مشکلاتی که با بیماری لوپوس و علل و علائم آن روبرو هستیم

لوپوس یک بیماری مسری نیست ، بلکه بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی تواناییش را برای افتراق گذاشتن بین عوامل خارجی وسلولها وبافت خودی را از دست داده است. سیستم ایمنی دچار اشتباه شده ودر بین سایر عوامل ،اتوآنتی بادی هایی را تولید می کند که سلولهای طبیعی خود فرد را بعنوان خارجی تلقی کرده وبه آنها حمله می کنند. نتیجه یک واکنش خودایمنی این است که در اعضای خاصی ( مثل مفاصل ، کلیه ها ، پوست وغیره ) ا التهاب بوجود میاید.
دوشنبه، 4 اسفند 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: کیمیا صادقی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
مشکلاتی که با بیماری لوپوس و علل و علائم آن روبرو هستیم
اگر مبتلا به لوپوس هستید، مجموعه‌ای از احساسات دردناک از خستگی تا احساس ترس را در رابطه با این بیماری خود ایمنی تجربه خواهید کرد. زندگی با بیماری لوپوس بسیار چالش برانگیز است و خطر ابتلا به افسردگی و دیگر مشکلات روانی هم‌چون اضطراب، استرس و اعتماد به نفس پایین را افزایش خواهد داد. برای کنار آمدن با بیماری باید تلاش کرد.
 

این بیماری چقدر شایع است؟

لوپوس در سراسر دنیا شناخته شده است. بنظر می رسد که بیماری در امریکایی-افریقایی ها، اسپانیایی ها، آسیایی ها و بومی های امریکایی شایع تر باشد. در اروپا شیوع لوپوس 2500/1 می باشد وحدود 15% ازهمه بیماران لوپوسی قبل از 18 سالگی تشخیص داده می شوند.شروع لوپوس قبل از 5 سالگی نادر می باشد وقبل از سن بلوغ ناشایع است.اگر لوپوس قبل از 18سالگی بروز نماید پزشکان از اسامی مختلف مثل لوپوس کودکان pediatric SLE ، لوپوس نوجوانان juvenile SLE ، لوپوس با شروع دوران کودکی childhood- onset SLE استفاده می کنند. اغلب ، خانمهای در سنین باروری 45-15سالگی مبتلا می شوند ودر این گروه سنی،نسبت خانمها به آقایان 9 به 1 می باشد. قبل از بلوغ میزان ابتلا در آقایان بالاتر است وحدود یک بیمار از هر 5 کودک مبتلا به لوپوس ، مذکر هستند.
 

علل این بیماری چیست ؟

لوپوس یک بیماری مسری نیست ، بلکه بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی تواناییش را برای افتراق گذاشتن بین عوامل خارجی وسلولها وبافت خودی را از دست داده است. سیستم ایمنی دچار اشتباه شده ودر بین سایر عوامل ،اتوآنتی بادی هایی را تولید می کند که سلولهای طبیعی خود فرد را بعنوان خارجی تلقی کرده وبه آنها حمله می کنند. نتیجه یک واکنش خودایمنی این است که در اعضای خاصی ( مثل مفاصل ، کلیه ها ، پوست وغیره ) ا التهاب بوجود میاید. منظور از التهاب این است که قسمتهای درگیر بدن گرم ،قرمز، متورم وبعضی وقتها دردناک میشوند.اگر علایم التهاب طول بکشد ،چنانچه درلوپوس دیده می شود ،بافتها رادچار آسیب شده وعملکرد طبیعی آنها مختل می گردد.بهمین دلیل ،هدف درمان در لوپوس کم کردن التهاب است.

عوامل خطر ارثی متعدد همراه با فاکتورهای محیطی اتفاقی مسئول این پاسخ ایمنی غیر طبیعی در نظر گرفته می شوند..مشخص شده که عوامل متعددی از جمله عدم تعادل سطح هورمونی درهنگام بلوغ ، استرس وعوامل محیطی مثل مواجهه با نور خورشید ، عفونتهای ویروسی وداروها (مثل ایزونیازید ،هیدرالازین ،پروکا یین آمید ، داروهای ضد تشنج (می توانند بعنوان شروع کننده بیماری لوپوس باشند.

مشکلاتی که با بیماری لوپوس و علل و علائم آن روبرو هستیم

آیا این بیماری ارثی است ؟

لوپوس می تواند بصورت فامیلی دیده شود.کودکان یکسری فاکتورهای ژنتیکی که هنوز شناخته شده نیستند رااز والدینشان به ارث می برند که ممکن است آنها را مستعد ابتلا به لوپوس کند.در حالیکه ابتلا ی قطعی به لوپوس را نداشته باشند.در عینحال که احتمال گرفتن بیماری لوپوس برای آنها بیشتراست. برای مثال ،در دوقلوهای همسان ،اگر یک قل مبتلا به لوپوس باشد ، خطر گرفتن لوپوس در قل دیگر بیشتر از 50% نیست.هیچ تست ژنتیکی یا تشخیص قبل از تولد برای لوپوس وجود ندارد.
 

آیا می توان ار ابتلا به بیماری لوپوس جلوگیری کرد؟

از لوپوس نمی توان پیشگیری کرد ،اگرچه ،کودک مبتلا باید از تماس با شرایط خاصی که ممکن است باعث به راه افتادن بیماری و یا عود بیماری شود (مثل تماس با نور خورشید بدون استفاده از ضد آفتاب ،بعضی از عفونتهای ویروسی ، استرس ،هورمونها وداروهای خاص ) اجتناب کند.
 

 آیا لوپوس مسری است ؟

لوپوس مسری نیست .این به این معنا است که بیماری از یک شخص به شخص دیگر منتقل نمی شود.
 

 علایم اصلی بیماری چیست؟

بیماری ممکن است بابروز علایم جدیدی که بتدریج در طی هفته ها ،ماهها ویا حتی سالها ، ظاهر می شود ، شروع گردد. از شایعترین علایم اولیه لوپوس در بچه ها ، شکایات غیر اختصاصی مثل خستگی مفرط وکسل بودن می باشد.بسیاری از کودکان مبتلا به لوپوس ، تب متناوب یا دایمی ،کاهش وزن وکاهش اشتها دارند.

با گذشت زمان ، اکثر کودکان ،علایم اختصاصی بیماری را که در نتیجه درگیری یک یا چندارگان بوجود می آید ،را نشان می دهند.درگیری پوست ومخاط خیلی شایع است وممکن است شامل بثورات جلدی متنوع ، حساسیت به نور (قرارگرفتن در معرض نورآفتاب باعث بروز بثورات پوستی می شود ) ، یا زخمهای داخل بینی یا دهان باشد. بثورات "بال پروانه ایی" تیپیک که ازروی بینی وگونه ها می گذرد ،در یک سوم تا نیمی از کودکان مبتلا دیده می شود.گاهی افزایش ریزش مو (آلوپسی) دیده می شود. بعد از تماس با سرما ، رنگ دستها از قرمز به سفید وسپس آبی تغییر می یابد (پدیده رینود). علایم همچنین می تواند شامل سفتی مفاصل ،درد عضله ،کم خونی ،سهولت در خونمردگی با ضربه های خفیف ، سردرد ، تشنج ودرد سینه باشد.در اکثر کودکان مبتلا به لوپوس ، درجاتی از درگیری کلیه وجود دارد ویک عامل تعیین کننده اصلی در پیش آگهی طولانی مدت بیماری، درگیری کلیه می باشد.

مشکلاتی که با بیماری لوپوس و علل و علائم آن روبرو هستیم

شایع ترین علایم درگیری شدید کلیه شامل فشارخون بالا ، وجود خون وپروتیین در ادرار،و ورم بخصوص درپاها ،ساق پاها وپشت پلکها می باشد.
 

 آیا بیماری در همه بچه ها مشابه است ؟

علایم لوپوس از تنوع گسترده ای دربین کودکان مبتلا برخوردار است و هر کودک لیست علایم و نشانه های خاص خودش را دارد که با دیگری متفاوت است. همه علایمی که قبلاً شرح داده شد می توانند در شروع بیماری یاهر زمانی در طی سیر بیماری با شدت متفاوت بروز کنند.خوردن داروهایی که توسط پزشک لوپوس تان تجویز شده به کنترل علایم لوپوس کمک می کند.
 

آیا بیماری در کودکان با بیماری در بالغین تفاوت دارد؟

تظاهرات لوپوس در کودکان ونوجوانان مشابه لوپوس در بالغین است .هرچند ، لوپوس در کودکان سیر شدیدتری دارد بطوری که کودکان در هر زمان چندین تظاهر التهابی مربوط به بیماری لوپوس را نشان می دهند.همچنین درکودکان مبتلا به لوپوس درگیری بیماری کلیوی ومغزی نسبت به بالغین اشیوع بیشتری دارد.


افزایش آگاهی در مورد بیماری لوپوس: هر سوالی در مورد بیماری خود دارید، یادداشت کرده و در قرار ملاقات بعدی با پزشک خود در میان بگذارید. از پزشک و پرستار خود بخواهید که منابع علمی معتبر را به شما معرفی کنند. هر چه بیش‌تر در مورد بیماری بدانید، با اطمینان بیش‌تری روند درمان خود را طی خواهید کرد. 

جلب حمایت دوستان و خانواده: در مورد بیماری لوپوس با خانواده و دوستان خود صحبت کنید و از آن‌ها بخواهید که در زمان بروز مشکل به شما کمک کنند. از آن‌جایی که گاهی علایم و نشانه‌های بیماری به خوبی خود را نشان نمی‌دهند و فرد در ظاهر بیمار نیست، خانواده متوجه مشکل فرد نمی‌شوند، پس باید با آن‌ها صحبت کرد. 

اختصاص زمانی به خود: با اختصاصی زمانی برای خود سعی کنید تا بر استرس غلبه کنید. زمانی را در طول روز به مطالعه، مدیتیشن، گوش دادن به موسیقی یا نوشتن خاطرات اختصاص دهید. هر فرد بر حسب علاقه‌ی خود می‌تواند فعالیتی که موجب آرامشش می‌شود را انتخاب کند. 
 
ارتباط برقرار کردن با دیگر افراد مبتلا: فرد مبتلا به لوپوس می‌تواند با افراد دیگر مبتلا ارتباط برقرار کند. از آن‌جایی که افراد مبتلا همه با یک نوع مشکل دست به گریبان هستند، درک متقابل بالاتر خواهد بود. 
 

مشکلات ناشی از بیماری لوپوس

التهاب ناشی از بیماری خود ایمنی لوپوس بسیاری از قسمت‌های بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد:

کلیه‌ها: بیماری لوپوس آسیب‌هایی بسیار جدی به کلیه‌ها وارد می‌کند، نارسایی و از کارافتادگی کلیوی یکی از دلایل اصلی مرگ بیماران مبتلا به لوپوس است.

مغز و سیستم عصبی مرکزی: اگر بیماری لوپوس مغز را درگیر کند، فرد احتمالاً سردرد، سرگیجه، تغییر خلق و خو، مشکلات بینایی و حتی سکته و تشنج را تجربه خواهد کرد. بسیاری از افراد مبتلا به لوپوس دچار اختلال حافظه می‌شوند و همین مسئله بروز اختلالاتی در بروز افکار و احساسات می‌شود.

خون و رگ‌های خونی: بیماری لوپوس می‌تواند به مشکلات خونی هم‌چون کم خونی، افزایش خطر خونریزی یا افزایش تشکیل لخته‌های خونی در رگ‌ها منجر شود. از طرفی دیگر این بیماری یکی از دلایل ایجاد التهاب در رگ‌های خونی یا واسکولیت (vasculitis) است. 

ریه: بیماری لوپوس خطر ابتلا به بیماری پلورزی (pleurisy) یا تحریک و التهاب پرده‌ی جنب را افزایش می‌دهد. این بیماری خود باعث تنفس دردناک خواهد شد. از طرفی احتمال خونریزی ریوی و ذات الریه‌ هم وجود دارد.

مشکلاتی که با بیماری لوپوس و علل و علائم آن روبرو هستیم

قلب: لوپوس منجر به ایجاد التهاب در عضلات، عروق و غشای قلبی (پریکاردیت (pericarditis) )  خواهد شد. از طرفی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی و حملات قلبی هم وجود دارد. 
 

انواع دیگر مشکلات بیماری لوپوس

ابتلا به لوپوس خطر ابتلا به این مشکلات را هم افزایش می‌دهد:

عفونت: افراد مبتلا به لوپوس در مواجه با عفونت بسیار آسیب پذیر هستند، زیرا که بیماری و درمان آن تا حد زیادی سیستم ایمنی بدن را تحریک می‌کند.

سرطان: در موارد کمی افراد مبتلا به لوپوس به سرطان مبتلا خواهند شد.

مرگ بافت استخوانییا آواسکولار نکروز (avascular necrosis): نوعی بیماری است که در آن اختلال در خون‌رسانی به سلول‌های استخوانی وجود دارد و باعث مرگ سلول و از بین رفتن استخوان میشود.
 
مشکلات باروری: خطر سقط جنین در زنان مبتلا به لوپوس بیش از سایر افراد است. از طرفی فشار خون بالای بارداری و زایمان پیش از موعد در زنان مبتلا به لوپوس شایع‌تر است. برای کاهش خطرات پزشکان به زنان مبتلا به لوپوس توصیه می‌کنند که بارداری حداقل شش ماه تا زمانی که بیماری به صورت کامل تحت کنترل قرار گرفت به تعویق انداخته شود. 

مشکلاتی که با بیماری لوپوس و علل و علائم آن روبرو هستیم

زندگی زناشویی ،حاملگی وروشهای پیشگیری از بارداری در این بیماران چگونه است؟

نوجوانان ممکن است از یک زناشویی سالم لذت ببرند .بهرحال نوجوانان فعال از نظر جنسی که تحت درمان DMARDs هستند ویا بیماری فعال دارند باید از روشهای پیشگیری از بارداری ایمن استفاده نمایند.بطور ایده ال حاملگی همیشه باید برنامه ریزی شده باشد.بویژه اینکه بعضی ازداروهای ضد فشارخون وDMARDs می توانند برای تکامل جنین مضر باشند.اکثر خانمهای مبتلا به لوپوس می توانند یک حاملگی ایمن ویک نوزاد سالم داشته باشند.زمان ایده ال برای حاملگی وقتی است که بیماری بخصوص درگیری کلیه برای مدت طولانی بخوبی تحت کنترل است .

خانمهای مبتلا به لوپوس ممکن است مشکلاتی در بارداری یا بعلت فعالیت بیماری ویا داروها داشته باشند. لوپوس همچنین باخطر بالاتری از سقط ،زایمان نارس وناهنجاریهای مادرزادی در نوزاد که بعنوان لوپوس نوزادی شناخته می شود ،همراه باشد. خانمهای باسطح بالای ،آنتی بادی ضد فسفولیپید بعنوان حاملگی پر خطر وعارضه دار درنظرگرفته می شود.

خود حاملگی می تواند علایم لوپوس را بدتر کند ویا شروع کننده عود لوپوس باشد.بنابراین یک متخصص زنان ماهر درحاملگیهای پرخطر که با یک روماتولوژیست همکاری نزدیک داشته باشد باید همه خانمهای باردار مبتلا به لوپوس را تحت نظر بگیرند.

ایمن ترین روش پیشگیری از بارداری در بیماران مبتلا به لوپوس روشهای جلوگیری کننده حائلی (مثل کاندوم ودیافراگم ) واسپرم کش ها می باشد.پروژسترون تنها داروی ضد بارداری سیستمیک است که مورد قبول می باشد وبعضی از انواع IUD نیزمی تواند استفاده شود. قرصهای ضد بارداری استروژنی ممکن است باعث افزایش عود در خانمهای مبتلا به لوپوس شود،اگرچه انواع جدیدی هستند که کمتر این خطر را دارند.
 

تشخیص ودرمان

 بیماری چطور تشخیص داده می شود؟

تشخیص لوپوس بر اساس مجموعه ایی از علایم (مثل درد ) ،نشانه ها ئی(مثل تب ) و آزمایشات خون وادرار وبعداز رد کردن سایر بیماریها داده می شود.همه علایم ونشانه ها در یک زمان مشخص وجود ندارد وهمین باعث می شود که تشخیص سریع لوپوس مشکل باشد.برای کمک به تشخیص لوپوس از سایر بیماریها ،پزشکان انجمن روماتولوژی امریکا یک لیست از 11 معیار را تهیه کرده اند که وقتی مجموعه ایی از آنها باشند ،تشخیص لوپوس را مطرح می کند.

این معیارها بعضی از شایع ترین علایم واختلالات مشاهده شده در بیماران لوپوسی را نشان می دهد. برای تشخیص رسمی لوپوس ، بیمار باید حداقل 4 مورد از این 11 معیار رادر هر زمانی از شروع بیماری داشته باشد. گرچه پزشکان ماهرمی توانند تشخیص لوپوس را حتی در حضور کمتر از 4 معیار نیز مطرح نمایند.
 

بثورات پوستی " بال پروانه ایی"

بثورات پوستی قرمز رنگی است که روی گونه ها وپل بینی ایجاد می شود.

مشکلاتی که با بیماری لوپوس و علل و علائم آن روبرو هستیم

افزایش حساسیت به نورخورشید (فتوسنسیتیویتی )

فتوسنسیتیویتی : یک افزایش واکنش پوست نسبت به نور خورشید است . پوست پوشیده شده توسط لباس معمولادرگیر نمی شود.
 

لوپوس دیسکویید

بثورات گرد وسکه ایی شکل با سطح برجسته وپوسته ریزی دهنده است که روی صورت ،پوست سر، گوش ها و،سینه یا بازوها ظاهر می شود .جای ضایعات بعداز بهبود باقی می ماند . ضایعات دیسکویید در کودکان سیاهپوست شایعتر از سایر نژاد ها می باشد.

مشکلاتی که با بیماری لوپوس و علل و علائم آن روبرو هستیم

زخمهای مخاطی

زخمهای کوچکی هستند که در دهان یا بینی ایجاد میشوند.معولا بدون درد هستند ولی زخمهای بینی ممکن است منجر به خونریزی از بینی شود.
 

آرتریت (التهاب مفصل)

آرتریت اکثر کودکان مبتلا به لوپوس را گرفتار می کند. آرتریت موجب درد و تورم مفاصل دست، مچ دستها ، آرنجها، زانوها و سایر مفاصل دست ها و پاها می شود. درد ممکن است مهاجر باشد یعنی از یک مفصل به مفصل دیگر تغییر مکان دهد. درد ممکن است دو مفصل مشابه را در دو طرف بدن درگیر نماید. آرتریت در لوپوس باعث تغییرات دایمی و(د فرمیتی = تغییر شکل اندامها ) نمی شود.

مشکلاتی که با بیماری لوپوس و علل و علائم آن روبرو هستیم

پلوریت (التهاب پلور)

"پلوریت" به التهاب پلور،که پرد ه احاطه کننده ریه هاست گفته می شود و"پریکاردیت" به التهاب پریکاردیوم که پرده احاطه کننده قلب است گفته می شود. التهاب این بافتهای ظریف و نازک موجب تجمع مایع در اطراف قلب و ریه ها می شود. پلوریت باعث نوع خاصی از درد قفسه سینه می شود که با تنفس و دم عمیق بدترمی شود.
 

درگیری کلیه

درگیری کلیه ها: تقریباً در همه کودکان مبتلا به لوپوس مشاهده می شود که دامنه آن می تواند از درگیری خیلی خفیف تا بسیار شدید باشد. معمولاً در شروع بیماری ، بدون علامت هستند و تنها در آزمایش ادرار و آزمایشهای خون که عملکرد کلیه را نشان می دهد.، مشخص میشوند. در کودکان با آسیب قابل توجه کلیه ها ، ممکن است خون و پروتیین در ادرار و ورم خصوصاً در نواحی ساق پاها و پاها دیده شود.
 

سیستم عصبی مرکزی

درگیری سیستم عصبی مرکزی: شامل سردرد، تشنج و تظاهرات عصبی -روانی مثل اختلال در تمرکز وحافظه، اختلالات خلقی، افسردگی و سایکوز(یک اختلال ذهنی جدی که تفکر و رفتار فرد را دچارآشفتگی می کند) می شود.
مشکلاتی که با بیماری لوپوس و علل و علائم آن روبرو هستیم

اختلالات سلولهای خونی

آین اختلالات توسط آنتی بادی های ضد عوامل خودی (اتوآنتی بادی ) که به سلولهای خونی حمله می کنند، ایجاد می شود . فرآیند تخریب گلبولهای قرمز(که اکسیژن را از ریه ها به بافتها منتقل می کنند) "همولیز"نامیده می شود و ممکن است باعث ایجاد کم خونی ناشی از همولیز(آنمی همولیتیک) شود. این تخریب سلولی ممکن است آهسته و نسبتاً خفیف باشد و یا بسیار سریع باشد و موجب به وجود آمدن فوریت های پزشکی گردد.

کاهش در تعداد گلبولهای سفید خون "لُکوپنی "نامیده می شود و وقوع آن درلوپوس معمولاً خطرناک نمی باشد.

کاهش تعداد پلاکت های خون "ترومبوسیتوپنی"نامیده می شود. کودکانی که دچار کاهش تعداد پلاکت شد ه اند، براحتی دچار خونمردگی زیر پوستی و خونریزی در قسمتهای مختلف نظیر دستگاه گوارش، دستگاه ادراری، رحم، ویا مغز می شوند.
 

اختلالات ایمنولوژیک

این اختلالات به علت حضور آنتی بادی های ضد خودی (اتوآنتی بادی ) موجود در گردش خون که در بیماری لوپوس یافت می شود ایجاد می گردد.

الف :حضور آنتی بادیهای بر علیه فسفولیپید

ب: آنتی بادیهای ضد DNA آنتی بادی هایی هستند که مستقیما برعلیه مواد ژنتیکی موجود در سلولهای بدن تولید می شوند.این آنتی بادیها عمدتا در لوپوس یافت می شوند. این آزمایشات باید مرتباً تکرار شود زیرا بنظر میرسد که مقدارآنتی بادی بر علیه DNA در زمانی که لوپوس فعال است ،افرایش پیدا میکند و اندازه گیری سطح آن می تواند به پزشک در اندازه گیری میزان ودرجه فعالیت بیماری کمک کند

ج: آنتی بادی برعلیه اسمیت آنتی اسمیت Anti –sm antibodies نام آن از نام نخستین بیمار (خانم اسمیت ) که این آنتی بادی در خون وی کشف شد، گرفته شده است این آنتی بادی های ضد خودی (اتوآنتی بادی) تقریبا انحصاراً درلوپوس دیده می شود واغلب به تایید تشخیص کمک می کند.
 

آنتی بادی های ضد هستهANA-

این آنتی بادیها ی ضد خودی مستقیما بر علیه هسته سلول ایجاد می شوند . تقریبا در خون اکثر بیماران لوپوسی پیدا می شوند.با این وجود، یک تست مثبت ANA بتنهایی لوپوس را اثبات نمی کند ، چون این تست ممکن است در سایر بیماریها نیز مثبت شود وحتی بصورت مثبت ضعیف در 15-5% کودکان سالم نیز دیده می شود.
 

روش‌های جلوگیری از لوپوس

هرچند تشخیص علت بروز لوپوس دشوار است، اما در این‌جا چند نکته می‌بینید که با رعایت آنها می‌توانید از بدتر شدن لوپوس جلوگیری کنید.
 

۱. از قرار گرفتن در معرض نور خورشید پرهیز کنید

همان‌طور که در بالا گفته شد، نور خورشید یکی از دلایل بروز لوپوس است، و بنابراین جلوگیری از قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای افراد مبتلا به لوپوس بسیار مهم است. اگر به خارج از منزل می‌روید، فراموش نکنید که کرم ضد آفتابی با SPF دست کم ۱۵ استفاده کنید.
 

۲. ورزش کنید

خستگی ناشی از بیماری دلیل خوبی برای تنبلی کردن و ورزش نکردن نیست. ورزش کردن برای جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان بسیار مهم است. نیازی نیست که تمرینات سنگین انجام بدهید، بلکه می‌توانید تمرینات ساده‌تر مانند پیاده‌روی را انتخاب کنید تا بتوانید بدن‌تان را به تحرک وادار کنید.

مشکلاتی که با بیماری لوپوس و علل و علائم آن روبرو هستیم

۳. به نشانه‌های این بیماری دقت کنید

اگر احساس می‌کنید بعضی از علائم این بیماری را دارید، یادداشت‌برداری کنید و با انجام تحقیقاتی ببینید که چه چیزهای این علایم را ایجاد می‌کنند. این کار به شما کمک می‌کند که این علل را تکرار نکنید تا دوباره همان نشانه‌ها رخ ندهند. مطمئنا این کار نه تنها می‌تواند سبب شود که احساس بهتری داشته باشید، بلکه شما را مجبور می‌کند که در انجام کارها یا خوردن مواد غذایی بیش‌تر مراقب باشید.
 

۴. با یک پزشک مشورت کنید

از پزشک‌تان بخواهید که مانع از بدتر شدن لوپوس در شما شود، چرا که این کار یکی از بهترین اقدامات است. از آن‌جایی که او اختلال شما را به خوبی می‌شناسد، می‌تواند توصیه‌های خوبی به شما بدهد تا با وجود لوپوس زندگی نرمالی را سپری کنید.
 

درمان لوپوس با روش‌های طبیعی

۱. زرد چوبه

طبق یافته‌های تحقیقات انجام شده، ماده‌ی فعال کورکومین موجود در زردچوبه در پیشگیری و درمان بیماری‌های خود ایمن التهابی مانند لوپوس موثر است.

مطابق مطالعه‌ی ۲۰۱۲ منتشر شده در رومجله‌ی Renal Nutrition (تغذیه‌ی کلیوی)، زردچوبه می‌تواند به کاهش پروتئینوری، خون‌ادراری،‌ و فشار خون سیستولیک در بیمارانی که از نفریت لوپوس عود کرده یا شدید رنج می‌برند کمک کند.

– از زرد چوبه در رژیم غذایی روزانه‌تان استفاده کنید. نوشیدن شیر زردچوبه انتخاب بی‌نظیری است. برای تهیه‌ی آن ۱ قاشق چایخوری پودر زردچوبه را با یک لیوان شیر ترکیب کنید و آن را بجوشانید. با کمی عسل خام آن را شیرین کنید و یک یا دوبار در روز بنوشید.

– انتخاب دیگر آن است که این داروی گیاهی را به شکل مکمل بعد از مشورت با پزشک مصرف کنید. توصیه‌ی کلی ۴۰۰ تا ۶۰۰ میکروگرم، ۳ بار در روز است.

نکته: زردچوبه ممکن است برای کسانی که از مشکلات صفرا رنج می‌بردند مفید نباشد. به علاوه، ممکن است عملکردی مانند یک رقیق کننده‌ی خون داشته باشد.
 

۲. زنجبیل

زنجبیل ادویه‌ی اعجاب انگیز دیگری است که برای درمان لوپوس با علائم آرتریتی مفید است. این ماده خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قدرتمندی دارد که به تسکین درد و ورم مفاصل کمک می‌کند.

– زنجبیل را در رژیم غذایی خود بگنجانید و در آشپزی‌هایتان از آن استفاده کنید. می‌توانید آب یک تکه ریشه‌ی‌ زنجبیل تازه‌ی ۲.۵ سانتی‌متری را بگیرید و آن را به آب میوه‌ها یا آب سبزیجات تازه اضافه کنید.

– گزینه‌ی دیگر مصرف مکمل‌های زنجبیل است. برای اطلاع از دوز مناسب با پزشک‌تان مشورت کنید.

مشکلاتی که با بیماری لوپوس و علل و علائم آن روبرو هستیم

۳. اسیدهای چرب امگا ۳

در مطالعات محدودی که انجام شده‌ است دریافته‌اند که ایکوساپنتانوییک اسید (EPA) موجود در اسیدهای چرب امگا ۳ می‌تواند به بهبود علائم لوپوس کمک کند که این به لطف اثرات و خواص ضد التهابی آن است.

در مطالعه‌ی سال ۲۰۰۸ که در سالنامه‌ی بیماری‌های روماتیسمی چاپ شد دریافتند که شرکت‌ کنندگان در این مطالعه که سه گرم مکمل روغن ماهی امگا۳ حاوی ۱.۲۰۰ میلی گرم DHA  (دوکوزاهگزانوئیک اسید) و ۱.۸۰۰ میلی گرم EPA  در روز به مدت شش ماه مصرف کردند در مقایسه با گروه کنترل علائم لوپوس‌شان بهبود پیدا کرد.

همچنین بهبودهایی در روند جریان خون آن‌ها و عملکرد رگ‌های خونی‌شان دیده شد. این حاکی از آن است که روغن ماهی می‌تواند اثرات تقویت کننده‌ی قلب و عروقی قدرتمندی نیز داشته باشد.

– خوارکی‌های غنی از اسیدهای چرب امگا۳ را در رژیم غذایی‌تان بگنجانید. بعضی از این خوراکی‌ها ماهی‌های آب سرد مانند سالمون، ساردین، ماهی خال مخالی، ماهی تن و شاه ماهی؛ تخم کتان؛ دانه‌های چیا؛ و گردو هستند.

– همچنین می‌توانید مکمل‌های روغن ماهی را بعد از مشورت با پزشک مصرف کنید.
 

۴. پروبیوتیک‌ها

پروبیوتیک‌ها باکتری‌های مفید روده هستند که در بهبود سیستم ایمنی بدن نقش مهمی ایفا می‌کنند. آن‌ها به پیشرفت مدت بهبود لوپوس کمک می‌کنند و دفعات گرگرفتگی را کاهش می‌دهند.

مطابق مطالعه‌ی ۲۰۰۹ منتشر شده در مجله‌ی ایمن شناسی، لاکتوباسیل پروبیوتیک از طریق تحریک سلول‌های تحریک کننده و تولید IL-10، سیتوکینی با خواص ضد التهابی، می‌تواند به کنترل رشد و پیشرفت لوپوس کمک کند.

– خوراکی‌های کشت شده و تخمیر شده مانند ماست دارای کشت‌های زنده، شیر اسیدوفیلوس، کفیر، میسو، تمپه و کلم ترش بخورید چون حاوی پروبیوتیک فراوان هستند.

– می‌توانید بعد از مشورت با پزشک از مکمل‌های پروبیوتیک نیز استفاده کنید.
 

۵. ویتامین D

سطوح پایین ویتامین D3 با ابتلاء به بیماری‌های خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید، ام اس و لوپوس ارتباط دارد.

تحقیقات اولیه‌ی ارائه شده در همایش سالانه‌ی دانشکده‌ی روماتولوژی آمریکا در ۲۰۱۱ حاکی از آن است که مکمل ویتامین D می‌تواند در بیماران مبتلا به لوپوس منتشر (لوپوس اریتماتوس سیستمیک) نقش مفیدی داشته باشد چون به تنظیم سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.

– خوراکی‌هایی سرشار از ویتامین D مصرف کنید مانند شیر و غلات غنی شده، ماهی سالمون و سایر ماهی‌های چرب، پنیر، زرده‌ی تخم مرغ، قارچ و توفو.
– بعد از مشورت با پزشک در مورد دوز مصرفی مناسب، می‌توانید مکمل  ویتامین  D3 مصرف کنید.

نکته: دراز کشیدن زیر نور خورشید برای جذب ویتامین برای بسیاری از بیماری‌ها و ناراحتی‌ها خوب است، اما به افراد مبتلا به لوپوس توصیه نمی‌شود چون تقریبا از هر سه نفری که به آن مبتلا هستند دو نفر به نور فرابنفش حساسیت دارند.

مشکلاتی که با بیماری لوپوس و علل و علائم آن روبرو هستیم

۶. درمان لوپوس با سرکه‌ی سیب

پزشکان معتقدند کسانی که از لوپوس رنج می‌برند کمبود اسید هیدروکلریک دارند. سرکه‌ی سیب به افزایش تولید اسید هیدروکلریک در بدن کمک می‌کند. به علاوه، به سم‌زدایی و بهبود جذب مواد مغذی کمک می‌کند.

۱. یک قاشق چایخوری سرکه‌ی سیب خام تصفیه نشده را در یک لیوان آب گرم بریزید
۲. آب نصف یک لیمو ترش را بگیرید و به آن اضافه کنید تا تاثیر این درمان بیشتر شود.
۳. ۲ یا ۳ بار در روز، حدودا ۲۰ دقیقه قبل از وعده‌ی غذایی، از آن بنوشید.
 

۷. درمان لوپوس با روغن نارگیل

اسیدهای چرب با زنجیره‌ی متوسط موجود در روغن نارگیل می‌تواند به تعادل سیستم ایمنی بدن و کاهش واکنش منفی سیستم ایمنی بدن کمک کند. به علاوه، روغن نارگیل فایده‌های متعددی برای سلامتی دارد مانند پایین آوردن کلسترول، کنترل قند خون، بهبود سیستم گوارش، و درمان عفونت کاندیدا.

۲ قاشق غذاخوری در روز روغن نارگیل بکر مصرف کنید. بهترین راه برای گنجاندن آن در رژیم غذایی‌تان آن است که این روغن را به اسموتی‌ها و نوشیدنی‌ها اضافه کنید. همچنین می‌توانید از آن برای آشپزی استفاده کنید. یادتان باشد، میانه‌روی کلید استفاده از این درمان است.
 

۸. نمک اپسوم

حمام با نمک اپسوم برای رفع خستگی مفرط، که یکی از علائم رایج لوپوس است، مفید است. همچنین می‌تواند به کاهش درد مفاصل و التهاب کمک کند. به علاوه، نمک اپسوم به جذب منیزیم و حذف مواد سمی از بدن کمک می‌کند.

۱. ۱ لیوان نمک اپسوم را در وان حمام پر از آب گرم بریزید و هم بزنید.
۲. خودتان را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آن بخیسانید.
۳. این کار را چند باری در هفته انجام دهید.

نکته: حمام نمک اپسوم ممکن است برای کسانی که مشکلات کلیوی یا دیابت دارند مناسب نباشد.
 

۹. درمان لوپوس با ریحان مقدس

ریحان مقدس، که به آن tulsi هم می‌گویند، یک گیاه انطباق پذیر است که به تعدیل و تنظیم واکنش شما نسبت به استرس (استرس یکی از عوامل اصلی گرگرفتگی‌های لوپوسی است) کمک می‌کند، احساس خوب بودن را بیشتر می‌کند، عملکرد اندام‌ها را تنظیم و خستگی مفرط را برطرف می‌کند. به علاوه، فایده‌های آنتی اکسیدانی و ضد التهابی خوبی نیز دارد.

– ۱ قاشق چایخوری ریحان خشک شده یا چند برگ ریحان تازه را در یک لیوان آب جوش به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بخیسانید. آن را صاف و با کمی عسل خام شیرین کنید. روزانه‌ ۲-۳ فنجان از این چای (دمنوش) گیاهی بنوشید.

– یا اینکه به سادگی هر روز چند برگ ریحان را بجوید؛ این کار هم مفید خواهد بود.
 

درمان با لوپوس با استفاده از داروها

۱۰. داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDS)

از آن‌جایی که لوپوس باعث بروز التهاب می‌شود، در صورت احساس درد در عضلات یا مفاصل‌تان، مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDS) ضروری است. از پزشک‌تان بخواهید که داروها را تجویز کند زیرا برخی از انواع NSAID‌ها مانند ناپروکسن و ایبوپروفن وجود دارد که ممکن است برای برخی بیماری‌ها مانند اختلالات کلیه و معده مناسب نباشند.
 

۱۱. داروی سرکوب‌کننده‌ی سیستم ایمنی

این دارو چنان‌چه از نام‌اش پیدا است، برای سرکوب کردن سیستم ایمنی بدن استفاده می‌شود تا علائم این بیماری کاهش پیدا کند چرا که این دارو آسیب سیستم ایمنی بدن را ترمیم می‌کند. از آن‌جایی که لوپوس عمدتا به دلیل حمله‌ی سیستم ایمنی بدن به بخش‌های مختلف بدن ایجاد می‌شود، این دارو بسیار مفید و تاثیرگذار است. با این حال فراموش نکنید که داروی سرکوب‌کننده‌ی سیستم ایمنی کاملا قوی است و باید برای موارد شدید این بیماری مورد استفاده قرار بگیرد. این دارو می‌تواند به عوارض جانبی زیادی مانند اسهال و استفراغ منجر شود.
 

۱۲. کورتیکواستروئیدها

این دارو نیز به دلیل اثر قوی آن، برای موارد شدید لوپوس استفاده می‌شود. بسته به این‌که لوپوس در شما تا چه حد شدید است، دوز تجویز شده توسط پزشک‌تان ممکن است کم یا زیاد باشد. کورتیکواستروئیدها برای درمان التهاب موثر هستند، اما اگر به مدت طولانی در دوزهای بالا استفاده شوند، ممکن است به ضعیف شدن استخوان‌ها منجر شوند.
 

۱۳. ریتوکسی‌مب

ریتوکسی‌مب داروی جدید لوپوس است که برای موارد شدید و جهت کمک به کسانی که لوپوس دارند و نمی‌توانند با داروهای دیگر درمان شوند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو لنفوسیت‌های B را که علایم لوپوس را ایجاد می‌کنند، از طریق تزریق می‌کشد. باز هم این درمان باید توسط پزشک‌تان به شما توصیه شود، زیرا در بعضی از مناطق ممکن است هنوز مجوز آن صادر نشده باشد.

درمان‌های زیادی برای درمان بیماری لوپوس بسته به علائم و شدت آن وجود دارد. درمان باید با یک سبک زندگی اصولی و درست ترکیب شود تا این اختلال بهبود بیابد. داروها باید بر اساس تجویز پرشک استفاده شوند چرا که در غیر این صورت برخی عوارض جانبی ممکن است رخ بدهند. اگر مطمئن نیستید که لوپوس دارید یا خیر، خودتان تصمیم‌گیری نکنید، بلکه باید به پزشک مراجعه کنید تا این بیماری در شما تشخیص داده شود. در مورد اختلال‌تان با یک پزشک مشورت کنید تا بهترین شیوه را برای درمان لوپوس و مشکل‌تان و پیشگیری از بروز آن انتخاب کنید.


منبع: سایت دکتردکتر
سایت پرینتو
سایت بازده


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط