چگونه از شک عبور کنيم؟
نويسنده:سارا جمالآبادي
شک جاي ماندن نيست؛ بايد از آن گذشت
ادبيات شک
ران هوبارد ميگويد: «يکي از درسهاي غلطي که در مدرسه به ما ميآموزند اين است که بايد سکوت کنيم و اين درس اشتباهي است. وقتي شما به چيزي شک ميکنيد، بايد از آن حرف بزنيد. سکوت درمان شک نيست.» وقتي شما درباره موضوعي شک داريد، وقتي استرس و اضطراب زيادي را تحمل ميکنيد، اين استرس ناخودآگاه باعث ميشود بر سر هر موضوع کوچکي با طرف مقابلتان ـ که نسبت به او شک داريد- اشتباهترين راه را که سکوت است وسعي در فراموش کردن موضوع به جاي باز کردن و حل آن برگزينند. وقتي فکر ميکنيد بايد چيزي را بگوييد؛ مثلا يک کارمند ميداند همکارش مقداري پول اختلاس کرده و مدام با خودش کلنجکار ميرود که اين موضوع را به مديرشان اطلاع دهد. پزشکي از بيماري مراجعاش اطلاع دارد اما براي گفتن حقيقت مدام اين دست و آن دست ميکند. فراموش نکنيد در مقابل اين دو سکوت هم دو نفر ديگر قرار دارند، رييسي که ميداند مقداري پول جا به جا شده و بيماري که نسبت به شرايطاش نگران است، در حالي که هيچ کدام حرفي نميزنند و سکوت کردهاند اما چگونه بايد سر صحبت را باز کنيم؟ در حالي که نگران عکسالعملهاي پيشرو هستيم؟ بهتر است خيلي راحت به جاي اينکه اصل مطلب را بگوييد حرفتان را با يک سوال شروع کنيد؛ مثلا:
«ميخواهم درباره شرايط زندگيات بعد از عمل جراحي با تو صحبت کنم اما نميدانم ميتوانم با تورو راست باشم يا نه؟... ببخشيد آقاي رييس، من ميتوانم درباره رفتار يکي از کارمندان نظر شما را بدانم؟... ازدواج ما با همه بدي و خوبيهايش براي من شيرين بود اما يک چيزي مرا آزار ميدهد، با اين حال ميخواهم آن را با تو در ميان بگذارم. فکر ميکني ميتوانم صادقانه حرفهايم را بزنم؟... آيا تحمل شنيدن حرفهايي که ممکن است تو را ناراحت کند و زياد خوشايند نباشد را داري؟ حرفهايي که فکرشان تا امروز مرا آزار داده است...»
اين کار، مسووليتپذيري و صداقت شما را در زندگي و کار نشان ميدهد. فراموش نکنيد ساکت ماندن هيچ چيز را حل نميکند.
شک خوب، شک بد
بعضيها از شک ميترسند
شک و پيشگيري قبل از درمان
حتي اين شک ميتواند در روابطمان هم به ما کمک ميکند و کسي که تا به امروز براي خودش و خانوادهاش مفيد نبوده، آيا ميتواند يکشبه تغيير کند؟... آيا او درآمد کافي براي اداره زندگياش دارد؟... چرا او گاه و بيگاه غيباش ميزند بدون اينکه کسي را از احوالاش باخبر کند؟... چرا مدام در حال چک کردن اطرافياناش است؟ و...» اين سوالها قبل از شروع يک کار و رابطه جدي ميتواند به شناخت کاملتر ما نسبت به اطرافمان کمک کند و موجب شود با چشم بازتري وارد دنياي تازهاي شويم که براي ما سرشار از اميد و آرزو است. شک با اين پيشفرض ميتواند مثل يک عامل پيشگيري عمل کند، قبل از اينکه واقعهاي جدي رخ داده باشد. شک مثل درد يک واکسن است در مقابل تحمل درد طولاني يک درمان؛ درماني که اساسا معلوم نيست جوابگو باشد يا نه.
منبع:www.salamat.com
/خ