ورزش درمانی برای مقابله با آرتروز

ورزش منظم در افراد مبتلا به آرتروز ضمن تقویت عضلات اطراف مفاصل ، باعث کاهش فشار به مفاصل نیز می شود که در کاهش درد و بهبودی این بیماران موثر است.البته سوزش در ناحیه مفاصل باعث سختی در ورزش کردن و جلوگیری از آن می‌شود . به طور حتم پس از مدتی انجام فعالیت بدنی منظم این مشکل نیزحل می شود و کم کم فواید ورزش در درمان آرتروز بروز می کند.
شنبه، 28 مهر 1397
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
ورزش درمانی برای مقابله با آرتروز
ورزش جزیی از درمان آرتروز است.
 
چکیده : ورزش منظم در افراد مبتلا به آرتروز ضمن تقویت عضلات اطراف مفاصل ، باعث کاهش فشار به مفاصل نیز می شود که در کاهش درد و بهبودی این بیماران موثر است.البته سوزش در ناحیه مفاصل باعث سختی در ورزش کردن و جلوگیری از آن می‌شود . به طور حتم پس از مدتی انجام فعالیت بدنی منظم این مشکل نیزحل می شود و کم کم فواید ورزش در درمان آرتروز بروز می کند. 

تعداد کلمات 1452 / تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه

ورزش درمانی برای مقابله با آرتروز
مقدمه

بیماری مزمن و پیشرونده‌ای است که با تحلیل رفتن غضروفی که بخش انتهایی استخوان‌ها را در مفاصل می‌پوشاند، مشخص می‌شود. نتیجه این بیماری، درد و سفتی در مفصل و عضلات و رباط‌هایی است که آن را احاطه می‌کنند...
درمان جراحی برای این بیماری وجود ندارد ولی با تدابیری می‌توانید مانع پیشرفت آرتروز شوید که از مهم‌ترین تدابیر مورد بحث، ورزش‌های خاص است.
آرتروز یکی از علل اصلی معلولیت و ناتوانی است. هم مردان و هم زنان به این بیماری مبتلا می‌شوند اما زنان معمولا پس از 55 سالگی، حدود 10 سال دیرتر از مردان به این بیماری مبتلا می‌شوند. این بیماری اغلب مفاصل لگن، زانوها، ستون فقرات و دست‌ها را گرفتار می‌کند.
از آنجایی که اغلب افراد مبتلا به آرتروز سالمند هستند (حدود نیمی از افراد بالای 65 سال درجاتی از آرتروز را دارند) مدت‌ها تصور می‌شد که این بیماری بخش طبیعی پیری است که بیانگر فرسودگی غضروف مفصل در طول عمر است اما کارشناسان اکنون می‌دانند که عوامل بسیاری علاوه بر سن در ایجاد آرتروز دخیل هستند.
خطر ابتلا به آرتروز ممکن است به ارث برسد. آسیب‌ها یا بیماری‌ها نیز ممکن است تخریب غضروف مفصل را شدت بخشند. سرعت پیشرفت آرتروز به ژنتیک، نیروهای بیومکانیکی و فرآیندهای زیستی و شیمیایی بستگی دارد که همه آنها از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

افزایش وزن به شدت با آرتروز ارتباط دارد زیرا وزن اضافه فشار وارد بر زانوها، لگن و ستون فقرات را افزایش می‌دهد. بررسی مداوم افرادی که در فرامینگهام ماساچوست زندگی می‌کنند، نشان داده است افراد دارای اضافه وزن در دهه 20 زندگی، در دهه 30 و در دهه 40 زندگی میزان بالاتر آرتروز دارند. سنگین‌‌ترین زنان در مقایسه با لاغرترین زنان دو بار با احتمال بیشتر دچار آرتروز می‌شوند و احتمال آرتروز زانو در آنها سه برابر است.
در «بررسی سلامت پرستاران» در آمریکا نشان داده شد که زنانی که در 18 سالگی بیشترین وزن را داشتند، نسبت به زنان با کمترین وزن 7 بار بیشتر در معرض خطر آرتروز مفصل لگن بوده‌اند.
 
علاجی برای آرتروز وجود ندارد اما شما می‌توانید کارهایی را انجام دهید که پیشرفت آن را کندتر کند، درد را کاهش دهد و کارکرد مفصل را حفظ کند یا بهبود بخشد. اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، کاهش وزن به خصوص مفید است. اغلب می‌توانید با مسکن‌های معمول مانند استامینوفن یا ایبوپروفن و آسپیرین درد را تسکین دهید. استفاده از عصاها، اسپلینت‌ها یا بریس‌ها ممکن است برای حفاظت مفصل از آسیب بیشتر ضروری باشد اما یک شیوه درمانی وجود دارد که افراد مبتلا به آرتروز باید هر روز استفاده کنند: ورزش.

 ورزش مرتب، عضلات را تقویت می‌کند و انعطاف‌‌پذیری و توان حفظ تعادل را بهبود می‌بخشد. ورزش نه تنها به تسکین درد و سفتی مفاصل کمک می‌کند، بلکه سطح سلامت عمومی فرد را نیز ارتقا می‌دهد. همچنین ورزش به عنوان وسیله‌ای برای بهبود خلق و خو و برای پیشگیری از سایر بیماری‌های شایع در سالمندی مفید است.
 

فواید ورزش در درمان آرتروز

- ورزش سبب کاهش درد مفصل و خشکی مفاصل می گردد.
- ورزش سبب افزایش انعطاف پذیری عضلات موثر روی مفصل می گردد.
- ورزش سبب افزایش قدرت عضلانی عضلات موثر روی مفصل می گردد.
- ورزش سبب افزایش قدرت انقباض قلب و افزایش سطح سلامتی افراد مبتلا می گردد.
- ورزش سبب افزایش قدرت استقاقی افراد مبتلا می گردد.
- ورزش با کمک به کاهش وزن فشار روی مفاصل تحمل کننده وزن را کاهش می دهد.
البته توجه کنید برخی اوقات با صلاحدید پزشک برای جلوگیری از درد در ناحیه آسیب دیدگی، باید موارد خاصی را در ورزش رعایت کرد.
 

ورزش های مفید در درمان آرتزوز

برای شروع ورزش افرادی که آرتروز دارند بسیار مهم است. حداقل پنج دقیقه‌ پیاده روی یا انجام فعالیت آرام نیاز است.
 

ورزش‌های کششی و انعطاف پذیری:

به کمک این ورزش‌ها دامنه حرکت را افزایش دهید و حرکات را ساده تر انجام دهید. این ورزش‌ها را باید حداقل یک بار در روز انجام داد. ورزش‌هایی مانند یوگاوتایچی دارای این نوع حرکات ورزش هستند. برای انجام ورزش‌هایی که انعطاف پذیری را بالا می برند، آرام حرکت کنید. در دامنه‌ای که راحت هستید حرکت کنید.
 

ورزش‌های قدرتی:

این ورزش‌ها برای قدرتمند کردن عضلات اطراف مفاصل مناسب است. انجمن آرتروز پیشنهاد می‌کند که بیماران یک روز در میان ورزش‌های قدرتی انجام دهند. بهتر است بین جلسات ورزش‌های قدرتی یک روز فاصله بیاندازید. سریع شروع به وزنه زدن نکنید. اگر احساس درد در مفاصل داشتید شدت ورزش را کم کنید یا نوعی حرکت دیگر را انجام دهید که همان عضلات را به کار بگیرد.
 

ورزش‌های هوازی استقامتی:

ورزش‌های هوازی برای سلامت عمومی لازم است .این ورزش ها مثل پیاده روی، دومیدانی و دوچرخه سواری سبب بهبود کارکرد قلبی – ریوی ، کنترل وزن مناسب و بهبود عملکرد کلی فرد بیمار می شوند. همچنین ایروبیک در آب بر مفاصل فشار نمی آورد. دوچرخه نیز برای آرتروز مناسب است. سعی کنید ورزش‌های هوازی را سه تا چهار بار در هفته‌ انجام دهید. حداقل 30 دقیقه‌ در روز این ورزش‌ها را انجام دهید.
 

توصیه‌هایی برای انجام ورزش‌

- اولین گام مشاوره با پزشک معالج خود درباره نوع ورزش مناسب برای شما است.
- ابتدا بهتر است با دوش گرفتن یا استفاده از دستگاه های موضعی محل مفصل مورد نظر را گرم کنید .
- سپس با انجام ورزش های حفظ کننده دامنه حرکت مفصل و عضلات اطراف آنرا گرم کنید.
- سپس با استفاده از وزنه های سبک به انجام ورزش های تقویت کننده قدرت عضلانی بپردازید.
- بتدریج وزن وزنه ها را افزایش دهید و نیروی بیشتری یا کشش بیشتری روی عضلات اعمال کنید.
- از کمپرس آب سرد برای خنک کردن مفصل استفاده کنید.
- سپس به انجام ورزش های هوازی بپردازید.
- هرگاه دچار درد در مفصل یا التهاب و قرمزی شدید ورزش را متوقف کنید و در صورت ادامه یافتن علائم به پزشک مراجعه کنید.

نشانه هایی برای قطع و یا کاهش ورزش در افراد مبتلا به آرتروز
افراد مبتلا به آرتروز در صورتی که ورزش را بیش از حد معمول انجام دهند،دچار مشکلاتی می شوند که باید به پزشک مراجعه کنند این نشانه ها را جدی بگیرید.
- درد ادامه دار در مفصل که بیش از 1 ساعت پس از ختم ورزش ادامه یابد.
- خستگی غیر معمول یا پایدار به دنبال ورزش
- کاهش دامنه حرکات مفصل
- افزایش تورم مفصل
 

راه های درمان های آرتروز

به جز ورزش درمانی که در درمان آرتروز و یا کاهش دردهای ناشی از آن بسیار موثر است، درمان آرتروز به ارزیابی و علت درد باز می گردد ولی با این حال اصولی وجود دارد که برای همه افراد اکثر اوقات یکسان است.
۱) تغییر رفتار زندگی، شغلی، بهداشتی و سلامتی با آموزش، اصلاح وضعیت بدنی حین فعالیت و استراحت، انجام ورزش های منظم و متناسب با بدن.
۲) فیزیوتراپی و ورزش های طبی: فیزیوتراپی می تواند به کاهش درد و التهاب و تورم مفصلی کمک کند و باعث تقویت و هماهنگی بافت های مفصلی و افزایش دامنه حرکتی شود. اجرای حرکات و ورزش های طبی نه تنها باعث بهبودی مفاصل می شود بلکه اثرات مثبتی بر عملکرد کل بدن، نشاط و تناسب اندام بیمار دارد. تقویت عضلات یکی از عوامل بسیار مهم در جلوگیری از پیشرفت آرتروز است. در آرتروز هر چه زودتر اقدامات درمانی صورت گیرد درمان نیز سریعتر انجام می شود و عوارض بیماری کمتر ماندگار می شود. ممکن است درمان نیاز به زمان طولانی داشته باشد بنابراین در برنامه درمانی فیزیوتراپی باید صبور و منظم بود و دوره درمان را کامل کرد.
۳) کاهش وزن: اکثر بیماران با آرتروز، دچار اضافه وزن هستند. یک کاهش وزن ساده میتواند فشار وارده بر مفاصل تحمل کننده وزن را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
۴) وسایل کمکی و اورتزها
۵) دارو درمانی: از مسکن های ساده مثل آسپیرین و ضد التهاب های غیر استروئیدی تا داروهای قویتر برای بیمارانی که به مسکن های ساده جواب نمی دهند.
۶) درمان های داخل مفصلی: تزریق کورتیکواستروئیدها یا هیالورونیک اسید و …
۷) جراحی: آرتروسکپی، استئوتومی، آرتروپلاستی و …
با وجود اینکه بیماران آرتروز باید مراقب ورزش کردن خود باشند، اما ورزش نکردن راه حل مناسبی نیست زیرا یکی از بهترین و موثرترین شیوه های درمان ، که علاوه بر کاهش دردهای و درمان آرتروز در داشتن زندگی سالم و حفظ سلامت سایر اعضای بدن همانند قلب و عروق شما را یاری می کند،ورزش است! پس از ورزش کردن را جزو برنامه های اصلی زندگی تان قرار دهید.

منبع : سایت بیتوته و باشگاه خبرنگاران

بیشتر بخوانید :
ورزش دست برای کاستن از دردهای آرتروز
ورزش های مناسب برای آرتروز
با تمرین‌های ورزشی به جنگ آرتروز بروید



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط