بارداری مجدد پس از سقط جنین

حدود 10 تا 15 درصد از بارداری‌‌‌‌ها به سقط جنین ختم‌‌ می‌‌شوند که‌‌ می‌‌تواند از نظر عاطفی و جسمی دردناک باشد. برای بسیاری از خانم‌‌‌‌ها جای سئوال دارد که آیا‌ می‌توانند مجدد بعد از سقط جنین باردار شوند...
دوشنبه، 26 خرداد 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: مرتضی شعله کار
موارد بیشتر برای شما
بارداری مجدد پس از سقط جنین

بعد از سقط جنین چه اتفاقی می‌افتد؟

تاثیرات سقط جنین به سن حاملگی در زمان سقط بستگی دارد. اصطلاح سقط جنین از نظر علمی برای از دست دادن جنین قبل از هفته 20 بارداری به کار‌ می‌رود. به اتمام بارداری پس از این تاریخ مرده‌زایی اطلاق می‌شود.

تقریبا نیمی از سقط جنین‌‌‌‌ها به اعتقاد متخصصان به دلیل نقص کروموزومی در جنین است که منجر به سقط غیرقابل اجتناب‌‌ می‌‌شود.

بسیاری از زنانی که سقط جنین را تجربه‌‌ می‌‌کنند حتی متوجه بارداری خود نیستند. تست‌‌های خانگی بارداری یا همان بیبی چک‌‌‌‌ها تا چند هفته پس از بارور شدن تخمک ممکن است به درستی بارداری را تشخیص ندهند و در این زمان اگر خانمی سقط جنین کند شاید به نظرش برسد که قاعدگی خارج از تاریخ و کمی شدیدتر دارد.1
 

چند وقت بعد از سقط جنین می‌توان مجدد باردار شد؟‌

در این رابطه مدت زمان انتظار مشخصی وجود ندارد. از نظر تئوری، به محض شروع چرخه تخمک‌گذاری‌‌ می‌‌توان باردار شد. اما اکثر پزشکان توصیه‌‌ می‌‌کنند حداقل دو هفته پس از سقط از رابطه جنسی خودداری کنید تا خطر ابتلا به عفونت کاهش یابد.

اگر از نظر جسمی و روانی بعد از سقط جنین بهبود یافتید، هیچ دلیلی از نظر پزشکی برای به تعویق انداختن بارداری وجود ندارد. طبق مطالعات انجام شده زنانی که طی شش ماه بعد از سقط جنین مجدد باردار‌ می‌شوند در مقایسه با زنانی که بیشتر منتظر مانده‌اند به احتمال کمتری سقط جنین مجدد یا دیگر عوارض ناشی از آن را تجربه خواهند کرد.

با این وجود بسیاری از متخصصان به خانم‌هایی که سقط جنین داشته‌اند توصیه‌ می‌کنند چند ماهی صبر کنند تا بدن برای بارداری مجدد آماده شود. در غیر این صورت احتمال سقط دوباره وجود دارد. از آنجایی که نظرات متخصصین در این رابطه متفاوت است توصیه می‌کنیم نظر پزشک خود را جویا شوید.1
 

 بارداری دوباره پس از سقط جنین

در ادامه این مقاله، چند نکته مهم برای کمک به ارزیابی آمادگی زنانی که با سقط، جنین خود را از دست داده‌اند، برای باردار شدن دوباره ارائه شده است. در ابتدا، به یاد داشته باشید که انتخاب بهترین زمان برای برنامه‌ریزی در مورد حاملگی دوباره و صحبت در مورد آزمایش‌های مختلفی که ممکن است پزشکان متخصص زنان و زایمان به این افراد توصیه کنند، می‌تواند در به دنیا آمدن فرزند سالم بسیار مؤثر باشد.

پس از آمادگی کامل هر دو طرف از لحاظ ذهنی و جسمی، بعد از سقط جنین، آن‌ها دوباره می‌توانند داشتن فرزند سالمی را برای خود تصور کنند، اما پزشکان متخصص زنان و زایمان، انجام برخی اقدامات احتیاطی را برای این افراد، قبل از باردار شدن توصیه می‌کنند.

برای همین، بهتر است قبل از انجام هر کاری، با پزشک معالج خود در مورد بارداری دوباره بعد از سقط جنین مشورت کنید تا بدانید که آیا واقعاً از لحاظ فیزیکی آمادگی گذراندن دوران بارداری و نگهداری از یک نوزاد کوچک را دارید؟

آغاز روند حاملگی در بدن زنان، مستلزم داشتن سلامتی و انرژی زیادی است. بر اساس این توضیحات، عوامل زیادی وجود دارد که باید توسط زوجین در نظر گرفته شده و آمادگی آن‌ها را برای تلاش دوباره (از نظر فیزیکی و احساسی) ارزیابی کند. این اقدامات عبارتند از:
 

ارزیابی ناهنجاری‌های مختلف در بدن مادران ، بعد از سقط جنین

با این که تعداد کمی از زنان باردار، سقط جنین را در دوران حاملگی خود تجربه می‌کنند، ولی برخی از خانم‌ها ممکن است این تجربه ناخوشایند را بیش از یک بار در زندگی خود تجربه نمایند.

البته در برخی موارد، سقط جنین حتی قبل از آگاه شدن از آغاز روند حاملگی در بدن زنان رخ می‌دهد؛ مادر معمولاً قبل از هفته بیستم از دوران بارداری جنین خود را از دست می‌دهد.

در چنین مواقعی، نکته مهم این است که وضعیت سلامتی مادر و همسر او مورد بررسی قرار گرفته و با مشاوره با پزشک متخصص زنان و زایمان، از سقط دوباره جنین جلوگیری شود.
 

انجام آزمایش‌های ضروری، قبل از برنامه‌ریزی برای بارداری دوباره بعد از سقط جنین

پس از سقط جنین، پزشک متخصص زنان و زایمان معمولاً آمادگی ذهنی زنان را برای برنامه‌ریزی به منظور بارداری دوباره ارزیابی نموده و سپس، وضعیت سلامت بدن او را برای آغاز این کار بررسی می‌کند.

برای آگاهی از وضعیت سلامتی مادر، پزشک متخصص زنان و زایمان مجبور است انواع مختلفی از آزمایشات را انجام دهد تا اطمینان حاصل کند که بارداری دوباره پس از سقط جنین، باز هم با شکست مواجه نخواهد شد. برای آغاز این روند، لازم است که بدن زنان به اندازه کافی بهبود یافته و این افراد، انرژی لازم را جهت حاملگی بعدی داشته باشند.

برای این منظور، پزشکان متخصص زنان و زایمان سابقه پزشکی زوجین را مورد بررسی قرار داده و با انجام آزمایشات مختلف، قدرت فردی آن‌ها را ارزیابی می‌کنند.

داشتن شناخت کامل از نوع آزمایش‌هایی که معمولاً در این دوره انجام می‌شود، می‌تواند به زنان جوان و بی‌تجربه کمک کند تا از لحاظ ذهنی و جسمی آماده شده و فرزند سالمی را به دنیا بیاورند.

در ادامه این مقاله، برخی از آزمایشاتی که پزشک متخصص زنان و زایمان ممکن است انجام آن‌ها را به زنانی که با سقط جنین مواجه شده‌اند، توصیه کند، ارائه شده است که عبارتند از:
 
1- آزمایش خون بعد از سقط جنین
آزمایش خون معمولاً برای تشخیص وجود هر گونه مشکل اساسی در هورمون‌ها یا سیستم ایمنی بدن زنان، بعد از سقط جنین پیشنهاد می‌شود. البته نوع آزمایش توسط پزشک متخصص زنان و زایمان، بر اساس سابقه قبلی بیمار و تعداد سقط‌هایی که صورت گرفته است، توصیه خواهد شد.
 
2- تست‌های کروموزومی بعد از سقط جنین
 یکی دیگر از عوامل اصلی که در انجام سقط‌های مکرر جنین در بدن زنان جوان دخیل است، مشکلات کروموزومی موجود در بدن این افراد می‌باشد.

در چنین شرایطی، پزشک متخصص زنان و زایمان از خانم‌ها و همسران این افراد می‌خواهد تا با انجام آزمایش خون، وجود هر گونه ناهنجاری در آرایش کروموزومی را در بدن خود دریابند تا بتوانند تأثیر این مشکل را بر روند حاملگی خود تحلیل کرده و در بارداری بعدی آن را درمان کند.
 
3- سونوگرافی بعد از سقط جنین
انجام سونوگرافی به طور کلی برای بررسی سلامتی رحم زنان و دهانه آن انجام می‌شود. البته اسکن ممکن است به صورت داخلی یا خارجی باشد که نوع آن به شرایط بدنی و مشکل زنان بستگی دارد.

با این کار، پزشک متخصص زنان و زایمان قبل از سقط جنین دیگر، با انجام معاینات کامل داخلی، از سلامت رحم مادر و اندام‌های مربوط به آن اطمینان حاصل می‌کند.
 
4- هیستروسکوپی بعد از سقط جنین
این آزمایش، نوعی فرآیند بررسی است که در آن از یک تلسکوپ کوچک به نام هیستروسکوپ استفاده می‌شود؛ دستگاه از طریق دهانه رحم به داخل بدن مادر وارد می‌شود.

سپس، دکتر متخصص زنان و زایمان با تزریق داخل رحمی، سلامت دیواره رحم، لوله‌های فالوپ و حفره رحمی بیمار را مورد ارزیابی قرار داده و در صورت وجود مشکل در سیستم رحمی، قبل از روی دادن بارداری دوباره، با انجام اقدامات اساسی آن را درمان می‌کند.
 
5- هیستروسالپنجوگرافی بعد از سقط جنین
 این تکنیک شامل برداشتن عکس رنگی از قسمت‌های برجسته حفره رحم و لوله‌های فالوپ، به منظور بررسی، از طریق X-Ray است. این آزمایش بر اساس اطلاعات پزشک متخصص زنان و زایمان از سابقه پزشکی زنان، به بیمار توصیه می‌شود؛ دکتر از او می‌خواهد تا در این شرایط خاص، برای تعیین روند زندگی آینده خود تلاش کرده و پایبند اصول و قوانین مخصوصی باشد.
 
6- سونوهیستوگرام بعد از سقط جنین
در این نوع آزمایش، مایع سیال مخصوصی از طریق مهبل و دهانه رحم، به داخل بدن زنان تزریق شده و سپس، سلامت پوشش داخل رحمی این افراد توسط پزشک متخصص سونوگرافی مورد بررسی قرار می‌گیرد.2
 

علائم بارداری به دنبال سقط جنین

علائم بارداری به دنبال سقط جنین مشابه علائم هر بارداری خواهد بود. آنها شامل موارد زیر هستند:

پستان دردناک

حساسیت به بو و مزه ها

حالت تهوع یا استفراغ

خستگی

عقب افتادن دوره ماهیانه

اگر در طی شش هفته از سقط جنین دوره  ماهانه ای نداشته اید ، آزمایش بارداری در خانه انجام دهید. اگر نتایج مثبت است، با پزشک خود تماس بگیرید.

آنها می توانند آزمایش خون را برای تعیین اینکه آیا شما باردار هستید یا هنوز هورمونهای بارداری باقیمانده از بارداری قبلی هست را توصیه کنند.3


آیا سقط جنین خطر عوارض بارداری در آینده را افزایش می دهد؟

اعتقاد بر این نیست که سقط جنین در بارداری های بعدی با مشکل باروری یا عوارض ایجاد می کند. با این حال، برخی تحقیقات نشان می دهد که روشهای سقط جنین می تواند خطر ابتلا به زایمان زودرس یا فرزند با وزن کم هنگام تولد را افزایش دهد.

در یک مطالعه مشخص شد زنانی که در سه ماهه اول دچار سقط  با جراحی شده اند، در بارداری بعدی خطر سقط جنین بیشتری دارند. 3

پینوشتها
1.www.mintapp.ir
2.www.mamanam.com
3.www.tebinja.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط