فلاسفه اگزیستانسیالیست و افکار آنان (قسمت دوم)
مرحله زیبایی شناختی است که در طی آن در لذات حسی به سر می بریم و احساسات بر ما مسلط هستند.
دوشنبه، 7 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
اگر چه کییرکگارد تا حد زیادی، در زمان خود نادیده گرفته شد، اما آثار و افکار وی در قرن بیستم دوباره رونق گرفت، چون به نظر می رسد نگرانیهای او نسبت به عینیتگرایی عنان گسیخته و خطرناک و انقلاب صنعتی تا حدود زیادی در قرن حاضر درک شده است. جنگهای جهانی، با وسایل روز افزونشان برای مرگ و نابودی، مشخصه این قرن شده و به نظر می رسد رشد نظام استبدادی فراگیر و فقدان فردیت با این عینیت همراه باشد. بنابراین، به نظر بسیاری از اندیشمندان آمریکایی و اروپایی، افکار کی یر کگارد به مناسب ترین نحوی وضعیت واقعی انسان امروزی را مورد اشاره قرار می دهد. در اثر تلاشهای اندیشمندانی از این دست، کلمه اگزیستانسیالیسم برای شمار روز افزونی از افراد، شناخته شده است.
مارتین بابر (۱۸۷۸ - ۱۹۶۵ م) مارتین بابر، فیلسوف و متکلم اسرائیلی، کسی بود که به طور جدی کییرکگارد را درک کرد و در صدد نشر نظام فکری خاص خودش برآمد. او اگر چه در اروپا متولد شد و تربیت یافت، ولی به فلسطین مهاجرت کرد تا به نهضت مردم یهود در باز پس گرفتن سرزمین آبا و اجدادی خود! بپیوندد. شاید بابر این مبارزه را مظهر گرفتاری انسان تلقی می کرد، چرا که در آثار وی نیاز به احترام و ارزش متقابل انسانها منعکس شده است. مشهورترین کار بابر کتابی است به نام من و تو که در پی کشف مبانی روابط انسانی است.
در کتاب (من و تو) بابر توضیح می دهد که چگونه یک فرد به ایجاد ارتباط و شناخت جهان بیرون قادر است. یک ارتباط عینی که با عنوان «من - آن» شناخته می شود، وجود دارد. در این ارتباط، انسان اشیای بیرون از خود را به روشی کاملا عینی و به عنوان چیزی برای استفاده کردن و تغییر در راستای اهداف فردی تلقی می کند. هر کس نیازمند آن است که دیگر افراد انسانی را در چارچوب رابطه «من - تو» بیند؛ یعنی هر کس باید بداند که هر فرد و همه افراد از یک دنیای معنایی شخصی و تعصب آمیز برخوردارند. هر اندازه که نسبت به این واقعیت شخصی یا درونی بی اعتنایی شود یا هر اندازه که این واقعیت نادیده گرفته شود، انسانها از پوچی هایی که در آنها گرفتارند، رنج خواهند برد. بر اساس رابطه «من - آن» است که بعضی انسانها رفتار غیر انسانی، قتل و تخریب را بر دیگران تحمیل می کنند.
بابر کسانی را یافت که در محیط کار، دین، علم، حکومت و تعلیم و تربیت، با آنها به عنوان شیء برخورد می شود. امروزه بسیاری از شاگردان احساس می کنند که بخشی از کل افرادی هستند که نامشان در کارتهای کامپیوتری ثبت شده است. در کلاسهای دویست نفر به بالای دانشکده، وقتی معلم نمی تواند نام شاگرد را به خاطر آورد یا نمی داند چه کسی در کلاس ثبت نام کرده، این مطلب تشدید می شود، اما شگفت آور نیست. معلم مطلب را منتقل می کند، امتحان میگیرد و نمره می دهد، ولی شاگرد و معلم هر یک جداگانه به راه خود می روند. هنگامی که شاگردان کلاس را ترک می کنند، شاگردان دیگری که به همان اندازه ناهمگون هستند، جایگزین آنها می شوند. احساس بابر این نبود که راه فقط همین است. در یک رابطه «من - تو» بین معلم و شاگرد، درک مشترکی نسبت به احساسات وجود دارد؛ احساس همدلی برقرار است. این مورد مثل آنچه در رابطه «من - آن» وجود دارد، ارتباط شخص با شیء نیست، بلکه رابطه شخص با شخص است؛ رابطه ای که طرفین آن، معرفت، احساسات و آرزوهای مشترک دارند. این مورد، ارتباطی است که براساس آن هر طرف ضمن آن که در استفاده از یک شیوه شخصی با دیگری شریک می باشد، هم معلم است هم شاگرد. به نظر بابر این نوع ارتباط باید فرایند تربیت را در همه سطوح و کل جامعه فرا بگیرد.
به عقیده بابر مجموعه ای از روابط «من - تو» پیوستاری را تشکیل می دهد که در یک طرف آن انسان و در طرف دیگر خداوند قرار دارد. مردم از جریان همیشگی زندگی روی نمی گردانند تا خدا را بیابند. بین خدا و انسان ارتباط برقرار است و انسان از خلال ارتباط با دیگران به نوعی ذهنیت تکرار شونده می رسد که موجب می شود معنویت بیشتری وارد زندگی انسان شود. ارتباط میان خداوند و بشریت قابل اثبات نیست؛ همان طور که وجود خدا قابل اثبات نیست. با این حال، ایمان فرد به خدا و به همنوعانش دلیل اعتقاد وی به هدفی والاتر است.
انسانگرایی بابر تأثیر عمیقی بر بسیاری از اندیشمندان معاصر، نه تنها در فلسفه و دین شناسی بلکه در روانشناسی، روانپزشکی، ادبیات و تعلیم و تربیت داشته است. در واقع، بابر یکی از معدود اگزیستانسیالیستهایی است که در مورد تعلیم و تربیت - به ویژه پیرامون ماهیت ارتباط معلم و شاگرد . به طور جداگانه مطلب نوشته است. او به دقت این نکته را یاد آور شد که تعلیم و تربیت مانند بسیاری از حوزههای دیگر می تواند از یک ارتباط «من - آن» تشکیل شود که در آن با شاگرد به عنوان یک شیء برخورد می شود. اما آنچه واقعا بابر می خواست تعلیم و تربیتی بود که در آن معلم و شاگرد به رغم تفاوت در نوع و میزان دانش، در شرایط یکسانی از مناسبات انسانی باشند و هر کس در این ارتباط، هم یاد دهنده و هم یادگیرنده باشد. به نظر بابر، مطلوب ترین وضعیت تربیتی آن است که بتوان دوستی - به عنوان مظهر یک ارتباط «من - تو» - را در آن یافت.
ادامه دارد..
منبع: مبانی فلسفی تعلیم وتربیت، هوارد آ. اوزمن و ساموئل ام. کراور،مترجمان: غلامرضا متقی فر، هادی حسین خانی، عبدالرضا ضرابی، محمدصادق موسوی نسب و هادی رزاقی، صص388-385، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ دوم، 1387
مقالات مرتبط
طراحی فلسفه تعلیم و تربیت
فلاسفه اگزیستانسیالیست و افکار آنان (قسمت اول)
فلاسفه اگزیستانسیالیست و افکار آنان (قسمت سوم)
ضرورت وجودی فلسفه تعلیم و تربیت
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
فلاسفه اگزیستانسیالیست و افکار آنان (قسمت اول)
دوشنبه، 7 بهمن 1398
فلاسفه اگزیستانسیالیست و افکار آنان (قسمت سوم)
دوشنبه، 7 بهمن 1398
اگزیستانسیالیسم در زندگی جدید
دوشنبه، 7 بهمن 1398
روشهای تعلیم و تربیت
چهارشنبه، 9 بهمن 1398
اگزیستانسیالیسم در فلسفه تعلیم و تربیت
چهارشنبه، 9 بهمن 1398
اگزیستانسیالیستها و تعلیم و تربیت
چهارشنبه، 9 بهمن 1398
هایدگر و پدیدار شناسی
دوشنبه، 7 بهمن 1398
کارهای فلسفی سارتر
دوشنبه، 7 بهمن 1398
فلاسفه پدیدارشناس و اندیشههای آنها
دوشنبه، 7 بهمن 1398
پدیدارشناسی و علم تفسیر
دوشنبه، 7 بهمن 1398
تازه های مقالات
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
هنر و زیبایى از منظر دین در بیان آیت الله جوادى آملى
بررسی بحث حجاب در دانشگاه و عدم رعایت آن در جامعه دانشجویی
علت بی غیرتی برخی مردان و نحوه تعامل با چنین همسری
در اقدام به طلاق، اولویت با کدامیک: منافع والدین یا فرزندان؟!
چه چیزهایی موجب رضایتمندی در زندگی می شوند؟
حضرت زهرا (س) حلقه ارتباط و اتصال در عالم هستی
پیوند خوشنویسی و کتابت قرآن
مقایسه سودآوری اتریوم و سولانا
سیر خط فارسی باستان
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
خلاصه ای از زندگی مولانا
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزبالله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تلآویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایتهای هستهای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعهنویی
رهبر انقلاب: حوزه علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیدههای جدید نظر بدهد
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیستها