نویسنده: علی شیرازی
حكیمه، دختر امام محمّد تقی (علیه السلام) و همسر ابوالحسن محدّث (از نوادههای امام سجاد (علیه السلام))، از بانوان عابد، دانشمند و دارای مقام بلند معنوی و عرفانی است.
این بانوی فاضل و جلیل القدر، در خدمت ائمه بود و سمت مادری برای امام زمان (علیه السلام) داشت. وی كه حامل اسرار اهل بیت (علیه السلام) بود پس از وفات امام حسن عسكری (علیه السلام)، واسطه و سفیر حضرت مهدی (علیه السلام) شد و مردم به واسطهی او، حوائج و مسائل خود را بر طرف و حل میكردند. (1)
حكیمه نقش بسزلایی در معرفی حضرت حجةبن الحسن (علیه السلام) به مردم زمان خود داشت و به تحقیق، مسلمانهای پس از آن زمان نیز از احادیث آن بانوی محدثه، بهرهها بردهاند و در شناخت مهدی موعود، گامهای بلندی به جلو برداشتهاند. (2)
محمدبن قاسم علوی میگوید: «من با گروهی از علویان به حضور سیدهی حكیمه رسیدیم، همین كه چشمش به ما افتاد، فرمود: «آمدهاید كه از میلاد حجةبن الحسن (علیه السلام) سؤال كنید؟
آن حضرت دیشب نزد من بود و آمدن شما را به من خبر داد.
و پس از آن، داستان ازدواج «نرجس» با امام حسن عسكری (علیه السلام) مراحل ولادت امام زمان (علیه السلام) را برای من و همراهانم شرح داد.» (3)
حكیمه در سال 274 هجری وفات یافت و در مقبرهی امام جواد (علیه السلام) و امام حسن عسكری (علیه السلام) در سامرّا به خاك سپرده شد.
پینوشتها:
1. بحارالانوار، ج99، ص 80.
2. عیون اخبار الرضا (علیه السلام)، ص 426.
3. ریاحین الشریعه، ج4، ص 150.
شیرازی، علی؛ (1394)؛ زنان نمونه، قم: مؤسسه بوستان كتاب (مركز چاپ و نشر تبلیغات اسلامی)، چاپ هشتم.