موارد مصرف و عوارض جانبی الانزاپین

الانزاپین برای درمان برخی شرایط روحی / روانی (مانند اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی) مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین ممکن است در کنار داروهای دیگر برای درمان افسردگی استفاده شود. این دارو می تواند به کاهش...
پنجشنبه، 25 دی 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: نیر زارع کابدول
موارد بیشتر برای شما
موارد مصرف و عوارض جانبی الانزاپین
الانزاپین برای درمان برخی مشکلات روحی و روانی مثل اختلال دو قطبی و اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین ممکن است برای درمان افسردگی به همراه داروهای دیگری استفاده شود. داروی الانزاپین می‌تواند به کاهش توهم کمک کند و باعث شود بهتر و مثبت‌تر راجع به خودتان فکر کنید، احساس اضطراب کم‌تری کنید و در زندگی روزمره فعال‌تر باشید.الانزاپین از خانواده‌ی داروهایی است که به نام داروهای ضد روان‌پریشی بی‌قاعده شناخته می‌شوند.


نحوه‌ی عمل‌کرد داروی الانزاپین

داروی الانزاپین به وسیله بازگرداندان تعادل برخی مواد طبیعی در مغز کار می‌کند.


نحوه‌ی مصرف الانزاپین و دوز مصرفی

پیش از شروع مصرف الانزاپین و قبل از هر بار مصرف راهنمای نحوه‌ی استفاده‌ی دارو را مطالعه کرده یا در این مورد از پزشک خود یا دکتر داروخانه سوال کنید.

داروی الانزاپین را به صورت خوراکی، بدون غذا یا همراه غذا، طبق دستور پزشک، معمولا یک بار در روز مصرف کنید.

دوز مصرف داروی الانزاپین به سن، وضعیت بیماری، و پاسخ‌گویی بدن شما به درمان بستگی دارد. برای کاهش خطر بروز عوارض جانبی ممکن است پزشک شما مصرف این دارو را با دوز کم تجویز کرده و آن را به تدریج افزایش دهد. با دقت به دستورات پزشک خود عمل کنید.

برای تاثیرگذاری بیش‌تر داروی الانزاپین آن را به صورت مرتب مصرف کنید. به یاد داشته باشید که دارو را هر روز در زمان مقرر میل کنید. توجه داشته باشید که مصرف دارو را، حتی زمانی که احساس بهتری داشتید، ادامه دهید و به طور خودسرانه و بدون مشورت با پزشک‌تان استفاده از الانزاپین را متوقف نکنید.

در صورتی که علائم بیماری شما به همان صورت ادامه پیدا کرد یا حالتان وخیم‌تر شد به پزشک خود اطلاع دهید. 1


عوارض جانبی الانزاپین

داروی الانزاپین به دلیل ماهیت و ساختار آن، عوارض جانبی بسیار زیاد و خطرناکی دارد. بنابراین مصرف آن را هرگز به دیگران توصیه نکنید و تنها طبق دستور پزشک از این دارو استفاده نمایید. برخی از عوارض جانبی الانزاپین عبارتند از:

خواب آلودگی
سرگیجه و گیجی ( هنگام تغییر وضعیت از حالت نشسته یا خوابیده به ایستاده، به آرامی بلند شوید چرا که خطر زمین خوردن وجود دارد)

ناراحتی معده

خشکی دهان

یبوست


افزایش اشتها و بالا رفتن وزن

عوارض جانبی جدی که حتما باید به پزشک گزارش داده شوند:

مشکل در فرو دادن غذا

لرزش و رعشه بدن

ضربان قلب آهسته

خستگی و بی حالی

تغییرات خلقی و روانی مثل سردرگمی، توهم و گیجی

کرخت شدن یا سوزش دست و پا

زردی چشم و پوست

درد شدید معده و شکم

مشکل در ادرار

اختلال تنفس هنگام خواب

به دلیل افزایش سطح پرولاکتین ممکن است در زنان باعث ترشح شیر از سینه، حذف یا توقف دوره‌های ماهیانه و یا ایجاد مشکل در بارداری بشود. در مردان نیز می‌تواند باعث کاهش توان جنسی، عدم توانایی تولید اسپرم و بزرگ شدن سینه‌ها گردد. 2


موارد مصرف و عوارض جانبی الانزاپین

موارد احتیاط مصرف داروی الانزاپین

پیش از مصرف الانزاپین در صورتی که به این دارو حساسیت دارید موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. داروی الانزاپین ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر بشود. برای اطلاعات بیش‌تر با دکتر داروخانه صحبت کنید.

قبل از استفاده از داروی الانزاپین سابقه‌ی پزشکی خود از جمله سابقه‌ی مشکلات کبدی، تشنج، مشکل در عمل بلع، کم‌بود گلبول‌های سفید خون، جنون، مشکل در ادرار کردن (به عنوان مثال مشکلات ناشی از بزرگ شدن پروستات)، گلوکوم زاویه بسته، بیماری‌های روده و معده مانند انسداد روده، مصرف سیگار، سابقه‌ی شخصی یا خانوادگی دیابت، بیماری‌های قلبی، سطح بالای کلسترول و تری‌گلیسرید و مشکلات تنفسی در هنگام خواب مانند وقفه‌ی تنفسی در خواب را با پزشک خود یا دکتر داروخانه در میان بگذارید.

مصرف داروی الانزاپین ممکن است موجب گیجی، ناهشیاری و تاری دید شما بشود. لذا از رانندگی و فعالیت‌هایی که نیاز به هشیاری دارند تا زمانی که در هشیاری کامل به سر ببرید اجتناب کنید. هنگام مصرف الانزاپین از خوردن الکل پرهیز کنید و در صورت مصرف ماری‌جوانا با پزشک خود صحبت کنید. ضمنا قبل از هر گونه جراحی همه‌ی داروهایی را که مصرف می‌کنید با پزشک یا دندان‌پزشک خود در میان بگذارید.

مصرف داروی الانزاپین ممکن است باعث کم شدن تعریق شما شود و به تبع آن احتمال سکته‌ی قلبی را افزایش دهد. از انجام کارهایی که باعث می‌شود زیادی گرم‌تان شود پرهیز کنید. به عنوان مثال در هوای گرم ورزش نکنید و کارهای سخت و طاقت‌فرسا انجام ندهید و حمام آب داغ نگیرید. در زمان گرمی هوا مایعات بیش‌تری مصرف کنید و لباس‌های خنک بپوشید. در صورتی که بیش از حد گرم‌تان شد به سرعت جایی برای خنک شدن و استراحت کردن پیدا کنید. در صورتی که به طور مداوم تب داشتید، دچار تغییرات روحی و روانی یا سردرد و سرگیجه شدید به سرعت به پزشک مراجعه کنید.

ممکن است نوجوانان حساسیت بیشتری نسبت به عوارض جانبی این دارو به خصوص افزایش وزن، افزایش سطح کلسترول، تری‌گلیسرید و پرولاکتین از خود نشان دهند.

سالمندان نیز نسبت به عوارض جانبی این دارو حساس‌تر هستند. خواب‌آلودگی، یبوست، مشکل در ادرار کردن، گیجی، سرگیجه و سبکی ‌سر از جمله‌ این عوارض هستند. خواب‌آلودگی، گیجی، سرگیجه و سبکی سر ممکن است احتمال زمین خوردن را افزایش دهند.

چنان‌چه باردار هستید فقط در صورت نیاز ضروری داروی الانزاپین را استفاده کنید. نوزادان متولد شده از مادرانی که داروی الانزاپین را در سه ماه آخر بارداری استفاده کرده‌اند ممکن است علائمی مانند لرزش یا سفت شدن ماهیچه‌ها، خواب‌آلودگی، مشکل در غذا خوردن و نفس کشیدن و گریه‌های مداوم را تجربه کنند. در صورتی که متوجه شدید نوزاد شما، به خصوص در ماه اول تولد، یکی از این علائم را تجربه می‌کند به سرعت به پزشک اطلاع دهید.

از آن‌جا که مشکلات روحی و روانی درمان نشده مانند اسکیزوفرنی، اختلال دو قطبی و افسردگی می‌تواند بیماری خطرناکی قلمداد شود مصرف این دارو را بدون تجویز پزشک متوقف نکنید. در مورد مضرات و مزایای مصرف داروی الانزاپین در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید.

داروی الانزاپین از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می‌شود. در صورتی که نوزاد شما علائمی مانند لرزش یا سفت شدن عضلات، خواب‌آلودگی غیر معمول یا مشکل در تغذیه را تجربه می‌کند به سرعت به پزشک اطلاع دهید. هنگام مصرف این دارو پیش از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید. 1


تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است چگونگی عملکرد داروهای شما را تغییر دهند یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهند. فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می‌کنید (از جمله داروهای تجویزی / غیر تجویز و محصولات گیاهی) تهیه و آن را به پزشک و داروساز خود ارائه دهید. بدون تأیید پزشک مصرف هیچ دارویی را شروع و متوقف نکنید یا دوز داروها را تغییر ندهید.

محصولی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشد، متوکلوپرامید است.

در صورت مصرف سایر داروهایی که سبب خواب آلودگی می‌شوند مانند داروهای مسکن درد یا سرفه (مانند کدئین، هیدروکودون)، داروهای خواب یا اضطراب (مانند آلپرازولام، لورازپام، زولپیدم)، آرامبخش های عضلانی (مانند کاریزوپروتول، سیکلو انسپورین) یا آنتی هیستامین‌ها (مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین) به پزشک یا داروساز اطلاع دهید.

برچسب روی تمام داروهای خود (مانند داروهای آلرژی یا سرفه و سرماخوردگی) را بررسی کنید، زیرا ممکن است حاوی مواد تشکیل دهنده‌ای باشند که موجب خواب آلودگی می‌شوند. از داروساز در مورد نحوه استفاده مطمئن داروها سؤال کنید.3


 پی نوشت:
1.www.doctoreto.com
2.www.honarehzendegi.com
3.www.rastineh.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما