علل دردهای پستان
این دردها ممکن است:1. در اثر استرس (نگرانی مستمر).
2. دلهره و پریشانی.
3. و افسردگی.
4. و مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین
5. در بعضی از خانم ها این دردها ارتباطی به قاعدگی ندارد و به خاطر کشیدگی عضله می باشد.
6. به ندرت این دردها به خاطر کیست پستان یا سرطان پستان می باشد.
7. ممکن است به علت مشکلات کوتاه مدت مانند التهاب سینه (بر اثرعفونت) و یا بزرگ شدن پستان ها در هنگام شیردهی بعد زایمان باشد و یا در کسانی که پستان های بزرگی دارند بروز این دردها احتمال دارد.
8. گاهی هم علت این دردها مشخص نیست .
درمان در طب جدید
* درمان به گونه ای است که اول متخصص سوالاتی می کند و بعد معاینه سایت می کند (با سونوگرافی یا مامو گرافی یا غیره) تا علت را جویا شود که آیا با این کیست پستان یا آبسه پستان و یا فیبرو آدنوم یا سرطان پستان دارد و یا....*اگر علت زمینهای خاصی نداشت پزشک ممکن است از شما درخواست می کند که زمان هایی که درد پستان دارید یادداشت کنید تا به تشخیص این دردهای دوره ای پستان کمک کند که ببیند در ساعات بیولوژیکی (هنگام عادت ماهیانه) بوده یا نبوده است؟ با دوستان
* و یا اگر دردها خفیف بود احتیاج به درمان ندارند زیرا دورهای بوده و هیچ علایم زمینه ای در شخص وجود ندارد. با این حال در ۱۰ درصد خانمها این دردها به قدری شدید است که بی طاقت شده و حتی مانع انجام کارهای روزمره و فردی او می شود چه رسد به امور اجتماعی (نظیر قاعدگی های دردناک).
* ممکن است پزشک متخصص به منظور کاهش درد پستان تجویز داروی دانازول کند که باعث کاهش اثر هورمون جنسی بر روی پستان می شود. این دارو درمان قطعی نمی کند بلکه درد را تسکین می دهد. عوارض داروی دانازول آکنه و جوش پوست و در بعضی ها اضافه وزن می آورد(چون کم کاری غده تیروئید می آورد).
* اگر سن خانم بالا باشد یا دچار یائسگی زودرس شود دردهای پستان از بین می رود چون قاعدگی متوقف شده است. اگر دردهای پستان در یائسگی هم بود علت دیگری دارد که باید بررسی شود. در صورتی که بعد از یائسگی از هورمون درمانی استفاده کند ممکن است دردهای پستان ادامه پیدا کند اما غالبا بعد از چند ماه بهبود می یابد.
* اگر درد پستان دوره ای نباشد علت چنین دردهایی باید شناسایی و درمان شود(چون ممکن است علت زمینه ای داشته باشد).
مثلا: اگر علتش کیست پستان بود باید مایع درون کیست تخلیه شود و اگر عفونت هم داشت (یعنی کیست ها مایع خونی داشت) در اینجا از آنتی بیوتیک استفاده میشود.
* مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن میتواند به و تسکین درد عضلات اطراف پستان ها کمک کند (اما داروهای غیر استروئیدی دارونما است نه مسکن است و نه داروی واقعی است). و یا از لباس زیر مناسب (سینه بندهای مناسب که سینه ها را به خوبی پوشش دهد) استفاده کنند. و اگر سینه های بزرگی دارد باید در هنگام خواب هم سینه بند بپوشد.
* دردهای دوره ای، استرسها و اضافه وزن را می توان با عدم مصرف کافئین و انجام تمرینات آرامش سازی مانند یوگا و هوای سالم و... کاهش دهد.
* بعضی از خانم ها قرص ویتامین E که مصرف می کنند دردهای پستانشان کاهش پیدا می کند (البته دلیل علمی ندارد).
پیشگیری و درمان در طب گیاهی
پرهیزات
ا . پرهیز از خوردن ترشیجات مانند: گوجه سبز، لواشک، آلوچه، قره قروت،آبلیمو ترش، لیمو عمانی، ترشیجات بندری، لیته و...2. پرهیز از غذاهای تند و تیز مانند: غذای هندی، فلفل، سس فلفل و...
3. از خوردن اسانس های شیمیایی مانند: نوشابه های گاز دار و آبمیوه های شیمیایی و... اجتناب کند.
4. و از کافئین زیاد مانند چای و قهوه و... پرهیز کند.
5. پرهیز از دلشوره و دلواپسی و...
درمان
1. برای درمان این دردها اگر علل زمینه ای داشت باید درمان کرد. مثلا:- گاهی به خاطر کشیدگی این عضلات است که نباید حرکات کششی و ژیمناستیک و.. انجام دهد.
- و گاهی به خاطر عفونت پستان است که باید عفونت آن را با میوه و دارو گیاهی درمان کرد.
درمان کیست و تومور و.. در جلسه قبل گفته شده است. اگر این دردها به خاطر عفونت بود:
- مصرف عسل رقیق شده
- خوردن آب سیب تازہ
- خوردن شلغم یا آب شلغم
۲. روزی چند عدد میوه بخورد مخصوصا سیب قرمز معطر لبنانی، گلابی رسیده، انگور سیاه و آناناس .
3. شیر عسل صبحگاهی بخورد مثل عسل آویشن، عسل نعناع و عسل اسطوقدوس.
4. به یا آب به یا مربای به در وسط روز بخورد.
۵. خوردن آب سیب مخلوط با عسل (قبل از خواب شبانه) که ضعف عمومی و کم خونی را نیز از بین می برد(یک لیوان آب سیب با یک قاشق پلوخوری عسل آویشن یا نعناع) زیرا اگر دردهای پستان قبل از عادت ماهیانه بیشتر شد این علامت کم خونی، اضطراب و تپش بالای قلب شخص است.
منبع: بیماریهای زنان و نسخههای سید حسن ضیایی، نویسندگان: مجید برزو، مهدی برزو، چاپ اول، انتشارات ابتکار دانش، قم، 1395ش، صص 239-237
نکته مهم: محتوای این مقاله، جنبه اطلاع رسانی و آموزشی داشته و توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شود و نباید آن را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست.