وارسی بدن محور اصلی تنظیم هیجانی است
وارسی منظم بدن که با روش سنتی ویپاسانا آموخته شده است، امکان حساسیت فزاینده به حسهای ظریف را به دست میدهد که کاهشی در آستانه هشیاری است.
چهارشنبه، 14 اسفند 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
علاوه بر این، در موارد کاربرد رویکرد از بالا به پایین برای به چالش کشیدن افکار پیش فرض های درمانجو کوشش ذهنی بیشتری نیاز خواهد بود، حتی بعد از اینکه مهارتهای انجام دادن این کار آموخته شده باشند. برعکس، قوای مراقبه ذهنآگاهی به واسطه انعطاف پذیری عصبی، گذرگاه های بین نواحی پیشانی و لیمبیک در تمرین روزانه عمل میکنند. این مسئله موجب میشود مراقبه مذکور هنگام تمرین بین دو وجه عاطفی و منطقی در رفت و برگشت باشد. هنگامی که مراکز کنترل اجرایی در نواحی پیشانی قشر مغز آموزش دیدهاند تا به واسطه کوشش روزانه برای متعادل ماندن، افکار هم ظهور و حسهای بدنی را بپذیرند، مراکز هیجانی مغز دیگر نمیتوانند توجه ما را به آسانی بربایند. به نظر میرسد این دلالت داشته باشد که روشهای مبتنی بر ذهنآگاهی که از مراقبه ذهنآگاهی استفاده نمیکنند (به ویژه روشهای وارسی بدنی) بر گذرگاههای عصبی مذکور تأثیری ندارند، بنابراین از این گونه انعطاف پذیریهای عصبی رفتاری بهره نخواهند برد.
با توجه به اینکه برجستگی بعضی حسها طی نظارت بر افکار جاری از طریق تنفس به عنوان تکیه گاه افزایش یافته است، تعدادی از مداخلات گرایش دارند تمرکزی منظم اما ناپیوسته بر بدن به کار گیرند. برعکس وارسی منظم بدن که با روش سنتی ویپاسانا آموخته شده است، امکان حساسیت فزاینده به حسهای ظریف را به دست میدهد که کاهشی در آستانه هشیاری است. در نتیجه، علائم ظریف پریشانی را میتوان در توالی رویدادهای راه انداز یک هیجان، به طور هشیارانه و سریع تر ردیابی کرد. با این کار زمان کافی برای پاسخ دهی هشیار و مرجح در اختیار درمانجو قرار می گیرد. سولز و فلتچر (۱۹۸۵) در فراتحلیلی، نتایج چندین فراتحلیل را آزمودند که حاکی از کارامدی نسبی سبکهای کنار آمدن اجتنابی بر سبکهای کنار آمدن غیر اجتنابی در افراد در مواجهه با تهدید قریب الوقوع بود. مهم ترین یافته های این فراتحلیل به قرار زیر است: در کوتاه مدت، اجتناب با سازگاری بهتر مرتبط بود؛ بذل توجه به همراه تفسیر هیجانی یا هیچ نوع تفسیر خاصی (کنترلها)، تأثیری بر نتیجه ندارد و نتیجه در هر دو صورت با هیجانات منفی بیشتر همراه است و میزان سازگاری نیز کمتر از راهبرد اجتنابی است؛ بذل توجه به همراه تمرکز بر حس تنفس در مقایسه با پردازش هیجانی در مقایسه با اجتناب به نتایج درمانی بهتر منجر میشود؛ در تحلیل تأثیرات طولانی مدت، اجتناب در ابتدا نتایج بهتری به همراه داشت، اما بذل توجه به تدریج با نتایج مثبت تری مرتبط بود.
نتایج مذکور بر اهمیت نقش سبکهای تفسیر هنگام بذل توجه طى موقعیتهای تهدید کننده تأکید داشت. به ویژه بذل توجه به همراه تفسیر مبتنی بر پسخوراند حسی حرکتی بهترین نتایج درمانی را نشان داد. نتایج مذکور به این دلیل است که تعداد فزاینده ای از صاحب نظران و مربیان از بعضی جنبه های تمرین ذهنآگاهی بیش از جنبه های دیگر بهره گرفته اند، گاهی نیز چنین نتایجی بر پایه مفهوم سازی های نظری قرار دارند. تحلیل این پژوهشها شواهدی به دست داده است مبنی بر اینکه تأکید بر حس احشایی طی پردازش رویدادهای آزارنده روی هم رفته مهارت کنار آمدن بهتری را شکل میدهد.
اگر پژوهشهای حوزه پردازش و کاربردهای ذهنآگاهی میخواهند بر پایه ذات این رویکرد قرار گیرند، باید مفهوم پردازی های جدید نقش محوری آگاهی و پذیرش احشایی را کنار نگذارند. به همین ترتیب نباید این آگاهی لحظه به لحظه را کنار گذاشت که هر تجربه، شناخت یا حس احشایی ناپایدار و موضوع خاموشی است. بالینی گران اغلب در مورد ساختار ذهنآگاهی و تکالیف متناظری که باید به عنوان پیش نیاز پیاده کنند، سردرگم میشوند این مسئله تا حدودی به دلیل در پیش نگرفتن تمرین منظم فردی است، زیرا صاحب نظران و مربیان بسیاری از بعضی جنبه های ذهنآگاهی بیش از جنبه های دیگر سود می برند، گاهی نیز بر پایه مفهوم سازی های نظری یکی از محدودیتهای رایح تمرین کارامد، عبارت است از درک اینکه ذهنآگاهی ابتدا با «آگاهی عریان به تجربه» سروکار دارد. اما ماندن با این آگاهی عریان به تجربه بدون توسعه دادن تعادل فکری، کمکی به پرداختن مناسب به بحران نمیکند. تا حدودی به این علت که افراد همیشه منطق به حد کافی واقع نگر یا متقاعد کننده در مورد آگاه بودن از تجارب دردناکی که با رفتار اجتنابی احساس میکنند از آن تسکین یافته اند، دریافت نکرده اند. بسیاری از درمانجویان دچار مشکلات شدید یا مزمن، تجاربی با ذهنآگاهی داشته اند و به سبب عدم آموزش کافی در مورد نحوه باز ارزیابی تجاربشان دچار عود علائم شدهاند و از این رو اعتبار ناچیز عقاید گذشته خود در مورد آن را تصدیق میکنند. به منظور مواجهه با بحران، MiCBT بر مشکلات موجود شامل عوامل نگه دارنده و کمک کننده به بحران، تأکید میکند.
منبع: شناخت رفتار درمانگری یکپارچه شده باذهن آگاهی، برنو ای کایون، مترجمان: دکتر محمد خدایاریفرد، کوروش محمدی حاصل و مریم دیدهدار، صص94-91، مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران، تهران، چاپ اول، 1393
مقالات مرتبط
یک منطق تجربی برای ذهنآگاهی با تنفس
نکات مهم درمورد توازن در سیستم پردازش اطلاعات ذهن
مدلسازی پذیرش و تعادل در درمان افکار مزاحم
آموزش ذهن آگاهی بر مبنای تمرکز بدنی
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
وارسی بدن به روش نوین
چهارشنبه، 14 اسفند 1398
یکپارچه سازی مؤلفههای ضروری تغییر رفتار (قسمت سوم)
يکشنبه، 11 اسفند 1398
گستراندن حوزه نظریه یادگیری
يکشنبه، 11 اسفند 1398
عملیاتی سازی ذهن آگاهی
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تغییرات روانشناسی بالینی غربی
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تعادل فکری، یک سازوکار محوری
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تبیین سیستمهای پویا برای افکار مزاحم (قسمت اول)
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تبیین سیستمهای پویا برای افکار مزاحم (قسمت دوم)
يکشنبه، 11 اسفند 1398
ارتباط بین ذهن آگاهی و نظریه یادگیری مدرن
يکشنبه، 11 اسفند 1398
آرامش و انسجام در مواجهه با فراز و نشیبهای زندگی
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تازه های مقالات
هنر و زیبایى از منظر دین در بیان آیت الله جوادى آملى
بررسی بحث حجاب در دانشگاه و عدم رعایت آن در جامعه دانشجویی
علت بی غیرتی برخی مردان و نحوه تعامل با چنین همسری
در اقدام به طلاق، اولویت با کدامیک: منافع والدین یا فرزندان؟!
چه چیزهایی موجب رضایتمندی در زندگی می شوند؟
حضرت زهرا (س) حلقه ارتباط و اتصال در عالم هستی
پیوند خوشنویسی و کتابت قرآن
مقایسه سودآوری اتریوم و سولانا
سیر خط فارسی باستان
یاد مادر از زبان فرزندان حضرت زهرا (سلام الله علیها)
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
خلاصه ای از زندگی مولانا
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
پیش شماره شهر های استان گیلان
موارد بیشتر برای شما
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزبالله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تلآویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایتهای هستهای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعهنویی
رهبر انقلاب: حوزه علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیدههای جدید نظر بدهد
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیستها