مترجم: رزیتا ملکیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
سکته مغزی خفیف اغلب خبر از یک حمله مغزی را میدهد. علائم سکته مغزی خفیف معمولا قابل رؤیت نبوده و بسیاری افراد متوجه این علائم نمیشوند به این دلیل که برای مدت زمان طولانی به طول نمیانجامند. با این حال، اهمیت دارد که در مورد آنها اطلاعاتی داشته باشید. این مقاله اطلاعاتی از علائم سکته مغزی خفیف را در اختیارتان قرار میدهد.
بدن انسان به گونهای طراحی شده است، که هر قسمت از بدن به منظور برخورداری از عملکرد مناسب، نیاز به جریان خون مستمر دارد. تأمین خون کافی و منظم همچنین عملکرد آرام سیستم بدن انسان را تضمین میسازد. با این حال، گاهی اوقات خونرسانی به دلیل وجود گرفتگی در عروق خونی، کاهش یافته و یا به طور کامل متوقف میشود. در چنین شرایطی، آن ناحیهی بخصوص از بدن از کار افتاده و یا دچار فلج شدگی میشود. سکته و یا حملهی مغزی یکی از پیامدهای عرضهی ناکافی خون به مغز است و سکتهی مغزی خفیف به نوعی پیام آور یک سکته مغزی حقیقی است. اعتقاد بر این است که احتمال بروز سکته مغزی شدید در صورتی که فرد پیش از این سکته مغزی خفیف را تجربه کرده باشد، حدود 25 تا 30 درصد افزایش مییابد. یک سکته مغزی خفیف و یا حمله ایسکمی گذرا تنها نشانهای از یک سکته مغزی بوده و معمولاً هیچگونه آسیب دائمی برجای نمیگذارد، با این وجود لازم است که به منظور کنترل این وضعیت پیش از آنکه خیلی دیر شود، از علائم سکته مغزی خفیف اطلاع داشته باشیم.
علل سکته مغزی خفیف
پیش از پرداختن به علائم سکته مغزی خفیف، اجازه دهید از علت پشت آن اطلاع یابیم. مهمترین علت سکته مغزی خفیف نرسیدن خون کافی به مغز است. علل مهم پشت عرضهی ناکافی خون به مغز اختلالات خونی همچون لخته شدن خون و یا تجمع کلسترول و یا در برخی موارد، تشکیل پلاک در خون، است که جریان خون را مختل میسازند. همچنین عارضهای تحت عنوان سکته هموراژیک وجود دارد که به دلیل شکستگی و خونریزی داخلی یک رگ خونی رخ میدهد. حدود 80% سکتههای مغزی به دلیل انسداد رگهای خونی رخ میدهند که تحت عنوان سکتههای مغزی ایسکمیک شناخته میشوند. سکته مغزی هموراژیک 20% باقیمانده را تشکیل میدهد.اطلاعاتی از علائم سکته مغزی خفیف
علائم سکته مغزی خفیف به طور کلی به ناحیهای از مغز بستگی دارد که تحت تأثیر قرار گرفته است. چنانچه آن ناحیه از مغز تحت تأثیر قرار گیرد که عملکردهای مهم بدن همچون گویایی، بینایی، حرکتی، و غیره را تحت کنترل قرار میدهد، آنگاه علائم میتوانند کاملاً بارز و مشهود باشند. با این حال، چنانچه ناحیهای از مغز که عملکردهای کمتر حساس و برجسته بدن همچون حس بویایی، چشایی و غیره را کنترل میکند، تحت تأثیر قرار گیرد، آنگاه علائم کمتر محسوس خواهند بود. با این وجود، برخی از علائمی که به طور معمول از سکته مغزی خفیف مشاهده میشوند به شرح ذیل میباشند:• فردی که دچار سکته مغزی خفیف شده است، ممکن است در طول این حادثه به درستی قادر به صحبت نباشد. گفتار فرد مبهم و نامشخص به نظر میآید.
• فرد ممکن است در یکی از دستها، پاها و صورت و بازوی خود احساس ضعف نماید. این امر به این دلیل رخ میدهد که آن ناحیه از مغز که سمت ضعیفتر را کنترل میکند، به اندازه کافی خون دریافت نمیکند. معمولاً بی حسی و ضعف تنها در یک طرف بدن ظاهر میشود.
• گاهی اوقات، دوبینی، و یا از دست دادن موقت بینایی نیز مشاهده میشود. دلیل احتمالی پشت این وضعیت، کاهش خونرسانی به آن ناحیه از مغز است که عملکردهای چشم را کنترل مینماید.
• سرگیجه دیگر اثر شایع سکته مغزی خفیف است.
• سکته مغزی خفیف میتواند به از یاد بردن کامل انجامیده و فرد دچار خلاء ذهنی گردد. گاهی اوقات ممکن است قادر به درک صحبتهای فرد دیگر نشود.
• دیگر نشانهای که بیشتر از همه مشاهده میشود، فلج شدن یک طرف بدن است. و به همین دلیل است که متخصصین توصیه کرده چنانچه مشکوک به سکتهی مغزی در فردی هستید، از او بخواهید لبخند بزند. چنانچه لبخند او متمایل به یک سمت باشد، آنگاه قطعاً نشانهی آن است که فرد دچار سکتهی مغزی شده است.
درمان سکته مغزی خفیف
چنانچه لخته شدن خون علت نرسیدن خون کافی بوده باشد، آنگاه لختهها میتوانند با برخی داروهای از بین برنده لخته مانند داروهای فعال کننده پلاسمینوژن بافتی (tPAs) ، برداشته شوند. بهبودی از سکته مغزی خفیف همچنین از طریق عملهای جراحی همچون جراحی اندآرترکتومی کاروتید (Carotid Endarterectomy) که اسیدهای چرب مسبب تشکیل لخته خون را از بین میبرند، امکان پذیر است.اگرچه سکته مغزی خفیف به هیچ ناحیهای از بدن آسیب نمیزند، اما لازم است که به سرعت درمان شود. به این دلیل که سکته مغزی خفیف فراتر از آن فرد را به سوی سکته مغزی شدید هدایت کرده که قطعاً منجر به آسیب دائمی به مغز و بدن شده و در برخی موارد حتی به مرگ میانجامد. بنابراین سکتهی مغزی خفیف را به عنوان زنگ خطر و شانسی در نظر بگیرید که در صورت درمان به موقع میتوانید از بروز هرگونه سکته مغزی کامل در آینده جلوگیری کنید. اما به خاطر داشته باشید که جهت تشخیص و درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید. مراقب خود بوده و فردایی توأم با سلامتی در پیش داشته باشید.