پنجشنبه، 24 مهر 1399

عکس‌بردارى و استفاده از مطبوعات بدون رضایت ناشر | سوال یک

پرسش :

برخى از کتابفروشان، هفته نامه ها یا فصلنامه ها را به بعضى از خوانندگان به اجاره مى دهند و از آنان براى آن مدت - یک هفته یا سه ماه - مبلغى را به عنوان حق الاجاره دریافت مى کنند و در پایان آن مدت، کتاب فروش، مجلات را دوباره جمع آورى مى کند تا به نماینده شرکت توزیع کننده که براى گرفتن شماره‌هاى قبلى و جایگزین ساختن شماره‌هاى جدید مراجعه مى کند، تسلیم نماید. کتاب فروش در چنین حالتى براى توزیع کننده ادعا مى کند که هیچ نسخه اى به فروش نرسیده است. وى سپس در مورد شماره‌هاى جدید باز هم همان کار را انجام مى دهد؛ یعنى آنها را به اجاره مى دهد. دیدگاه شریعت درباره عمل این شخص چیست‌؟

پاسخ :
چنین تصرفى جواز ندارد؛ زیرا خیانت در امانت شمرده میشود.

منبع: یکصد و یک سوال و جواب پیرامون حقوق مالکیت فکری از نگاه فقهی، محمد اسحاق فیاض، مترجم: سرور دانش، ناشر: دبیرخانه کنگره تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی فیاض، 1392 ش.