مزایا و خطرات بارداری در سنین بالا (بخش دوم)

برخی افراد تصور می‌کنند فقط قدرت باروری زنان با افزایش سن کاهش می‌یابد. این در حالی است که مردان هم با افزایش سن قدرت باروری کمتری خواهند داشت. تنها تفاوت آنها در این است که این فرایند در مردان کمی دیرتر...
پنجشنبه، 3 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
مزایا و خطرات بارداری در سنین بالا (بخش دوم)
پس از ۴۰سالگی، حجم مایع منی و تعداد اسپرم‌های مرد کاهش می‌یابد. همچنین احتمال نقص ژنتیکی در سلول‌های اسپرم مردان مسن‌تر بیشتر است.
 

روش‌های کمک به بارداری در سنین بالا

منجمدکردن تخمک‌ها
اگر در سن باروری هستید اما آمادگی تشکیل خانواده یا بچه‌دارشدن را ندارید ولی مطمئن هستید که می‌خواهید در آینده این کار را انجام دهید، در سال‌هایی که در اوج باروری هستید از روش انجماد تخمک استفاده کنید. در این روش ابتدا هورمون‌های تحریک تولید تخمک را دریافت می‌کنید. سپس تخمک‌ها بازیابی و منجمد می‌شوند. تخمک‌ها تا سال‌ها می‌توانند در حالت منجمد باقی بمانند. هنگامی‌ که آمادگی پیدا کردید، تخمک‌ها را از حالت انجماد بیرون می‌آورند و با اسپرم بارور می‌کنند. سپس آن را برای رشد جنین در رحم قرار می‌دهند.

نکتهٔ مهم: منجمدکردن تخمک تضمین نمی‌کند که پس از استفاده از آن حتما باردار خواهید شد. باردار شدن حتی با تخمک‌های جوان‌تر در سنین ۳۰ تا ۴۰سالگی دشوارتر است. فقط می‌توانید مطمئن باشید که هرگاه برای بچه‌دارشدن آماده شدید، تخمک‌های سالم خودتان در دسترس‌تان است.
 

قدرت باروری مرد

برخی افراد تصور می‌کنند فقط قدرت باروری زنان با افزایش سن کاهش می‌یابد. این در حالی است که مردان هم با افزایش سن قدرت باروری کمتری خواهند داشت. تنها تفاوت آنها در این است که این فرایند در مردان کمی دیرتر اتفاق می‌افتد، یعنی از حدود ۴۰سالگی شروع می‌شود. پس از ۴۰سالگی، حجم مایع منی و تعداد اسپرم‌های مرد کاهش می‌یابد. همچنین احتمال نقص ژنتیکی در سلول‌های اسپرم مردان مسن‌تر بیشتر است.

هرچه مرد مسن‌تر باشد، زمان بیشتری طول می‌کشد تا بتواند همسرش را باردار کند. علاوه بر این، همسر وی بیشتر در معرض خطر سقط جنین قرار می‌گیرد و این موضوع ارتباطی به سن همسر ندارد. یعنی اگر زن در اوج جوانی هم باشد، به‌دلیل کهولت سن مرد، احتمال سقط جنین بالاتر می‌رود. با این‌حال، این بدان معنا نیست که مرد نمی‌تواند در ۴۰سالگی پدر شود. فقط ممکن است کمی سخت‌تر باشد.
 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر تلاش می‌کنید باردار شوید و موفق نمی‌شوید، زمان آن است که به متخصص باروری مراجعه کنید، مخصوصا اگر در یکی از وضعیت‌های زیر قرار داشته باشید:
_ اگر زیر ۳۵ سال دارید و ۱ سال است تلاش می‌کنید باردار شوید؛
_ اگر بیشتر از ۳۵ سال دارید و حدود ۶ ماه است تلاش می‌کنید باردار شوید.
_ زوج‌هایی که بیماری‌های ژنتیکی مشخص دارند یا افرادی که بیش از یکی دو بار سقط جنین داشته‌اند نیز باید با پزشک یا متخصص باروری مشورت کنند.
 

آیا بچه‌دارشدن در سنین بالا مزایایی دارد؟

به‌رغم موارد گفته شده، بچه‌دارشدن در سنین بالا علاوه بر اینکه به شما زمان بیشتری می‌دهد تا در شغل و رابطه‌تان پیشرفت کنید، هم برای خودتان و هم برای کودک‌تان مزایای دیگری دارد.

۱. یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ نشان داد که مادران در سنین بالا صبورترند و تمایل کمتری دارند که سر بچه‌ها دادوبیداد یا آنها را تنبیه کنند. بنابراین، بچه‌های آنها مشکلات اجتماعی، عاطفی و رفتاری کمتری در مدارس ابتدایی دارند.

۲. این مطالعه همچنین نشان داد کودکانی که از مادران مسن‌تر متولد می‌شوند، نسبت به آن دسته از هم‌سالان‌شان که از مادرانی جوان متولد شده‌اند، معمولا سالم‌ترند و بهتر آموزش می‌بینند.

۳. انتظار برای بچه‌دارشدن به طولانی‌تر شدن عمرتان کمک می‌کند. مطالعه دیگری در سال ۲۰۱۶ دریافت که در زنانی که دیرتر بچه‌دار شده‌اند احتمال ادامه زندگی تا ۹۰سالگی بیشتر است.

۴. یک مطالعه در دانشگاه اقتصاد لندن نشان داد کودکانی که مادران‌شان در ۳۵ تا ۳۹سالگی آنها را به دنیا آورده‌اند، در سنین ۱۰ تا ۱۱ سال، نمره‌های بهتری در آزمون‌های شناختی می‌گیرند. چرا؟ زیرا احتمالا مادران در سنین بالاتر تحصیلات بالاتری دارند، باتجربه‌ترند و از رفاه مالی بیشتری برخوردارند و ممکن است این عوامل در داشتن کودکان باهوش‌تر نقش داشته باشد.

البته هنوز شواهد قطعی وجود ندارد که نشان دهد تأخیر در بچه‌دارشدن مستقیما چنین نتایجی را در بر دارد. ممکن است عوامل دیگری هم دراین‌میان سهیم باشند، اما این یافته‌ها نشان می‌دهند که بارداری در سنین بالا می‌تواند مزایایی داشته باشد.
 

پزشکان زنان و زایمان برای بارداری در سنین بالا چه توصیه‌هایی دارند؟

اگر فعلا تصمیم ندارید بچه‌دار شوید و می‌خواهید بیشتر منتظر بمانید، حداقل بهتر است با پزشک یا متخصص باروری صحبت کنید تا روی شما معاینات و آزمایش‌های لازم را انجام دهد. با این کار می‌توانید مطمئن شوید که مشکلات خاص بهداشتی یا سلامتی در بدن شما وجود ندارد و ازاین‌جهت تا زمان آمادگی برای بچه‌دارشدن به دردسر نخواهید افتاد. اگر واقعا قصد دارید در آینده فرزندی داشته باشید، بهتر است از همان دوران ۲۰سالگی برایش برنامه ریزی کنید.

پزشک‌تان ازنظر فیزیکی شما را ارزیابی خواهد کرد و آزمایش هورمون آنتی مولرین (AMH) از شما خواهد گرفت تا وضعیت ذخیرهٔ تخمدان شما را بررسی کند (یعنی مشخص کند چه تعداد تخمک برای شما باقی مانده است). با این کار متوجه می‌شوید که برای باردار شدن به‌شکل طبیعی تا چه زمانی فرصت دارید.

پزشک زنان و زایمان فقط دربارهٔ باروری صحبت نمی‌کند، بلکه این موضوع را از ابعاد گسترده‌تری به شما نشان می‌دهد. برای نمونه، شاید تصمیم برای دیرتر بچه‌دارشدن درحال‌حاضر ازنظر شخصی انتخاب مناسبی برای شما باشد، اما ازنظر زیست‌شناختی برای‌تان خطراتی در آینده داشته باشد که بهتر است از آنها آگاه باشید.

هیچ پزشکی به شما توصیه نخواهد کرد که همین حالا یا فردا یا یک ماه بعد برای شما بهترین زمان ممکن است که باردار شوید. معمولا باردار شدن برای زنان یکی از تغییرات بسیار مهم در زندگی‌شان است. همه‌چیز به احساس شما و اینکه چه زمانی آمادگی کامل دارید بستگی دارد. بااین‌حال، به یاد داشته باشید روش‌های لقاح آزمایشگاهی یا استفاده از تخمک‌های اهدایی بسیار گران تمام می‌شوند و ممکن است اوضاع مالی شما اجازه این کار را ندهد. همچنین با افزایش سن احتمال دستیابی به بارداری سالم و موفقیت‌آمیز، حتی با همین روش‌ها هم کمتر می‌شود. بنابراین، خوب فکر کنید و تصمیم عاقلانه‌ای بگیرید.

منبع: سایت چطور


مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط