سرشيشه، عامل پوسيدگي دندان كودك
نويسنده:دکتر آرش منصوريان*
،
در بيشتر شيرخواران، اولين دندانها حولوحوش 6 ماهگي خارج ميشوند اما گاهي يک نوزاد با دندان متولد ميشود. ساير شيرخواران در زمان ظهور اولين دندان، 12 ماهه يا بزرگتر هستند. در سن 5/2 سالگي تمام دندانهاي شيري کودک بايد خارج شده باشند. احتمالا دندانهاي شيري کودک به ترتيب زير ظاهر خواهند شد اما اين قاعده کلي نيست و اگر حوالي سن ياد شده دندان مربوطه خارج نشده باشد نبايد نگران شويد.
زمان ظهور دندانهاي پيشين مرکزي فک پاييني (6 ماهگي)، دندانهاي پيشين مرکزي فک بالايي (5/6 ماهگي)، دندانهاي پيشين جانبي فک پاييني (7 ماهگي)، دندانهاي پيشين جانبي بالايي (8 ماهگي)، دندانهاي آسياي قدامي پاييني (10 ماهگي تا 12 ماهگي)، دندانهاي آسياي قدامي بالايي (14 ماهگي)، دندانهاي نيش پاييني (16 ماهگي) دندانهاي نيش بالايي (18 ماهگي)، دندانهاي آسياي دوم پاييني (2 سالگي)، دندانهاي آسياي دوم بالايي (5/2 سالگي) است.
در نهايت کودک شما 20 دندان شيري خواهد داشت که ترتيب ظهور آنها در اکثر بچهها همانطور که ذکر شد خواهد بود البته تفاوتهايي به صورت طبيعي وجود دارد اما نکته مهم اين است که دندان در آوردن بچهها، سبب هيچ بيماري خاصي در آنها نخواهد شد. علايمي مثل لثههاي تحريکشده، قرمز و متورم به شما اعلام ميکند دندان کودک در حال خارج شدن است. البته نشانههاي ديگري مانند درد و بيقراري کودک که گاهي با علايمي چون تب، تهوع و اسهال همراه ميشود به دندان درآوردن نسبت داده ميشود که بسياري از پزشکان معتقدند علت آنها ربطي به دندان درآوردن ندارد و اين تصوري است که والدين دارند.
اما براي والديني که به سلامت شيرخوار و زبيايي دندانهاي او اهميت ميدهند توصيهاي دارم.
نامناسب بودن اغلب سرشيشهها ميتواند سبب بروز تغييراتي در قوسهاي دنداني و عمل بلع کودک شود. اگر به کودکي که از سينه مادر شير ميخورد نگاه کرده باشيد حتما ديدهايد چگونه فک وي مدام به طرف بالا، پايين، عقب و جلو حرکت ميکند. خوب است بدانيم به هنگام تغذيه کودک با بطري، به خصوص در مواردي که مادر براي سهولت خروج شير اقدام به گشاد کردن سوراخ سرشيشه ميکند اين حرکات انجام نميشود. در ضمن وقتي دندانها شروع به رويش کردند عادت شيرخوار به استفاده از بطري و اينکه در تمام طول شب شيشه شير را در دهان داشته باشد به احتمال زياد به پوسيدگي دندانها منجر ميشود. اين پوسيدگي هم در دندانهاي پيشين و هم در دندانهاي آسيا ايجاد ميشود. در شب ترشح بزاق کاهش يافته در نتيجه اسيد تشکيل شده کمتر رقيق ميشود و اثر مخربتري دارد. عادت تغذيه کودک با شيشه شير در طول شب را کنار بگذاريد. کودک خود را هم از نعمت شير مادر بهرهمند کنيد و هم از پوسيدگي دندانها به علت استفاده از شيشه شير پيشگيري کنيد.
پي نوشت ها :
* دندانپزشک و متخصص بيماريهاي دهان
منبع:www.salamat.com/ج