ذرت چیست؟
ذرت گیاهی است که منشأ آن مکزیک جنوبی است. بخش اصلی مواد مغذی در مغز یا دانه ذرت وجود دارد و رایج ترین بخش مصرفی است.باتوجه به محل رشد و گونه آن، رنگ آن می تواند متفاوت باشد. نوعی از ذرت، ذرت شیرین نام دارد و در ترکیبات مغذی آن بیشتر قند وجود دارد و مقدار نشاسته آن کمتر است.
ترکیبات مغذی ذرت
ذرت نه تنها کالری ضروری متابولیسم روزانه را تامین می کند بلکه سرشار از ویتامین A،B،E و املاح بسیاری است.فیبر بالای آن نقش مهمی در جلوگیری ناراحتی های گوارشی از جمله یبوست و هموروئید و سرطان روده بزرگ ایفا می کند.
آنتی اکسیدان های موجود در آن همانند عامل ضد سرطان عمل کرده و از بروز آلزایمر پیشگیری می کند.
جلوگیری از هموروئید
فیبر موجود در یک فنجان ذرت میتواند ۱۸/۴درصد از نیاز روزانه بدن را تامین کند. فیبر به کاهش مشکلات گوارشی مانند یبوست و هموروئید کمک می کند.ذرت چون فراوری نمی شود و دانه کاملی است، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد.
مدت زمان زیادی است که مصرف فیبر روش مناسبی برای کاهش ابتلا به سرطان روده بزرگ شناخته شده است، اما داده های کافی موجود نیست. البته رابطه مصرف غلات فراوری نشده و کاهش بروز سرطان اثبات شده است.
فیبر حرکات روده بزرگ را بیشتر می کند و میزان تولید شیره معده و صفرا را افزایش می دهد. همچنین فیبر می تواند مدفوع شل را حجیم کند و احتمال ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر و اسهال را کم کند.
کمک به رشد
ذرت منبع ویتامین B علی الخصوص تیامین و نیاسین است. تیامین برای حفظ سلامت نورون و عملکرد ذهنی ضروری است.کمبود نیاسین منجر به پلاگرا می شود. بیماری که علائم آن اسهال، زوال عقل و درماتیت است و میان افرادی که تغذیه مناسبی ندارند،دیده می شود.
ذرت منبع غنی اسید پانتوتنیک است که ویتامین ضروری برای متابولیسم کربوهیدرات، پروتئین و لیپید در بدن محسوب می شود.
کمبود فولیک اسید در زنان باردار منجر به تولد نوزاد با وزن پایین شود و حتی نقص لوله عصبی را به همراه داشته باشد.
ذرت می تواند درصد بالایی از نیاز روزانه بدن به فولات را تامین کند. مغز ذرت سرشار از ویتامین E است.
ویتامین E آنتی اکسیدان طبیعی است که برای رشد و حفاظت بدن در برابر بیماری ها ضروری است.
افزایش وزن
ذرت سرشار از کالری است. هر ۱۰۰گرم ذرت ۳۴۲گرم کالری دارد که رقم بالایی درمقایسه با کالری سایر غلات محسوب می شود.به همین دلیل خیلی سریع موجب وزن گیری می شود. کشت راحت و کالری بالای آن موجب باقی ماندن آن در میان سایر غلات می شود.
تامین املاح ضروری
ذرت املاح زیادی دارد که برای بدن بسیار ضروری است. فسفر،منیزیم، منگنز، روی،آهن و مس در تمامی گونه های ذرت دیده می شود.این غلات همچنین حاوی مقادیری از سلنیوم است که یافتن آن در رژیم غذایی عادی سخت است.
فسفر یکی از املاح ضروری برای تنظیم رشد عادی، سلامت استخوان و عملکرد بهینه کلیه است. منیزیم برای حفظ ضربان قلب منظم و افزایش تراکم املاح استخوان لازم است.
جلوگیری از سرطان
براساس تحقیقات دانشگاه کورنل،ذرت سرشار از آنتی اکسیدان است که با رادیکال های آزاد عامل سرطان مبارزه می کند. برخلاف خیلی از غذاها، پخت ذرت شیرین میزان آنتی اکسیدان های قابل استفاده را بالا می برد.منبع غنی ترکیبات فنولیک بنام فرولیک اسید است. فرولیک اسید عامل ضد سرطان است که در مبارزه با تومور های عامل سرطان سینه و کبد موثر است.
رنگدانه آنتوسیانین موجود در ذرت بنفش،همانند خورنده و نابود کننده رادیکالهای آزاد عامل سرطان عمل می کند. آنتی اکسیدان ها بدون آسیب زدن به سلول های سالم، موجب مرگ سلول های سرطانی می شوند و از بروز انواع سرطان می کاهند.
ذرت حاوی مقادیر بالایی از فیتوکمیکال ترکیبات شیمیایی گیاهی است که خود منبع آنتی اکسیدان است.
محافظت از قلب
براساس تحقیقات انجام شده، روغن ذرت تاثیر ضد آتروژنیک بر سطح کلسترول دارد،بنابرین احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد.روغن ذرت مناسب ترین ترکیب اسید چرب را دارد و بهترین روش برای تقویت سلامت قلب بشمار می رود. امگا۳ موجود در آن کلسترول بد مخرب را از بین می برد.
در نتیجه احتمال گرفتگی عروق، حمله قلبی، سکته مغزی و فشار خون بالا، کم می شود
پیشگیری از آنمی
ذرت می تواند از بروز آنمی ناشی از کمبود ویتامین جلوگیری کند.مقادیر قابل توجهی آهن دارد که از ضروری ترین املاح تشکیل دهنده گلبول قرمز جدید است.
فقر آهن نیز یکی از علل اصلی آنمی بشمار می رود.
کاهش کلسترول LDL
براساس مجله بیوشیمی مواد مغذی، مصرف روغن سبوس ذرت با کاهش جذب کلسترول بدن پلاسما کلسترول LDL را پایین می آورد.همانطور که پیشتر اشاره شد، کاهش کلسترول LDL بمعنای کم شدن کلسترول مفید HDL نیست. کاهش کلسترول بد موجب کاهش بیماری های قلبی، جلوگیری از گرفتگی عروق و نابود کردن رادیکال های آزاد بدن است.
سلامت بینایی و پوست
ذرت زرد منبع غنی بتاکاروتن است که برای شکل گیری ویتامین A در بدن ضروری است و متعاقبا به حفظ سلامت پوست و بینایی کمک می کند.بتاکاروتن منبع غنی ویتامین A است، اگر در مقدار مصرف آن زیاده روی شود،می تواند سمی باشد. بنابراین تامین ویتامین A بدن از طریق بتاکاروتن ایده عالی است. همچنین ذرت می تواند برای سلامت غشا موکوس و سلول های پوست مفید باشد و سیستم ایمنی را تقویت کند.
آن مقدار از بتاکاروتن که به ویتامین A تبدیل نمی شود می تواند همانند کاروتنویید ها، بعنوان آنتی اکسیدان قوی عمل کند و با بیماری های خطرناکی مانند سرطان و بیماری قلبی مبارزه کند.
افراد سیگاری می بایست نسبت به بتاکاروتن دریافتی مراقبت کنند چرا که دریافت زیاد بتاکاروتن برای این افراد، احتمال بروز سرطان ریه را بالا می برد. اما احتمال بروز سرطان ریه در افراد غیر سیگاری با بتاکاروتن بالا، پایین است.
کنترل دیابت
در سال های اخیر، بیماری دیابت بسیار شایع شده است. گرچه مکانیزم دقیق آن مشخص نیست اما می توان آن را به مواد مغذی نسبت داد.مطالعات نشان می دهد که مصرف دانه ذرت به کنترل دیابت غیر انسولینی کمک می کند و بخاطر داشتن فیتوکمیکال فنولیک در درمان فشارخون بالا موثر است.
فیتوکمیکال می تواند جذب و ترشح انسولین بدن را تنظیم کند و از افت و خیز قند خون بیماری های دیابتی بکاهد و آنها را به زندگی عادی برگرداند.
استفاده آرایشی
از نشاسته ذرت برای تولید خیلی از محصولات آرایشی استفاده می شود و می تواند برای تسکین سوزش و خارش پوست بکار رود.ذرت می تواند جایگزین مناسبی برای محصولات نفتی سرطان زا بکار رفته در محصولات آرایشی شود.
در آماده سازی خیلی از محصولات آرایشی از جمله کرم های صورت از ژل های نفتی به عنوان ماده پایه استفاده می شود که اغلب منافذ پوست را می بندد و وضعیت پوست را بدتر می کند.
چطور ذرت انتخاب و نگهداری کنیم؟
ذرت براحتی در تمامی بازار های دنیا یافت می شود. بهتر است ذرت تازه مصرف شود اما ذرت فریزری هم قابل استفاده است.هنگام خرید ذرت تازه،از خشک نبودن پوسته آن اطمینان حاصل کنید. همچنین ذرت تازه را ظرف چند روز مصرف کنید. ذرت را باپوسته آن در ظرف عاری از هوا داخل یخچال نگهداری کنید.
دستور پخت سریع ذرت
ذرت بخارپز
ذرت تازه را بشویید و در ظرفی با آب بجوشانید و با کره، لیمو و نمک آن را طعم دار کنید.
سوپ و سالاد
ذرت پخته شده را به سوپ و سالاد اضافه کنید. پیاز نگینی شده،گوجه،کاهو و ذرت پخته را میکس کنید و نمک، فلفل،لیمو تازه و روغن زیتون به آن بیفزایید.
احتیاط
ذرت حاوی مقادیر بالایی اسید چرب است،بنابرین برای افرادی که در معرض ابتلا به بیماری قلبی هستند،مصرف بیش از حد ذرت و یا روغن آن خطرناک است.همچنین ذرت را به شربت های فروکتوز به عنوان یک شیرین کننده تبدیل می کنند. مصرف این شربت ها حتی از شکر و قند هم مضرتر است و موجب چاقی می شود و تاثیر منفی بر سطح قند خون دارد.
ذرت منبع غنی فیبر و مواد مغذی است. و با خوردن وعده غذایی حاوی ذرت، می توانید خود را در برابر خیلی از بیماری ها ایمن سازید.
منبع: سایت راستینه