۱. کاخ شهرداری تبریز
کاخ شهرداری تبریز یکی از بناهای زیبا و مستحکم و دیدنی شهر تبریز است که ساخت آن از سال ۱۳۱۴ تا ۱۳۱۸ خورشیدی و به دستور رضاشاه پهلوی در محل گورستان متروک و مخروبه کوی نوبر با نظارت مهندسان آلمانی انجام شد و در مرکزیترین نقطه شهر تبریز و در میدان شهرداری یا ساعت (مردم تبریز به این میدان ساحات قاباغی می گویند) این شهر واقع شده است.این میدان در تقاطع خیابان ارتش جنوبی و امام خمینی قرار دارد، وجه تسمیه این میدان به سبب شهرت ساعت تعبیه شده بر روی عمارت شهرداری است. عمارت شهرداری تبریز از ابتدای احداث تا به حال، به عنوان ساختمان شهرداری شهر تبریز مورد استفاده قرار گرفته است و امروزه با تقسیم شهر تبریز به ده منطقه، این بنا به عنوان شهرداری مرکزی شهر تبریز محسوب می شود.
۲. مسجد کبود تبریز
تبریز، مساجد زیادی دارد، اما یکی از دیدنی ترین آنها مسجد کبود یا مسجد جهانشاه است.مسجدی که به خاطر کاشی کاری های فیروزهای رنگش به فیروزه اسلام هم مشهور است. مسجد کبود تنها بنایی است که از دورە فرمانروایی قراقویونلوها در پایتخت آنها، یعنی تبریز، باقی مانده است. زیباییهای این مسجد آنقدر زیاد است که پس از گذشت قرنها و صدماتی که به آن وارد شده، هر انسان صاحب ذوقی را متحیر و مبهوت میسازد.بارزترین ویژگی مسجد کبود و شهرت زیادش بیشتر به خاطر کاشیکاری معرق و تلفیق آجر و کاشی و اجرای نقوش پرکار است که هم در داخل و هم در خارج آن مشهود است.
۳. ارگ علی شاه تبریز
مسجد علی شاه یا ارگ علی شاه یا قلعه نظامی علی شاه یکی از بناهای بسیار مجلل و با عظمت در تبریز است. این عمارت به قرن ۸ هجری برمیگردد. توسط تاج الدین علی شاه در وزیر معروف ایلخان مغول غازان خان بنا شده است. ساختمان بزرگ و اصلی به تدریج به ویرانه هاییی مبدل گشته و آنچه باقی مانده قسمت هایی از دیوار های قوی و پهن است و سایر قسمت ها کاملا از بین رفته اند. ساختن این بنا را به سالهای ۷۱۶ تا ۷۳۶ هجری قمری نسبت میدهند.
۴. خانه مشروطه تبریز
خانه مشروطه در یکی از محله های قدیمی شهر تبریز به نام راسته کوچه و در غرب بازار تبریز قرار گرفته است. این بنا به سبک معماری دوره قاجار ساخته شده و ملک شخصی حاج مهدی کوزه کنانی بوده است.بزرگان مشروطه پس از به توپ بسته شدن مجلس شورای ملی توسط محمدعلی شاه، در خانه مشروطه جمع شده و به همفکری می پرداختند.همچنین این مکان محل تشکیل جلسه های انجمن تبریز و مرکز فرماندهی مجاهدان در طی محاصره ۱۱ ماهه تبریز و نیز مرکز تصمیم گیری برای پایین آوردن پرچم های تسلیم در برابر شاه قاجار بوده است. از افراد مهمی که در این مکان به فعالیت و همفکری پرداخته اند می توانیم ستارخان، باقرخان، ثقةالاسلام تبریزی، حاجی میرزا آقا فرشی و بنیان گذار این مجموعه، حاج مهدی کوزه کنانی را نام ببریم.
مجسمه هایی از حسین خان باغبان، حاج علی دواچی، ثقة الاسلام تبریزی، حاج علی ختایی، هوارد، کربلایی علی موسیو، شیخ علی اصغر لیلاوایی، آخوند خراسانی، علی اکبر دهخدا و زینب پاشا (تنها زن در صفوف مشروطه خواهان) به همراه مهرهای مختلف گروه های انقلابی از اشیا تاریخی خانه مشروطه می باشند.
۵. پل قاری
پل قاری (قاری کؤرپوسی) یا پل چراغ یکی از پل های تاریخی و مشهور شهر تبریز است. این پل در خیابان ثقةالاسلام و بر روی رودخانه میدان چایی واقع شده است. این پل سرستون های کله قوچی خود و چراغ های قدیمی اش در اواخر قاجاریه ساخته شده و ارتباط بین بازار بزرگ و بخش شمالی شهر شامل ششگلان و شتربان رو برقرار می کند و شامل هشت دهنه با قوس های مدور است. گفته می شود بانی این پل پیرزنی بوده که هزینه احداث را برعهده گرفته و از این رو به این معبر، پل قاری (پل پیر) می گویند.
۶. موزه قاجار
اگر علاقهمند به تاریخ یا بازدید از مکانهای تاریخی هستید، موزه قاجار یکی از بهترین گزینهها در شهر تبریز به شمار میرود. این موزه در محل عمارت امیرنظام گروسی و در محله ششگلان قرار دارد. قدمت احداث این بنا به دوران ناصرالدینشاه قاجار بازمیگردد، که پس از ثبت در فهرست آثار ملی کشور با حفظ سبک معماری منسوب به دوره قاجار مرمت و سپس به موزه تبدیل شده است. ساختمان این موزه مشتمل بر دو طبقه است و در هر یک از این طبقهها تالارهای مختلفی از جمله تالار سکه، تالار بافته، تالار چینی، تالار آبگینه، تالار فلزات، تالار موسیقی، تالار خاتم. تالار سنگ، تالار اسلحه، تالار رجال و فرامین، تالار معماری و شهرسازی ، تالار قفل و تالار فانوس قرار دارند.
۷. ائل گلی
نمیشود تبریز رفت و به باغ ائل گلی یا استخر شاه سر نزد. ائل گلی که یکی از شلوغترین و پرطرفدارترین جاهای گردشگری تبریز است، مخصوصا در شب مشتاقان زیادی را به سوی خود جلب میکند. این باغ در حقیقت کاخی است که وسط استخری بزرگ قرار گرفته و به شکل جزیره درآمده است. ساخت اولیه استخر به دوران آقا قویونلوها برمیگردد و در دوره های بعد به تدریج تکمیل و به شکل باصفای امروزی درآمده است.
۸. بازار تاریخی تبریز
با قدم زدن در مرکز شهر تبریز به خصوص خیابان مطهری متوجه خواهید شد که این شهر، شهری تجاری به شمار میرود. بازار تبریز که مربوط به قرن ۱۵ میلادی می شود بازاری بزرگ با مساحت یک کیلومتر مربع می باشد. اگرچه از رونق و میزان خرید و فروش در این بازار کاسته شده ولی سبک معماری بسیار زیبا کاروانسراهای متعدد مسجد ها ، مدرسه ها به این مکان و این مجموعه تجاری شکوه و ابهت خاصی بخشیده است.منبع: سایت ستاره