واژه نامه شبکه های تلفن همراه

2.5G: نسل دوم بهبود یافته و با سرعت بالاتر انتقال داده که با عنوان GPRS نیز شناخته می‌شود. 3G: سرنام عبارت Third Generation یا نسل سوم که به ابزار و خدمات سیار با باند وسیع گفته می‌شود. 4G: نسل چهار شبکه‌های سلولی دیجیتال
شنبه، 12 دی 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
واژه نامه شبکه های تلفن همراه
واژه نامه شبکه های تلفن همراه
واژه نامه شبکه های تلفن همراه






1G: نسل اول شبکه‌های بی‌سیم آنالوگ
2G: نسل دوم شبکه‌های سلولی دیجیتال
2.5G: نسل دوم بهبود یافته و با سرعت بالاتر انتقال داده که با عنوان GPRS نیز شناخته می‌شود.
3G: سرنام عبارت Third Generation یا نسل سوم که به ابزار و خدمات سیار با باند وسیع گفته می‌شود.
4G: نسل چهار شبکه‌های سلولی دیجیتال
802.11: یک سری استاندارد برای شبکه‌های محلی بی‌سیم (WLAN) که در باندهای فرکانسی 2/4، 3/6 و 5 گیگاهرتز تعریف شده است.
Air Interface: به رابط هوایی، لینک ارتباط رادیویی میان ایستگاه موبایل و ایستگاه پایه گفته می‌شود.
AMPS: سرنام عبارت Service Advanced Mobile Phone و از نوع نسل اول شبکه‌های تلفن همراه است.
این استاندارد رادیویی بی‌سیم از نوع آنالوگ بوده و برای اولین بار در سال 1983 میلادی در آمریکا معرفی شد.
Analogue: فناوری قدیمی که در تلفن‌های همراه اولیه مورد استفاده قرار می‌گرفت (نسل اول). کیفیت و امنیت تماس‌ها در این فناوری پایین بود.
Bandwidth: پهنای باند، واژه‌ای که بیانگر حجم یا حتی حداکثر سرعت یک کانال انتقال بوده و واحد آن بیت بر ثانیه است (البته در حالت کلی واحد پهنای باند هرتز است).
Base station : ایستگاه پایه، در شبکه سلولی ایستگاه موبایل با ایستگاه پایه کار می‌کند و در حقیقت، ایستگاه پایه رابط میان موبایل و شبکه است.
هر ایستگاه پایه معمولاً در مرکز هر سلول قرار می‌گیرد ایستگاه پایه با نام‌های BTS و Node نیز شناخته می‌شود.
Broadband: باند پهن، یک طبقه‌بندی خاص برای حجم یا پهنای باند اطلاعات در یک کانال انتقال است. Broadband معمولاً پهنای باند بیشتر از دو مگابیت بر ثانیه را شامل می‌شود.
BTS: سرنام عبارت Base Transceiver Station است و همان‌طور که قبلاً گفته شد واژه دیگری است که برای ایستگاه پایه مورد استفاده قرار می‌گیرد.
Channel: مسیر نوری، الکترومغناطیسی یا الکتریکی برای ارتباط میان دو نقطه
CDMA: سرنام عبارت Code Division Multiple Access و یکی از روش‌های دسترسی چندگانه است که در آن‌ به هر کاربر یک کد خاص و تصادفی اختصاص داده می‌شود و همین مسئله سبب دستیابی به پهنای باند بسیار زیادی در یک سلول می‌شود. منظور از روشهای دسترسی چندگانه روش‌هایی است که کاربران یک شبکه را از یکدیگر مجزا و مشخص می‌سازد و امکان استفاده همزمان و به اشتراک‌گذاری شبکه را فراهم می‌کند به این ترتیب از حداکثر ظرفیت شبکه و بدون اختلال می‌توان استفاده کرد.
Cell : به یک واحد جغرافیایی پایه در سیستم ارتباط سلولی گفته می‌شود پوشش خدمات یک ناحیه بر پایه ایستگاه مستقر در هر سلول صورت می‌گیرد. ابعاد هر سلول نیز بر اساس منطقه و تعداد کاربران تعیین می‌شود.
Cell Site: مکانی که آنتن و تجهیزات ارتباطی شبکه در آنجا قرار گرفته است. یک Cell Site از یک فرستنده / گیرنده برج آنتن و کنترل کننده‌های رادیویی تشکیل شده است.
Conference Cell: قابلیتی که به واسطه آن امکان گفت‌وگوی چند مشترک به طور همزمان بایکدیگر وجود خواهد داشت.
Coverage: محدوده تحت پوشش شبکه یا سیستم تلفن همراه
CSD : سرنام عبارت Circuit Switched Data است و به کاربر اجازه می‌دهد که از تلفن همراه خود به عنوان مودم برای لپ‌تاپ، PDA و سایر دستگاه‌ها استفاده کند. از سوی دیگر به کمک این قابلیت می‌توان از طریق تلفن‌های همراه به اینترنت متصل شد.
Crosstalk: تداخل در سیستم ارتباطی بی‌سیم به دلیل وجود مکالمه‌ای در سلول همسایه که از کانال یکسان استفاده می‌کنند.
Downlink: کانال ارتباطی برای دریافت سیگنال از ایستگاه زمینی به ایستگاه ماهوار‌ه‌ای یا مسیر ایستگاه پایه به ایستگاه موبایل
Dropped Call: به قطع غیرعمد یک تماس گفته می‌شود که به دلیل مشکلات سیستم، کمبود کانال در دسترس یا نقاط کور رخ می‌دهد.
Dual band: باند دوگانه، در گوشی‌ها با این قابلیت امکان برقراری ارتباط با دو باند فرکانسی مختلف وجود دارد. در نتیجه امکان جابه‌جایی میان نواحی مختلف که تحت پوشش شبکه‌های متفاوت هستند، وجود دارد.
Dual mode : حالت دوگانه، گوشی‌های با این قابلیت با شبکه‌های دیجیتال و آنالوگ سازگار هستند.
GPRS: E-GPRS بهبود یافته، نامی دیگر برای EDGE
FDD: سرنام عبارت Frequency Division Duplex و معنای تحت الفظی آن ارتباط دو طرفه تقسیم فرکانس است. به این معنی که فرستنده و گیرنده رادیویی در فرکانس‌های مختلفی کار می کنند.
در حقیقت، در سیستم‌هایی که از FDD استفاده می‌کنند برای یک تماس، یک فرکانس برای Uplink و یک فرکانس برای Downlink اختصاص داده می‌شود و در همان زمان برای یک تماس دیگر دو جفت فرکانس دیگر در نظر گرفته می‌شود. به این ترتیب، کاربران از یکدیگر مجزا شده و اختلال و همپوشانی فرکانسی رخ نخواهد داد.
FDMA : سرنام عبارت Frequency Division Multiple Access و یکی از روش‌های دسترسی چندگانه است که از تکنیک FDD استفاده می‌کند. در حقیقت، در این روش باند فرکانسی تقسیم می‌شود و به هر مشترک دو فرکانس یا کانال اختصاص داده می‌شود.
GSM : سرنام عبارت Global Systems for Mobile Communications و مشهورترین استاندارد تلفن همراه (نسل دوم) در جهان است که برای اولین بار در سال 1980 میلادی مورد بررسی قرار گرفت و در سال 1991 اولین شبکه GSM در فنلاند به اجرا درآمد. این استاندارد بر پایه فناوری TDMA استوار شده است.
GSM 1800 : شبکه دیجیتالی که در فرکانس 1800 هرتز کار می‌کند. این نوع شبکه بیشتر در اروپا، مناطقی از آسیا (Asia -Pacific) و استرالیا مورد استفاده قرار گرفته است. GSM 1800 با نام های DCS 1800 و PCN نیز شناخته می‌شود.
GSM 1900: شبکه دیجیتالی که در فرکانس 1900 هرتز کار می‌کند. این نوع شبکه بیشتر در آمریکا، کانادا و آفریقا مورد استفاده قرار گرفته است. GSM 1900 با نام PCS 1900 نیز شناخته می‌شود.
GSM 900 : معروف‌ترین شبکه دیجیتالی که در فرکانس 900 هرتز کار می‌کند و در بیش از صد کشور جهان، بیشتر در اروپا و Asia -Pacific مورد استفاده قرار گرفته است.
Handoff : در شبکه‌های سلولی به انتقال یک تماس تلفنی از یک سلول دارای یک فرکانس به سلول دیگر که دارای یک فرکانس دیگر است، گفته می‌شود، بدون این که تماس دچار اختلال شود.
IMT-2000 : سرنام عبارت International Mobile Telecommunications 2000 و استاندارد جهانی مخابرات بی‌سیم نسل سوم معرفی شده توسط ITU است.
IS-136 : سیستم تلفن همراه نسل دوم که در حقیقت نسخه ارتقا یافته IS-54 است و به عنوان D-AMPS نیز شناخته می‌شود.
IS-54: استانداردی برای نسخه سیستم AMPS
IS-95 : استاندارد برای CDMA که نام تجاری آن CDMAone است.
ITU: سرنام عبارت International Telecom munications Union اتحادیه بین‌المللی مخابرات
Micro Cells : در شهرهای بزرگ، اپراتورهای تلفن همراه به سرعت شبکه خود را به سلول‌های کوچک‌تری تبدیل می‌کنند. سلول‌های بزرگ‌تر به اندازه دایره‌ای به قطر ده تا بیست مایل، macro cells نامیده می‌شوند.
سلول‌های کوچک‌تر با قطر حدود یک مایل، micro cells نامیده می‌شوند. سلول‌های کوچک‌تری نیز هستند که تنها حدود چند صد متر را پوشش می‌دهند و pico cells نام دارند.
Multiplexing : به امکان برقراری همزمان چندتماس تلفنی در باند فرکانس مشابه گفته می‌شود.
در شبکه‌های بی‌سیم مشهورترین روش‌های TDMA و Multiplexing و CDMA هستند.
Network : سیستمی که با ایجاد یک یا چند مسیر برای برقراری ارتباط میان کاربران در مناطق جغرافیایی مختلف طراحی شده است، شبکه نام دارد.
شبکه ارتباطی می‌تواند به منظور انتقال صدا، متن، داده، فاکس و ویدئو به کار گرفته شود شبکه ارتباطی می‌تواند خصوصی (Private) یا عمومی (Public) باشد.
Node B : منظور همان ایستگاه پایه است که بیشتر در شبکه‌های نسل سوم کاربرد دارد.
OFDM: سرنام عبارت Orthogonal Frequency Division Multiplexing و معنای تحت الفظی آن تسهیم تقسیم فرکانس متعامد است.
OFDM یک مدولاسیون دیجیتال است که در آن یک سیگنال به چندین کانال باند باریک در فرکانس های مختلف تقسیم می‌شود در حقیقت، OFDM مشابه FDM است.
Packet Switching : یکی از روش‌های ارسال داده است که در آن یک پیام به قسمت‌هایی شکسته شده و هر کدام از آن‌ها به صورت مستقل ارسال می‌شوند. همچنین هر بسته علاوه بر خود پیام حاوی اطلاعات فرستنده، گیرنده و کنترل خطا است.
اندازه بسته‌ها می‌تواند ثابت یا متغیر باشد و بسته‌ها در صورت لزوم هنگام رسیدن به مقصد خود دوباره ساخته خواهند شد.
Peak : به مدت زمانی گفته می‌شود که شبکه حداکثر بار ترافیکی تماس‌ها را متحمل می‌شود.
Penetration: نفوذ فرکانس رادیویی به یک مانع فیزیکی مانند یک دیوار، یک ساختمان یا زمین را گویند.
Radio interface : رابط رادیویی، سیستمی که یک ترمینال سیار برای برقراری ارتباط با شبکه را فراهم می‌کند.
Roaming: این قابلیت به کاربر یک شبکه، امکان می‌دهد که بتواند با تلفن همراه خود زمانی که در خارج از شبکه محلی است با شبکه محلی ارتباط برقرار کند.
به عنوان مثال، زمانی که خارج از کشور هستید، می‌توانید از سیم کارت اپراتورهای همراه اول یا ایرانسل استفاده کنید.
این اصطلاح در شبکه‌های محلی بی‌سیم نیز استفاده می‌شود.
SIM : سرنام عبارت Subscriber Identity Module واحد شناسه مشترک
SMS : سرنام عبارت Short Message Service و به معنای سرویس پیام کوتاه که با عنوان text message یا پیام‌های متنی نیز شناخته می‌شود.
Spectrum : محدوده فرکانس های رادیوی الکترومغناطیسی که به منظور انتقال صوت، تصویر و داده مورد استفاده قرار می‌گیرد.
Synchronous mode : حالت سنکرون، استانداردی برای انتقال اطلاعات که در آن اطلاعات بدون بیت‌های آغاز و پایان و در عوض همراه با سیگنال کلاک برای همزمان سازی در گیرنده ارسال می‌شود.
در این حالت اطلاعات بیشتری نسبت به حالت آسنکرون قابل انتقال است، اما ایمنی اطلاعات در این روش کمتر است.
TDMA : سرنام عبارت Time Division Multiple Access و یکی از روش‌های دسترسی چندگانه است که بر اساس تقسیم زمانی کار می‌کند.
به این ترتیب که دسترسی چندین کاربر به یک کانال فرکانسی مشابه با تقسیم سیگنال به چندین Timeslot متمایز صورت می‌گیرد.
در حقیقت، رشته اطلاعاتی به فریم‌هایی تقسیم می‌شود و هر فریم نیز خود به چند Timeslot و هر اسلات به یک کاربر اختصاص داده می‌شود.
TDD: سرنام عبارت Time Division Duplex و معنای تحت الفظی آن ارتباط دو طرفه تقسیم زمان است .به این معنی که سیگنال‌های رفت و برگشت با تقسیم زمانی از یکدیگر مجزا می‌شوند.
TDD تکنیکی است که در روش TDMA مورد استفاده قرار می‌گیرد.
Tri-band : باند سه گانه، گوشی های دارای این قابلیت از باند فرکانسی 1900 مگاهرتز علاوه بر دو فرکانس 900 و 1800 مگاهرتز نیز پشتیبانی می‌کنند. این واژه به شکل Triple - band نیز رایج است.
Uplink : کانال ارتباطی برای ارسال سیگنال از ایستگاه زمینی به ایستگاه ماهواره‌ای یا مسیر ایستگاه موبایل به ایستگاه پایه
w-cdma : نوعی فناوری که به عنوان پروتکل انتقال سریع در سیستم‌های UMTS مورد استفاده قرار می‌گیرد و از باند فرکانسی پهن‌تری نسبت به CDMA استفاده می‌کند.
به این ترتیب، ارسال و دریافت اطلاعات سریع‌تر و ایمن‌تر صورت می‌گیرد.
WAP: سرنام عبارت Wireless Application Protocol است و دسترسی به اینترنت را فراهم می‌سازد. WAP از اغلب شبکه‌های بی‌سیم و سیستم عامل‌های مختلف پشتیبانی می‌کند.
Wideband : باند پهن، وئاژه‌ای است که برای توصیف محدود وسیعی از فرکانس‌ها در Spectrum به کار می‌رود. در حقیقت Wideband یک طبقه‌بندی خاص برای حجم یا پهنای باند اطلاعات در یک کانال انتقال است. Wideband معمولاً پهنای باند بین 64 کیلوبیت بر ثانیه تا دو مگابیت بر ثانیه را شامل می‌شود.
منبع: نشریه عصر شبکه شماره92




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط