مواد غذایی مضر برای سلامت پروستات
گوشت های فراوری شده
آنچه شما در رستوران ها و یا به عنوان غذای گوشتی نیمه آماده از سوپرمارکت ها می خرید با انواع چاشنی ها و طعم دهنده ها آمیخته است تا شما لذت بیشتری از خوردن غذا ببرید. در بیشتر موارد آنچه شما به عنوان فرآورده های گوشتی مصرف می کنید مملو از چربی و امحا و احشا حیوان است و درصد گوش قرمز آن بسیار ناچیز است. مصرف این نوع مواد خوراکی به سلامت پروستات آسیب می زند.
نوشیدنی های انرژی زا
این مایعات باعث کم آبی بدن می شود و کم آبی باعث رسوب زیاد مواد سمی در مثانه می شود. آب زیاد بنوشید و مصرف نوشیدنی های تجاری را کم کنید تا مواد سمی را بهتر و بیشتر دفع کنید.
لبنیات پرچرب
مصرف بیش از حد این محصولات خطر مرگ و میر بر اثر سرطان پروستات را افزایش می دهد. در عوض مردانی که محصولات لبنی کم چرب مصرف می کنند، خود را در مقابل ابتلا به این سرطان ایمن کرده اند.
چربی های اشباع و هیدروژنه
این نوع چربی ها نه تنها خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهند بلکه مشکلات مربوط به پروستات را نیز توسعه می دهند. مطالعات نشان می دهد مردانی که این نوع چربی ها را به وفور مصرف می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات تهاجمی قرار دارند. در عوض مردانی که از چربی هایی مانند آووکادو، آجیل، روغن زیتون و دانه استفاده می کنند، شانس ابتلا به سرطان پروستات تهاجمی را از خود دور خواهند کرد.1
چیپس و سیبزمینی سرخکرده
چربی موجود در غذاهای سرخشده قطعا برای شما خوب نیست اما سیبزمینیهای سرخشده واقعا مضر هستند. یک نوع آمینو اسید به نام آسپاراژین که در مقادیر زیاد در سیبزمینی وجود دارد، در طی فرایند سرخ کردن به آکریلامید تبدیل میشود. مطالعات حیوانی نشان دادهاند که این ترکیب احتمالا سرطانزاست.
شکر
از آنجا که سلولهای سرطانی میتوانند بهراحتی با قند(شکر) تغذیه شوند، ایدهی خوبی است که تا حد ممکن شکر را از رژیم غذاییتان حذف کنید. اگر شیرینیدوست هستید، سعی کنید قندهای تصفیهشده را با میوه جایگزین کنید؛ این کار حداقل به شما کمک میکند مواد مغذی مهم و آنتی اکسیدانهای مختلف را به رژیم غذاییتان اضافه کنید.
دانهی کتان
در حالی که کتان و روغن آن معمولا یک منبع سالم از امگا ۳ هستند، اما دانههای کتان درواقع میتوانند با تشدید رشد تومور، سرطان پروستات را بدتر کنند. هنوز کاملا مشخص نیست که آیا مصرف بالای کتان میتواند باعث مشکلات پروستات شود یا نه اما اگر در گذشته دچار مشکلات پروستات بودهاید، بهتر است از مصرف آن اجتناب کنید.
کربوهیدراتهای تصفیهشده
خوردن مقدار زیادی آرد سفید، به خودی خود روی پروستات شما اثر نمیگذارد اما احتمالا به این معناست که شما فرصت مصرف مقدار زیادی غلات کامل سرشار از فیبر را ازدست میدهید. یک رژیم غذایی غنی از فیبر میتواند بهوسیلهی تنظیم سطوح تستوسترون شما به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک کند.
کافئین
از آنجا که کافئین باعث تحریک مثانه میشود، قهوه و سایر نوشیدنیهای حاوی کافئین میتوانند مشکلات مربوط به بزرگ شدن پروستات را بدتر کنند.2
مواد غذایی مفید برای سلامت پروستات
گوجه فرنگی
گوجه سرشار از آنتی اکسیدان های قدرتمندی است که لیکوپن نامیده می شوند. گوجه علاوه بر جلوگیری از سرطان پروستات سبب کاهش رشد تومور در میان مردان مبتلا به سرطان می شود. برای تایید این خاصیت نیاز به تحقیقات بیشتری می باشد اما در بازبینی ۱۱ مطالعه، محققان طی روندی دریافتند که احتمال گسترش سرطان پروستات در مردانی که از گوجه و محصولات حاوی گوجه خام و پخته استفاده می کنند، کمتر است.
کلم بروکلی
کلم بروکلی نوعی سبزی است که حاوی ترکیبات بسیار پیچیده ای بوده که می تواند از برخی افراد در برابر سرطان محافظت کند. طبق برخی مطالعات انجام شده، رابطه ای میان مقدار سبزیجات خانواده کلم و خطر سرطان پروستات وجود دارد. دلایل آن همچنان نامشخص است اما محققان اذعان داشته اند که یکی از مواد فتوشیمیایی در این سبزیجات که سولفورافان نامیده می شوند، هم زمان با رها نمودن سلول های سالم و بدون تاثیر پروستات، بصورت انتخابی سلول های سرطانی را شناسایی کرده و آنها را از بین می برد.
چای سبز
چای سبز نوعی نوشیدنی است که هزاران سال مورد استفاده قرار گرفته است و بصورت سنتی، بخشی از رژیم غذایی کشورهای آسیایی است. هنوز مشخص نیست که آیا استفاده از چای سبز باعث شده که میزان سرطان پروستات در آسیا بسیار کمتر از آمریکا باشد یا خیر. هرچند ترکیبات چای سبز به خاطر تاثیرات شان بر روی سلامتی مورد مطالعه قرار گرفته اند.این خواص عبارتند از:
کاتچین
مشتقات زانتین
اپیگالوکاتچین -۳-گالات (EGCG)
اپیکاتچین
حالا شواهدی مبنی بر خاصیت پیشگیرانه ترکیبات موجود در چای سبز وجود دارد که مانع از سرطان پروستات می شود. در مطالعه ای که در ژورنال طب چینی منتشر شد، محققان دریافتند که خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردانی که روزانه بیش از ۵ فنجان چای سبز استفاده می کنند، کمتر است.
حبوبات و سویا
حبوباتی مانند لوبیا، بادام زمینی و عدس از نظر بیولوژیکی دارای ترکیبات فعال گیاهی هستند که به عنوان فتواستروژن شناخته می شوند. ایزوفلاون ها اغلب یک نوع فتواستروژن بوده و ممکن است حاوی خاصیت مبارزه با سرطان باشند. این ترکیبات سبب سرکوب رشد تومور در سلول های سرطانی پروستات می شوند.درحالی که هنوز نیاز به تحقیقات جامع تری در این زمینه است، تحقیقات اولیه که توسط موسسه ملی سرطان منتشر شده، نشان دهنده رابطه ای میان مصرف سویا و کاهش سطح آنتی ژن مربوط به پروستات (PSA) است. PSA نوعی پروتئین است که توسط پروستات تولید می شود. تست PSA سطح PSA را در خون اندازه گیری نموده و بعنوان تست مشاهده برای سرطان پروستات مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق مشخص شد که سویا در زمان استفاده با سایر غذاهای دارای خاصیت مقابله با سرطان، دارای تاثیر بیشتری است.
آب انار
آب انار همانند چای سبز، منبعی غنی از آنتی اکسیدان است. گفته می شود که انار میوه ای معجزه آساست که سبب پیشگیری از بیماری های مزمن مرتبط با استرس اکسیداتیو می شود. دانشمندان بر این باورند که آنتی اکسیدان موجود در انار به عنوان روش کشف و نابود سازی عمل می کند، که هدف آن اختصاصا نابود کردن سلول های سرطان پروستات است و نه سلول های سالم. طبق شواهد موجود در مطالعات، آب انار و عصاره آن مانع از تولید سلول های مختلف سرطانی می شود، هرچند در این زمینه نیاز به تحقیقات بیشتری است.
ماهی
چربی های اشباع نشده مانند امگا ۳ و امگا ۶، اسیدهای چرب ضروری هستند که بیشتر در رژیم غذایی یافت می شوند. این چربی ها با بدن ترکیب نمی شوند. رژیم غذایی سنتی غربی سرشار از اسید چرب امگا ۶ است اما مقدار امگا ۳ در این رژیم کم است. داشتن تعادل سالم از اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ می تواند در پیشگیری از گسترش سرطان پروستات کمک کند.در مطالعه ای که در مجله امریکایی مواد غذایی پزشکی منتشر شد، محققان به ارتباطی میان خوردن ماهی و کاهش میزان مرگ و میر ناشی از سرطان پروستات دست یافتند. برای افزایش مصرف امگا ۳ از ماهی های چربی استفاده کنید که در آب های سرد یافت می شوند.
این ماهی ها عبارتند از:
سالمون
شاه ماهی
ماهی خال مخالی
ساردین
قزل آلا
سیر و پیاز
سیر، پیاز و موسیر ، خطر ابتلا به سرطان پروستات را تا ۷۰ درصد کاهش میدهند.سیر، پیاز، موسیر، پیازچه و تره فرنگی را دریابید. یک پژوهش آمریکایی نشان داده است مصرف مرتب روزانه ۱ گرم موسیر خطر ابتلا به سرطان پروستات را به میزان ۷۰ درصد کاهش میدهد.
از این گذشته مصرف روزانه همین میزان سیر خطر ابتلا به این بیماری را ۵۳ درصد کاهش میدهد. در واقع ترکیبات موجود در این مواد غذایی قادرند سلولهای سرطانزا را از بین ببرند.
نوع مصرف: بهتر است این مواد غذایی له یا ساطوری شوند و با اندکی روغن زیتون مصرف شوند. در این صورت مولکولهای آنها آزاد شده و بهتر جذب بدن میشود.3
پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.rastineh.com
3.www.farsindex.com