هارون برغم آن كه در عرصه سياست آن روز چهره قدرتمندى بود در جبهه مبارزه با خط امامت با ناكامى روبه رو شد؛ ناچار تصميم به قتل رهبرى آن گرفت. هارون هرچند بارها با احضار امام كاظم علیه السلام به قصر تصميم به كشتن آن حضرت گرفت ولى موفق نشد تا آن كه سرانجام در سفر به مدينه به سال 179ق دستور داد امام علیه السلام را دستگير كرده و به بصره نزد عيسى بن جعفر منتقل نمايند.
امام مدت يک سال در زندان بصره بود. پس از آن به بغداد منتقل شد. شخصيت معنوى و الهى و نيز رفتار و اخلاق حضرت در زندان بگونهاى بود كه زندانبانان را تحت تأثير قرار مىداد.
كمالات نفسانى منشأ بروز امور خارق العاده و كرامتهاى زيادى از سوى پيشواى هفتم عليه السلام شده بود. از مظاهر دانش خدادادى پيشواى هفتم عليه السلام آگاهى وى از جهان غيب است. در منابع تاريخى و حديثى به موارد زيادى بر مىخوريم كه امام كاظم عليه السلام از غيب خبر داده، رويدادهاى آينده را بازگفته، از زمان ولادت و مرگ افراد پرده برداشته و راز دل افراد را فاش ساخته است.
بُعد ديگر كمالات نفسانى امام كاظم عليه السلام برخوردارى آن حضرت از قدرت معنوى و نفوذ كلام در ديگران است. متأثر شدن بشر حافى و كنيز فرستاده شده توسط هارون به زندان نزد آن حضرت از اخلاق و رفتار و سخنان ارشادگرانه امام، اثبات كننده اين ويژگى ارزنده در وجود آن بزرگوار است.
تصرف در عالم وجود، كمال و قدرت خدادادى ديگرى است كه امام كاظم عليه السلام در پرتو تهذيب و تزكيه باطن از آن برخوردار بود، زنده كردن مرده، سرسبز كردن درخت خشک شده، تبديل عصا به اژدها و نقش شير به حيوان درنده و طى الارض از جمله موارد و مصاديق تصرف امام كاظم عليه السلام در عالم تكوين است كه در منابع حديثى و تاريخى بدآنها اشاره رفته است.
امام كاظم علیه السلام در سراسر عمر پر برکت خود نه تنها براى رفع گرفتاريهاى موجود شيعيان تلاش مىكرد، بلكه گاهى از حوادث ناگوارى كه در آينده ممكن بود براى آنان پيش بيايد جلوگيرى مىنمود. مطالعه و تأمل در مجموع فعّاليتهای اصحاب نشاندهنده عنايت و توجه خاص حضرت موسىبن جعفر علیه السلام به امور مربوط به شيعيان بوده است1.
سالروز شهادت اما موسی کاظم علیه السلام را به پیشگاه حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف تسلیت میگوییم.
سید احمد سجادی
پی نوشت:
1) تاریخ زندگی امام کاظم (ع)، علی رفیعی، جلد 1، صص 1-218