ره آوردي ديگر با اشعار حکيمانه خادم

« اي که مي کوشي براي جمعِ مال / وقت رفتن مي بري با خود وَبال/ تا به کي خوابي، دلت بيدار کن/ روزن دل جانب دلدار کن/ دل به دامش نِه که گيري کام دل/ کي تو خواهي شد برون زين دام دل/ کي رها سازي تو خود اين دام را/ گر
سه‌شنبه، 21 مرداد 1393
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
ره آوردي ديگر با اشعار حکيمانه خادم
ره آوردي ديگر با اشعار حکيمانه خادم

 

نويسنده: اکبر رضي زاده
منبع: راسخون




 

« اي که مي کوشي براي جمعِ مال / وقت رفتن مي بري با خود وَبال/ تا به کي خوابي، دلت بيدار کن/ روزن دل جانب دلدار کن/ دل به دامش نِه که گيري کام دل/ کي تو خواهي شد برون زين دام دل/ کي رها سازي تو خود اين دام را/ گر زمعشوقت گرفتي کام را / چون دل « خادم » بود در دستِ يار/ او مصون باشد ز کيد روزگار... »
يکي از چهره ي هاي وارسته ي شعر کلاسيک اصفهان آقاي جواد مهرشاد متخلص به « خادم » است که در سال 1324 هجري شمسي در استان هنرپرور نصف جهان چشم به عرصه ي وجود نهاد.
هر چند که اين شاعر و نويسنده ي معاصر خيلي دير دست به قلم بُرد ولي خيلي زود جاي خود را در محافل ادبي شهر باز کرد.
خادم ضمن داشتن درونمايه هاي اخلاقي و فرهنگي در اشعارش، به دليل علاقه و استعداد سرشارش در سرودن شعر، از بدايع و صنايع ادبي بخوبي استفاده کرده و هم چون پدري مهربان، مخاطبين اش را به ارشاد و هدايت نفس رهنمون داشته و با آوردن احاديث و روايات فراوان از چهارده معصوم ( عليهم السّلام ) خوانندگان را به سوي اهداف والاي انساني و اخلاقي، هدايت مي کند.
عده اي بر اين باورند که کساني مي توانند در رشته هاي ادبيات هنري، خصوصاً شعر و داستان وارد شوند که در يکي از دانشگاه ها يا مراکز فرهنگي يا کالج هاي خارج، درس آموخته و کلاس ديده باشند، ولي به اعتقاد نگارنده ي اين سطور اگر مؤلفه ي عشق و احساس و دلباختگي را از شعر و داستان دريغ بداريم، کتاب و کلاس و تئوري به تنهايي قادر نيست که از يک فرد غيرعاشق، يک شاعر يا نويسنده ي قهار بسازد. و علم و عشق مکمل يکديگرند.
نمونه ي بارز يک شاعرِ عاشق غير کلاسيک، همين « جواد مهرشاد » است. مهرشاد با اينکه از تحصيلات عالي برخوردار نيست و اساساً به کارهاي فني اشتغال دارد، ولي شعرهايش مملو از عشق و علاقه و استعداد مي باشد.
« نکته هاي پندآموز نظم و نثر » يکي از کتابهاي سروده ي خادم است. قالب شعرهاي اين کتاب « مثنوي » مي باشد، و از شاخصه هاي مهم اين منظومه، توضيحات پندآموزي است که شاعر درباره ي هر شعر به صورت نثر، با زباني بسيار ساده و سليس و روان در پايان هر شعر، ارائه کرده، و در خلال آن ها از ضرب المثل ها و داستان هاي عاميانه استفاده بهينه نموده است. که اين ابتکار باعث شده توجه مخاطبين بيش از پيش به مسائل اخلاقي و انساني معطوف گردد.
مهرشاد در مجموعه ي نکته هاي پند آموز نظم و نثر با استفاده از تجربيات شخصيِ خود و بهره مندي بهينه از آيات قرآن کريم و هم چنين احاديث و سخنان بزرگان دين و دانش، خصوصاً کلمات قصار پيامبران و ائمه (عليهم السّلام)، پيام هايي را گردآوري کرده و به صورت نظم و نثر ارائه نموده است، آن هم با زباني سليس و روان، به گونه اي که حتي براي هر خواننده عامي هم قابل هضم باشد.
به کارگيري توصيه هاي مذهبي و اخلاقيِ اشعار خادم، براي عموم مردم به ويژه جوانان و نوجوانان بسيار سودمند است و ايشان را به سوي خداوند متعال سوق مي دهد.
جواد مهرشاد، کار تکامل شعر و شاعري را با حضور در انجمن هاي مشتاق ( به سرپرستي شاعر توانا استاد نامي ) و هم چنين انجمن هاي ادبي خانه ي هنرمندان و کانون بازنشستگان ( انجمن حافظ به سرپرستي استاد شهير ) ادامه داده و خواهد داد.
حُسن مطلع اين مقال شعري بود خطاب به مردم طماع و ثروت اندوز و براي حُسن مقطع شعر زيباي ديگري از اين شاعر اصفهاني، انتخاب کرده ايم:
« اهل تحقيقي پي ليلي شتافت *** بس حقيقت ها در اين تحقيق يافت
چهره ي زيباي ليلي شد پديد *** آنچه را بشنيده بود اصلاً نديد
گفتش آوازي ز تو بشنيده ام *** در جمال تو چرا کم ديده ام
گفت رو، رو چون تو مجنون نيستي *** عاشق رنجور و دلخون نيستي
عشق را عاشق شناسد در جهان *** ارتباطِ عقل و دل باشد نهان
عشق هايي پايدار و پُر بهاست *** که نگهدار دلِ آن ها خداست
اي خوش آن مجنون که ليلايش خداست *** سوز و ساز اشک و آهش پُر بهاست
ادامه ي اين مثنوي عارفانه ي عاشقانه را در کتاب « نکته هاي پند آموز... » بخوانيد.



 

 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط