه دادگاه نظامی دمشق آنان را به جرم تهدید امنیت دولت محاکمه کند، در معرض رویه های قانونی طولانی قرار گرفتند.» روزنامه نگاران منتقد خارج کشور، برای مطبوعات پان - عربسیت یا لبنانی مانند روزنامه النهار در بیروت و الحیاة در لندن می نوشتند و همچنین همچنین مقالات خود را برای چاپ به الجزیره و سایر کانالهای ماهوارهای منطقه ای می دادند.
تلویزیون سوریه توسط وزارت اطلاعات اداره می شود. این تلویزیون دارای ۲ کانال زمینی و یک کانال ماهواره ای است. این تلویزیون به شکل احتیاط آمیزی شروع به پخش برنامه های سیاسی و مناظراتی پرداخت که قبلا تابو محسوب می شد و گاه گاهی مصاحبه هایی با مقامات اپوزیسیون را پخش می کرد. سوریه در سال ۲۰۰۴ چندین ایستگاه رادیویی خصوصی راه اندازی کرد، اما، این ایستگاه ها از پخش اخبار یا هر مطلبی که محتوی سیاسی داشته باشد، محروم شدند. شبکه اینترنت با وجود حدود 1.5 میلیون کاربر در سوریه تا سال ۲۰۰۷، وسیله ای برای ایجاد اختلاف محسوب می شد. اما از نظر گزارشگران بدون مرز سوریه یکی از بدترین متجاوزان به آزادی اینترنتی است، زیرا، دولت این کشور، وبلاگ نویسان مخالف و وب سایت های خبری مستقل را سانسور می کند. دیدبان حقوق بشر، بیان می کند که حکومت سوریه به شکل منظم، جریان اطلاعات را در اینترنت محدود می کند و افرادی که یادداشت کامنتهای انتقادی می فرستند را بازداشت می کند. به طور کلی، سوریه در شاخص جهانی آزادی مطبوعاتی ۲۰۰۷ گزارشگران بدون مرز از ۱۶۶ کشور رتبه ۱۵۴ را کسب کرد. خانه آزادی نیز بر حسب شاخص آزادی مطبوعات، به سوریه از ۱۹۵ کشور جهان، رتبه ۱۷۹ داده است.
ادامه دارد..
منبع: جهانی شدن و تنوع فرهنگی، پیپا نوریس و رونالد اینگلهارت، ترجمه: عبدالله فاضلی و ساجده علامه،صص186-183، چاپ و نشر سپیدان، تهران، چاپ اول، ۱۳۹۵
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
روندهای دسترسی به اینترنت
سهشنبه، 3 دی 1398
دسترسی به اینترنت در جوامع فقیر (قسمت اول)
سهشنبه، 3 دی 1398
دسترسی به اینترنت در جوامع فقیر (قسمت دوم)
سهشنبه، 3 دی 1398
افراد مسن به رسانههای خبری علاقه دارند
سهشنبه، 3 دی 1398
استفاده از دانش و اطلاعات
سهشنبه، 3 دی 1398
فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی
دوشنبه، 2 دی 1398
فن آوریهای ارتباطی جدید
دوشنبه، 2 دی 1398
شکاف دیجیتال و فقر اطلاعاتی
دوشنبه، 2 دی 1398
توسعه رسانهای در کشورهای فقیر
دوشنبه، 2 دی 1398
جامعه مجازی چیست؟
دوشنبه، 20 بهمن 1399
تازه های مقالات
هنر و زیبایى از منظر دین در بیان آیت الله جوادى آملى
بررسی بحث حجاب در دانشگاه و عدم رعایت آن در جامعه دانشجویی
علت بی غیرتی برخی مردان و نحوه تعامل با چنین همسری
در اقدام به طلاق، اولویت با کدامیک: منافع والدین یا فرزندان؟!
چه چیزهایی موجب رضایتمندی در زندگی می شوند؟
حضرت زهرا (س) حلقه ارتباط و اتصال در عالم هستی
پیوند خوشنویسی و کتابت قرآن
مقایسه سودآوری اتریوم و سولانا
سیر خط فارسی باستان
یاد مادر از زبان فرزندان حضرت زهرا (سلام الله علیها)
بیشترین بازدید هفته
خلاصه ای از زندگی مولانا
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
پیش شماره شهر های استان گیلان
موارد بیشتر برای شما
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزبالله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تلآویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایتهای هستهای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعهنویی
رهبر انقلاب: حوزه علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیدههای جدید نظر بدهد
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیستها
شاهد عظمت شخصیت رهبر انقلاب در تصمیماتی مثل وعده صادق بودهام