تاثیر داستان بر احساسات کودکان
نمایش و بازی نیروی بالقوه بسیاری برای کودکان و نوجوانان به همراه می آورد، تا به کمک آن درکی از زندگی آینده به دست آورند.
دوشنبه، 14 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
برونر Bruner (1990) می گوید: «قصه پردازی در پیشرفت ظرفیت و گنجایش حسی کودکان برای لمس و حس وقایع زندگیشان نقشی به سزا دارد.» اسکارلت و ولف Scarlett & Wolf (1979) در تأیید احساسات کاربردی کودکان بیان می کنند: «اسباب بازی کودکان و نحوه انتخاب آنها توسط کودک، گویای شخصیت کودک است.»
درواقع والدین اگر کودکان را به گفت وگو، بازی و نقاشی تشویق کنند، نقش مهمی در پیشرفت روایت پردازی کودک ایفا می کنند. بنابراین آنها می توانند با روایت افسانه ها و حکایات برای کودکان دنیای تخیل آنها را قوی تر سازند. شاید مهم ترین نقش والدین، گوش دادن به صحبت های کودکان باشد، این روشی مؤثر جهت ورود به دنیای درونی کودکان است.
نمایش و بازی نیروی بالقوه بسیاری برای کودکان و نوجوانان به همراه می آورد، تا به کمک آن درکی از زندگی آینده به دست آورند. حل مشکلات و قرار گرفتن در موقعیت های موجود و به وجود آمده، کشف فرضیات و الگوهای ممکن، یادگیری اینکه مردم چطور فکر می کنند، احساس میکنند، کار می کنند، چگونه با احساسات پریشان مثل عصبانیت، ترس و نفرت کنار می آیند از جمله چیزهایی است که در نمایش به آنها اشاره می شود. البته بعضی از افراد جوان و کودکان ممکن است در صحبت و توصیف اهمیت و اضطراب ناشی از آن، دچار مشکل شوند، پس نمی توان فقط به صحبت کردن و تأثیرات آن اعتماد داشت، به ویژه در مورد آن دسته از افرادی که زودتر خسته می شوند؛ دلواپس تر، گوشه گیرتر و پرهیجان تر هستند، گفت وگو به تنهایی کارساز نیست، بلکه بازی، داستان پردازی، تکنیکهای گشتالت Gestalt ، ویدیو و ضبط صوت، الگوهایی برای آنها تهیه می کند که آنها را در پیدا کردن الگوهای نسبی یاری می دهد.
نقش بازی در ابتدایی ترین حالات بازی دیده می شود. دانش آموزان ابتدایی در بدو تدریس نقشهایی را به خود می گیرند که بازتابی از تجارب روزانه شان است. آنها نقش خود و اعضا خانواده شان را مرتبا به صورت تصاویری از شیرخوارگاه، بازار و غیره تغییر می دهند. بازی و بازیگری آنها را قادر می سازد که در دنیای تخیل خود جرئت پیدا کنند و آنها را تشویق می کند با غولها، ساحره ها و شاهزاده ها در داستانها روبه رو شوند. مهارت های بازیگری در دوران کودکی پیشرفت میکند و می تواند در خلق داستانهای مصور ادامه پیدا کند. با وقوع حوادث، کودکان در مدارس یا در خانه تجربیات جدید خود را در خلق بازی های جدید نشان می دهند.
تعلیم دهندگان نمایش به نقل از تحقیق جنینگز اعتقاد دارند که بازی باعث رشد نمی شود. اما می تواند به احساسات افراد دیگر مجال دهد که حالات خود را نشان دهند. به علاوه از آنجایی که نمایش با احساسات سروکار دارد، روشی است که احتمالا به فرد جوان تحرک و نشاط می بخشد و به او لذت خاصی می دهد.
زمانی که از نمایش برای کارکردن با کودکان و جوانان استفاده می کنیم به اجرای یک نمایش اهمیت نمی دهیم، بلکه درصدد یافتن ایده هایی در خصوص ارتباط و نیز پاسخ به آنها هستیم. معلم در پشت صحنه مراقب بازی دانش آموزان است و بازی آنها را تحلیل و تفسیر می کند. وقتی جوان به طور عملی نمایشی را مشاهده می کند، جهت حل مشکلات موجود در داستان نمایش می تواند راه کارهایی را برای خود پیشنهاد دهد. گاهی تکنیکهای تئاتر بسیار مفید هستند، به ویژه وقتی شرکت کنندگان تمایل به داشتن نقشی فعال باشند. در تئاتر افراد جوان تر به نقشهای شاعرانه و پر زد و خورد تمایل بیشتری نشان می دهند، در مراحلی می توان عمل را متوقف نمود و درباره افکار، احساسات، انگیزشها و قدم های ممکن بعدی بحث و گفت وگو کرد. مشاهده کنندگان و مستمعین می توانند از نحوه کار هنرمندان انتقاد کنند و نتایج تذکراتشان را در نمایشات بعدی مشاهده کنند.
نمایش درمانی و نمایش روانشناسانه بیش از نمایش های معمول خاصیت درمانی دارند. کان به استفاده موفقیت آمیز از نمایش درمانی جهت کار با کودکان و جوانانی اشاره می کند که در مدرسه مشکلات روحی و رفتاری دارند. کان پیشنهاد می کند که ارائه یک تصویر جنگنده برای کودکان به جای تصویر فردی مهاجم، زیباتر و مفیدتر است. او جهت تغییر تصویری جنایی به فردی باوقار با توانایی های کنترل شده و قدرت جنگندگی طرح هایی را ارائه می کند. بدین ترتیب فردی بی نظم و بی حافظه به فردی منظم و جنگجو تبدیل می شود.
منبع: مشاوره و حمایت از کودکان در برابر ناملایمات، سونیا شارپ و هلن کاوی، ترجمه: دکتر سوسن آقاجانبگلو، صص70-72، نشر ورجاوند، تهران، چاپ دهم، 1391
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
نقش داستانها و قصهها در تربیت کودک
دوشنبه، 14 بهمن 1398
ترس و هراس دوران کودکی
چهارشنبه، 16 بهمن 1398
نقش دوستی در روابط دانش آموزان
دوشنبه، 14 بهمن 1398
گروههای حمایت هم کلاسی در مدارس
دوشنبه، 14 بهمن 1398
رویکردهای مبتنی بر مشاوره با دانش آموزان
دوشنبه، 14 بهمن 1398
برخورد با رفتارهای سلطه جویانه کودکان (قسمت اول)
دوشنبه، 14 بهمن 1398
برخورد با رفتارهای سلطه جویانه کودکان (قسمت دوم)
دوشنبه، 14 بهمن 1398
انجمن دوستان دانش آموز در مدارس
دوشنبه، 14 بهمن 1398
ارزشیابی حمایت از دانش آموزان
دوشنبه، 14 بهمن 1398
علت بوجود آمدن استرس
شنبه، 5 بهمن 1398
تازه های مقالات
از محبت تا معرفت: سفری در دنیای معنویت
نگاهی به بهترین هتل شیراز از دید کاربران
نقش ادبیات دینی در خوشنویسی
اولین قرآن به خط نستعلیق
معرفی کوتاه بانوان خوشنویس
ولایت اهلبیت علیهم السلام نقشه راه سعادت
آموزشگاه زبان پردیسان ارائه دهنده دوره های متنوع و مدرن
ترسناک ترین مسیرهای ریلی جهان
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
بیشترین بازدید هفته
چهار زن برگزیده عالم
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
پیش شماره شهر های استان تهران
مهم ترین خواص هویج سیاه
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
موارد بیشتر برای شما
مزایا و معایب کانال سیگنال فارکس و سیگنال خرید ارز دیجیتال در دنیای مالی
کمین حماس برای سربازان صهیونیست در بیت لاهیا
چرا در سوریه حضور پیدا کردیم؟
حاتمبخشی آمریکا از کیسه ایران!
جولان دادن نظامیان صهیونیست در جنوب سوریه
ادای احترام لبنانیها به شهدای مقاومت
خنثی سازی بیش از ۲۰۰ خرابکاری در پروازهای داخلی و خارجی
میزان رد مال صورت گرفته در پرونده چای دبش
آخرین جزئیات درباره شکایت از ظریف در قوه قضاییه
آخرین وضعیت پرونده معدن طبس از زبان جهانگیر
عراقچی: موشکهای یمن محاسبات دشمن را به هم زد
کشتی باری روسیه در مدیترانه غرق شد
فرآیند تبدیل "جولانی" به "احمد شرع" کراواتی
حضرت عیسی، از پسر خدا تا نماز خواندن پشت سر امام زمان
بیست و ششمین جشنواره بین الملل قصه گویی