مراقبت های ماه چهارم بارداری (بخش دوم)

به دلیل رشد سریع جنین در ماه چهارم بارداری و تشکیل توده استخوانی او، نیازهای تغذیه ای او و مادر در این دوران افزایش می یابد. به همین دلیل ضروری است که مادر باردار در ماه چهارم بارداری به مصرف مواد غذایی اهمیت بیشتری بدهد. در این مطلب به بیان مراقبت ها و توصیه های لازم تغذیه ایی در ماه چهارم بارداری خواهیم پرداخت.
چهارشنبه، 23 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
مراقبت های ماه چهارم بارداری (بخش دوم)
جهش رشد جنین از ماه چهارم به بعد شروع می شود، به همین دلیل نیاز جنین به عنصر آهن نیز افزایش می یابد.
 

ماه چهارم بارداری و تغذیه مناسب برای مادر و جنین

به دلیل رشد سریع جنین در این ماه و تشکیل توده استخوانی او، نیازهای تغذیه ای او و مادر در این دوران افزایش می یابد. به همین دلیل ضروری است که مادر باردار در ماه چهارم بارداری به مصرف مواد غذایی به شرح موارد زیر توجه ویژه ای داشته باشد.
 

1- مواد غذایی غنی از فیبر

در ماه چهارم بارداری، مادر باردار باید مطمئن باشد که در هر وعده غذایی خود از مواد غذایی غنی از فیبر مانند غلات، حبوبات و سبزیجات سبز استفاده می کند. مصرف مکفی فیبر در رژیم غذایی مادر باردار در این ماه باعث پیشگیری از بروز یبوست می گردد. به علاوه این که فیبر غذایی عملکرد کلی دستگاه های بدنی مادر را تنظیم می کند.
 
2- مصرف مکفی اسیدهای چرب ضروری
جهت پیشگیری از زایمان زودرس، وزن کم زمان تولد و مشکلات مغزی در زمان تولد، به مصرف اسیدهای چرب ضروری توجه ویژه ای شود. دریافت اسیدهای چرب ضروری مانند امگا 3، 6 و 9 در این ماه از بارداری باید از طریق مواد غذایی مانند ماهی تازه آب های شیرین، ماهی تن، خشکبار و روغن زیتون افزایش یابد.
 
3- لبنیات
در ماه چهارم ممکن است، پزشک متخصص زنان و زایمان به مادر باردار ویتامین D را به صورت قرص تجویز نماید تا استخوان های جنین به طور طبیعی و محکم تشکیل گردند. برای تامین کلسیم و ویتامین D مورد نیاز از محصولات لبنی، توصیه می شود که در ماه چهارم بارداری حداقل روزانه یک لیتر شیر پاستوریزه، 500 گرم کشک پاستوریزه و 200 گرم پنیر پاستوریزه استفاده شود تا به عنوان یک مکمل خوب کلسیم برای بدن مادر باردار عمل نمایند.
 
4- انواع گوشت‌ها
در صورتی که در ماه چهارم، احساس تهوع از بین رفته باشد، مادر باردار باید سعی کند در رژیم غذایی خود از منابع گوشتی تازه و سالمی که خوب پخته شده باشند، استفاده نماید و از مصرف گوشت های خام و یا نیمه پخته به شدت پرهیز نماید.
 
5- میوه‌های تازه
به دلیل این که در ماه چهارم بارداری ممکن است در برخی از مادران باردار مشکلاتی مانند ترش کردن و سوزش مری بروز نماید، مصرف میوه های تازه فصلی با رنگ های متنوع برای ایشان سودمند خواهد بود.
 
6- مواد غذایی غنی از آهن
جهش رشد جنین از ماه چهارم به بعد شروع می شود، به همین دلیل نیاز جنین به عنصر آهن نیز افزایش می یابد. به علاوه این که بدن مادر نیز در این دوران باید 3 تا 6 لیتر خون بیشتری را تولید نماید که همین امر نیاز بیشتر آهن را برای بدن مادر موجب می شود. بنابراین توصیه می شود که در ماه چهارم بارداری از منابع غنی آهن مانند خشکبار، تخم مرغ، انواع گوشت، میوه های خشک و غلات کامل بیشتر استفاده شود.
 

خوراکی های ممنوعه در ماه چهارم بارداری

در ماه چهارم بارداری، مادران حامله باید از خوردن غذاهای زیر اجتناب کنند :
 
1. خوردن پنیرهای نرم: 
چون اغلب پنیرهای نرم از شیر غیر پاستوریزه درست می شوند، به همین خاطر ممکن است حاوی باکتری ها و ویروس های مضر باشند. بنابراین، شما به عنوان یک مادر باردار باید از خوردن پنیرهای نرم از هر نوعی هم که باشد، خودداری کنید. همچنین، به عنوان یک مادر باردار همیشه به یاد داشته باشید که می توانید از مواد غذایی حاوی پنیر با محتوای آب کم هستند، استفاده نمایید، زیرا داشتن مقدار آب کمتر باعث می شود این پنیرها کمتر در معرض میکروارگانیسم های بیماری قرار گیرند.
 
2. نان های آرد سفید: 
وجود نان و یا آرد تصفیه شده در رژیم غذایی مادران باردار که در ماه چهارم بارداری خود به سر می برند، به خاطر هضم دشوار آن ها نگرانی بزرگی در بین پزشکان ایجاد کرده است. چون مصرف این نان ها می تواند سبب یبوست دردناک در این دوران شود.
 
3. ماهی های دریایی: 
جلوگیری از خوردن ماهی های دریایی در دوران بارداری به خاطر این که آن ها حاوی متیل جیوه هستند، بسیار عمل عاقلانه ای است. چون این ماهی ها دارای ترکیباتی هستند که می تواند منجر به عقب ماندگی ذهنی در جنین شود.
 
4. مصرف غذا در رستوران ها: 
مواد غذایی حاضری می تواند سبب مسمومیت غذایی و سایر بیماری های ناشی از آب تصفیه نشده مانند حصبه در شما و فرزندتان شود.
 
5. مصرف بیش از حد میوه های خشک شده: 
به خاطر داشته باشید که هر چند مصرف یک فنجان از میوه های خشک در دوران بارداری، می تواند برای شما خوب باشد، اما باید از مصرف بیش از حد بسیاری از میوه های خشک در طول ماه چهارم بارداری خودداری کنید، چون آنها در اصل بسیار غنی و دارای طبع گرم هستند و در برخی از زنان، می تواند انقباضات نابه هنگام رحم را باعث شود.
 
6. شیرین بیان: 
مصرف شیرین بیان می تواند در ماه چهارم بارداری بسیار ویرانگر باشد، چون مصرف آن برای درمان درد معده باعث تحریک و انقباضات رحمی خواهد شد. به یاد داشته باشید که برخی از آب نبات ها و خمیر دندان های هندی حاوی شیرین بیان هستند.

منبع: سایت دکتر سلام


سبک زندگی مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط