طرز تهیه مربای قیسی

مربای قیسی از انواع مرباهای خوشمزه تبریزی است که اغلب سر سفره افطار به چشم می خورد و این مربا خوش طعم به کمک قیسی سیاه یا قیسی زرد پخته می شود همچنین می توانید از این مربا به عنوان دسر نیز استفاده نمایید.
چهارشنبه، 20 مرداد 1400
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: ایوب شهبازی
موارد بیشتر برای شما
طرز تهیه مربای قیسی

روش اول (دستور تهیه مربا قیسی سیاه)

 
مواد لازم
قیسی سیاه : یک کیلوگرم

شکر : یک کیلوگرم

جوهر لیمو : ۱/۴ قاشق چایخوری

آب : ۴ لیوان


طرز پخت مربای قیسی سیاه

برای تهیه مربای قیسی باید از قیسی های نرم و با کیفیت استفاده نمایید و در صورتی که قیسی ها خشک هستند می توانید آن ها را درون مقداری آب ولرم خیس کنید تا نرم شوند و به خوبی پف کنند.

قیسی ها را بشویید و آن ها را درون آبکش بریزید تا آب آن ها خارج شود و به صورت کامل خشک شوند سپس شکر و آب را درون قابلمه ای مناسب بریزید و قابلمه را روی حرارت گاز قرار دهید تا آب به دمای جوش برسد و شربت مربا غلیظ شود.

جوهر لیمو را به شربت مربا بیفزایید و اجازه دهید تا شربت همچنان بجوشد و به قوام لازم برسد.

قیسی ها را درون شربت بریزید و اجازه دهید تا به همراه شربت بجوشند و پف کنند و بعد از اینکه قیسی ها نرم شدند حرارت شعله گاز را خاموش نمایید.

توجه داشته باشید که اگر قیسی ها بیش از حد اندازه در شربت بجوشند سفت می شوند.

اجازه دهید تا مربای قیسی درون قابلمه به صورت کامل خنک شود و بعد از خنک شدن مربا اگر شربت آن به اندازه کافی خنک بود مربا را درون ظرف درب دار شیشه ای بریزید و آن را در یخچال نگهداری نمایید.

اگر بعد از اینکه مربا خنک شد شربت آن رقیق بود می توانید به کمک کفگیر سوراخ داری قیسی ها را از درون شربت خارج نمایید و مجددا شربت را روی حرارت گاز قرار دهید تا بجوشد و به قوام لازم برسد سپس حرارت گاز را خاموش نمایید و قیسی ها را به شربت قوام یافته بیفزایید و بعد از خنک شدن مربا آن را درون ظرفی مناسب بریزید.
 

روش دوم ( دستور تهیه مربای قیسی زرد )

 
مواد لازم
قیسی زرد : ۲۵۰ گرم

شکر : یک پیمانه

آبلیموی تازه : یک قاشق غذاخوری

هل : دو تا سه عدد

گلوکز : ۱/۴ پیمانه

طرز تهیه مربای قیسی
 

طرز تهیه مربای قیسی زرد

برای تهیه مربا قیسی زرد ابتدا قیسی ها را بعد از شستن درون قابلمه ای مناسب بریزید و آب را به آن ها بیفزایید سپس قابلمه را روی حرارت گاز قرار دهید تا قیسی ها بجوشند و نرم شوند.
 
شکر و گلوکز را به قابلمه مربا بیفزایید و اجازه دهید تا شربت بجوشد و غلیظ شود و بعد از اینکه شربت غلیظ شد و به قوام لازم رسید آبلیمو و هل را به آن بیفزایید و بعد از اینکه مربا چند جوش زد حرارت گاز را خاموش نمایید و اجازه دهید تا به صورت کامل خنک شود سپس مربا را درون ظرف درب دار شیشه ای بریزید و آن را در یخچال قرار دهید.


نکات طلایی برای پخت بهتر مربای قیسی

۱. مربای قیسی دارای کالری و قند بالایی می باشد از این رو بهتر است افرادی که دارای اضافه وزن یا دیابت هستند این مربا را به کمک شکر قهوه ای بپزند و آن را با نان جو میل کنند.

۲. اگر شما تمایل دارید چاق شوید می توانید مربای قیسی را به همراه خامه و کره و نان گندم میل نمایید.

۳. مربای قیسی را حتما درون یخچال نگهدارید زیرا در مکان گرم به زودی فاسد می شود.

۴. در صورت تمایل می توانید وسط مربای قیسی سیاه را به کمک گردو پر نمایید که در این صورت بعد از آماده شدن مربا و سرد شدن آن می توانید برشی در قیسی ها ایجاد نمایید و به آرامی هسته آن ها را بیرون آورید سپس ۱/۲ مغز گردو را درون قیسی قرار دهید و دو لبه آن را روی مغز بیاورید و فشار دهید. 1
 

دلایل شکرک زدن مربا

بسیاری از خانم ها دوست دارند مربا هایی که برای صبحانه استفاده می کنند را خودشان تهیه کنند ولی در برخی از مواقع با مشکلاتی رو به رو می شوند و مربای هویج، مربای آلبالو، مربای بهار نارنج و سایر مربا هایی که تهیه می کنند شکرک می بندد و در بیش تر موارد خانم ها این مربا ها را از یخچال خارج می کنند و آن ها را می ریزند. بهتر است علت این پدیده را بدانید و با آن آشنا باشید تا بتوانید از این امر جلوگیری کنید.
 
شیرینی بیش از حد
در نظر داشته باشید که شکرک بستن مربا به نشانه خراب بودن آن نمی باشد. در واقع یکی از دلایل این کار استفاده از شکر به میزان بسیار زیاد می باشد.

بهتر است برای تهیه مربا از یک دستور ساده استفاده کنید تا هم مزه و خوبی به آن ها بدهید و هم از شکرک بستن آن ها جلوگیری کنید
.
 
استفاده از دما های بالا
مربا یکی از چاشنی های صبحانه می باشد و معمولا به همراه کره و روغن زرد از آن استفاده می شود. این چاشنی را باید روی دمای ملایم قرار بدهید و آن را بپزید زیرا در صورتی که از دما های بالا استفاده کنید ممکن است مشکلاتی برای شما ایجاد شود و مربای شما علاوه بر طعم سوختن دچار شکرک بستن شود.
 
نرسیدن به قوام بالا
کپک زدن با شکرک زدن فرق دارد و همانطور که می دانید کپک ها نوعی قارچ اند. در واقع یکی از دلایلی که باعث خراب شدن مربا می شود نرسیدن به قوام بالا می باشد. در واقع باید مربا های خود را از حالت رقیقی خارج کنید تا این مشکل برای آن ها ایجاد نشود و زمانی که مربا را در ظرف می ریزید حتما سعی کنید از ظروف خشک استفاده کنید.


جلوگیری از شکرک زدن

یکی از کار هایی که می توانید انجام بدهید این است که از شکرک بستن مربا جلوگیری کنید. برای این کار لازم است تا به نکاتی توجه کنید که عبارت اند از :

در مربا های شیرین مانند مربای سیب باید حتما از آبلیمو و یا جوهر لیمو استفاده کنید. این کار شما باعث می شود تا آستانه تبلور قند بالا برود و از شکرک بستن آن ها جلوگیری کند.

برای جلوگیری از شکرک بستن در مربا های ترش بهتر است میزان کم تری از این مواد ذکر شده استفاده کنید زیرا میوه های ترش کمی اسیدی هستند و می توانند تا حدودی کار آبلیمو را انجام بدهند.
 

از بین بردن شکرک مربا

اگر مربایی که در منزل تهیه کرده اید شکرک زده است بهتر است نگران نباشید زیرا این امر موجب کاهش کیفیت مربای شما نمی شود و شما می توانید به راحتی این مشکل را رفع کنید.

در واقع برای از بین بردن شکرک مربا باید مقداری آب جوش و آب لیمو را به مربا اضافه کنید و آن را روی حرارت ملایم گاز قرار بدهید تا به خوبی بجوشد.

شما می توانید با یک راه حل بسیار سادی این مشکل را از بین ببرید
. 2

طرز تهیه مربای قیسی
 

خواص قیسی

 
سرشار از پتاسیم
زردآلوی تازه غنی از پتاسیم است ولی قیسی محتوای بالاتری از پتاسیم نسبت به میوه تازه دارد.

پتاسیم عنصر مهمی در بدن است و نقش حیاتی در متابولیسم و عملکرد بافت‌ها، ارگان‌ها و سایر سلول‌های بدن ایفا می‌کند.

پتاسیم رژیمی‌ برای سلامتی قلب و حفظ فشارخون ضروری است.

این عنصر برای فعالیت الکتریکی قلب، ساختمان عضلات و رشد طبیعی بدن ضروری است. دریافت ناکافی پتاسیم با افزایش خطر پرفشاری خون مرتبط است. پ

تاسیم اثر ضد گرفتگی عضلانی دارد. نصف فنجان قیسی بیش از ۲۱‌درصد از نیاز روزانه به پتاسیم را فراهم می‌کند.
 
بتا کاروتن
قیسی سرشار از کاروتنوئیدها(پیش‌سازهای ویتامینA) و سایر مواد مغذی گیاهی آنتی اکسیدان است. این آنتی‌اکسیدان‌ها بدن را در برابر آسیب‌های اکسیداتیو و رادیکال‌های آزاد، که باعث افزایش خطر پیشرفت سرطان و سایر بیماری‌ها می‌شوند؛ حفظ می‌کنند.

قیسی سرشار از بتاکاروتن است که نقش‌ حیاتی‌ در بدن دارد، فواید آن شامل کمک به پیشگیری و درمان آرتریت روماتوئید، بیماری قلبی، سرطان، فشارخون‌بالا، مشکلات پوستی، آب‌مروارید، بیماری وابسته به سن تحلیل ماکولار و سردرد است.
 
حاوی ویتامین C
ویتامینC، ویتامین ضروری با فعالیت آنتی‌اکسیدانی است که سلول‌ها را از اکسیداسیون حفظ می‌کند و باعث حذف رادیکال‌های آزاد که عامل سرطانند، می‌گردد. ویتامین C برای سلامت دندان، استخوان، پوست، بافت همبند، کمک به جذب آهن و حفاظت در برابر سرماخوردگی و آنفلوآنزا مفید است.
 
منبع ویتامین K
این ویتامین کلسیم را در اعمالی مثل حفظ سلامتی استخوان، دندان و غضروف کمک می‌کند. همچنین ویتامین K به ایجاد لخته‌خون در طول آسیب‌ دیدگی برای پیشگیری از خونریزی کمک می‌کند. یک فنجان قیسی روزانه ۴ میکروگرم ویتامین K تامین می‌کند، که می‌تواند بخشی از نیاز روزانه به این ویتامین را فراهم آورد.
 
منبع آهن
قیسی نسبت به زردآلوی تازه منبع مهم‌تری از آهن محسوب می‌شود. رژیم متشکل از انواع متنوعی از غذاهای غنی از آهن، به پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن، که طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت شایع‌ترین مشکل تغذیه‌ای در جهان است، کمک می‌کند. ابن سینا خوردن هر روز ۵۰ گرم برگه زردآلو یا قیسی را برای تقویت اعصاب و کم خونی مفید دانسته است. نصف فنجان قیسی، ۱۰‌درصد از نیاز روزانه به آهن را تامین می‌کند. 
 
آنتی اکسیدان‌ها
قیسی علاوه بر ویتامین‌های گفته شده، حاوی سطوح بالای آنتی اکسیدان‌ها است. مطالعات نشان می‌دهند که میوه‌های رسیده نسبت به میوه‌هایی که به‌طور کامل نرسیده‌اند، آنتی اکسیدان بالاتری دارند. بنابراین قبل از خشک‌کردن زردآلو برای تهیه قیسی، از رسیده بودن آن اطمینان حاصل کنید. 3

پی نوشت:
1.www.arga-mag.com
2.www.namnak.com
3.www.mizan.news


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط