از سموم آرايشي تا آرايش مسموم

گاهي برخي کارخانجات توليدکننده مواد آرايشي و بهداشتي براي راحت کردن کار خودشان، ترکيب‌هاي سمي، محرک و سرطان‌زايي را به مواد آرايشي يا بهداشتي مثل ژل‌دوش، انواع صابون‌ها و دئودرانت‌ها اضافه مي‌کنند. اين مقاله به 10 نوع از اين ترکيب‌ها اشاره و توصيه مي‌کند قبل از خريد هر ماده آرايشي‌‌بهداشتي، برچسب آن را بخوانيد و به اين ترکيب‌ها توجه کنيد.
پنجشنبه، 11 فروردين 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
از سموم آرايشي تا آرايش مسموم

از سموم آرايشي تا آرايش مسموم
از سموم آرايشي تا آرايش مسموم


 

نويسنده:سميه مقصودعلي




 
گاهي برخي کارخانجات توليدکننده مواد آرايشي و بهداشتي براي راحت کردن کار خودشان، ترکيب‌هاي سمي، محرک و سرطان‌زايي را به مواد آرايشي يا بهداشتي مثل ژل‌دوش، انواع صابون‌ها و دئودرانت‌ها اضافه مي‌کنند. اين مقاله به 10 نوع از اين ترکيب‌ها اشاره و توصيه مي‌کند قبل از خريد هر ماده آرايشي‌‌بهداشتي، برچسب آن را بخوانيد و به اين ترکيب‌ها توجه کنيد.

1.نمک آلومينيوم يا کلورهيدرات آلومينيوم
 

کار اين ترکيب بستن منافذ است. به همين دليل اکثر کارخانجات در تهيه خوشبوکننده‌هاي زير بغل، پيلينگ و آرايش‌برنده‌ها از آن استفاده مي‌کنند. از جمله خطراتي که اين ترکيب به وجود مي‌آورد اين است که گرچه منافذ را مسدود مي‌کند و با اين کار جلوي عرق کردن و بوي ناخوشايند را مي‌گيرد اما به هر حال اجازه خروج مواد سمي را از همه بدن نمي‌دهد. طبق تحقيقي که در سال 2005 ميلادي در انگليس انجام شد، نمک آلومينيوم موجود در برخي دئودرانت‌ها مي‌تواند با گيرنده استروژن در سلول‌ها تداخل کرده و زمينه‌ساز رشد سلول‌هاي سرطان پستان شود.

2.پارابن
 

پارابن نوعي نگهدارنده است که از ورود باکتري‌ها به کِرِم‌هاي مرطوب‌کننده و کِرِم‌پودرها جلوگيري مي‌کند. طبق تحقيقي که در سال 2004 ميلادي در انگليس انجام شد، وجود پارابن مي‌تواند عامل بروز سرطان پستان باشد. در اين تحقيق 20 نوع تومور مورد بررسي قرار داده شد که در تمامي آنها کم و بيش تجمع پارابن وجود داشت.

3.فتالات‌ها
 

فتالات‌ها نوعي حلال هستند که در لاک ناخن و انواع عطرها موجودند. گفته مي‌شود که فتالات‌ها، سرطان‌زا، سمي و مسبب ناباروري هستند. تحقيقاتي که در سال 2005 ميلادي در آمريکا روي 134 پسر انجام شد، نشان داد که 95درصد نوزادان هنگام تولد در خونشان فتالات وجود دارد؛ چون مادران‌شان با اين ترکيب تماس داشته‌اند. در حال حاضر، استفاده از فتالات‌ها در اکثر مواد آرايشي ممنوع شده است.

4.فرمالدييد
 

فرمالدييد را مي‌توان در شامپوها، ژل‌هاي حمام، دهان‌شويه‌ها، رنگ مو و برخي لاک‌ها يافت. گفته مي‌شود که اين ترکيب مي‌تواند مسبب بروز سرطان حلق شود. به همين دليل، مصرف آن در اکثر مواد آرايشي ممنوع است؛ مگر در شرايطي که نتوان براي آن جايگزيني پيدا کرد.

5.آلکيل‌فنول‌ها
 

آلکيل‌فنول‌ها که شامل نونيل‌فنول‌ها و اکتيل‌فنو‌ل‌ها مي‌شوند را مي‌توانيد در رنگ موها و شامپوها بيابيد. بررسي‌ها نشان داده اين ترکيب‌ها مي‌توانند در کار غدد درون‌ريز اختلال ايجاد کنند. طبق تحقيقي که در سال 2008 ميلادي در چين انجام شد الکيل‌فنول‌ها گيرنده‌هاي استروژن را مختل مي‌كنند و مي‌توانند زمينه‌ساز ابتلا به سرطان پستان باشند. در حال حاضر تنها مصرف نونيل‌فنول‌ها در مواد آرايشي‌بهداشتي ممنوع شده است.

6.لوريل‌سولفات سديم
 

اين ترکيب پاک‌کننده و کف‌آور در اکثر صابون‌هاي مايع، شامپوها، خميردندان‌ها و خميرريش‌ها موجود است. بررسي‌ها نشان داده اين ترکيب مي‌تواند لايه محافظ روي پوست را نابود کرده و زمينه‌ساز بروز آلرژي و التهاب روي پوست باشد. طبق تحقيقي که چندي پيش نتايج آن در مجله کالج توکسيکولوژي (سم‌شناسي) آمريکا به چاپ رسيد، اين ترکيب به راحتي در اپيدرم (لايه سحطي پوست) نفوذ مي‌کند و تجمع 5/0 درصدي آن مي‌تواند سبب تحريک شده و تجمع 10 تا 30 درصدي آن نيز ممكن است موجب آلرژي شديد پوستي شود.

7.اترگليکول
 

اين ترکيب، نوعي حلال و نگهدارنده است که در رنگ مو و عطريات موجود است. طبق تحقيقات موسسه فرانسوي اينسرن در سال 2006 ميلادي، اين ماده به راحتي از طريق پوست جذب شده و سبب بروز انواع سرطان‌ها مي‌شود. در حال حاضر استفاده از آن ممنوع اعلام شده است.

8.EDTA
 

اين ترکيب نوعي تثبيت‌کننده ضدانعقاد ژل‌هاي دوش و شامپو است که مي‌تواند سبب بروز التهاب در پوست، چشم و ريه و همچنين آلودگي محيط شود. متاسفانه روي مواد آرايشي‌بهداشتي حاوي اين ترکيب هرگز قيد نمي‌شود: «آلرژي‌زا»!

9.تريکلوکربن و تريکوزان
 

اين دو ترکيب آنتي‌باکتريال در انواع دئودرانت‌، خميردندان‌ و صابون‌ها موجود است و بررسي‌ها نشان داده مي‌تواند سبب مقاوم شدن باکتري‌ها در برابر آنتي‌بيوتيک‌ها شود و همچنين کارکرد پرزهاي چشايي دهان را با اختلال روبه‌رو کند. مصرف اين ماده در حد 3/0 درصد از سوي اتحاديه اروپا بلامانع اعلام شده است.

10.دي‌اکسيد تيتان
 

اين ترکيب در سفيدکننده‌هاي دندان و در کِرِم‌هاي ضدآفتاب موجود است. متاسفانه اين ترکيب در دسته مواد سرطان‌زا قرار گرفته و تحقيقي که روي کارمندان در مواجهه با اين ترکيب انجام شده، نشان مي‌دهد دي‌اکسيد تيتان عامل ابتلا به سرطان ريه است. نانوذرات دي‌اکسيد تيتان به راحتي از طريق پوست جذب شده و در تمامي ارگان‌ها پخش مي‌شود. در حال حاضر تجمع بيش از 20 درصد دي‌اکسيد تيتان در کرم‌هاي ضدآفتاب ممنوع اعلام شده است.

آيا استفاده از مواد آرايشي طبيعي راه‌حل مناسبي است؟
 

نکته مهمي که بايد به آن توجه کنيد اين است که هرگز لوازم و مواد آرايشي و بهداشتي را چه طبيعي باشند چه شيميايي چشم بسته نخريد. قبل از استفاده مقداري از آن را روي پوستتان تست کنيد تا مطمئن شويد آلرژي‌زا نيست. گاهي حتي مواد طبيعي هم مي‌توانند آلرژي‌زا باشند.

مواد آرايشي‌بهداشتي را از مراکز معتبر خريداري کنيد
 

مواد آرايشي بهداشتي که در کنار خيابان يا مراکز غيرمعتبر با قيمت‌هاي پايين‌تر به فروش مي‌رسند چندان قابل اعتماد نيستند. توليدکنندگان اين مواد از ترکيب‌هاي ممنوعه که ارزان‌تر هم هستند براي ساخت مواد آرايشي کمک مي‌گيرند و برايشان سلامت مصرف‌کننده اهميتي ندارد. مواد آرايشي‌بهداشتي را از مراکز معتبر با مارک شناخته شده تهيه کنيد و قبل از خريد هم برچسب روي آن را بخوانيد تا از وجود نداشتن هر نوع ماده و ترکيب ممنوعه در آن مطمئن شويد.

مراقب اين ترکيب‌ها در مواد آرايشي مينرال باشيد
 

مصرف مواد آرايشي مينرال چند سالي است که طرفداران بسياري پيدا کرده است و اکثر خريداران هم به دليل طبيعي بودنش جذب آن مي‌شوند. اين در حالي است که مواد طبيعي آرايشي هم مي‌توانند حاوي ترکيب‌هاي آلرژي‌زا و نامناسب باشند. در اينجا به برخي مواد موجود در اين محصول‌هاي طبيعي اشاره مي‌کنيم.

روغن‌هاي معدني
 

گرچه اين ترکيب‌ها به نظر طبيعي مي‌رسند اما مصرف آنها بسيار خطرناک بوده و مي‌تواند مانع از تنفس پوستي شود. در واقع روغن‌هاي معدني لايه چربي روي پوست کشيده و مانع از ورود اکسيژن و ذرات آبرسان به پوست مي‌شوند. همچنين سموم و مواد زايد را زير پوست به دام انداخته و مانع از خروج آنها از طريق منافذ پوستي مي‌شوند.

الکل
 

در مواد آرايشي طبيعي عموما از الکل استفاده مي‌شود. بررسي‌ها نشان داده اين ماده مي‌تواند عامل اصلي ابتلا به سرطان حلق، دهان و زبان باشد و در صورتي که در مواد آرايشي به کار رود بافت‌ها را نسبت به عوامل سرطان‌زا حساس‌تر مي‌کند. از الکل 25درصد در اکثر دهان‌شويه‌هاي خارجي استفاده مي‌شود و مي‌تواند عامل ابتلا به سرطان‌هاي دهاني باشد.

سديم
 

سديم لوريل سولفات (SLS) و سديم لورت سولفات (SLES). اين مواد به شدت محرک پوست بوده و توسط بدن جذب مي‌شوند و مي‌توانند سرطان‌زا باشند.
منبع:www.salamat.com



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.