مترونیدازول چیست؟
این دارو مشابه به آنتی بیوتیک است که معمولا برای درمان عفونتهای مختلف در بدن مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو رشد باکتریها (مانند باکتری هیلکوباکتر پیلوری که سبب بروز انواع زخم معده و روده میشود) و عوامل بیماریزا مانند انگلها را در بدن متوقف میکند.این دارو به صورت خوراکی و ژل موضعی ( برای درمان عفونت واژن) تولید میشود. به این نکته توجه داشته باشید که این دارو هرگز برای درمان عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی مورد استفاده قرار نمیگیرد.
نحوه مصرف مترونیدازول
نحوه مصرف این دارو به سن، شرایط بدنی و سابقه ابتلای او به انواع بیماریها بستگی دارد. این داروی خوراکی باید همراه با آب فراوان میل شود. رعایت فواصل زمانی در این دارو اهمیت بسیار زیادی دارد.اگر از این دارو به صورت ژل موضعی استفاده میکنید، پزشک تعداد مصرف روزانه را مشخص میکند که معمولا یک اپلیکاتور در روز است. پس از مصرف اپلیکاتور را دور بیندازید و هرگز دو بار از آن استفاده نکنید.
با رفع علایم اولیه هرگز خودسرانه مصرف این دارو را قطع نکنید. زیرا سبب میشود عفونت تا چند روز خوب شود و دوباره عود کند. 1
هشدارهایی در باب مترونیدازول
مترونیدازول ها اغلب با هشداری جدی از جانب جامعهی پزشکی همراه هستند چرا که پیشتر در نمونههای حیوانی آزمایشگاهی، باعث بروز سرطان شدهاند. پیش از مصرف این دارو، حتما با پزشک خود در خصوص خطرات احتمالی آن مشورت کنید.پیش از مصرف مترونیدازول، در صورتی که سابقهی هرکدام از بیماریهای زیر را دارید، با پزشک خود مشورت کنید:
بیماریهای کبدی
بیماریهای کلیوی
التهاب رودهی کوچک
وجود هرگونه اختلال در سیستم خون بدن (همچون کم خونی یا کمبود گلبونهای سفید خون)
صرع و یا هرگونه اختلال تشنجی دیگر
اختلالات عصبی
هرگونه حساسیت نسبت به انواع داروها
این دارو تنها در جهت درمان عفونتهای باکتریایی به کار میرود و تاثیری بر سرماخوردگیهای عادی، انواع آنفولانزا و یا هرگونه عفونت ویروسیِ دیگری ندارد.
آنتی بیوتیکهایی همچون مترونیدازول میتوانند منجر به اسهال در فرد شوند که این به خودی خود میتواند نشان از عفونتی تازه در فرد باشد. در صورتی که پس از مصرف، دچار اسهال شَدید، پرآب و یا همراه با خون شدید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
استفاده از این دارو بایستی حتما در تمام طول مدت زمانی که پزشک تجویز کرده انجام پذیرد. حتی در صورتی که علائم بیماری شما رو به بهبود هستند نیز به مصرف دارو ادامه دهید و هرگز پیش از مشورت با پزشک اقدام به مصرف آن نکنید. هر پزشک و بیمارستانی که به آن مراجعت دارید را از مصرف این آنتی بیوتیک مطلع سازید؛ مترونیدازولها گاهاً میتوانند در برخی آزمایشات نتایجی نامعمول را نشان دهند.
پزشک شما میتواند برای اینکه از واکنش سیستم بدن شما نسبت به مصرف مترونیدازول مطلع شود، از شما آزمایش خون بگیرد.
در تمام طول مدت مصرف این دارو، حتماً با پزشک خود در ارتباط باشید. 2
عوارض جانبی مصرف داروی مترونیدازول
عوارض جانبی شایع
سرگیجهسردرد
ناراحتی معده
حالت تهوع و استفراغ
از دست دادن اشتها
اسهال
یبوست
یا احساس طعم فلز در دهان.
در صورتی که هر کدام از این علائم برای مدت طولانی ادامه داشت یا وخیمتر شد به پزشک خود یا دکتر داروخانه اطلاع دهید.
مصرف داروی مترونیدازول ممکن است باعث تیره شدن رنگ ادرار شود. این علامت بیضرر است و پس از قطع درمان توسط داروی مترونیدازول ناپدید خواهد شد.
در صورتی که پزشک داروی مترونیدازول را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی مترونیدازول را مصرف کردهاند عوارض جدی این دارو را تجربه نکردهاند.
عوارض جانبی جدی
در صورتی که عوارض جانبی خطرناکی مانند نشانههای عفونت جدید مانند گلودرد مداوم و تب، کبود شدگی و خونریزی آسان، درد معده و شکم و دفع ادرار دردناک را دارید به پزشک خود اطلاع دهید.عوارض جانبی بسیار جدی مانند:
لرزش
تشنج
تغییرات روحی و روانی مانند گیجی
مشکل در صحبت کردن
بیحسی یا مورمور شدن بازوها و پاها
درد چشم
تغییرات ناگهانی بینایی
سردردی که به طور مداوم شدیدتر میشود یا از بین نمیرود
و احساس درد و سفت شدن گردن
در صورت تجربه موارد بالا به سرعت با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
استفاده از داروی مترونیدازول برای مدت طولانی یا در دورههای مکرر ممکن است باعث برفک دهان یا عفونت مخمری جدید شود. در صورتی که تکههای سفیدی را در دهان خود مشاهده کردید یا تجربهی تغییر در ترشحات واژینال را داشتید یا با هر گونه علامت جدیدی مواجه شدید با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی نادر
لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی مترونیدازول نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدیای مثل موارد زیر را تجربه کردید به سرعت از مرکز فوریتهای پزشکی کمک بگیرید.علائم پوستی
خارش
تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)
گیجی شدید
و اختلال تنفسی.
با توجه به این که لیست عوارض کامل نیست ممکن است با عارضهای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید. 3
تداخل دارویی مترونیدازول
• در صورت تداخل با وارفارین عوارض مترونیدازول بیشتر می شود. همچنین باعث افزایش غلظت سرمی وارفارین می گردد.• با فلوریدین باعث افزایش غلظت سرمی فلوریدین می شود.
• در صورت مصرف داروهای هورمونی پیشگیری از بارداری. مصرف مترونیدازول می تواند باعث بارداری ناخواسته شود.
• سایر آنتی بیوتیک ها مانند: داکسی سایکلین ، سفیکسیم ، آزیترومایسین، دیسولفیرام و ... با مترونیدازول تداخل دارد و بین زمان مصرف این دو دارو حداقل باید دو هفته فاصله زمانی وجود داشته باشد.
• داروهایی که آنزیم های CYP450 را تحریک می کنند می توانند اثرات مترونیدازول را کاهش دهند. داروهایی مانند: فنی توئین ، فنوباربیتال و …
• داروهایی که آنزیم های CYP450 را مهار می کنند مانند: سایمتیدین .
• تمام داروهای رقیق کننده خون
• فاموتیدین
• فلوکستین(خیلی کم)
توجه: مترونیدازل می تواند همچنین باروری مردان را نیز تحت تاثیر قرار دهد به همین دلیل باید دو هفته بعد از مصرف آن نسبت به باروری اقدام کنید.
مصرف دوزهای از دست رفته
تا جایی که ممکن است سعی کنید مصرف این دارو را از یاد نبرید ولی اگر به هر دلیلی مصرف را فراموش کردید، هیچگاه دو برابر مصرف نکنید و برنامه را به صورت عادی ادامه دهید. یعنی نوبت فراموش شده را رها کنید. 4پی نوشت:
1.www.darookhaneonline.com
2.www.rastineh.com
3.www.darooyab.ir
4.www.beytoote.com