رفتارگرایی و تعلیم و تربیت
رفتارگرایی با رآلیسم مرتبط است، زیرا رأى حقیقت مستقل رآلیستها تا حد زیادی با دیدگاه رفتارگرایان که رفتار را معلول شرایط محیطی میدانند، شباهت دارد.
پنجشنبه، 3 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
شاید هیچ نظریه روانشناسانه ای نتواند از بحث در مورد مفروضات و دلالتهای فلسفی بگریزد. مدتهای مدید، روان شناسی یک مطالعه فلسفی به شمار می رفت و فقط اخیرا اکثر روان شناسان خود را دانشمند خوانده اند. به راستی، اولین مدافعان رفتارگرایی واقعا خود را دانشمند می دانستند که شاید این ادعا در مقایسه با دیگر مکاتب روانشناسی، بیشتر قابل توجیه باشد.
بی تردید، اغلب روانشناسان در پارهای از تلاشهایشان با پرسشهایی درباره ماهیت فلسفه مواجه می شوند. بخش زیادی از نظریه های روانشناختی براساس مفروضاتی پیرامون طبیعت انسانی که طی ادوار طولانی در تاریخ فلسفه مطرح بوده، مبتنی گردیده است. هر چند رفتارگرایی ادعا می کند که از موقعیت یک علم عینی برخوردار است، ولی کمتر از دیگر نظریه های روانشناختی با سؤالات فلسفی سر و کار ندارد.
رفتارگرایی از چندین سنت فلسفی ریشه می گیرد. رفتارگرایی با رآلیسم مرتبط است، زیرا رأى حقیقت مستقل رآلیستها تا حد زیادی با دیدگاه رفتارگرایان که رفتار را معلول شرایط محیطی می دانند، شباهت دارد. همچنین، رفتارگرایی مرهون فلسفه ماتریالیسم است؛ برای مثال، آنچه از سوی توماس هابز مطرح شده که واقعیت قبل از هر چیز ماده و حرکت است، در این مکتب تأثیر داشته، زیرا تمامی پدیده های رفتاری را می توان بر اساس این دو اصطلاح تبیین کرد.
رآلیسم: ارتباط رفتارگرایی با رآلیسم در درجه اول به رآلیسم جدید و حمایت آن از علم مربوط می شود؛ با این حال، از مشابهت هایی با رآلیسم کهن نیز برخوردار است. به عنوان مثال، ارسطو معتقد بود که با مطالعه جزئیات می توان به صورت یا ماهیت اشیا دست یافت. رفتارگرایان نیز برآنند که می توان رفتار انسان را با مطالعه دقیق رفتارهای جزیی شناسایی کرد. به راستی، آنها این رویکرد را چنان بسط می دهند که «طبیعت» انسانی (اگر چنین چیزی وجود داشته باشد) را بتوان با آنچه به طور سنتی تنها جنبه خاصی از طبیعت انسانی یعنی رفتار او شمرده می شد، تبیین کرد. گذشته از این، به نظر رفتارگرایان انسان از حقیقتی «درونی» که از کشفیات علمی مخفی باشد، برخوردار نیست، زیرا آنچه حقیقی باشد رفتاری است خارجی، واقعی، قابل مشاهده و قابل فهم.
بنابراین، یکی از عناصر رالیستی رفتارگرایی گذر از حقایق جزیی و قابل مشاهده (رفتارهایی جزیی) به سوی «شکلها» یا قوانین رفتار است. به نظر رفتارگرایان، ویژگی های شخصیت، منش، هماهنگی و امور دیگری از این نوع، نتیجه رفتار به شیوههای مشخص است. این ویژگیها از درون توسط هر فرد تعیین نشده، بلکه به وسیله الگوهای رفتاری و در شرایط محیطی به منصه ظهور می رسد. تأکید بر محیط، نشان دهنده دیگر تمایل رآلیستی رفتارگرایان از اهمیت جنبه های قابل فهم، واقعی و قابل مشاهده جهان است. به عبارت دیگر، با درک رفتارهای جزئی و چگونگی ایجاد آنها در شرایط محیطی، می توان الگوها و فرایندهای شکل دهنده رفتار را درک کرد. بنابراین، به اعتقاد رفتارگرایان فهم قوانین رفتار و از این طریق تحت کنترل درآوردن رفتار انسان، امکان پذیر است. لذا، تدوین یک نوع فن آوری برای رفتار، ممکن می شود.
البته ارسطو چنین عقایدی را در مورد رفتار نمی شناخت، اما می توان حداقل در مورد چارچوبهای اساسی، شباهت هایی بین او و رفتارگرایان مشاهده کرد. این پیوند با توجه به جدیدترین شکل رالیسم، خصوصا رآلیسمی که با ظهور علم جدید پدید آمده، روشن تر می شود. به عنوان نمونه، فرانسیس بیکن در تلاش برای تدوین یک شیوه علمی استقرایی بر این باور بود که باید با حمایت از رویکرد محققانه ای که معنی را در حقایقی که می یابیم جستجو می کند، اعتقادات جزمی را رد کرد. رفتارگرایی معتقد است که باید بها دادن به عقل، ذهن، آگاهی یا روح را به عنوان عامل تصادفی رفتار متوقف ساخته، حقیقت رفتار یا آنچه را که قابل مشاهده و قابل بررسی تجربی است، دنبال کنیم. چنین توجهی تنها مخصوص بیکن نیست، بلکه نمونه ای از رآلیسم جدید است.
همچنین، اندیشه «قوانین رفتار» شباهت هایی با رآلیسم ارسطو و بیکن دارد، اما به نظر آلفرد نورث وایت هدا که می گوید فیلسوف باید الگوهای واقعیت را در خارج جستجو کند، شبیه است. رفتارگرایان با جستجوی فرایندها و الگوهایی که رفتار طی آن شکل می گیرد، این کار را انجام می دهند. به نظر آنها چنانچه شناخت کافی از این پدیده به دست آید. می توان انواع انسانها و شرایط اجتماعی مورد نظر را به طور مؤثرتری شناسایی کرد.
منبع: مبانی فلسفی تعلیم وتربیت، هوارد آ. اوزمن و ساموئل ام. کراور،مترجمان: غلامرضا متقی فر، هادی حسین خانی، عبدالرضا ضرابی، محمدصادق موسوی نسب و هادی رزاقی، صص329-327، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ دوم، 1387
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
طبیعت اجتماعی انسان
پنجشنبه، 3 بهمن 1398
مزایای یادگیری ماشینی
جمعه، 4 بهمن 1398
شیوههای تقویت رفتار مثبت
جمعه، 4 بهمن 1398
روشهای رفتارگرایی
جمعه، 4 بهمن 1398
رفتارگرایی یک فلسفه آموزش و پرورش
جمعه، 4 بهمن 1398
محرکهای درونی انسان
پنجشنبه، 3 بهمن 1398
ایجاد نظم اجتماعی در مدارس (قسمت اول)
پنجشنبه، 3 بهمن 1398
ایجاد نظم اجتماعی در مدارس (قسمت دوم)
پنجشنبه، 3 بهمن 1398
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (2)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (1)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
تازه های مقالات
روش و آداب ختم حضرت ابوالفضل (ع) + متن و صوت
خوشنویسی در هنر اسلامی تا دوران معاصر
جایگاه خط در تمدن اسلامی
سیر خوشنویسی چینی
نگاهی به توصیه امام به دانشجویان در وصیت نامه
متن کامل دعای توسل با خط درشت + صوت و ترجمه
کاهش هزینهها، افزایش سود خرید عمده و ایمن از علیبابا
بهترین مرکز تعمیر کنسول بازی در تهران [PS5،PS4،xBox]
خطابهای ماندگار وصیت نامهی سردار سلیمانی
تعبیر قرآنی خانه عنکبوت و مفاهیم علمی درباره آن
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
پنج دعای مهم در شب لیله الرغائب
احکام روزه مستحبی همه مراجع
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
نماز قضا را چگونه بخوانیم؟
موارد بیشتر برای شما
مداحی زیبای جان جانانی
جان جانانی با نوای جواد مقدم
روش و آداب ختم حضرت ابوالفضل (ع) + متن و صوت
استادی که پس از جلسه با آیتالله مصباح نگاهش به او تغییر کرد
خلاصه دیدار هوادار ۰ - پرسپولیس ۵
سندرز: دولت آمریکا امروز برای میلیاردرهاست
اژهای: مستکبرین از جریان مقاومت دلهره و اضطراب دارند
تیراندازی در آمریکا
تصاویر دوربینهای مداربسته از لحظه حمله در نیواورلئان
تصاویری از حضور حاج قاسم در سیستان و بلوچستان برای مبارزه با اشرار
لاریجانی: بعید میدانم در سوریه حکومت دموکراتیک ایجاد شود
پنجره متفاوتی از دیدار امروز رهبر انقلاب با خانواده شهدا
بیانات رهبر انقلاب در دیدار و سخنرانی به مناسبت پنجمین سالگرد شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی
واگویه های دختر شهید حادثه تروریستی کرمان؛
حمله پلنگ به یک منزل در اسفراین