در این مقاله به برخی روشهای خلاقیت و یکی از آفتهای مهم آن میپردازیم. آموزشی که بیشتر از تفکر مبتنی بر حفظ مطالب حفظشده باشد.آفت جدی خلاقیت است. همینطور به برخی نگرشهایی که به تفکر خلاق کمک میکنند،خواهیم پرداخت.
تعداد کلمات1059 زمان مطالعه 5 دقیقه
خلاقیت
مسئله گشایی معمولاً دو مرحله دارد: بررسی راهحلهای گوناگون و انتخاب مناسبترین راهحل. مرحله نخست یعنی به خاطر آوردن راهحلهای ممکن یا ابداع راهحلهای جدید متضمن تفکر واگراست؛ چراکه افکار فرد در جهات مختلف و متنوعی سیر میکند. مرحله دوم انتخاب یکی از راهحلهاست که به استفاده از تفکر همگرا نیاز دارد . بنابراین نتیجه دادن تفکر واگرا بدون استفاده از تفکر همگرا ممکن نیست؛ گرچه عکس این موضوع صادق نیست.[2] در تفکر همگرا از فرایندهای ذهنی قالبی که فقط بر حل یک تکلیف تمرکز دارد و به دنبال یک جواب صحیح است و جهت و مسیر مشخصی را پی میگیرد استفاده میشود. این نوع توانایی در حل مسئله به تولید راهحلهای منطقی و همیشگی منجر میشود. در طی تفکر واگرا، بسیاری از ایدههای جدید خلق میشوند؛ با این توضیح که در تفکر واگرا برای یک راهحل ذهنی ممکن، آزمونها و روشهای متفاوتی برای ایجاد تولیدات خلاق از راههای منحصربهفرد و متنوع طراحی میشود.[3]
کاربرد تفکر خلاق
خلاقیت روزمره
تأمل خلاق
یادگیری بدون تفکر
در وضع کنونی نظام آموزشی ما بهویژه در حوزه آموزش عالی نیازمند اتصاف و التزام به خلاقیت است بهنحویکه بدون تخلق به خلاقیت دانشآموز و دانشجو و محصل و محقق در دایرهای بسته ، تحصیل حاصل و تکرار مکررات میکند.
یادگیری بدون تفکر یکی از دلایل کاهش قدرت تفکر خلاق است. حفظ کردن واژهها بدون فهمیدن معانیشان ما را تا حد طوطی پایین میآورد. اگر تأکید والدین بهویژه معلمان و مربیان، بیشتر بر فهم مطالب باشد تا حفظ آنها، مانعی از سر راه خلاقیت برداشته خواهد شد. اکنون این ضعف حس میشود که نظام آموزشی ما بیشتر به سطح توجه دارد تا عمق. ملاک موفقیت در امتحانها بیشتر حافظه خوب است ، نه خلاقیت بالا. [9]البته این نکته را فراموش نکنید که گرچه اتکای بیشازحد به دانش حفظی برای خلاقیت زیان دارد و فرد را مقلد و مصرفکننده بار میآورد، بدون دانش نیز نمیتوان محصولی ارزشمند پدید آورد.کسانی که میخواهند همهچیز را بار دیگر از صفر آغاز کنند و به دانشهای گذشته توجهی ندارند بهاندازه کسانی که تنها به دانش گذشته متکی هستند به بیراهه میروند. نگاهی به گذشته و نظری به آینده نیاز حال را برطرف میکند.
پی نوشت
[1] دیباچه صفحه اول پرورش خلاقیت.
[2] . بررسی الگوهای الکتروآنسفالوگرافیک نیمکره های مغز در هم نوسانی باند تتا در طی تفکر همگرا و واگرا،ص9.
[3] بررسی میزان همنوسانی الگوهای امواج مغزی باند تتا در تفکر همگرا و تفکر واگرا،ص2.
[4] خلاقیت کارآمد،ص305.
[5] همان،ص306.
[6] همان،ص307.
[7] همان،ص307-308.
[8] همان،ص308.
[9] . نام این کتاب باشما،ص26.
منابع
عباسی آغوی، محمد مهدی، نام این کتاب با شما،قم موسسه آموزشی –پژوهشی امام خمینی.
بررسی الگوهای الکتروآنسفالوگرافیک نیمکره های مغز در هم نوسانی باند تتا در طی تفکر همگرا و واگرا، منصور بیرامی، محمدعلی نظری ، مرتضی عندلیب کورایم، فصلنامه پژوهشهای موین روانشناختی،سال ششم، شماره 22، 1390.
بررسی میزان همنوسانی الگوهای امواج مغزی باند تتا در تفکر همگرا و تفکر واگرا ،منصور بیرامی، محمدعلی نظری ، مرتضی عندلیب کورایم،تازه های علوم شناختی، سال 13 ،شماره 2 ،1390.
پرورش خلاقیت از نظریه تا عمل ،جعفر جهانی،پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی،1388.
خلاقیت کارامد(مدیریت فکر)،ادوارد بونو، ملک دخت قاسمی نیک منش، نشر اختران.