همه چیز راجع به گل مژه

گل مژه یک تورم بر روی پلک است که معمولا با درد و التهاب همراه می‌شود. تورم و قرمزی چشم به دلایل متعددی همچون آلودگی، انسداد غدد چربی چشم، عدم رعایت بهداشت و مواردی از این دست به وجود می‌آید. این بیماری انواع متعددی دارد که برخی از آن ها به مداخله درمانی نیاز دارند.
شنبه، 1 شهريور 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
همه چیز راجع به گل مژه

گل مژه چیست؟

گل مژه تورمی بر روی پلک بالا یا پایین است که در اکثر موارد بر روی پلک بالایی ایجاد می‌شود. یکی از دلایل ایجاد این نوع تورم عفونت است. در صورتی که این عفونت برای مدت طولانی به صورت درمان نشده بر روی چشم باقی بماند، به بینایی آسیب می‌رساند. اکثر گل مژه‌ها پس از مدتی بهبود می‌یابند اما برخی از آن ها به مداخله درمانی نیاز دارند. تشخیص نوع این بیماری و درمان مناسب آن به عهده چشم پزشک می‌باشد.1
 

انواع گل مژه

گل مژه‌ی چشم انواع مختلفی دارد که برخی از آن ها را در مطلب زیر ذکر کرده‌ایم:
 
هوردئولوم
این نوع، شایع ترین نوع گل مژه‌ی چشم می‌باشد. این نوع گل مژه یک نوع عفونت حاد است و باعث می‌شود که گل مژه به رنگ قرمز در بیاید، متورم و حساس شود. در صورتی که گل مژه هوردئولوم بیش از دو روز بر روی چشم تان باقی بماند، باید به پزشک مراجعه کنید.
 
شالازیون
این نوع گل مژه‌ی چشم، یک توده در پلک است و معمولا به دلیل درمان نشدن هوردئولوم ایجاد می‌شود. در صورتی که هوردئولوم درمان نشود، عفونت آن به یک توده سفت در زیر پلک تبدیل می‌شود. شالازیون مسری نیست و معمولا 8 الی 16 هفته بر روی چشم باقی می‌ماند. در صورتی که شالازیون بهبود نیابد، به مداخله درمانی و جراحی نیاز می‌شود.
 
کیست غده عرق
این نوع گل مژه‌ی چشم به صورت کروی و به رنگ براق ظاهر می‌شود و در اطراف غدد اشکی چشم است. در صورت بروز این گل مژه حتما به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که مورد خطرناکی همچون سلول پایه ای سرطان نباشد.
 
اینکلوژن
این گونه گل مژه‌ی چشم، معمولا بی خطر است اما بازهم بهتر است که توسط پزشک معاینه شود. گل مژه‌ اینکلوژن، پر از مایع و به رنگ سفید می‌باشد. این گل مژه‌ی چشم معمولا متورم و دردناک است.1
 

علل ایجاد کننده گل مژه و عوامل ابتلا به آن چیست؟

گل مژه ها ،معمولا در اثر عفونت غددهای چربی پلک ها ایجاد می شوند اغلب، آنها باکتری هایی نظیر استافیلوکوک، آلوده می شوند. سبوره (تخلیه چربی زیادی از غدد) ،ممکن است احتمال ابتلا به یکی از این عفونت ها را افزایش دهد. بعضی عوامل دیگر نیز می توانند به عفونت غدد منجر می شود:

پاک کردن نامناسب یا ناقص آرایش از چشم و استفاده از لوازم آرایشی تاریخ گذشته یا آلوده

ضعف در بهداشت پلک ها

بیماری های التهابی پلک، مانند بلفاریت، میبومیت و استرس آکنه روساکا

استرس

تغییرات هورمونی.2
 

علائم گل مژه چیست؟

هنگامی که برای اولین بار دچار گل مژه می شوی ممکن است قرمزی و احساس درد را در نزدیکی پلک خود احساس کنید. علائم دیگری که ممکن است به دنبال گل مژه دیده شوندعبارتند از:

درد و تورم

افزایش تولید اشک

پوسته شدن در اطراف پلک

خارش و سوزش

حساس شدن چشم به نورهای درخشان و خیره کننده

احساس اینکه چیزی در چشم تان وجود دارد

اگر پوست شما دردناک نیست ممکن است برآمدگی و التهاب پلک(برآمدگی و التهاب پلک) باشد درمان برآمدگی و التهاب پلک و گل مژه شبیه هم است اما برآمدگی و التهاب پلک ممکن است طول بکشد تا بهبود یابد.3
 

چه زمانی باید برای درمان و بررسی گل مژه به سراغ پزشک رفت؟

گاهی اوقات، عواقب ناشی از یک مشکل پیچیده و بزرگ می تواند، از یک اتفاق و مشکل کوچک ایجاد شود بلافاصله با یک چشم پزشک (متخصص و جراح چشم) صحبت کنید، مخصوصا اگر یکی از این مشکلات برایتان رخ داد:

بسته شدن چشم در اثر تورم بیش از حد

قرمزی در اطراف چشم

وجود هر گونه تغییر یا اختلال در دید

تورم بیش از سه هفته طول بکشد

گل مژه برگردد و یا خون ریزی کند

ریزش مژه ها

سفیدی چشم، قرمز شود

گل مژه در پایین پلک و در نزدیکی بینی باشد

ترشحات چرکی و زیاد، همچنان از چشم خارج شوند

تب بالاتر از 100.5 فارنهایت

اشک ریختن زیاد

قرمزی مداوم سطح چشم

نشانه های داشتن درد

بازگشت گل مژه، به خصوص اگر گل مژه در محل قبلی ظاهر شود

دوبینی

تورم گره های لنفاوی در گردن یا جلوی گوش

اگر هر یک از علائم بالا را داشتید، فورا به چشم پزشک مراجعه کنید اگر ارزیابی یکی از آنها توسط چشم پزشکان ممکن نیست، به بخش اورژانس بیمارستان بروید.2
 

عوامل موثر در افزایش خطر گل مژه

برخی از مشکلات، احتمال بروز گل مژه‌ی چشم را افزایش می‌دهند. این موارد عبارتند از:

_مشکل در ترشح غدد چربی اطراف چشم

_سابقه داشتن گل مژه

_مشکلات بهداشتی

_مشکلات پوستی

_ورم پلک.1
 

درمان گل مژه چیست؟

گل مژه معمولا خود به خود بهبود می یابد، اما تمیز کردن آن باعث تخلیه زود تر آن شده و سریع تر بهبود می یابد. از آنجایی که گل مژه شبیه به جوش است ممکن است بخواهید آن را فشار دهید، اما باید یدانید که انجام این کار شرایط را بدتر می کند. گل مژه اغلب به دنبال یک بیماری چشمی به نام بلفاریت ایجاد می شود. اگر شما مکررا دچار گل مژه می شوید بایستی به پزشک مراجعه کنید.

در ادامه چندین روش برای درمان خانگی گل مژه به شما توصیه می شود که می توانید به کمک آن ها روند بهبودی را تسریع بخشید:
 
۱. از کمپرس گرم استفاده کنید
کمپرس گرم موثرترین روش برای درمان گل مژه است. در واقع گرما باعث می شود که چرک به سطح پوست راه یابد و گل مژه به راحتی تخلیه شود. همچنین می توانید یک حوله تمیز را با آب گرم خیس کنید و روی گل مژه بگذارید. این کار را برای ۵ تا ۱۰ دقیقه چند بار در روز انجام دهید. سپس ناحیه را به آرامی ماساژ دهید تا غدد مسدود شده باز شده و تخلیه شود.
 
۲. پلک خود را با آب و صابون ملایم تمیز کنید
یک شامپو بچه را با آب گرم مخلوط کرده و پلک خود را به آرامی با آن بشویید. شما می توانید این کار را چند روز تا زمانی که گل مژه از بین برود انجام دهید. همچنین تمیز کردن پلک ها می تواند از ایجاد گل مژه بعدی جلوگیری کند. راه دیگر استفاده از محلول های نمکی است که می تواند به تخلیه چرک و از بین رفتن باکتری ها کمک کند.
 
۳. از کیسه چای گرم استفاده کنید
به جای استفاده از کمپرس گرم می توانید از کیسه چای کرم استفاده کنید. چای سیاه تاثیر زیادی داشته و می تواند موجب کاهش تورم شده و همچنین خاصیت ضد باکتری نیز دارد. کیسه چای را در لیوان آب جوش بیاندازید درست مانند زمانی که می خواهید چای بنوشید. صبر کنید زمانی که کیسه یخ خنک شد آن را به مدت ۵تا ۱۰ دقیقه روی پلک تان بگذارید. برای هر چشم از کیسه های جداگانه استفاده کنید.
 
۴. از مسکن ها برای کاهش درد خود استفاده کنید
برای کاهش درد خود می توانید از ایبو پروفن یا استامینوفن استفاده کنید، همچنین برای اثر بخشی مناسب، از دستور العمل های داروبه درستی پیروی کنید. اگر گل مژه باعث دردی شدید شود و با فعالیت های روزانه شما تداخل ایجاد می کند بهتر است با پزشک خود در این مورد مشورت کنید.
 
۵. اجتناب از آرایش کردن و‌ استفاده از لنز های تماسی
اگر چشم تان دچار گل مژه شده بهتر است آرایش نکنید زیرا آرایش می‌تواند چشم شما را تحریک کند و بهبودی گل مژه را به تاخیر می اندازد. با این کار همچنین باکتری ها را به لوازم آرایش خود انتقال داده و چشم دیگر را نیز درگیر می کنید. قلم موی خود را مرتب بشویید و لوازم آرایش چشم را بعد از سه ماه استفاده دور بیاندازید.

تا هنگام بهبودی کامل بهتر است به جای استفاده از لنز های تماسی از عینک استفاده کنید زیرا باکتری ها وارد لنز شده و‌باعث گسترش عفونت می شوند.
 
۶. از پماد های آنتی بیوتیکی استفاده کنید
شما می توانید پماد های آنتی بیوتیکی را از داوخانه ها تهیه کنید و حدود ۲.۵ سانتی متر از پماد را به داخل پلک بزنید. همچنین از مصرف استروئید های موضعی اجتناب کنید. زیرا ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اطمینان حاصل کنید که محصولی که استفاده می کنید برای داخل یا خارج چشم قابل استفاده است. شواهد کمی نیز وجود دارد که نشان می دهند استفاده از قطره آنتی بیوتیکی چشم در گل مژه های خارج چشمی ممکن است موثر باشد.
 
۷. ماساژ دان برای تخلیه چرک
شما می توانید با کمک دستمال مرطوب ناحیه را ماساژ داده و باعث تخلیه چرک شوید. همچنین می توانید آن ناحیه را با دست تمیز به آرامی نیز مالش دهید. پس از تخلیه چرک ناحیه درگیر را کاملا تمیز نگه دارید و از دست زدن به چشم ها خودداری کنید. اگر ماساژ دادن باعث صدمه بیش تر شود آن را متوقف کنید.

در نهایت اگر با هر کدام از روش های فوق گل مژه بر طرف نشد به پزشک مراجعه کنید و درمانی را که پزشک تجویز می کند دنبال کنید. پزشک ممکن است برای عفونت ایجاد شده کرم آنتی بیوتیک وبرای التهاب نیز استروئید تزریقی برایتان تجویز کند تا ورم چشم ها را کاهش دهند. گاهی اوقات نیز گل مژه باید توسط پزشک تخلیه شود به خصوص زمانی که از نوع داخلی بوده یا بر روی بینایی شما تاثیر گذاشته است.

ورم ناشی از گل مژه حدود سه روز طول می کشد. در نهایت مجرا باز شده و تخلیه می شود. روند بهبودی گل مژه می تواند حدود ۷ تا ۱۰ روز با درمانهای خانگی ساده باشد. گل مژه به ندرت به دنبال یک مساله جدی ایجاد می شود با این وجود برای فرد آزار دهنده است.3
 

رعایت بهداشت در کاهش ابتلا به گل مژه

با توجه به بهداشت شخصی می‌توانید از گل مژه‌ی چشم پیشگیری کرده و روند درمان آن را سرعت ببخشید. برای این منظور به نکات زیر توجه داشته باشید:

استفاده از لوازم آرایشی و لنزهای چشمی را کاهش دهید.

دستان خود را مرتب بشویید و با دست آلوده به چشمانتان دست نزنید.

از حوله و دستمال شخصی دیگران استفاده نکنید.

لوازم آرایشی را به صورت اشتراکی استفاده نکنید.

گل مژه‌ی چشم را فشار ندهید و اجازه دهید که خودش تخلیه شود.1

پینوشتها
1.www.honarehzendegi.com
2.www.namnak.com
3.www.doctoreto.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط