هرآنچه که باید راجع به اختلال مبدل پوشی بدانیم

برخی افراد رفتار‌ها و گرایشات نسبتا متفاوتی از دیگر افراد جامعه دارند که موجب جلب توجه سایرین می‌شود. یکی از این رفتار‌ها پوشیدن لباس‌های جنس مخالف یا مبدل پوشی است. مبدل پوشی طیفی از رفتارهای مختلف را...
دوشنبه، 3 آذر 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
هرآنچه که باید راجع به اختلال مبدل پوشی بدانیم

اختلال مبدل پوشی چیست؟

مبدل پوشی، دگرپوشی یا ترنسوستیک (Transvestic disorder) در طبقه‌بندی اختلالات پارافیلی قرار می‌گیرد و مشخصه‌ی آن، هیجان جنسی افراد به هنگام پوشیدن لباس جنس مخالف (کراس درس) یا نوع تفکرات آن‌ها مورد لباس جنس مخالف است.

مردان مبتلا به این اختلال، معمولاً خود را به شکل یک زن تصور می‌کنند (اتوژینفیلی) و با فکر کردن به عملکردهای بدن زنانه (مانند قاعدگی)، درگیر شدن در رفتارهای زنانه (مانند پوشیدن لباس‌های صورتی، آرایش زنانه و ...) یا داشتن آناتومی زنانه (مانند اندام‌های جنسی زنانه) به لذت جنسی می‌رسند.1
 

انواع مبدل پوشی

مبدل پوشی در اشکال مختلف و با اهداف مختلف دیده می‌شود که در ادامه به شرح آن‌ها پرداخته‌ایم:
 
1- مبدل پوشی مرتبط با افراد تراجنسیتی یا ترنس
افراد تراجنسیتی کسانی هستند که هویت جنسی مطابق بر بدن خود را قبول ندارند. یعنی فرد علیرغم اینکه بدن مردانه یا زنانه دارد، هویت مردانه یا زنانه مرتبط با بدنش را نمی‌پذیرد و خود را جزء گروه جنس مخالف می‌پندارد. در این شرایط برای مثال فرد علیرغم داشتن بدن مردانه، مبادرت به پوشیدن لباس زنانه می‌کند.
 
2- مبدل پوشی بدون ارتباط با تراجنسیتی
در طول تاریخ برخی زنان برای شرکت در جنگ، فرار از تجاوز، جلب توجه اجتماعی-سیاسی، به دست آوردن مشاغل مردانه و موارد دیگر به مبدل پوشی مبادرت ورزیده‌اند. در بسیاری از فرهنگ‌ها مبدل پوشی آیینی وجود دارد.
 
3- ملکه زرق و برق و پادشاه زرق و برق
افرادی هستند که لباس‌های جنس مخالف را به نحوی می‌پوشند که شدیدا جلب توجه می‌کند و در پر زرق و برق‌ترین حالت ممکن این کار را می‌کنند؛ گاه با استفاده از لباس‌ها و آرایش‌های زنانه به اجرای نمایش و شو و رقص می‌پردازند و مبدل پوشی را به عنوان شغل برمی‌گزینند. به این افراد درگ کویین گفته می‌شود.
 
4- مبدل پوشی همراه با فتیشیسم
برخی افراد مبتلا به فتیشیسم، معمولا مردان، به عنوان بخشی از اختلال یادگار خواهی خود، مبدل پوشی می‌کنند و از طریق آن به تحریک جنسی می‌رسند. در واقع در این افراد فتیش یک جسم بی جان مثل لباس زیر زنانه است که فرد آن را به تن خود می‌کند. 2

هرآنچه که باید راجع به اختلال مبدل پوشی بدانیم

علایم و نشانه های اختلال مبدل پوشی

حس نیاز به لباس جنس مخالف برای برانگیختگی جنسی

پوشیدن لباس جنس مخالف برای کاهش استرس

عدم تحریک جنسی، مگر در مواقعی که شخص لباس یا اکسسوری جنس مخالف را به تن کند.

احساسات جنسی مستمر و قوی ناشی از تصور یا پوشیدن حتی یک آیتم از لباس جنس مخالف( این آیتم میتواند جوراب، کفش پاشنه بلند، پیراهن یا لباس زیر زنانه باشد.)

خرید لباس و اقلام دیگر مربوط به جنس مخالف، پوشیدن آنها و آنگاه دورانداختن آنها در تلاش برای پایان دادن به این رفتار

علائق یا اعمالی که دست کم به مدت ۶ ماه مشهود است و هرروز منجر به پریشانی جدّی در ارتباطات دوستانه، عاطفی و حتی حیطه کاری شخص می گردد.

بسیاری از اشخاص مبتلا به این اختلال به دلیل پریشانی شدید، اغلب قادر به فعالیت در محل کار نخواهند بود.

چنانچه شخص جوان تر باشد، عمل کراس دِرِس امکان دارد باعث رضایت جنسی وی از خود شود.

اشخاص مسن معمولاً برای آنکه مدت زمان بیشتری لذت ببرند، اقداماتی مثل استمناء را انجام می دهند.

مبتلایان متأهل، در طول روابط جنسی لباس جنس مخالف را به تن می نمایند.3
 

دلایل مبدل پوشی

مبدل پوشی امکان دارد موقتی و وابسته به استرس باشد در اینصورت یک اختلال هویت جنسی به حساب می آید ، چنانچه وابسته به استرس نباشد شخص مبدل پوش مبتلا به یادگارخواهی با مبدل پوشی که نوعی انحراف جنسی است شناخته میشود و خصوصیت اصلی این نوع اختلال تحریک جنسی است، در مبدل پوشی امکان دارد مبدل پوشی سبب تحریک جنسی شود ولی سبب کاهش استرس هم میشود، گاهی هم شخص افکار مبدل پوشی دارد ولی تنها در زمان استرس به انجام آن میپردازد، مبدل پوشی امکان دارد همراه با اختلال های دیگری مانند آزارگری جنسی( سادیسم) و آزارخواهی جنسی و بچه بازی باشد.3
 

سیر اختلال مبدل‌پوشی جنسی

این اختلال معمولا از کودکی شروع می‌شود و در همان سنین پایین فرد علاقه زیادی به وسایل و لباس‌های جنس مخالف نشان می‌دهد. این سیر در نوجوانی و بلوغ ادامه پیدا می‌کند و فرد با لباس‌های جنس مخالف احساس لذت پیدا می‌کند. ممکن است فرد در جریان عاشق شدن و شروع رابطه با جنس مخالف، تحریک توسط مبدل خواهی‌اش کاهش پیدا کند یا حذف شود.

البته این امر موقتی بوده و در طی جوانی این رفتار در اوج خود قرار خواهد گرفت و هرچه در دوران کودکی و نوجوانی بیشتر لباس‌های زنانه بپوشد و به این کار تشویق و تقویت شود، تمایلش بیشتر می‌شود.

در افرادی که مسن هستند ممکن است این علاقه به پوشیدن لباس‌های جنس مخالف به جای ارضای جنسی منجر به آرامش روانی شود. به طور کلی فردی که به اختلال مبدل پوشی جنسی مبتلا است اغلب به خاطر پیامدها و بازخوردهای منفی دیگران از افسردگی و اضطراب و احساس گناه و شرم رنج می‌برد.2
 

آیا درمانی برای اختلال مبدل پوشی وجود دارد؟

افراد مبتلا به اختلال مبدل پوشی معمولاً به دنبال معالجه نیستند. این اختلال لزوماً نیاز به درمان ندارد، مگر اینکه فرد مبتلا، به سبب علاقه جنسی به کراس دِرِس، دچار شرم و اضطراب شود یا از جانب اطرافیان مورد تمسخر شدید قرار گیرد. با این حال، راه‌هایی برای درمان این اختلال و اثرات منفی آن وجود دارد.

این اختلال به دلیل احساس پریشانی و افسردگی که فرد مبتلا تجربه می‌کند، باید توسط روانشناس یا روان‌پزشک معالجه شود. معمولاً برای معالجه افراد مبتلا به اختلال دگرپوشی، از درمان شناختی رفتاری با تمرکز بر روی خودآگاهی منفی (احساس گناه و احساس شرم) استفاده می‌شود. درمانگر به فرد مبتلا کمک می‌کند تا با پریشانی موجود برخورد کرده و راهکارهایی برای مقابله با آن بیاید. توجه کنید که بسیاری از افرادی که از این اختلال رنج می‌برند، رنج خود را لذت تصور می‌کنند و تمایلی به معالجه و درمان ندارند؛ بلکه همیشه پای یک دوست یا شریک در میان است که او را در مسیر درمان قرار می‌دهد.1

هرآنچه که باید راجع به اختلال مبدل پوشی بدانیم

پیامدهای کارکاردی اختلال مبدل پوشی

پرداختن به رفتار های مبدل پوشی جنسی میتواند در روابط دگرجنسگرا اختلال ایجاد کن یا آنرا کاهش دهد این برای مردانی که علاقه مند به حفظ زندگی زناشویی متعارف یا رمانتیک با زنان هستند مایه ناراحتی است.
 
تشخیص افتراقی
تفاوت این اختلال با اختلال یادگارپرستی به افکار خاص فرد هنگام این فعالیت بستگی دارد از جمله هر گونه اندیشه زن بودن ، مانند زن بودن و...

افراد مبتلا به اختلال مبدل پوشی بر خلاف افرادی که مبتلا به ملال جنسیتی هستند ، از ناهمخوانی بین جنسیت تجربه شده و جنسیت تعیین شده خود و از میل به جنسیت دیگر بودن خبر نمی دهند و همچنین سابقه مبدل پوشی در کودکی ندارند.
 
همزمانی اختلال
این اختلال اغلب با ناهنجاری های جنسی دیگر نیز همراه است اما به طور خاص با دو اختلال زیر همراه است :

1. یادگارپرستی

2. مازوخیسم

3.خفگی برای خود ارضایی در بخش قابل ملاحضه ای از موارد مهلک ، با مبدل پوشی جنسی ارتباط داشته است.4

پینوشتها
1.www.setare.com
2.www.honarehzendegi.com
3.www.asriran.com
4.www.virgool.io


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط