موارد مصرف و عوارض جانبی سفالکسین

سفالکسین برای درمان طیف گسترده ای از عفونت های باکتریایی استفاده می شود. این دارو به عنوان یک آنتی بیوتیک سفالوسپورین شناخته می شود. سفالکسین با توقف رشد باکتری ها عمل می کند.
شنبه، 27 دی 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: نیر زارع کابدول
موارد بیشتر برای شما
موارد مصرف و عوارض جانبی سفالکسین
سفالکسین (با نام انگلیسی: Cephalexin و نام تجاری: کفلکس یا سپورکس) به گروه دارویی آنتی بیوتیک های سفالوسپورین تعلق دارد و برای درمان طیف وسیعی از عفونت های باکتریایی مورد استفاده قرار می گیرد.

سفالکسین به نام سفالوسپورین نسل اول نیز شناخته شده زیرا یکی از اولین سفالوسوپورین هایی است که تولید و به بازار عرضه شده است.

این دارو با ایجاد اختلال در توانایی باکتری ها در ساخت دیواره های سلولی – که برای زنده ماندن سلول های باکتریایی ضروری می باشد – باعث از بین رفتن باکتری ها شده و رشد آن ها را متوقف می کند.


موارد مصرف سفالکسین

سفالکسین برای درمان عفونت های باکتریایی از جمله عفونت های تنفسی فوقانی، عفونت های گوش، عفونت های پوست، عفونت دستگاه ادراری و عفونت های استخوانی تجویز می شود و برای پیشگیری از عفونت های ناشی از باکتری استرپتوکوک مانند تب روماتیسمی نیز استفاده می شود.

این دارو برای درمان عفونت های سینوسی توصیه نمی شود.

نکته مهم: سفالکسین برای عفونت های ویروسی همچون سرماخوردگی و آنفلوآنزا اثربخش نمی باشد، توجه به این نکته از آن جهت اهمیت دارد که استفاده نا به جا از هرگونه داروی آنتی بیوتیک ممکن است باعث کاهش اثر دارویی آن در سایر مواقع مورد نیاز شود.


نحوه مصرف سفالکسین

سفالکسین به صورت خوراکی و با تجویز پزشک معمولا هر 6 تا 12 ساعت به همراه غذا یا به تنهایی مصرف می شود.

برای جلوگیری از ناراحتی های معده توصیه می شود این دارو را به همراه غذا یا شیر میل کنید.

از جویدن، دو نیم کردن یا خرد کردن کپسول سفالکسین خودداری کنید و آن را با یک لیوان پر آب میل کنید.

برای بهترین نتیجه، دارو را درست سر وقت و در همان ساعات روز قبل میل کنید.

قبل از مصرف سوسپانسیون یا شربت سفالکسین حتما آن را خوب تکان دهید و از قاشق مخصوص برای تعیین دوز استفاده کنید.

مصرف سفالکسین را تا پایان دوره درمان – حتی اگر علائم آن زودتر بهبود یابد – ادامه دهید زیرا قطع زود هنگام دارو ممکن است باعث برگشت بیماری شود.

در صورتی که طی دوره درمان وضعیت سلامتی شما بهبود پیدا نکرده و یا تشدید شود حتما با پزشک صحبت کنید. 1


عوارض جانبی سفالکسین

مصرف سفالکسین ممکن است موجب عوارضی مانند درد شکم، اسهال، استفراغ، تهوع و شکم درد شود. اگر هر یک از این عوارض ادامه یافتند با پزشک خود تماس بگیرید.

درصورتی که پزشک داروی سفالکسین را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی سفالکسین را مصرف کرده‌اند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده‌اند. استفاده مکرر این دارو در دوره‌های طولانی ممکن است موجب ترشحات دهانی و عفونت‌های مخمری جدیدی شود. در صورت ایجاد این عوارض یا عوارضی دیگر با پزشک خود تماس بگیرید.

این دارو به ندرت ممکن است باعث ایجاد بیماری شدید روده (کلوستریدیوم دیفیسیل با نشانه اسهال شدید) شود. این عارضه ممکن است در مدت درمان یا ماه‌ها بعد از درمان خود را نشان دهد. از داروهای ضد اسهال یا مسکن‌های ضد درد استفاده نکنید زیرا ممکن است شرایطتان را بدتر کند. اگر هریک از علائمی مانند اسهال مداوم، دردهای شکمی غیرعادی و مدفوع مخاطی یا خونی را مشاهده کردید با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید.

واکنش آلرژیک بالا به این دارو بسیار نادر است. با این حال اگر هریک از علائمی مانند بیهوشی، خارش یا تورم (به‌خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی را تجربه کردید سریعا از فوریت های پزشکی کمک بگیرید. با توجه به اینکه لیست عوارض کامل نیست، ممکن است با عارضه ای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید. 2


موارد احتیاطی مصرف سفالکسین

قبل از مصرف سفالکسین اگر به این دارو یا پنی سیلین یا دیگر سفالوسپورین ها (از جمله موارد زیر) حساسیت دارید یا از هرگونه آلرژی دارویی دیگر رنج می برید از مصرف دارو خودداری کرده و با پزشک مشورت کنید. برخی از این سفالوسپورین ها عبارتند از:

سفاکلر (سکلر، رانیکلر)

سفادروکسیل (دوریسف)

سفازولین (آنسف، کفزول)

سفدینیر (اومنیسف)

سفدیتورن (اسپکتراسف)

سفپودوکسیم (وانتین)

سفپروزیل (سفزیل)

سفتیبیوتن (سداکس)

سفوروکسیم (سفتین)

و …

افرادی که به پنی سیلین حساسیت دارند به احتمال 10 درصد نسبت به سفالکسین نیز آلرژی خواهند داشت.

قبل از مصرف این دارو سابقه پزشکی خود را در اختیار پزشک قرار دهید بخصوص اگر سابقه ابتلا به بیماری کلیوی، بیماری معده یا روده مانند کولیت داشته باشید.

فرم مایع یا سوسپانسیون سفالکسین ممکن است حاوی قند باشد، بنابراین افرادی که دچار دیابت هستند باید در مصرف آن احتیاط کرده و حتما با پزشک یا مسئول داروخانه مشورت کنند.

سفالکسین ممکن است اثر واکسن های باکتریایی همچون واکسن تیفوئید را خنثی کند، بنابراین هنگام مصرف این دارو از واکسیناسیون خودداری کنید مگر در مواردی که پزشک توصیه کند.

قبل از عمل جراحی لیست همه داروهای مصرفی با نسخه، بدون نسخه و گیاهی را در اختیار پزشک یا دنداپزشک قرار دهید.

سفالکسین ممکن است باعث کاهش دقت برخی از آزمایش های خون یا آزمایش ادرار برای دیابت شود. قبل از آزمایش مسئول آزمایشگاه را از داروهای مصرفی خود مطلع کنید.


موارد مصرف و عوارض جانبی سفالکسین

سفالکسین در بارداری

مصرف این دارو در دوره بارداری تنها در شرایطی که واقعا نیاز باشد و پس از مشورت با پزشک امکان پذیر است، با پزشک درباره خطرات و فواید و جایگزین سفالکسین صحبت کنید.


سفالکسین و شیردهی

این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می شود، بنابراین قبل از شیردهی حتما با پزشک صحبت کنید.


سفالکسین در نوزادان و کودکان

قبل از مصرف این دارو در کودکان حتما با پزشک مشورت کنید، مقدار مصرف سفالکسین در نوزادان و اطفال به وزن کودک بستگی دارد.


سفالکسین برای دندان درد

اگر درد دندان به دلیل آبسه باشد دندانپزشک ممکن است برای درمان عفونت باکتریایی دندان داروی سفالکسین تجویز کند، توجه داشته باشید حتما دوره درمان را به پایان برسانید. 1


تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهند یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش می دهند. فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی / بدون نسخه و محصولات گیاهی) تهیه و آن را به پزشک و داروساز خود ارائه دهید. بدون تایید پزشک مصرف هیچ دارویی را شروع یا متوقف نکنید و یا دوز داروها را تغییر ندهید.

اگر چه در مورد اکثر آنتی بیوتیک ها بعید است که بر روش های هورمونی کنترل بارداری نظیر قرص، پچ یا حلقه تاثیرگذار باشند، اما چندین آنتی بیوتیک (مانند ریفامپین، ریفابوتین) می توانند باعث کاهش اثربخشی آنها شوند. این مسئله می تواند به بارداری منجر شود. اگر از روش های هورمونی کنترل بارداری استفاده می کنید، برای جزئیات بیشتر با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

این دارو ممکن است با آزمایشات آزمایشگاهی خاص (از جمله آزمایشات آنتی بادی ها، آزمایشات خاص گلوکز ادرار) تداخل داشته باشد و احتمالا نتایج آزمایشی کاذب ایجاد می کند. اطمینان حاصل کنید که پرسنل آزمایشگاهی و تمام پزشکان شما می دانند که شما از این دارو استفاده می کنید. 3


پی نوشت:
1.www.coca.ir
2.www.doctoreto.com
3.www.rastineh.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط