بایدها و نبایدهای کار کردن در دوران بارداری

بارداری یک دوره تغییر در زندگی است و قرار است که یک موجود زنده را به این دنیا تحویل دهید . در نتیجه شما نیز باید اقدامات و فعالیت های گذشته خود را از هر جنبه ای تغییر دهید تا با مشکل روبرو نشوید.پس باید...
دوشنبه، 15 شهريور 1400
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
بایدها و نبایدهای کار کردن در دوران بارداری

کارهای خطرساز مربوط به امور خانه‌

دوران بارداری برای شما همراه با اضافه وزن و مشکلاتی است که می‌تواند انجام امور روزمرۀ خانه را برای شما کمی سخت کند. اما بسیاری از زنان به این موضوع توجه نمی‌کنند و مثل قبل به انجام کارهای خانه ادامه می‌دهند.

باید توجه داشته باشید که برخی از کارهای خانه می‌تواند برای سلامت شما و جنین خطرناک باشد یا مشکلاتی را برای شما به دنبال داشته باشد. برخی از فعالیت‌هایی که بهتر است در دوران بارداری از آنها پرهیز کنید، در زیر آمده است:
 
بلند کردن یا کشیدن اجسام سنگین
وزن و اندازۀ مشخصی برای بلند کردن یا کشیدن اجسام سنگین در بارداری وجود ندارد. در دوران بارداری شما با رشد کودک و افزایش وزن خودتان، کشش و فشار زیادی بر روی کمر احساس خواهید کرد.

بلند کردن نوزاد خردسال، بلند کردن کیسۀ برنج، جابه‌جا کردن مبلمان یا حمل خرید‌های روزمره می‌تواند فشار بیشتری به کمر شما وارد کند و این امر می‌تواند باعث وارد آمدن آسیب جدی به کمر شما شود. برخی از پزشکان احتمال می‌دهند که بلند کردن یا کشیدن اجسام سنگین ممکن است باعث زایمان زودرس، خونریزی یا پاره شدن کیسۀ آب شود.
 
مواد شویندۀ خانگی
شست‌وشو و نظافت خانه موضوع مهمی است. اما باید توجه کنید که برخی از شوینده‌ها در دوران بارداری می‌تواند خطراتی را برای شما و جنین داشته باشد. بهتر است تا حد امکان، کار با شوینده‌های قوی مثل جرم‌گیرها یا لوله بازکن‌ها را به همسر خود بسپارید و زمان استفاده از سفید کننده‌ها و سایر مواد شوینده، مقدار کمی از آنها را به کار ببرید. همچنین هنگام مصرف، از ماسک و دستکش استفاده کنید و پنجره‌ها را نیز باز بگذارید تا جریان هوای کافی وجود داشته باشد.
 
کار روی نردبان یا چهارپایه
بالا رفتن از نردبان برای درآوردن پرده‌ها یا رفتن روی چهارپایه برای برداشتن یک ظرف از داخل کابینت در دوران بارداری اصلاً کار عاقلانه‌ای محسوب نمی‌شود. همۀ کارهایی که نیاز به حفظ تعادل دارند در دوران بارداری خطرناک است، زیرا وضعیت و مرکز ثقل بدن شما در این دوران تغییر کرده است و همین موضوع، حفظ تعادل را برای شما سخت‌تر می‌کند. افتادن از روی نردبان یا چهارپایه ممکن است خطر جدی برای شما و جنین به دنبال داشته باشد.
 
ایستادن طولانی‌مدت
بعضی از کارهای خانه مثل آماده کردن غذا یا شستن ظرف‌ها نیاز به ایستادن طولانی‌مدت روی پاها دارد. بهتر است در دوران بارداری از انجام این کارها پرهیز کنید. شاید پختن غذاهایی که نیاز به ایستادن طولانی‌مدت کنار اجاق گاز را نداشته باشد، جایگزین مناسبی برای این دوران باشد. همچنین برای شستن ظرف‌ها یا انجام سایر کارهای آشپزخانه می‌توانید از یک صندلی استفاده کنید تا هنگام کار کردن روی آن بنشینید.

بایدها و نبایدهای کار کردن در دوران بارداری
 
جارو کردن و نظافت زمین
هنگام جارو کردن یا شستن زمین ممکن است مدت زیادی کمر خود را در حالت خمیده نگه دارید. این حالت، فشار زیادی به کمر شما وارد می‌کند و می‌تواند باعث شدیدتر شدن درد‌های کمر شما در طول شب و در نتیجه مشکل و اختلال در خوابتان شود. بهتر است این نوع کارها را تا حد امکان کم کنید و از وسیله‌هایی برای نظافت استفاده کنید که بلندی دستۀ آن مناسب قد شماست تا هنگام کار کردن، کمر خود را خم نکنید.1
 

علائم هشدار دهنده برای متوقف کردن کار در بارداری

برخی علائم نشان می دهد اگر شغل خود را کنار بگذارید، بهتر است. برخی از این نشانه ها اینها هستند:

بیشتر بخوانید:«مدیریت سختی دوران بارداری در محیط کار»
 
1- بی قرار و بی میل هستید
بارداری ممکن است شما را کلافه کند. خوابتان کمتر می شود، شب ها بی قرار هستید، نگران سلامتی جنین می شوید و ... که همه اینها ممکن است در کیفیت انجام وظایف شغلی تان موثر باشد.

اگر دچار خواب آلودگی و خستگی زیاد هستید یا مضطرب اید، با دکتر خود صحبت کنید. میزانی از خستگی در اوایل بارداری طبیعی ست. ولی اگر اذیت می شوید و نمی توانید به کارکردن ادامه دهید، در خانه بمانید. زیرا آرامش مادر به جنین کمک  می کند تا سریعتر  و بهتر رشد کند. این موضوع در شیردهی خوب هم بسیار مهم است.
 
2- اگر هنگام نشستن روی صندلی و یا ایستادن احساس ناراحتی می کنید
اگر در محل کار هنگام نشستن و ایستادن دچار مشکل هستید، آن را جدی بگیرید و با دکتر خود در این باره صحبت کنید. علاوه بر این، اگر مجبور به ایستادن زیاد، بالا رفتن از پله، حمل فایل ها و غیره هستید، بهتر است با مدیر خود برای تغییر نوع کارتان صحبت کنید و یا کارکردن را کنار بگذارید.
 
3- علائم زایمان زودرس را دارید
در مراحل بعدی بارداری، ممکن است متوجه شوید که علائم اولیه زایمان را تجربه کرده اید. این علائم شامل کمردرد، یا لکه بینی است. این ها علائم زایمان زودرس است و باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

اگر دچار این علائم شدید، نه تنها باید کارکردن را کنار بگذارید، بلکه در مواقعی استراحت مطلق توصیه می شود.

شرایط خاصی وجود دارد که پزشکان توصیه می کنند که به طور کامل شغل خود را کنار بگذارید یا ساعت های کاریتان را کاهش دهید. بعضی از این شرایط به این علت است که باید در بیمارستان بررسی شوید و مدام تحت نظر باشید، برخی هم به دلیل نیاز به استراحت مطلق است.

در اینجا به چند نمونه از شرایطی که باعث می شود پزشکان به کاهش یا متوقف کردن کار توصیه کنند، اشاره می کنیم.

جفت سر راهی

جفت مهاجم

پارگی زودرس کیسه آب

باز شدن زودرس دهانه رحم

دوقلویی با خطر زایمان زودرس

فشار خون بالا

زایمان زودرس

جنین با محدودیت رشد داخل رحمی

کاهش مایع آمنیوتیک

همانطور که ذکر شد، تصمیم گیری درباره ی هر کدام از موارد بالا به وضعیت شما و نظر متخصص زنان بستگی دارد.2

بایدها و نبایدهای کار کردن در دوران بارداری


اقدامات لازم و رعایت ملاحظات هنگام کار کردن در دوران بارداری

در بعضی از شرایط کاری خطر بروز مشکل در دوران بارداری افزایش پیدا می­‌کند (به­‌خصوص اگر خطر زایمان زودرس شما را تهدید می­‌کند، این موضوع اهمیت می‌­یابد). مثلا:

قرار گرفتن در معرض مواد مضر

ایستادن طولانی­‌مدت

بلند کردن وسایل سنگین، بالا رفتن یا حمل کردن

سروصدای زیاد

ارتعاش سنگین، مانند ماشین­‌های بزرگ

دمای زیاد

اگر بابت هر یک از مسائل فوق نگران هستید، با متخصص صحبت کنید. شما به کمک یکدیگر تصمیم می­‌گیرید آیا رعایت ملاحظات لازم ضروری است یا باید وظایف کاری خود ضمن کار کردن در دوران بارداری را تغییر دهید.3
 

نکاتی برای راحتی بیشتر در انجام امور خانه

قابل درک است که برخی از زنان نمی‌توانند از انجام کارهای خانه، حتی در دوران بارداری چشم‌پوشی کنند. اما بهتر است نکاتی را برای کاهش خطر و مشکلات ناشی از کارهای خانه در دوران بارداری رعایت کنید تا سلامت خود و جنینتان را حفظ کنید. برخی از این نکات که می‌تواند در داشتن آسایش بیشتر برای انجام امور خانه به شما کمک کند، در زیر آمده است:

با همسرتان صحبت کنید و از او بخواهید در این دوران برای حفظ سلامت کودکتان، مشارکت بیشتری در کارهایی داشته باشد که برای شما خطرناک است.

مادر، خواهر و دوستانتان مشتاق کمک به شما هستند و می‌توانند در بسیاری از کارها به شما کمک کنند، بنابراین برای کمک خواستن از آنها خجالت نکشید.

خرید‌های خانه را به همسرتان واگذار کنید یا او را نیز همراه خود به خرید ببرید تا در حمل کیسه‌های خرید یا هر وسیله‌ای به شما کمک کند.

نظافت سرویس‌های بهداشتی، کف زمین و اجاق گاز را که نیاز به استفاده از مواد شوینده خطرناک دارد را به همسر خود بسپارید.

اگر کودک دیگری دارید، بهتر است به او آموزش بدهید تا خودش برخی از کارها را مثل دستشویی رفتن و جمع کردن وسایل بازی انجام دهد.

سعی کنید بیشتر کارها را به صورت نشسته انجام دهید. سبزی خرد کردن یا اتو کردن لباس‌ها به صورت ایستاده می‌تواند فشار زیادی به پا و کمر شما وارد کند.

در طول روز استراحت کافی داشته باشید. خواب میان روز می‌تواند در رفع خستگی شما مؤثر باشد.3

پینوشتها
1.www.niniplus.com
2.www.madarsho.com
3.www.darmankade.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط