خطرات سیگار کشیدن در دوران شیردهی

سیگار کشیدن در دوران شیردهی و بارداری قطعا برای سلامت نوزاد خطرناک است، در ادامه با برخی از خطرات آن آشنا می شوید.
پنجشنبه، 10 مرداد 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
خطرات سیگار کشیدن در دوران شیردهی
پژوهش‌های علمی نشان داده‌اند که سیگار کشیدن در دوران بارداری، سلامت جنین را در معرض خطرات جدی قرار می‌دهد. هم چنین سیگار کشیدن در دوران شیردهی باعث کاهش تولید شیر مادر می‌شود. نیکوتین و دیگر سموم موجود در سیگار نیز از راه شیر مادر به نوزاد منتقل می‌شوند و بر سلامتی و رشد او تاثیر منفی می‌گذارند. نوزادان این مادران شیرده بیش از دیگر نوزادان دچار حالت تهوع، بی قراری و خستگی می‌شوند.


آیا سیگار کشیدن در دوران شیردهی مانع از تغذیه نوزاد می‌شود؟

اول از همه، بایستی بدانید که مادران سیگاری می‌توانند به نوزاد خود شیر دهند. تغذیه با شیر مادر موجب تقویت سیستم ایمنی بدن نوزاد و محافظت از او در برابر بیماری‌ها می‌شود. از سوی دیگر تغذیه با شیر مادر با برخی از اثرات دود سیگار بر نوزاد مقابله می کند. برای نمونه تغذیه با شیر مادر اثرات منفی دود سیگار بر روی ریه‌های نوزاد کاهش می‌دهد. قطعا بهتر است که مادران شیرده سیگار نکشند، اما اگر شما نمی توانید کشیدن سیگار را متوقف کنید یا آن را کاهش دهید، شیردهی برای نوزاد مادر سیگاری، بسیار موثرتر از تغذیه با شیرخشک است.

هر چه بیشتر سیگار بکشید، سلامت خود و نوزادتان را بیشتر در خطر می‌اندازید. اگر شما نمی‌توانید یا نمی‌خواهید سیگار کشیدن را متوقف کنید، برای حفظ سلامتی نوزادتان، مقدار آن را کاهش دهید.


چه خطراتی نوزاد مادر سیگاری را تهدید می کند؟

نوزادان و کودکانی که در معرض دود سیگار قرار می گیرند، بیش از دیگران دچار بیماری‌هایی مانند پنومونی، آسم، عفونت گوش، برونشیت، عفونت سینوس، سوزش چشم و خروسک می شوند.

نوزادانی که در معرض دود سیگار پدر و مادر قرار دارند یا از شیر مادر سیگاری تغذیه می‌کنند، بیشتر دچار کولیک می‌شوند. پژوهشگران معتقدند که نیکوتین نه تنها باعث کولیک نوزاد می‌شود، بلکه دود سیگار موجود در خانه نیز یک عامل تحریک کننده کولیک است.

سیگار کشیدن زیاد مادران شیرده باعث بروز تهوع، استفراغ، گرفتگی و درد شکم و اسهال در نوزاد شیر خوار می‌شود.

احتمال ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) در نوزاد مادر سیگاری  هفت برابر بیشتر از دیگران است.

کودکان والدین سیگاری دو تا سه برابر بیشتر از دیگر کودکان به دلیل عفونت‌های تنفسی یا بیماری های مرتبط با آلرژی به پزشک مراجعه می‌کنند.

سطح کلسترول خوب HDL در خون کودکانی که در معرض دود سیگار قرار دارند بسیار پایین‌تر است. HDL از بروز بیماری عروق کرونر پیش گیری می کند.

کودکان والدین سیگاری، در بزرگسالی بیش از دیگران به کشیدن سیگار تمایل دارند.

پژوهش‌های اخیر نشان داده است که حضور کودک در خانه‌ای که پدر و مادر هر دو سیگار می‌کشند، خطر ابتلا به سرطان ریه در بزرگسالی را به میزان دو برابر افزایش می‌دهد.


سیگار کشیدن در دوران شیردهی چه تاثیراتی دارد؟

سیگار کشیدن در دوران شیردهی موجب بروز شرایط زیر می‌شود:

خشک شدن زود هنگام شیر مادر؛ پژوهش‌ها نشان داده است که مادرانی که زیاد سیگار می‌کشند، خیلی زودتر شیرشان خشک می‌شود.

تولید کم شیر

مشکل در جاری شدن شیر

سطح پایین پرولاکتین؛ پرولاکتین هورمونی است که موجب تولید شیر می‌شود.

پژوهشی که در سال 2004 توسط Laurberg انجام شد نشان داد مادران سیگاری که در مناطقی با کمبود ید متوسط زندگی می‌کنند، نسبت به دیگر مادران کمترین میزان ید در شیرشان وجود دارد (ید برای عملکرد تیروئید نوزاد مورد نیاز است). پژوهشگران پیشنهاد می کنند مادران شیردهی که سیگار می‌کشند، بهتر است مکمل ید مصرف کنند.

اگرچه سیگار کشیدن موجب تولید کم شیر و مشکلات جاری شدن آن می‌شود، اما یکی دیگر از دلایل این مشکل می‌تواند مدیریت نادرست فرآیند شیردهی باشد. دکتر لیزا امیر در پژوهشی که در سال 2001 منتشر شد، به این نتیجه رسید که "اگرچه شواهدی وجود دارد که زنان سیگاری نسبت به دیگران مدت زمان کمتری به نوزادان خود شیر می‌دهند، اما دلایل فیزیکی قوی برای این مدعا وجود ندارد."


چگونه می‌توان شرایط را برای نوزاد شیرخوار بهبود بخشید؟

حالت ایده آل: سیگار را ترک کنید.

سیگار کمتر بکشید. هرچه کمتر سیگار بکشید، احتمال بروز مشکلات جسمی برای کودک کاهش می یابد. کشیدن 20 نخ سیگار در روز توسط مادر شیرده، خطرات جبران ناپذیری برای نوزاد در پی دارد.

بلافاصله قبل و یا هنگام شیردهی سیگار نکشید. این کار مانع از جاری شدن شیر میشود و برای نوزاد خطرناک است.

بلافاصله پس از شیردهی سیگار بکشید، تا میزان نیکوتین موجود در شیر تا زمان شیردهی بعدی کاهش یابد. تا جای ممکن بین سیگار کشیدن و شیردهی فاصله بیاندازید. در نظر داشته باشید که 95 دقیقه طول می‌کشد تا نیمی از نیکوتین از بدن شما خارج شود.

اجتناب از سیگار کشیدن در اتاقی که کودک حضور دارد. حتی بهتر است، در خارج از خانه سیگار بکشید، جایی که کودکان حضور ندارند. هم چنین اجازه ندهید کسی در نزدیکی کودک شما سیگار بکشد.

اگر تمایل به ترک سیگار دارید، می‌توانید از برچسب‌های دارای نیکوتین، آدامس‌ها و داروهای تجویز شده، که تمایل و اشتیاق به سیگار کشیدن را کاهش می‌دهند، استفاده کنید. برچسب‌های دارای نیکوتین، مقدار اندکی نیکوتین را به طور ثابت به بدن می‌رسانند و باعث افزایش نوسانات در سطح نیکوتین بدن می‌شوند.


سخن آخر

تغذیه با شیر مادر بهترین گزینه برای رشد و سلامت کودک است. بهتر است در دوران شیردهی سیگار را ترک کنید و پس از قطع شیر نوزاد، اگر بازهم تمایلی به سیگار داشتید، سیگار کشیدن را ادامه دهید. برای ترک سیگار با پزشک متخصص مشورت کنید تا بهترین روش ترک سیگار در دوران شیردهی را در اختیارتان قرار دهد.


منبع: سایت ستاره


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.