صورتبندیهای مدرنیته جامعه (قسمت دوم)
در سدهی هجدهم، اقتصاد آزاد و نیروهای بازار اقتصاد خصوصی دست اندرکار آزاد کردن انرژیهای زایای نظام سرمایه داری بودند.
شنبه، 2 فروردين 1399
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
«دگرگونی ساختارهای اجتماعی: طبقه و جنسیت»، هریت بردلی کار خود را از انقلابهای کشاورزی و تجاری سدهی هجدهم آغاز می کند و آن را تا دگرگونی های ناشی از انقلاب صنعتی در سدهی نوزدهم پی می گیرد. توجه او معطوف به روابط اجتماعی در حال دگرگونی و ساختارهای اجتماعی ویژه ی جامعه ی صنعتی سرمایه داری است. او صورت بندیهای طبقاتی و جنسیتی جامعه ی پیشا صنعتی و روستایی را در مقابل ظهور طبقات اجتماعی جدید قرار می دهد که حول محور سرمایه و کار دستمزدی، الگوهای کار در اشکال جدید تولید صنعتی و مناسبات نوین میان زنان و مردان سازمان یافته اند، و نشان می دهد که تقسیم های اجتماعی و جنسیتی کار چگونه شکل گرفتهاند.
هم چنین از مفاهیم جنسیت، مردسالاری و خانواده سخن می گوید که نظریه پردازان اجتماعی فمینیست وارد برنامه ی کاری علوم اجتماعی کردند و پیوسته مفهوم «طبقه» به مثابه مقوله ی تبیینی غالب را زیر سؤال برده اند. هریت بردلی ساختار اجتماعی جامعه ی صنعتی را بر پایه ی تفسیر ژرفی که از طبقه «و» جنسیت به دست می دهد تحلیل می کند، و نشان می دهد که ساختارهای طبقاتی و جنسیتی چگونه تحول یافته اند و چگونه مسائل مربوط به نژاد و قومیت به پیچیده تر شدن این ساختارها در سده بیستم انجامیده اند.
«صورت بندیهای فرهنگی جامعه ی مدرن»، رابرت باکاک به بررسی اهمیت فزایندهی تحلیل فرهنگ، معنا، زبان و ساختارهای نمادین زندگی اجتماعی در نظریه ی اجتماعی معاصر – آن چه سوسور «مطالعه ی زندگی نشانهها در دل زندگی اجتماعی» خوانده است می پردازد. سپس از سه درون مایه ی فرهنگی عمده در گذار به مدرنیته سخن می گوید: نخست، گذر از جهان بینی مذهبی به جهان بینی دنیوی، و گذر از باور به شالودهی «قدسی» ارزش های اجتماعی و اخلاقی به باور به شالودهی عرفی آنها، که مشخصهی گذار از جامعه ی سنتی به جامعه ی مدرن است. دوم، نقش مذهب در صورت بندی «روح سرمایه داری» بحثی در باب آراء ماکس وبر در مورد «اخلاق پروتستانی». و سوم، آگاهی فزاینده ی فیلسوفان و نظریه پردازان غربی از هزینه های فرهنگ مدرن آنچه فروید «ناملایمات» مدرنیته نامید و وبر تبعات عقلانیت فزاینده و افسون زدایی از جهان مدرن دانست. این درون مایه ی آخر به نقدهای متأخر از «وعده و وعیدهای» روشنگری اشاره دارد.
«غرب و بقیه: گفتمان و قدرت»، استوارت هال تبیینهای اروپامحورا و اروپایی نگر تحول جوامع مدرن و مدرنیته در غرب را در بافت گسترده تر کل کره ی زمین بررسی می کند. یکپارچگی تدریجی اروپای غربی، خیز آن به سوی رشد اقتصادی پایدار، ظهور نظام قدرتمند دولت به ملتها، و سایر ویژگی های صورت بندی جوامع مدرن را اغلب امری صرفأ «درونی» دانسته اند - چنانکه گویی اروپا تمام شرایط، مصالح و لوازم گسترش را در درون خود فراهم آورده است. این دیدگاه در این مجموعه بارها به چالش کشیده شده است، و بار دیگر به ما یاد آوری می کند که این فرایند شرایط وجودی «بیرونی» و جهانی نیز داشته است. شکل خاص جهانی شدن که امروزه مدرنیته (داخلی شد تولید، مصرف، بازارها و سرمایه گذاری را متزلزل و دگرگون می کند، آخرین مرحله در تاریخی طولانی است و پدیده ی جدیدی به شمار نمی رود. گسترش اولیه ی امپراتوری های دریایی اروپایی در سدهی پانزدهم، کشف دنیاهای تازه، برخورد با اقوام و امپراتورهای تازه ای که تفاوت بسیار با اروپا داشتند، گره زدن سرنوشت آنها به توسعه ی پویای اروپا از طریق تجارت، استیلا و استعمار سرفصلهای مهم شکل گیری جوامع مدرن و عصر مدرن بودند و این چیزی است که اغلب آن را انکار می کنند).
یکپارچگی اروپای غربی متضمن ساخته شدن حس جدیدی از هویت فرهنگی نیز بود. اروپا در جریان بازنمایی خود در مقام تمدنی متمایز، یکه و پیروزمند این هویت جدید را کشف و تولید کرد، و همزمان بر تفاوت خود با سایر فرهنگ ها، اقوام و تمدنها نیز صحه گذاشت. این «دیگران» در تصویر غرب از خود در زبان آن، نظام بازنمایی آن، شکل های دانش آن، تخیل بصری آن، و حتی تلقی آن از این که کدام اقوام به عقل دسترسی دارند و کدام یک به آن دسترسی ندارند - ادغام شد. در نوشته ی حاضر، طرحی از این مواجهه ی با امر متفاوت و ساخته شد «دیگربودگی» ترسیم شده که در ارتباط با اکتشافات اروپاییان و فتح آمریکا، آسیا، آفریقا و اقیانوسیه بین سدهای پانزدهم تا نوزدهم شکل گرفته است.
منبع: درآمدی بر فهم جامعهی مدرن، کتاب یکم: صورتبندیهای مدرنیته، استوارت هال و برم گیبن، مترجمان: محمود متحد، عباس مخبر، حسن مرتضوی، مهران مهاجر و محمد نبوی، نشر آگه، تهران، صص 19-16، چاپ چهارم، 1397
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
صورتبندیهای مدرنیته جامعه (قسمت اول)
شنبه، 2 فروردين 1399
رابطهی میان تاریخ و علوم اجتماعی (قسمت اول)
شنبه، 2 فروردين 1399
رابطهی میان تاریخ و علوم اجتماعی (قسمت دوم)
شنبه، 2 فروردين 1399
تکوین جوامع مدرن
شنبه، 2 فروردين 1399
بردباری و شرح صدر
جمعه، 16 اسفند 1398
یتیم نوازی در قرآن کریم
پنجشنبه، 15 اسفند 1398
رازداری در اسلام
پنجشنبه، 15 اسفند 1398
حضور فعالانه در زندگی اجتماعی
پنجشنبه، 15 اسفند 1398
توجه به مردم و مشکل گشایی و کارگشایی
پنجشنبه، 15 اسفند 1398
تعاون و همکاری در جامعه اسلامی
پنجشنبه، 15 اسفند 1398
تازه های مقالات
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
چالش هایی که خانوادهها در تربیت فرزندان نسل زد با آن مواجه هستند
آداب و رسوم جالب شب یلدا در مشهد
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
مهم ترین خواص هویج سیاه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
داستان امالبنین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اختراعات آلبرت انیشتین
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
موارد بیشتر برای شما
۳ دقیقه نکات مهم دیدار زنان و دختران با رهبر انقلاب
سوریه و جای خالی قوات دفاع الوطنی
آهوان سهرین در ضیافت زمستانه
ورود تانکهای اسرائیلی به روستای صیدا در جنوب سوریه
لحظه ترور ژنرال ارشد روس در مسکو
دارندگان سهام عدالت چقدر سود دریافت خواهند کرد؟
شعارهای عربی سردار؛ آزمون لیدر هواداران شباب الاهلی شد!
هدیه غافلگیر کننده رهبر انقلاب به مجری تلویزیون
استقبال متفاوت از علیرضا یوسفی؛ قهرمان خودش پشت فرمان کامیون نشست
وینیسیوس، بهترین بازیکن سال ۲۰۲۴
شوخی رهبر انقلاب با یکی از خانم راجع به مسئله فرزندآوری
یادتان نرود این ایران بود که داعش را در سوریه متوقف کرد!
افسران اطلاعاتی ایران در حال کار بر روی افکار اسرائیلیها هستند!
خوشنویسی در عصر پهلوی
استوری تبریک شب یلدا 1403