انگور از هزاران سال قبل کشت میشده و انواع مختلفی مثل انگور سبزِ، قرمز، سیاه، زرد و صورتی دارند. این میوه به صورت خوشهای رشد میکند و حاوی مقادیر زیادی از مواد مغذی و آنتیاکسیدان است. همهی ما میدانیم که مصرف میوه برای سلامتی خوب است اما آیا با خواص انگور آشنا هستید؟
جلوگیری از بیماری های مزمن با منابع قوی آنتیاکسیدان
آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که در گیاهان یافت میشوند و سلولهایی را که با رادیکالهای آزاد آسیب دیدهاند را ترمیم میکنند. انگور منبعی غنی از آنتی اکسیدان است پس میتوانیم ترمیم سلولهای آسیب دیده در اثر استرس اکسیداتیو را از خواص انگور بدانیم. استرس اکسیداتیو با چند بیماری مزمن دیگر مثل دیابت، سرطان و بیماریهای قلبی همراه میشود و با مصرف انگور میتوانیم اثر رادیکالهای آزاد را روی سلولهای بدن کم کرده، سلامت خود را تأمین کنیم. انگور حاوی ویتامین C، بتاکاروتن، کوئرستین، لوتئین، لیکوپن و یک آنتیاکسیدان قدرتمند به نام اسید الاژیک است. در انگور تعداد زیادی آنتیاکسیدان و بیش از ۱۶۰۰ نوع از ترکیبات گیاهی مفید شناسایی شده است. آزمایشهای مختلف بر روی عصارهی پوست و دانههای انگور نشان داده است که بیشترین میزان آنتیاکسیدان در همین قسمتها، یعنی پوست و دانهی این میوه، قرار دارد. انگور قرمز به دلیل آنتوسیانینهایی که دارد مقدار بیشتری آنتیاکسیدان در ترکیبات خود دارد. جالب است بدانید که آنتیاکسیدان حتی پس از تخمیر انگور هم در آن باقی میماند و نوشیدنیهایی که با انگور ساخته میشوند هم همین خاصیت را با خود به همراه دارند. یکی از آتنیاکسیدانهای موجود در این میوه رسوراترول است که در دستهی پلیفنولها طبقهبندی میشود. مطالعات نشان داده است که رسوراترولها از بدن در برابر بیماریهای قلبی محافظت کرده، قند خون را کاهش میدهند و از پیشرفت سرطان هم جلوگیری میکنند.
محافظت از بدن در برابر سرطان
انگور حاوی مقادیر بالایی از ترکیبات گیاهی مفید است و میتواند برای مقابله با انواع خاصی از سرطان به ما کمک کند. همانطور که گفتیم رسوراترول یکی از ترکیبات موجود در این میوه است که خواص ضد سرطانی آن ثابت شده است. همچنین مشخص شده است که آنتیاکسیدانها باعث کاهش التهاب شده و از رشد و گسترش سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. انگور حاوی ترکیبات گیاهی مفید مثل رسوراترول است که ممکن است از بدن در برابر انواع مختلف سرطان، مثل سرطان رودهی بزرگ و سینه، محافظت کند. ترکیب منحصربهفرد بین مواد موجود در این میوه ضد سرطان بودن را به لیست خواص انگور اضافه میکند. در انگور علاوه بر رسوراترول، کوئرستین، آنتوسیانین و کاتچین هم وجود دارد که همهی اینها تأثیر مثبتی در مبارزه با سرطان دارند. در آزمایشات مشخص شده است عصارهی انگور از رشد و گسترش سلولهای سرطانی رودهی بزرگ در شرایط آزمایشگاهی، جلوگیری میکند. همچنین در مطالعهای که بر روی ۳۰ فرد با سن بالای ۵۰ سال انجام شده است مشخص شد که مصرف روزانهی ۴۵۰ گرم انگور به مدت ۲ هفته، کاهش نشانگرهای سرطان رودهی بزرگ را به همراه داشته است. در تحقیقاتی دیگر مشخص شد که عصارهی انگور از رشد و گسترش سلولهای سرطانی سینه در شرایط آزمایشگاهی جلوگیری کرده است. مطالعات انجام شده دربارهی خواص انگور در انسان و تأثیر مصرف آن بر سرطان محدود است اما یک رژیم غذایی حاوی مواد غنی از آنتیاکسیدان خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. در نتیجه میتوان گفت که مصرف انگور و وجود آن در رژیم غذایی میتواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
تأمین سلامتی قلب
از خواص انگور کاهش فشار خون است و همین موضوع میتواند در سلامتی قلب تأثیر مثبتی داشته باشد. یک فنجان انگور حاوی ۲۸۸ میلیگرم پتاسیم، یعنی ۶% از RDI، است و میتواند سطح فشار خون را ثابت نگه دارد. دانشمندان مصرف پتاسیم به میزان کم را با افزایش خظر فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و سکتهی مغزی مرتبط میدانند. در مطالعهای که بر روی ۱۲۲۶۷ فرد بزرگسال انجام شد مشخص شد افرادی که مقدار پتاسیم بیشتری مصرف میکنند نسبت به افرادی که مقدار کمی از این ماده مصرف میکنند با خطر مرگ کمتری در اثر بیماریهای قلبی مواجه هستند.
کاهش کلسترول خون
ترکیبات موجود در انگور جذب کلسترول را کاهش داده و از بدن در برابر کلسترول بالا محافظت میکند. در مطالعهای که بر روی ۶۹ فرد بزرگسال و درگیر با کلسترول بالا انجام شده، مشخص شده است که مصرف روزانهی ۵۰۰ گرم انگور قرمز به مدت ۸ هفته به کاهش کلسترول بد یا LDL منجر شده است. جالب است بدانید که این نتیجه در مصرف انگور سفید مشاهده نشده است. علاوه بر این رژیمهای غذایی حاوی رسوراترول، مثل رژیم مدیترانهای، کاهش سطح کلسترول در بدن را با خود به همراه دارد.
کاهش سطح قند خون
هر یک فنجان انگور حاوی ۲۳ گرم قند است و همین موضوع باعث شده تا افراد دیابتی در مصرف این میوه دچار تردید شوند. در مطالعهای که در طول ۱۶ هفته و بر روی ۳۸ مرد انجام شد مشخص شد افرادی که روزانه ۲۰ گرم عصارهی انگور مصرف میکنند در مقایسه با افرادی که مصرف نمیکنند سطح قند خون پایینتری دارند. اگرچه انگور سرشار از قند است اما شاخص گلیسمی کمی دارد. همچنین ترکیبات موجود در انگور ممکن است از بدن در برابر قند خون بالا محافظت کند. همچنین مشخص شده است که رسوراترول حساسیت به انسولین را افزایش داده و میتواند توانایی بدن شما را برای استفاده از گلوکوز و کنترل قند خون بهبود ببخشد. رسوراترول تعداد گیرندههای گلوکوز را در غشای سلولی افزایش داده و همین امر هم بر میزان قند خون بدن تأثیر مثبت دارد. کنترل سطح قند خون در طولانی مدت خطر ابتلا به دیابت را کاهش میدهد.
تأمین سلامت چشم
مواد شیمیایی گیاهی موجود در انگور میتواند از ابتلا بیماریهای شایع چشمی جلوگیری کند. در مطالعهای که بر روی موشها انجام شد مشخص شد موشهایی که در رژیم غذاییاشان انگور بوده نسبت به موشهایی که انگور مصرف نمیکردند، علائم کمتری از آسیب دیدگی شبکیه داشتهاند. انگور حاوی آنتیاکسیدانهای لوتئین و زاگزانتین است و به محافظت از چشم در برابر آسیب نور آبی کمک میکند. در مطالعهی آزمایشگاهی دیگری مشخص شد که رسوراترول موجود در انگور از سلولهای شبکیهی چشم انسان در برابر اشعهی ماوراء بنفش محافظت میکند و همین موضوع میتواند خطر ابتلا به دژنراسیون کاکولای وابسته به سن (AMD) و بیماریهای شایع چشمی را کاهش دهد. همچنین رسوراترول از چشم در برابر گلوکوم، آب مروارید و بیماری چشم دیابتی محافظت میکند.
بهبود خلق و خو
خوردن انگور میتواند بر سلامت مغز تأثیر گذاشته و حافظه را تقویت کند. در یک مطالعهی ۱۲ هفتهای که بر روی ۱۱۱ نفر از افراد مسن و سالم انجام شد مشخص شد مصرف روزانه ۲۵۰ گرم مکمل انگور تأثیر قابل توجهی در نتیجهی آزمونهای شناختی اندازهگیری توجه، حافظه و زبان گذاشته است. مطالعهی دیگری که بر روی افراد بزرگسال و سالم انجام شد نشان داد که فقط ۲۰ دقیقه بعد از مصرف ۲۳۰ میلیلیتر آب انگور حافظه و خلقوخوی افراد بهتر میشود. مطالعات آزمایشگاهی هم تأثیر مثبت مصرف ۴ هفته رسوراترول بر حافظه و خلقوخو و همچنین افزایش جریان خون در مغز موشها را ثابت کرده است. انگور حاوی ترکیباتی است که ممکن است حافظه، توجه و خلقوخو را بهبود بخشیده و حتی از مغز در برابر آلزایمر محافظت کند. اما هنوز برای تأیید بعضی از این خواص انگور نیاز به تحقیقات بیشتری بر روی انسان است.
تأمین سلامت استخوان
از خواص انگور میتوان به تأمین سلامت استخوان اشاره کرد. انگور حاوی بسیاری از مواد معدنی ضروری و مفید برای استخوان است. کلسیم، پتاسیم، فسفر، منگنز و ویتامین K از جمله موادی هستند که در انگور به وفور یافت شده و سلامت استخوانها را تأمین میکنند. البته این اثر در مطالعات آزمایشگاهی انجام شده به دست آمده و هنوز بر روی بدن انسان تحقیقاتی انجام نشده است. در مطالعهای ۸ هفتهای به موشهای آزمایشگاهی پودر انگور منجمد و خشک داده شد که منجر به استحکام استخوانها و جمع شدن کلسیم بیشتر در آنها شده بود.
ضد ویروس، ضد باکتری و ضد عفونت های مخمری
در تحقیقاتی که بر روی خواص انگور انجام شد مشخص شد که بعضی از ترکیبات موجود در این میوه در محافظت و وقابله با عفونتهای باکتریایی و ویروسی مؤثر هستند. انگور منبع خوبی از ویتامین C است و تأثیر مثبت زیادی بر سیستم ایمنی بدن دارد. در مطالعات آزمایشگاهی مشخص شده است که عصارهی پوست انگور از بدن در برابر آنفولانزا محافظت میکند. همچنین ترکیبات موجود در انگوراز رشد ویروس تبخال، آبله مرغان و عفونتهای مخمری در محیط آزمایشگاهی جلوگیری کرده است.
ضد پیری
ترکیبات گیاهی موجود در انگور میتواند بر پیری و طول عمر تأثیر بگذارد. در تحقیقات انجام شده مشخص شده است مصرف رسوراترول در انواع مختلف حیوانات طول عمر را زیاد میکند. همچنین این ترکیبات باعث تحریک خانوادهای از پروتئینها به نام سیرتین میشود که با طول عمر ارتباط مستقیم دارند. رسوراترول ژنهای مختلفی که با طول عمر ارتباط دارند را تحریک و فعال میکند. یکی از این ژنها SirT1 است؛ این همان ژنی است که با رژیمهای غذایی کم کالری فعال میشود و با افزایش طول عمر در حیوانات هم ارتباط دارد. تحریک و فعال شدن این دسته از ژنها روند پیری را کند کرده و طول عمر را افزایش میدهند.
کاهش التهابات مزمن
یکی از دلایل اصلی بروز بیماریهای مزمن مثل سرطان، بیماریهای قلبی، آرتروز و بیماری خودایمنی وجود التهابات مزمن است. در تحقیقات ثابت کرده است که رسوراترول موجود در انگور به آن خاصیت ضدالتهابی بسیار قوی میدهد. انگور حاوی ترکیباتی با اثر ضدالتهابی است و از بدن در برابر بعضی از بیماریهای قلبی و رودهای محافظت میکند. در مطالعهای که روی ۲۴ مرد مبتلا به سندروم متابولیک (عامل ابتلا به بیماری قلبی) انجام شد مشخص شد مصرف روزانه ۲۵۲ گرم انگور تازه میزان ترکیبات ضدالتهابی خون را افزایش داده و در بهبود آنها مؤثر بوده است.
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.