جمعه، 19 بهمن 1397

شخصیت حضرت فاطمه (س) در کلام عبد الحمید ابن ابی الحدید

پرسش :

عبد الحمید ابن ابی الحدید درباره شخصیت حضرت فاطمه (سلام الله علیها) چه می گوید؟

پاسخ :
پاسخ اجمالی:
عبدالحمید ابن ابی الحمید در رابطه با شخصیت حضرت فاطمه(س) می گوید:
رسول خدا(ص) فاطمه(س) را بسیار گرامى داشته و می فرمود: «او بانوى زنان جهانیان و همتاى مریم دختر عمران است، به هنگام عبور از موقف قیامت منادى از سوى عرش فریاد مى زند: اى اهل محشر دیدگانتان را فرو بندید تا فاطمه دختر محمد عبور کند». هم چنین رسول خدا(ص) می فرماید: «آزار مى دهد مرا آن چه که او را آزار مى دهد و به خشم درمى آورد مرا آن چه که او را به خشم درمى آورد، او پاره تن من است آن چه که او را ناراحت کند مرا ناراحت مى کند».

پاسخ تفصیلی:
عبدالحمید ابن ابی الحمید در رابطه با شخصیت حضرت فاطمه(س) می گوید:
رسول خدا(صلى الله علیه و آله و سلم) فاطمه (علیهاالسلام) را بیش از آنچه که مردم گمان داشته و به دخترانشان احترام مى گذاشتند گرامى مى داشت، تا آن جا که از مرز محبت پدران نسبت به فرزندان گذشت نه یکبار بلکه بارها و در جاهاى گوناگون، در حضور عام و خاص فرمود: «انها سیدة نساء العالمین، و انها عدیلة مریم بنت عمران، و انها اذا مرت فى الموقف نادى مناد من جهة العرش: یا اهل الموقف غضوا ابصارکم بتعبر فاطمة بنت محمد (صلى الله علیه و آله و سلم»؛ (او بانوى زنان جهانیان و همتاى مریم دختر عمران است، به هنگام عبور از موقف قیامت منادى از سوى عرش فریاد مى زند: اى اهل محشر دیدگانتان را فرو بندید تا فاطمه دختر محمد عبور کند).

این حدیث از احادیث صحیحه است و از اخبار ضعیفه و بى اعتبار نیست، رسول خدا هنگامى او را به همسرى على درآورد که خداوند متعال او را در آسمان با گواهى ملائکه به همسرى على در آورد، و نه یکبار بلکه بارها فرمود: «یوذینى ما یوذیها و یغضبنى ما یغضبها، و انها بضعة منى یریبنى ما رابها»؛(1) ( آزار مى دهد مرا آن چه که او را آزار مى دهد و به خشم درمى آورد مرا آن چه که او را به خشم درمى آورد، او پاره تن من است آن چه که او را ناراحت کند مرا ناراحت مى کند).

پی نوشت:
(1). شرح نهج البلاغه، ابن ابی الحدید، ج 9ص 193.

منبع: فاطمه زهرا (سلام اله علیها) شادمانی دل پیامبر(صلی الله علیه و آله)، احمد رحمانی همدانی، ترجمه: سیّد حسن افتخار زاده، دفتر تحقیقات و انتشارات بدر، قم، 1376هـ ش، چاپ سوّم، ص 56-57.

مطالب مرتبط:

شهادت حضرت زهرا (س) طبق منابع اهل سنت چگونه بوده است؟

زمان ونحوه شهادت حضرت زهرا (س) چگونه است؟

آیا حضرت زهرا (س) شهید شده و حق‌شان غصب گردیده است؟

چرا حضرت علی (ع) قبل از حضرت فاطمه در را باز نکرد تا حضرت فاطمه (س) شهید نشود؟

با توجه به وجوب سلام چرا حضرت زهرا جواب سلام خلیفه اول و دوم را نداد؟