عینی گرایی زیبایی
به عقیده ما، خوب و بد نیز، مانند باید و نباید، نه صرفأ نشانه عواطف و احساسات گوینده (رد نظریه ذهنی گرایی) هستند و نه قرارداد و اعتبار محضاند
يکشنبه، 29 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
ویکتور روماننکو در مقاله «زیبایی طبیعت» می نویسد: زیبایی یک گل سرخ مشاهده شده، تا آنجا که به شعور انسانی مربوط می شود، زیبایی واقعی است نه خیالی، و در عصر فضا هم می تواند احساس و شگفتی ما را برانگیزد؛ همچنان که به ظاهر در دو یا سه هزار سال پیش، چنین می کرد. .. اخیرة رزهای آبی و سیاه رنگ برای اولین بار در باغ های گیاه شناسی ورشو شکوفه کرده است؛ اما در این مورد هم، ما چیزی را از نو خلق نمی کنیم، بلکه صرفا در نقاط طبیعی رشد طبیعت به آن یاری می رسانیم. البته زیبایی کانیها، گلها، بوته های گل، درختها و جنگل ها و تمام منظره ها به طور عینی، مقدم بر انسان و مستقل از او وجود دارد.
ملاصدرا نیز عین گراست. برخی محققان، نظریۀ وی را در باب زیبایی، نظریه ای عینی گرایانه دانسته، مینویسند: او نه تنها زیبایی را وصفی واقعی تلقی می کند، بلکه آن را عین واقع و عین وجود می داند. بر این اساس، از دیدگاه وی، زیبا دانستن امور زیبا، به لذت بردن یا دوست داشتن آنها ارتباطی ندارد و امور زیبا، چه عامل شناسایی داشته باشند و چه نداشته باشند، همواره زیبا هستند.
به نظر می رسد مصباح یزدی نیز پیرو همین نظریه باشد. وی در کتاب دروس فلسفه اخلاق، مباحث گوناگونی را در حوزه افعال خوب و بد اخلاقی و بایدها و نبایدها مطرح می سازد و حتی با قرین سازی بحث - به زیبایی و زشتی نیز می پردازد؛ ولی به صراحت درباره عینی یا ذهنی بودن زیبایی اظهار نظر نمی کند. البته از مجموعه مباحث ایشان در آن اثر و اذعان شفاهی یکی از محققان - که فلسفه اخلاق معظم له را نگارش و تدوین دوباره کرده است. استفاده میشود که وی به نظریه عینی بودن زیبایی معتقد است:
به عقیده ما، خوب و بد نیز، مانند باید و نباید، نه صرفأ نشانه عواطف و احساسات گوینده (رد نظریه ذهنی گرایی) هستند و نه قرارداد و اعتبار محض اند؛ اعم از آنکه اعتبار کننده آنها را عقل فردی یا جمعی افراد بدانیم یا امر و نهی الهی؛ بلکه مفاهیمی حقیقی و خارجی اند؛ البته نه به صورت مفاهیم ماهوی که دارای مابازای عینی و مستقل باشند، بلکه از قبیل مفاهیم فلسفی اند که منشأ انتزاع خارجی دارند و به اصطلاح، عروض آنها ذهنی و اتصافشان خارجی است. درست مانند دیدگاه دوم (عینی گرایی) درباره زیبایی حسی که حقیقت زیبایی را همان تناسب میان اشیای خارجی می دانست.
فیاضی نیز زیبایی را امری عینی می داند. وی در گفت وگو با نگارنده، در تبیین نظریه عینی گرایی بر این باور است که امور عینی دو قسم است: یک قسم از امور عینی، خودشان مابازای مستقل دارند و قسم دیگر اوصافشان عینی اند. به عبارت دیگر، امور عینی به ذوات و صفات تقسیم میشوند. ذوات (یا اعیان) آنهایی هستند که موجودیتشان قائم به دیگری نیست. صفات نیز به دو قسم تقسیم می شود: صفات خارج محمول (محمول من صمیمه) یا صفات محمول بالضمیمه.
خارج محمول: محمول، واقعیتی جدا از واقعیت موضوع ندارد؛ یعنی در خارج هیچ نوع دوگانگی و کثرتی میان موضوع و محمول نیست، و ذهن است که با قدرت تجزیه و تحلیلی که دارد، از یک واقعیت، مفاهیم گوناگونی را انتزاع، و بر آن حمل می کند؛ مانند قضیة «انسان ممکن است»، «انسان معلول است» و یا انسان واحد است». امکان، معلولیت و وحدت، هیچ کدام واقعیتی جدا از واقعیت انسان ندارند، بلکه از دل و صمیم انسان بیرون کشیده و بر آن حمل می شود؛ یعنی دارای ما بازای خارجی نیستند، بلکه منشأ انتزاع دارند، و به بیان دیگر، خود یک مرتبه وجودی در خارج ندارند. این دسته از محمولات را «خارج محمول» می نامند.
محمول بالضمیمه: همانطور که محمول در ظرف تشکیل قضیه، تصوری جدا از تصور موضوع دارد که عارض بر موضوع شده و به اتحاد آن با موضوع حکم می شود، در خارج نیز واقعیتی جدا از واقعیت موضوع دارد که عارض بر موضوع شده و نوعی اتحاد و یگانگی با آن پیدا می کند؛ مانند قضیة «انسان متعجب است» یا « انسان خندان است». تعجب و خنده، هر دو، در خارج واقعیتی جدا از ذات انسان دارند که به انسان ضمیمه شده، و آن را متصف به متعجب و خندان می کنند (علی شیروانی، ترجمه و شرح بدایة الحکمة، ج ۲، ص ۵۲).
منبع: اسلام و زیباییهای زندگی: رویکردی تحلیلی و تربیتی به سبک زندگی ، دکتر داود رجبینیا، صص100-96، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ اول، 1391
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
برتری زیباییهای معنوی
يکشنبه، 29 دی 1398
سعادت انسان و کمال مطلوب
پنجشنبه، 26 دی 1398
زیبایی و کمال مطلوب
پنجشنبه، 26 دی 1398
زیبایی و زشتی
پنجشنبه، 26 دی 1398
زیبایی و ذائقههای انسانی
پنجشنبه، 26 دی 1398
زیبایی شناسی
پنجشنبه، 26 دی 1398
خوبی و بدی افعال
پنجشنبه، 26 دی 1398
حسن و قبح عقلی
پنجشنبه، 26 دی 1398
جمال و جلال پنهان
پنجشنبه، 26 دی 1398
تعریف زیبایی
پنجشنبه، 26 دی 1398
تازه های مقالات
نکات ضروری برای سفر به نجف در ایام شلوغی
خرید بلیط استانبول به تهران پای پرواز
دعای عهد صوتی استاد فرهمند (متن حرز امام جواد برای ازدواج+رفع چشم زخم)
راز و رمز ماه رجب در نگاه بزرگان دین
متن کامل دعای علقمه با خط درشت + صوت و ترجمه
روش و آداب ختم قرآن امام سجاد (ع) + متن و صوت
فرق امگا 3 با جیوه و بدون جیوه: انتخاب درست برای سلامتی
عایق الاستومری برای کاهش مصرف انرژی چه تاثیری دارد؟
تفنن در خطاطی
آموزش خوشنویسی در ایران، ترکیه و بلاد عرب
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
پیش شماره شهر های استان گیلان
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز قضا را چگونه بخوانیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
چگونه در سفر کربلا بیشترین بهره مندی را ببریم؟
ابراز نفرت از اقدامات اسرائیل در شورای امنیت
یکی از خلاقترین فرماندهان ارتش ایران
اوتاد
عراقچی: تحریم یک ابزار زورگویی و قلدری است
نماهنگ | برادر عزیز، رفیق صمیمی
فیلم منتشرنشده از شعرخوانی سردار دلها
جهت | عوامل اقتدار ملی کشور را باید حفظ کرد
توصیه قابل تامل دنزل واشنگتن بازیگر بزرگ هالیوود در گفتگو با مجری زن جوان
نماهنگ | اگر بخواهیم «سلیمانی» باشیم
حمله موشکی یمن به سرزمین های اشغالی
نماهنگ | عزت دست خداست
شادمانی یک صهیونیست از بمبارانهای غزه
مثبت ۱۰۰ ثانیه | رویش مبارک
نکات ضروری برای سفر به نجف در ایام شلوغی