پاسخ والدین به عواطف کودکان
زمانی که والدین به عواطف منفی کودکان پاسخ منفی می دهند یا عواطف آنان را تأیید نمی کنند، کمتر احتمال داده می شود کودکان عواطف دیگران را درک کنند یا در معرض واکنش اضطرابآور شخصی قرار گیرند
جمعه، 6 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
از سوی دیگر، زمانی که والدین به عواطف منفی کودکان پاسخ منفی می دهند یا عواطف آنان را تأیید نمی کنند، کمتر احتمال داده می شود کودکان عواطف دیگران را درک کنند یا در معرض واکنش اضطراب آور شخصی قرار گیرند، بلکه ممکن است از والدین خویش آزرده خاطر شوند، به آنان توجه نکنند و احتمال آنکه درسها و ارزشهای والدین را برای خویش درونی کنند، کمتر می شود.
چنان که پیش بینی می شد، عاطفه والدین در شرایطی که کودکان مستعد فشار روانی بودند، با ابراز عواطف کودکان و رفتار اخلاقی آنان رابطه معناداری نشان می داد. پدرانی که حامی کودکان بودند و در اوضاع جدید و تنش زا درباره آنان پاسخهای گرم و صمیمانه ابراز می کردند، فرزندانشان بر عواطف و نیازهای دیگران تأکید می کردند. این نتایج با یافتههای گروهی از محققان هماهنگ اند که والدین عاطفیتر کودکانی عاطفی تر دارند. این رابطه به خصوص درباره مادران و دختران صادق است.
احتمالا شیوهای که والدین برای پاسخ گویی به شرایط تنش زا انتخاب می کنند بر این امر، که کودکان عواطف خود و دیگران را چگونه درک کرده و نسبت به آن واکنش نشان دهند، اثر می گذارد. پدرانی که حمایتگر و در پاسخ به عواطف منفی کودکان پذیرا می باشند، در وضعیت هایی که موجب آزار دیگران نشود، ممکن است انبوهی از حمایت های عاطفی ارائه دهند که کودکان بتوانند با فشارهای روانی خود، در دیگر شرایط کنار بیایند و با دغدغه، به نیازهای عاطفی دیگران پاسخ گویند. از سوی دیگر، عاطفه منفی والدین با ابراز عاطفی کودکان رابطه منفی نشان داد.
زمانی که والدین کودکان را تحریم می کنند یا به عاطفه آنان جواب منفی میدهند ممکن است کودکان ناراحتی دیگران را با خشم پاسخ دهند؛ زیرا بین ابراز عاطفه منفی از جانب کودکان و تحریم از جانب والدین رابطه ؛ یعنی کودکان مزبور هنگامی که با ناراحتی دیگران مواجه می شوند ممکن است به جای ابراز عاطفی، در معرض واکنش فشار روانی شخصی قرار گیرند. افزون بر این، چون کودکانی که والدین به ابراز عواطف آنها پاسخ منفی می دهند در مهارتهای اجتماعی نسبتا ضعیف عمل می کنند و نسبتا تمایل ندارند از خط مشی های سازنده تقلیدی استفاده کنند ممکن است در پاسخ دادن به روش دیگر محوری، در مقایسه با همسالان خود ضعیف تر عمل کنند. افزون بر این، عاطفه منفی والدین ممکن است نمایانگر کیفیت کلی رابطه والدین - فرزندی باشد.
اگر والدین به کودکان خود کمتر صمیمیت نشان دهند، ممکن است بین آنان رابطه تعلق ناامن توسعه یابد و در نتیجه، کودکانی دیگر محور تربیت نشوند. سزاوار توجه است که عواطف و تأیید والدین با ابراز عاطفی کودکان رابطه دارد، اما با احساس عاطفی آنان ارتباطی ندارد. این یافتهها تأییدی است بر اینکه بین پاسخ های احساس عاطفی و ابراز عاطفی کودکان تمایز وجود دارد. هرچند اصولا احساس عاطفی با ابراز عاطفی کودکان همبستگی دارد، اما ممکن است برخی عواطف ذاتی، واقعا منعکس کننده ذات کودکانی باشد که ناراحتی شخصی را تجربه می کنند برای مثال، زمانی که حیوانی زخمی را مشاهده می کنم، ناراحت میشوم؛ در حالی که موضوع ابراز عاطفی منعکس کننده نگرانی کودکان برای دیگران است (برای مثال، من برای کسانی تأسف می خورم که آنچه را من دارم، آنان ندارند). در مقابل ناراحتی شخصی، ابراز عاطفی با کمک و ظرفیت اجتماعی کودکان ارتباط مثبت دارد .
نتایج این تحقیق آثار پدید آمده درباره تفاوتهای جنسی در عواطف و رفتار اخلاقی کودکان را تأیید می کنند. به طور کلی، پسران در مقایسه با دختران بیشتر علاقه داشتند بیشتر برای تقلب در تکمیل جورچین وقت صرف کنند؛ یعنی ممکن است نظم پسران از دختران کمتر باشد. تقلب پسران - نه دختران - با عاطفه و تأیید والدین همبستگی نشان میداد. درباره تقلب کردن، ممکن است پسران بیش از دختران در معرض تأثیر عاطفه و رفتار والدین بوده اند. این نیز ممکن است که پسران تواناتر از دختران باشند و زمانی که والدین به صورت معمولی با عاطفه منفی یا بدون تأیید پاسخ می گفته اند، فشاری ویژه احساس می کرده اند که باید موفق شوند و جایزه را ببرند. از سوی دیگر، زمانی که والدین مثبت و حامیاند، ممکن است پسران برای موفق شدن فشار کمتری احساس کنند (در نتیجه، تقلب نکنند). برای تشخیص رابطه بین شیوۂ جامعه پذیری والدین و نظم اخلاقی کودکان، تحقیقات بیشتری نیاز است.
یافتههای این تحقیق نشان میدهند که تأثیر و تأیید والدین ممکن است در عاطفه اخلاقی و رفتاری کودکان نقش مهمی ایفا کند، اما در تفسیر این نتایج، به عللی باید جانب احتیاط را رعایت کرد: اولا، برحسب ماهیت همبستگی این پژوهش، سمت و سوی تأثیرات روشن نیست. گذشته از آن، والدین عواطف اخلاقی و رفتاری کودکان را تحت تأثیر قرار می دهند. ممکن است کودکان نوع خاصی از رفتارهای والدین را انتخاب کنند. در این باره، به پژوهشهای مستمری نیاز است که آیا پاسخهای عاطفه محور و رفتارهای اخلاقی کودکان (از قبیل تقلب یا مقاومت در برابر وسواس)، از رفتارهای اولیه والدین قابل پیش بینی اند.
یکی دیگر از محدودیت های این پژوهش آن است که تمام کودکان و والدین آنان از نژاد سفید بوده اند و اقدامات جامعه پذیرانه والدین در قالب ارزشهای فرهنگی جای می گیرد . بنابراین، مناسب بودن یک سلسله ارزشها از قبیل بردن جایزه، غم دیگران را خوردن همچنین اهداف کودکان ممکن است از فرهنگی به فرهنگ دیگر متفاوت باشد. افزون بر این، در باب پدران، داده های فراوانی وجود نداشتند. کسی نمی تواند تخمین بزند که پدران از لحاظ عوامل جامعه پذیرانه با مادران مساوی باشند . تفاوت پدران و مادران در شیوه های جامعه پذیری و کیفیت مشارکت آنان در رشد اخلاقی کودکان، برای تحقیقات آینده حیطه مهمی است.
در پایان، استفاده از شاخصهای خودگزارشی کودکان در باب احساس و ابراز عاطفی، ممکن است مسئله ساز باشد، ممکن است از لحاظ اجتماعی بیشتر قابل قبول باشد که دختران تجارب عواطف منفی یا پاسخ خود در برابر ناراحتی دیگران را گزارش دهند؛ اما این برای پسران چندان پسندیده نیست . تکرار یافتهها با استفاده از شاخصهای محسوس یا فیزیولوژیکی مربوط به احساس یا ابراز عواطف شاهد عینی تری بر رابطه میان جامعه پذیری والدین و عاطفه اخلاقی کودکان اقامه خواهد کرد (هرچند این داده ها فقط ابراز عواطف موقعیتی نه ابراز عواطف ذاتی را اندازه گیری می کنند).
در عین حال، یافتههای این تحقیق تأییدی بر دیگر پژوهش ها در اثبات نقش عاطفه والدین به خصوص مادران در تعامل با کودکان اند. تصویری که از این یافتهها حاصل می شود آن است که رفتارهای والدینی که صمیمی و حمایتگرانه اند احتمالا دغدغههای عاطفی و رفتار اخلاقی کودکان را افزایش می دهند. رفتارهای جامعه پذیرانه والدینی که پذیرا هستند و عاطفه مثبت دارند، ممکن است سطح اثرپذیری تلاشهای جامعه پذیرانه والدین نزد کودکان را با توجه به معیارهای اخلاقی ارتقا بخشند. ممکن است کسی نتواند نتایج قطعی دراز مدت تأثیر والدین بر عملکرد اخلاقی کودکان را از این پژوهش استنباط کند، ولی ممکن است اقدامات حمایتگرانه والدین، سطح دغدغه عاطفی کودکان را ارتقا بخشد و تأثیر پایداری بر جنبه رفتار اخلاقی کودکان بر جای گذارد.
منبع: مجموعه مقالات تربیتی، عبد الرضا ضرابی، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی،صص491-484، چاپ اول، قم، ۱۳۸۸
مقالات مرتبط
بهترین شیوه تربیت فرزند در اسلام
اهمیت محبت در تربیت
نهادینه کردن دینداری در کودکان( بخش اول)
ضرورت تربیت دینی
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
عاطفه مثبت و تشویق کودکان
جمعه، 6 دی 1398
الگوگیری کودکان از رفتارهای دیگران
جمعه، 6 دی 1398
اسباببازي بايد با زبان، مهارت و احساسات کودک منطبق باشد
يکشنبه، 19 خرداد 1387
معماى جعبه جادو حل نشدنى است!
شنبه، 11 خرداد 1387
تأملي در بازي کودکان
يکشنبه، 22 ارديبهشت 1387
کودکان را فعال نگه داريد
يکشنبه، 22 ارديبهشت 1387
رابطه تماشای تلویزیون و اختلالات یادگیری 1
شنبه، 24 فروردين 1387
بازیهای خشن ویدیویی با رفتارهای پرخطر ارتباط دارد
چهارشنبه، 21 فروردين 1387
بهترین اسباب بازی
سهشنبه، 20 فروردين 1387
قدرت معجزهآساي عروسك
دوشنبه، 6 اسفند 1386
تازه های مقالات
ارکان اربعه هنر خوشنویسی
چگونه کتاب را به بهترین دوست کودک تبدیل کنیم ؟
هزینه های سرسام آور رزرو هتل مشهد واقعیت دارد؟
ویژگی های استخر ویژه کودکان
حفاظت از وسایل قیمتی در سفر
خطوط مختلف خوشنویسی اسلامی
رازهای زندگی حضرت زهرا (س) از زبان سلمان فارسی
توصیههای ویژه مقام معظم رهبری برای پیروزی جبهه مقاومت
تمثیلات و مصادیق قرآنی صهیونیسم
اصول و قواعد دوازده گانه خوشنویسی
بیشترین بازدید هفته
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
خلاصه ای از زندگی مولانا
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
پیش شماره شهر های استان تهران
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
موارد بیشتر برای شما
حکمت | تواضع در برابر والدین! / استاد توکلی
حکمت | اوج احترام به والدین! / استاد توکلی
لحظهٔ دستگیری زورگیران "پارک وی"
مهمات جنگی کشف شده از اراذل و اوباش!
پزشکیان: ما مقصریم اگر نتوانیم مشکل مردم را حل کنیم
پزشکیان: با کارشناسهای فعلی کار پیش نمیرود
اگر دولت بگذارد گوشت را ۴۵۰ تومان میکنیم!
پیام عالیشاه برای پرسپولیسیها با صورت زخمی و دندان شکسته
بازگشت شهید مفقود الاثر به آغوش خانواده
قدرت باور نکردنی صدای هوتن شکیبا در دوبله شیرشاه!
لحظاتی از حضور رهبر انقلاب در منزل دانشمند هستهای شهید شهریاری
این زن، دو سال بالای درخت زندگی کرد!
برخی از بزرگترین کهکشانهای کشف شده
عموپورنگ کار حرفهای خود را از کجا شروع کرد؟
سوپرگل تماشایی سردار آزمون به الحسین