دوشنبه، 11 اسفند 1399

احکام وقف/ اجاره وقف: سوال چهل و هفت

پرسش :

قریب صد سال قبل، زمینی وقف مسجدی در این شهر شده که عوایدش صرف‏‎ ‎‏مسجد گردد. زمین فوق به صورت باغ درآمده بود و به مرور زمان رعیت باغ را‏‎ ‎‏تصاحب کردند. بعداً باغ به خیابان برخورد نمود و مقداری از آن که باقیمانده بود با‏‎ ‎‏مقداری از راه قدیم را شهرداری سابق تصاحب نموده و یک نانوایی ساخته و مقداری‏‎ ‎‏را به بانک تعاون روستایی فروخته ـ که فعلاً وسایل زندگانی مردم در بانک تعاونی‏‎ ‎‏توزیع و به فروش می رسد ـ و مردم از نانوایی نان خریداری و از بانک هم خریداری‏‎ ‎‏می نمایند. با توجه به اصل زمین این دو مؤسسه که قبلاً وقف بوده است؛ در حال‏‎ ‎‏حاضر اجازه می فرمایید که ما از بانک تعاون روستایی و از نانوایی فوق وسایل‏‎ ‎‏خریداری نماییم. مستدعی است حکم شرعی را صادر فرمایید.‏

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، در هر صورت خرید و فروش از مؤسسه و نانوایی صحیح‏‎ ‎‏است، ولی تصرف در آن در صورتی جایز است که به متولی شرعی‏‎ ‎‏مراجعه و از او زمین مؤسسه و نانوایی اجاره شود.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.