يکشنبه، 19 اسفند 1397

صدای تلاوت زن

پرسش :

از آن‌جایی که این جانب در رشته علوم و فنون کتابت و قرائت قرآن مجید، در دانشگاه تحصیل می‌کنم و قرائت صوت جزء درس‌های اصلی می‌باشد، خواندن قرآن با صوت زیبا برای یادگیری در مقابل استاد مرد چگونه است؟

پاسخ :

همه‌ی مراجع (به جز مکارم): اگر به صورت غنا نباشد و باعث تهییج شهوت شنونده نگردد و مفسده دیگری نیز نداشته باشد، اشکال ندارد.[۱]
آیه الله مکارم: جایز نیست.[۲]

پی نوشت ها:
[۱]ـ امام، استفتائات، ج ۳، (نظر)، س ۶۵؛ صافی، جامع الاحکام، ج ۲، س ۱۶۷۶ و ۱۶۷۴ و ۱۶۷۱ و ۱۶۷۷؛ خامنه‌ای، اجوبه استفتائات، س ۱۱۴۵؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۱۷۲۱؛ نوری،استفتائات، ج ۲، س ۵۴۵ و ۵۴۹؛ تبریزی، استفتائات، س ۱۶۰۹؛ سیستانی، sistani.org، (غنا)، ش ۳؛‌ دفتر: بهجت.
[۲]ـ مکارم، استفتائات، ج ۱، س ۷۸۵٫

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسش های مرتبط:

گوش کردن به صدای زن ـ که به صورت شعر و دکلمه خوانده می‌شود و گاهی با احساسات شاعرانه نیز همراه است ـ چه حکمی دارد؟

آیا زن می‌تواند در برنامه‌های کودکان و امثال آن، صدای خود را به لحن کودکان در بیاورد و آواز بخواند؟

همخوانی زنان در سرودها و تواشیح، چه حکمی دارد و آیا شنیدن آن جایز است؟

همخوانی زنان و مردان در سرودها و تواشیح، چه حکمی دارد؟ آیا شنیدن آن جایز است؟

آیا آواز خواندن زن برای شوهرش جایز است؟

در شب عروسی آواز زن را بر روی نوار یا سی‌دی ضبط می‌کنند، آیا بر زنان جایز است در روزهای دیگر نیز آن را گوش کنند؟

اگر زن در شب عروسی غنا بخواند، آیا مردان محرم می‌توانند به آن گوش فرا دهند؟