امر به معروف و نهی از منکر
"نکن"بیشتر جواب میدهد
قرار است که مومنان آینهای باشند برای یکدیگر تا خوبیها و بدیهایشان را در آینه ببینند و تصمیم بگیرند که آن رفتار را همانجا زیر گل کنند یا برعکس آن را گسترش دهند. لازمه این آینه بودن آن است که نسبت به همنوع...
جمعه، 17 آبان 1398
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده:
رضیه زارع شوازی
موارد بیشتر برای شما
در روایات آمده است:« کسی که در برابر خوبیها و بدیها بیتفاوت است، مردهای است که در میان زندهها نفس میکشد».(1) زمانیکه یک بلای طبیعی مثل سیل یا زلزله اتفاق میافتد، همه ما آدمها وظیفه خود میدانیم که به آنها کمک کنیم و اگر کسی را هم ببینیم که نسبت به این قضیه بیتفاوت است شروع میکنیم به توضیح وتفسیر و آوردن دلیل تا او را متقاعد کنیم کارش اشتباه است. پس چرا وقتی میبینیم یک نفر دارد به خودش و هم نوعانش آسیب میرساند باید بگوییم: «عیسی به دین خود، موسی به دین خود؟»
وقتی صحبت از امر به معروف و نهی از منکر پیش میآید، یعنی اینکه نسبت به هم بیتفاوت نباشیم. حالا بعضیها فکر میکنند منکر فقط بدحجابی است و در مقابل آن باید ایستاد، منکر هر گناهی، مثل دروغ غیبت، ربا و... را شامل میشود. در ضمن وقتی میگوییم منکر، یعنی نقص، پس نباید این نقصها را چماق کنیم و بر سر دیگران بزنیم، هر آدمی در زندگیاش دچار نقصان میشود مهم این است که با تذکرات دیگران کاستیها جبران شود. حالا این تذکر دادن میتواند چهره در هم کشیدن و رو ترش کردن باشد(2)، میتواند یک تذکر زبانی باشد. تذکر زبانی هم باید با زبان خوش باشد نه اینکه نفرت ایجاد کند.(3)
محبت و صمیمیت از ارزشهای پذیرفته شده همه انسانها است و هر کس با این ادبیات سخن بگوید، سخنش مورد استقبال دیگران قرار میگیرد بویژه اگرمخاطب دلسوزی او را احساس کند.(4) بعضیها فکر میکنند اینطور مواقع باید سخنرانی طولانی بکنند تا طرف مقابل را متوجه اشتباهش بکنند در حالیکه گفتن اینکه « این کار خلاف است، نکنید»(5) کافی است. اگر همه بگویند این گناه میخشکد، چون تکرار«نکن» شکننده است. در ادامه چند مورد از امر و نهی زبانی معصومین را میخوانیم:
- 1- شیوه گفتوگوی دو جانبه: یکی از شیوههای برخورد با خلافکاران، گفت گوی طرفین و استدلال منطقی است. پیامبر (ص) و امامان معصوم – به ویژه امیرالمومنین علیه السّلام– از این شیوه استفاده میکردند وقتی پیامبر اکرم (ص) از دنیا رفت و امیرمومنان علیه السّلام مشغول غسل و دفن ایشان بود، گروهی از مردم در سقیفه گرد ﺁمدند و با زیر پا گذاشتن بیعتهای مکرر با علی علیه السّلام به فکر تعیین خلیفه پس از رسول خدا (ص) افتادند و پس از بحثهای مفصلی، با ابوبکر بیعت کردند و به مسجد ﺁمده، مردم را به بیعت با وی مجبور کردند و از علی علیه السّلام نیز خواستند که با او بیعت کند. آن حضرت برای بازداشتن ﺁنان از منکر بزرگ تغییر رهبری الهی امت و دعوت ﺁنان به راه صحیح، یعنی امامت و ولایت، شروع به استدلال کرد و حقانیت خویش و ویژگیهای خود و بیعت غدیر را به یادشان ﺁورد.
2- شیوه تحریک عواطف: امام حسین علیهالسلام پس از شهادت یاران با وفایش و در لحظههای حساس عصر عاشورا قنداقه کودک شش ماهه خویش را بر روی دست گرفت و خطاب به کوفیان فرمود: ای مردم آیا جویای حقی است که ما را یاری کند؟ آیا خداترسی است که از ما دفاع کند؟ آیا به این کودک آب میدهد؟
3- شیوه هنرمندانه: برخی از امر به معروفها ابتکاری هستند و از ظرافت روحی و فکری تذکر دهنده سرچشمه میگیرند و چه بسا تحول چشمگیری در گنهکار ایجاد میکنند و این چیزی است که به فرد تذکر دهنده و مخاطب او و شرایط و زمینهها و نوع گناه بستگی دارد. مردی نزد پیامبر سخن میگفت و بیش از حد صحبت کرد. حضرت به او فرمود: دهان تو چند درب دارد؟ عرض کرد دو درب؛ یکی لبها و دیگری دندانهایم. رسول خدا(ص) فرمود: آیا این دو درب نمیتوانند جلوی پرحرفی تو را بگیرند؟
4- شیوه تعلیلی: روحیه برخی گنهکاران به گونهای است که اگر فلسفه و علت معروف و منکری را بشنوند، پذیرش بیشتری خواهند داشت. روزی صفوان بن مهران میگوید: روزی امام هفتم را زیارت کردم، امام به من فرمود: صفوان تمام کارها و رفتارهای تو مورد پسند ماست جز یک عمل. عرضه داشتم فدایت شوم کدام عمل؟ فرمود: شترانت را به هارون کرایه دادهای. عرض کردم به خدا سوگند من آن را برای فسق و فجور کرایه ندادهام بلکه برای زیارت خانه خدا اجاره دادهام. امام فرمود: ای صفوان آیا دوست داری که هارون و یارانش تا زمانیکه کرایهات را نپرداختهاند زنده بمانند؟ گفتم بلی، امام کاظم فرمودند: هر کس بقای ستمگران را دوست داشته باشد، از آنان محسوب میشود و هر کس از آنان محسوب شود، داخل آتش جهنم میشود.
5- شیوه تدبری: در این شیوه گنهکار را به تدبر درباره گناه خود وامیدارد و با این تدبر و اندیشه است که به گناه خود پی میبرد. مردی نزد امام حسین علیهالسلام آمد و گفت: من مردی گتهکارم و توان خودداری از معصیت را ندارم؛ مرا موعظه کن. امام فرمودند: پنج کار را انجام ده و هر چه میخواهی گناه کن؛ 1-روزی خدا را نخور و آنچه میخواهی گناه کن.2-از حاکمیت خدا بیرون رو و آنچه میخواهی گناه کن.3-جایی را انتخاب کن که خدا نبیند و آنچه میخواهی گناه کن.4-وقتی فرشته مرگ آمد تا جان تو را بگیرد او را از خود دور گردان وآنچه میخواهی گناه کن. 5-وقتی فرشته تو را وارد جهنم میکند، داخل نشوو آنچه میخواهی گناه کن. ( 5)
بعد از تذکرات زبانی، نوبت به تذکرات عملی است و این مرحله توسط دستگاه حکومتی اعمال میشود، نه عامه مردم. ولی سلاح زبان از مشت پولادین هم کارگرتر است.(6 )اگر یک نفر بدکار است باید افکار عمومی روی وجود و ذهن او سنگینی کند. این شکنندهترین چیزهاست. امر به معروف و نهی از منکر واجبی است که رودربایستی و خجالت برنمیدارد. اگر یکی دچار ضعف نفس بشود، یکی خجالت بکشد و یکی بترسد، این نهی از منکر نخواهد شد.(7) البته قبل از همه این حرفها باید منکر ها را بشناسیم، ممکن است کاری زشت به نظر برسد ولی در حقیقت منکر نباشد.
منابع
(1) تهذیبالاحکام، ج 6، ص57
(2) شیوههای امر به معروف و نهی از منکر در مکتب معصومین،ص 57، مهدیه خسروی، انتشارات نورالسجاد، قم، 1390
(3) واجب فراموش شده،ص 16، حسین خادمی، حمیدرضا محمودخانی، انتشارات خیزش نو، تهران، 1392
(4) شیوه های امر به معروف و نهی از منکردر مکتب معصومین، ص 68
(5)و (6) واجب فراموش شده، ص 17
(7) واجب فراموش شده، ص 18
مقالات مرتبط
مبانی معروف و منکر
امر به معروف در چه شرایطی واجب است؟
جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در دین
روایاتی درباره شرایط امر به معروف و نهی از منکر
فلسفه امر به معروف و نهی از منکر
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
امر به معروف و نهی از منکر در موارد مشکوک
سهشنبه، 13 خرداد 1399
احتمال تأثیر، شرط امر به معروف و نهی از منکر
سهشنبه، 13 خرداد 1399
وجوب امر به معروف و نهی از منکر
جمعه، 9 خرداد 1399
جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در گفتار عالمان و فقیهان
جمعه، 9 خرداد 1399
برخی مصادیق منکر
جمعه، 9 خرداد 1399
چگونه امر به معروف و نهی از منکر را از ما گرفتند
سهشنبه، 6 خرداد 1399
جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در قرآن
سهشنبه، 6 خرداد 1399
جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در سخنان اهل بیت علیهم السلام
سهشنبه، 6 خرداد 1399
امر به معروف و نهی از منکر(قسمت اول)
سهشنبه، 6 خرداد 1399
امر به معروف و نهی از منکر(قسمت دوم)
سهشنبه، 6 خرداد 1399
تازه های مقالات
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
چالش هایی که خانوادهها در تربیت فرزندان نسل زد با آن مواجه هستند
آداب و رسوم جالب شب یلدا در مشهد
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
داستان امالبنین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
اختراعات آلبرت انیشتین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
مهم ترین خواص هویج سیاه
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
استوری تبریک شب یلدا 1403
کلیپ شب یلدا 1403
چرا زبان عربی، زبان اسلام است؟ آیا اسلام برای اعراب آمده است؟
هوسهای نفتی ترامپ در سوریه
قاب متفاوتی از دیدار صبح امروز اقشار مختلف بانوان با رهبر انقلاب
حاشیههای دیدار هزاران نفر از زنان و دختران با رهبرانقلاب
آخرین وضعیت تامین سوخت نیروگاهها
سنگین ترین محموله تاریخ صنعت فضایی ایران پرتاب شد!
وقتی کارشناس آمریکایی مناظره پخش زنده را ترک میکند!
بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اقشار مختلف بانوان
بیان دیدگاه و نظرات | خانم مریم سهرابی، برگزیده جشنواره کشوری قصهگویی
بیان دیدگاه و نظرات | خانم فاطمه رایگانی، دکتری فلسفه دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)
بیان دیدگاه و نظرات | خانم سمیرا خطیبزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه بینالمللی سوره
بیان دیدگاه و نظرات | خانم فاطمه ترابی، معاون علمی مرکز مطالعات و تحقیقات زنان دانشگاه تهران
بیان دیدگاه و نظرات | خانم عائده سرور، مادر دو شهید، از لبنان