آنچه در مورد تب کودکان باید بدانید (بخش دوم)

تب ویروسی زمانی اتفاق می‌افتد که بدن کودک در حال مبارزه با یک بیماری ایجادشده توسط ویروس است، خواه این بیماری عفونت روده باشد و خواه آنفلوانزا یا سرماخوردگی. تب‌های ویروسی معمولاً طی سه روز از بین می‌رود. در این موارد خوردن آنتی‌بیوتیک ضروری نیست، زیرا آنها تأثیری روی ویروس‌ها ندارد.
پنجشنبه، 22 فروردين 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
آنچه در مورد تب کودکان باید بدانید (بخش دوم)
داروهایی مانند ایبوپروفن برای کودکانی که حداقل شش ماهه هستند و استامینوفن، موقتاً تب را کاهش می‌دهد و می‌تواند به کاهش ناراحتی کودک کمک کنند.
 

به جای درجهٔ تب، نشانه‌ها را دنبال و درمان کنید

بسیاری از والدین فکر می‌کنند که هرچه تب بیشتر باشد، کودک بیمارتر است، اما همیشه این‌طور نیست. کودکی با درجه حرارت ۳۹/۴ درجهٔ سانتی‌گراد ممکن است کاملاً راحت و آسوده به نظر برسد و با رضایت درحال بازی روی تشک خود باشد، درحالی‌که، کودکی با دمای ۳۸/۳ درجهٔ سانتی‌گراد ممکن است بهانه‌گیر و خسته باشد و باید مدام در آغوش گرفته شود.
آیا این بدان معنا است که اگر حال کودک تب‌دار شما خوب باشد، نیازی به پایین آوردن تب نیست؟ بله، همین‌طور است. یک پزشک متخصص اطفال و سخنگوی یک آکادمی طب اطفال معتبر در دنیا می‌گوید: «ناراحتی کودک را درمان کنید، نه تب را.»
به یاد داشته باشید که تب واقعاً به بدن کمک می‌کند که با عفونت مبارزه کند. تب باعث می‌شود که محیط بدن برای میکروب‌ها کمتر مطلوب باشد و مکانیسم‌های دفاعی سیستم ایمنی بدن مانند گلبول‌های سفید را که با ویروس‌ها و باکتری‌های مهاجم مبارزه می‌کنند تحریک خواهد کرد.
برای فهمیدن اینکه کودک تان چقدر بیمار است به علائم و رفتار او توجه کنید و از پزشک خود بر اساس آن علائم، مشاورهٔ درمانی بخواهید. تأکید می‌شود که بسیار مهم‌تر است که به علائم کودک توجه کنید. برای مثال، بی‌حالی و خستگی، در مقایسه با درجه حرارت بدن، شاخص‌های بهتری از بروز بیماری هستند.
 

تب سلامت‌بخش است

برخلاف چیزی که ممکن است شنیده باشید، تب به مغز کودک شما آسیبی نخواهد زد. تب به خودی خود، باعث هیچ آسیبی نمی‌شود. حتی تشنج‌های ناشی از تب که برخی کودکان در پاسخ به افزایش ناگهانی دمای بدن دارند تقریباً همیشه بی‌ضرر هستند. در موارد نادر، کودکان ممکن است در طول تشنج بزاق یا استفراغ خود را استنشاق کنند و دچار سینه‌ پهلوی استنشاقی شوند یا ممکن است با سقوط کردن یا برخورد به سطوح سخت به خود آسیب برسانند. داروهای تب‌بر می‌تواند به کاهش تب کمک کند، اما از بروز تشنج ناشی از تب جلوگیری نمی‌کند.
هنگامی که کودک داغ خود را در آغوش دارید و کم‌کم دچار اضطراب می‌شوید، سعی کنید به خاطر داشته باشید که تب در واقع نشانه‌ای از این است که سیستم ایمنی بدن کودک به خوبی عمل می‌کند. البته، خیلی مهم است که با پزشک تماس بگیرید، اما بیشتر مواقع، کودکانی که تب می‌کنند، از آن به سلامت بیرون می‌آیند و بهبود می‌یابند.
همچنین آن‌طور که متخصصان توضیح می‌دهند، خواه تب ناشی از عفونت ویروسی یا باکتریایی باشد، خواه یک اثر جانبی ناشی از واکسیناسیون کودک، افزایش دمای بدن پاسخی طبیعی از سوی سیستم ایمنی است، پس خیال تان راحت باشد که سیستم ایمنی بدن کودک شما دقیقاً دارد همان کاری را انجام می‌دهد که باید انجام دهد.
 

از داروها فقط با تجویز پزشک استفاده کنید

بعد از تجویز پزشک کودک، داروهایی مانند ایبوپروفن برای کودکانی که حداقل شش ماهه هستند و استامینوفن، موقتاً تب را کاهش می‌دهد و می‌تواند به کاهش ناراحتی کودک کمک کنند. اما قبل از استفاده از این داروها، سعی کنید درجه حرارت بدن کودک را با اسفنج خیس پایین بیاورید. از آب کمی گرم یعنی ۲۹ تا ۳۲ درجهٔ سانتی‌گراد برای مرطوب کردن پوست کودک تان، به ویژه پیشانی و زیربغل او استفاده کنید. این درمان خانگی می‌تواند به شکل شگفت‌آوری مؤثر باشد.
راه دیگری برای کمک به بهتر شدن حال کودک تان این است که بدن او را هیدراته نگه دارید یعنی از کم‌آب شدن بدنش پیشگیری کنید، بنابراین مقدار زیادی شیر مادر یا شیر خشک به او بدهید. همچنین ممکن است پوشاندن لباس‌های سبک به کودک و خنک نگه داشتن محیط هم در احساس راحتی او مؤثر باشد. به عنوان مثال، اگر اتاق گرم و دم‌کرده است، برای جریان یافتن و حرکت هوا، از یک پنکه استفاده کنید.
اگر کودک تان هنوز ناراحت به نظر می‌رسد، ممکن است داروهای تب‌بر کمک خوبی باشد. اما بدون تأیید پزشک به کودکان، به ویژه کودکان کمتر از سه ماه دارو ندهید و هر زمانی هم که به کودک تان داروی تب‌‌بر می‌دهید، این دستورالعمله‌ای ایمنی مهم را دنبال کنید:
  • اگر فرزندتان کمتر از دو سال دارد، برای دانستن دز مناسب حتماً از متخصص اطفال سؤال کنید.
  • یادتان باشد اگر کودک تان بین سه تا شش ماه دارد، استامینوفن کودک را می‌توانید به او بدهید اما ایبوپروفن را نمی‌توانید.
  • از سن شش ماهگی به بعد، بیشتر کودکان می‌توانند هم داروی استامینوفن و هم ایبوپروفن را بخورند.
  • دز دارو نیز در تناسب با وزن کودک شما و نه سن او تعیین می‌شود.
  • به فرزند خود آسپرین ندهید، زیرا این دارو با سندرم ری که یک بیماری نادر اما جدی و بعضی اوقات کشنده است، ارتباط داده شده است.
همچنین اگر کودک شما در آرامش خوابیده است، نیازی به بیدار کردن او برای دادن داروی تب نیست. اجازه دهید بخوابد و خودتان هم کمی استراحت کنید.

منبع : سایت مادرشو


مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.