فتنه فتنه انگیزان در برابر امام علی (علیه السلام)

مخالفان امام علی علیه‏السلام برای آن‏که بتوانند سرپیچی خود را توجیه کنند و خود را حق جلوه دهند و به تضعیف روحیه‏ی یاران علی علیه‏السلام بپردازند، شبهات و اتهاماتی را نسبت به ساحت مقدس آن حضرت مطرح میکردند.
يکشنبه، 8 آبان 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
فتنه فتنه انگیزان در برابر امام علی (علیه السلام)

فتنه فتنه انگیزان در برابر امام علی (علیه السلام)
فتنه فتنه انگیزان در برابر امام علی (علیه السلام)


 





 
مخالفان امام علی علیه‏السلام برای آن‏که بتوانند سرپیچی خود را توجیه کنند و خود را حق جلوه دهند و به تضعیف روحیه‏ی یاران علی علیه‏السلام بپردازند، شبهات و اتهاماتی را نسبت به ساحت مقدس آن حضرت مطرح میکردند.

1 ـ اتهام شرکت امام علی علیه‏السلام در قتل عثمان
 

طلحه و زبیر از اولین کسانی هستند که هنوز چندی از حکومت امیر مؤمنان علیه‏السلامنگذشته بود که بیعت‏شکنی و دشمنی خود را آشکار کردند. آنان با هم‏دستی عایشه، سپاهی را برانگیختند و بصره را با حیله و تزویر و قتل و غارت گرفتند. آنان در گفتار خود، قصاص قاتلان عثمان را می‏طلبیدند، در حالی که خود بیش‏ترین سهم را در تحریک احساسات مردم علیه عثمان داشتند و دست‏شان به خون او آلوده بود.
این شعار تنها بهانه‏ای بود برای به دست گرفتن حکومت. آنان می‏دانستند که شورشیان بر عثمان یک یا چند تن نیستند، بلکهشمار بسیاری از مردم مصر، بصره، کوفه و مدینه‏اند. از این رو، علی نمی‏توانست با آنان برخوردی داشته باشد زیرا قتل عثمان نتیجه‏ی یک انقلاب و خیزش بزرگ مردمی بود.
پاسخ امام علی علیه‏السلام به اصحاب جمل از موضع خیرخواهانه و افشاگرانه بود. امام علی علیه‏السلام در نصیحت به طلحه و زبیر چنین می‏فرمایند:
وَ قَدْ زَعَمْتَُما اَنِّی قَتَلْتُ عُثَْمانَ فَبَيْنِی وَ بَيْنَكُمَا مَنْ تَخَلَّفَ عَنِّيَ و عَنْكُمَا مِنْ اَهْلِ الْمَدینَةِ ثُمَ يُلْزِمُ كُلُّ امْرِی‏ءٍ بِقَدْرِ مَااحْتَمَل، فَارْجِعَا اَيُّها الشَّيْخانِ عَنْ رَأْيِكُمَا، فَاِنَّ الآنَ اَعْظَمَ اَمْرِكُمَا الْعَارُ مِنْ قَبْلِ اَنْ يَجْتَمِعَ الْغَارُ وَ النّارُ.1
پندارید که من عثمان را کشته‏ام. میان من و شما از اهل مدینه کسانی هستند که نه با من هستند و نه با شما. اینان قضاوت کنند تا هرکس هراندازه در این امر دخالت داشته، بر گردنش آید و از عهده‏ی آن برآید.ای دو مرد سالخورده! از این رأی و نظر که دارید بازگردید. اگر امروز چنین کنید، تنها عار گریبان‏گیر شماست واگر داوری بر قیامت گذارید، هم عار است و هم نار.
اقدام دیگر امام علی علیه‏السلام پرده برداری از چهره و عمل اتهام زنندگان است. ایشان درباره‏ی طلحه و زبیر و مشارکت آن‏ها در قتل عثمان می‏فرماید:
و اَللّه مَا اَنْكَرَوُا عَلَيَّ مُنْكَرَا وَ لاَ جَعَلُوا بَيْنی وَ بَيْنَهُمْ نِصْفا، وَ اَنَّهُمْ لَيَطْلُبُونَ حَقّا هُمْ تَرَكُوهُ وَ دَما هُمْ سَفَكُوهُ.2
به خدا سوگند! از انتساب هیچ منکری به من خودداری نورزیدند و در رفتار میان من و خود، رعایت انصاف نکردند. ایشان حقی را طلب می‏کنند که خود آن را وا گذاشتند و خونی را می‏خواهند که خود آن را ریخته‏اند.
سپس می‏افزاید:
اگر من در آن کار با آنان شریک بوده‏ام، آنان خود بی‏نصیب نبوده‏اند و اگر آنان خود و بی من چنان کرده‏اند، پس آن‏هایند که باید بازخواست شوند و نخستین گامی که در راه عدالت بر می‏دارند، باید به زیان خود حکم دهند.
ایشان درباره‏ی خون‏خواهی طلحه، چنین زبان به سخن می‏گشاید و پرده از حقیقت بر می‏گیرد و راز فتنه‏گران را بر ملا می‏سازد:
وَ اللّهِ مَا اِسْتَعْجَلَ مُتَجَرِّدا لِلطَّلَبِ بِدَمِ عُثَْمانَ اِلَّا خَوْفا مِنْ اَنا يُطَالَبَ بِدَمِهِ لِاَنَّهُ مَظِنَّتُهُ، وَ لَمْ يَكُنْ فِی الْقَوْمِ اَحْرَصُ عَلَيْهِ مِنْهُ. فَاَرَادَ اَنْ يُغَالِطَ بِمَا اَجْلَبَ فِیهِ لِيَلْتَبِسَ الْاَمْرُ وَ يَقَعَ الشَّكُ.3
طلحه چونان شمشیری از نیام برکشیده در طلب خون عثمان شتاب نکرده است جز آن‏که می‏ترسد دیگران، خون عثمان را از او بطلبند؛ زیرا او خود به کشتن عثمان مظنون است و در میان خیل کشندگان عثمان، هیچ‏کس آزمندتر از او بدین کار نبود. حال می‏خواهد مردم را به غلط اندازد تا امر مشتبه شود و شک در دل‏ها لانه سازد.
سپس دسیسه‏گری و باطل‏گرایی آنان را این‏گونه بیان می‏دارد:
به خدا سوگند! درباره‏ی عثمان هیچ یک از این سه کار را انجام نداد. اگر فرزند عفان ظالم می‏بود ـ چنان‏که او می‏پنداشت ـ شایسته بود که قاتلانش را یاری دهد و با یاری‏کنندگانش ستیزه کند. و اگر مظلوم بود سزاوار چنان بود که در زمره‏ی کسانی باشد که شورش‏گران را از او باز دارد و بی‏گناهی‏اش را عذر آورد. و اگر در تردید بود که او ظالم است یا مظلوم، بهتر آن بود که کناری می‏گرفت و به گوشه‏ای می‏خزید و مردم را با او به حال خود می‏گذارد. طلحه هیچ یک از این سه کار را نکرد. بلکه نغمه‏ای نو ساز کرده بود که کس راه آن نمی‏شناسد و عذرهایی می‏آورد که همه نادرست است.4
امام علی علیه‏السلام در جایی دیگر برکناری خود از ماجرای قتل عثمان و شرکت عایشه و طلحه و زبیر را در آن بازگو می‏کند:
اِنَّ النَّاسَ طَعنُوا عَلَيْهِ فَكُنْتُ رَجُلاً مِنَ الْمُهَاجِرینَ اُكْثِرُ اسْتِعْتَابَهُ وَ اُقِلُّ عِتَابَهُ وَ كَانَ طلحةُ و زبیرُ اَهْوَنُ سَيْرِهِمَا فِیهِ الْوَجِیفُ وَ اَرْفَقُ حِدَائِهِمَا الْعَنیفُ وَ كَانَ مِنْ عَائشَةَ فِیهِ فَلْتَهُ غَضَبٍ. فَأتِیحَ لَهُ قَوْمٌ قَتَلوُهُ.5
مردم بر او (عثمان) خرده گرفتند و من که مردی از مهاجران بودم، همواره خشنودی او را می‏خواستم و کمتر سرزنشش می‏کردم. ولی طلحه و زبیر درباره‏ی او شیوه‏ی دیگر داشتند و آسان‏ترین کارشان، تاختن بر او بود. و نرم‏ترین رفتارشان، رفتاری ناهموار بود. به ناگاه عایشه بی تأمّل بر او خشم گرفت و مردمی بر او شوریدند و کشتندش.
امام علی علیه‏السلام با همین شیوه با معاویه برخورد کرد. معاویه به دلیل خویشاوندی با عثمان و تبلیغات مؤثر مردم فریب ـ که مهم‏ترین ابزار همه‏ی فتنه‏جویان است ـ توانسته بود گروه فراوانی را به دور خود جمع نماید و خود را بزرگ‏ترین خون‏خواه خلیفه‏ی مقتول معرفی کند. امام علیه‏السلام در نامه‏ای خطاب به او می‏نویسد:
وَ لَعَمْرِی يَا مُعَاوِیةُ لَئِنْ نَظَرْتَ بِعَقْلِكَ دُونَ هَوَاكَ لَتَجِدَنِّی اَبْرَءَ النّاسِ مِنْ دَمِ عُثْمانَ وَ لَتَعْلَمَّنَ انِّی كُنتُ فِی عُزْلةٍ عَنْهُ اِلّا اَنْ تَتَجَنَّی فَتَجَنَّ مَا بَدَالَكَ.6
ای معاویه! به جان خودم سوگند! اگر به دیده‏ی خرد بنگری، نه از روی هوا و هوس، درخواهی یافت که من از هرکس دیگر از کشتن عثمان بیزارتر بودم و من از آن کناری جسته بودم. مگر آن‏که بخواهی جنایت را به گردن من نهی و چیزی را که بر تو آشکار است، پنهان داری.
آن حضرت در پاسخ به نامه‏ی معاویه که درباره‏ی عثمان بسیار سخن گفته بود، او را در شمار قاتلان عثمان دانست و به او چنین پاسخ داد:
ثُمَّ ذکرتُ ما کان مِنْ امری وَ اَمْرِ عُثَْمانَ. فَلَكَ اَنْ تُجَابَ عَنْ هَذِهِ لِرَحمِكَ مِنْهُ. فَاَيُّنَا كَانَ اَعْدَيَ لَهُ وَ اَهْديَ اِلَی مَقَاتِلِه. اَمَنْ بَذَلَ لَهُ نُصْرَتَهُ فَاسْتَقْعَدَهُ وَ اسْتَكَفَّهُ. اَمْ مَنِ اِسْتَنْصَرَهُ فَتَراخَی عَنْهُ وَ بَثَّ الْمَنُونَ اِلَيْهِ حَتَّی اَتَی قَدَرُهُ عَلَیه.7
سپس از ماجرای من و عثمان سخن گفتی. باید پاسخ این پرسش را به تو داد که خویشاوند او هستی. حال بگو کدام یک از ما در حق عثمان بیشتر دشمنی کرد و به کشتن او مردم را راه نمود؟ آیا آن‏که خواست به یاریش برخیزد، ولی عثمان خود نخواست وگفتش در خانه‏ات بنشین و از یاری من دست بدار؟ یا آن‏که عثمان از او یاری خواست، ولی او درنگ کرد و اسباب هلاکت او مهیا داشت تا قضای الهی بر سر او آمد؟
قضاوت نهایی امیرالمؤمنین علی علیه‏السلام درباره‏ی قتل عثمان و قاتلانش در این جملات تبلور یافته است:
اکنون به گونه‏ای مجمل، برای‏تان سیره‏ی او را در حکومت بیان می‏کنم: او به استبداد و خودکامه‏گی فرمان می‏راند و خودکامه‏گی‏اش سبب تباهی کارها شد. شما از او ناخوشنود بودید و در برافکندنش بی‏تابی کردید. این بی‏تابی شما هم نا ستوده بود. خدای تعالی را حکمی است که واقع خواهد شد. هم در حق آن‏که استبداد ورزید و هم در حق آن‏که بی‏تابی و ناشکیبایی کرد8.

2 ـ شبهه در عدم توافق عمومی مردم در بیعت با امام علی علیه‏السلام9
 

این شبهه که بیشتر از سوی معاویه ویاران او مطرح می‏شد، مقبولیت مردمی و مشروعیت حکومت امام‏علی علیه‏السلام را هدف قرار داده بود، تا مردم را ـ که رضایت آنان شرط بقای حکومت است ـ از امام علیه‏السلام جدا سازند. بنابراین امام علی علیه‏السلام در پاسخ به معاویه، اجماع مردم بر حکومتش را گوشزد می‏کند و او را به پیروی از مردم فرا می‏خواند:
و اَنَّهُ بَايَعَنِی الْقَوْمِ الَّذِینَ بَايَعُوا اَبَابکرَ وَ عُمَرَ وَ عُثَْمانَ عَلَی مَا بَايَعُوُهُمْ عَلَيْه. فَلَْم يَكُنْ لِلشّاهِدِ اَنْ يَخْتَارَ وَ لَا لِلْغَائِبِ اَنْ يَرُدَّ.10
این مردمی که با ابابکر و عمر و عثمان بیعت کرده بودند، به همان شیوه با من بیعت کردند. پس آن را که حاضر است، نرسد که دیگری را اختیار کند و آن را که غایب بوده است، نرسد که آن‏چه حاضران پذیرفته‏اند، نپذیرد.
ایشان چگونگی بیعت مردم را با خود این‏گونه توصیف می‏کند:
وَ بَسَطْتُمْ يَدِی فَكَفَفْتُها و مَدَدْ تُموها فَقَبْضُتَها، ثُم تَدَاَكَكْتُمْ عَلَيَّ تَدَاكَّ الاِبِل الهیمِ عَلَی حِیاضِها يَومَ وِرْدِهَا، حَتَّی انْقَطَعَتِ النَّعْلُ وَ سَقَطَ الرِّداءُ وَ وُطِی‏ءَ الضَّعیفُ و بلَغَ مِنْ سُرورِ الناسِ بِبَيْعَتیهِمْ اِيّايَ اَنِ ابْتَهَجَ بِهَا الصَّغیرُ وَ هَدَجَ اِلَيْهَا الكَبیرُ وَ تَحامَلَ نَحْوَهَا الْعَلِیلِ وَ حَسَرَتْ اِلَیهَا الكِعَابُ.11
دستم را گشودید و من آن را بستم، دستم را کشیدید و من آن را نگه داشتم. سپس بر من هجوم آوردید آن‏سان، که اشتران تشنه در نوبت آب خوردن به آب‏گیرها هجوم آورند. چندان که بند کفش برید و ردا از دوش افتاد و ناتوان در زیر پاها مالیده شد. خوشحالی مردم در بیعت با من به حدی رسید که خُردان، شادمانه و پیران، لنگان و لرزان و بیماران با درد و رنج فراوان و دوشیزگان، بی‏نقاب به سوی من شتافتند.
آری، یکی از شیوه‏های ناجوان‏مردانه‏ی فتنه‏افروزان، هجوم به ارکان استوار نظام اسلامی است که از مهم‏ترین این ارکان، پشتوانه‏ی حضور و مشارکت مردمی است.

3 ـ شبهه‏ی مشورت نکردن با اصحاب
 

یکی دیگر از شبهه‏هایی که گروه ناکثین می‏پراکندند، شبهه در نوع رفتار حکومتی امام علی علیه‏السلام بود. آنان، علی علیه‏السلام را به استبداد در حکومت و مشورت نکردن با بزرگان متهممی‏ساختند. حال آن‏که خود می‏خواستند نظرهای رسوب یافته و دور از حقیقت‏شان را به علی علیه‏السلام تحمیل کنند و علی علیه‏السلام کسی نبود که تسلیم فشارهای آنان شود؛ زیرا اگر می‏خواست چنین کند، حکومت بصره و کوفه را از آن‏ها دریغ نمی‏کرد.
از این‏رو به آنان می‏فرماید:
لَقَد نَقَمْتُما يَسِیرا و أرْجَأْتُمَا كَثِیرا، اَلا تُخْبِرانِی اَيَّ شَی‏ءٍ كَانَ لَكُمَا فِیهِ حَقٌّ دَفَعْتُكُمَا عَنْهُ.12
به اندک چیزی خشم‏ناک شدید و خوبی‏های فراوان را از یاد بردید. ممکن است به من خبر دهید که کدام حقی را از شما باز داشته‏ام و بر شما ستم کرده‏ام؟

4 ـ شبهه در شایستگی امام علی علیه‏السلام برای خلافت13
 

دردناک‏ترین شبهه‏ای که دشمنان علی علیه‏السلام در جامعه انتشار می‏دادند، شبهه و ایراد در صلاحیت امام برای خلافت و رهبری بود در شرایطی که فتنه‏گران، مقام والا و شایستگی علی علیه‏السلام را می‏شناختند و بدان اقرار داشتند.
بنابراین، علی علیه‏السلام به دفعات و در زمان‏های گوناگون، به پاسخ‏گویی این شبهات پرداخت و با این تفکر منحط و مغرضانه و تبعیض‏آمیز، که رسالت با امامت و خلافت در یک خاندان جمع نمی‏گردد، مبارزه کرد.
علی علیه‏السلام در دفاع از اهل‏بیت علیهم‏السلام این‏گونه لب به سخن می‏گشاید:
بِنَا يُسْتَعطَی الْهُدَی وَ يُسْتَجْلَی الْعَمَی. اِنَّ الْاَئِمَّةَ مِنْ قُرَيْشٍ غُرِسُوا فِی هَذَا الْبَطْنِ مِنْ هَاشِمٍ، لاَ تَصْلُحُ عَلَی سِوَاهُمْ وَ لاَ تَصْلُحُ الْوُلاَةُ مِنْ غَيْرِهِمْ.14
راه هدایت به پای‏مردی ما طلب شود و کوری و گمراهی به ما از میان می‏رود. هر آینه، پیشوایان از قریش هستند، نهال پیشوایی را درخاندان هاشم كِشته‏اند. پیشوایی غیر ایشان را سزاوار نیست و ولایت و امامت را کسی جز ایشان شایسته نباشد.
در جایی دیگر قاطعانه از حریم عترت نبوی صلی‏الله‏علیه‏و‏آله به دفاع بر می‏خیزد و دُرّ سخن را آشکار می‏سازد:
لاَ يُقَاسُ بِآلِ مُحَمَّدٍ صلی‏الله‏علیه‏و‏آله مِنْ هَذِهِ الْاُمَّةِ اَحَدٌ وَ لاَ يُسَوِّی بِهِمْ مَنْ جَرَتْ نِعْمَتُهُمْ عَلَيْهِ اَبَدا. هُمْ اَسَاسُ الدِّینِ وَ عِمَادُ الْيَقِینِ، اِلَيْهِمْ يَفی‏ءُ الْغَالِی وَ بِهِمْ يُلْحَقُ التَّالِی وَ لَهُمْ خَصَائِصُ حَقِّ الْوِلاَيَةِ وَ فیهِمُ الْوَصيَّةُ وَ الْوِرَاثَةُ. اَلآنَ اِذ رَجَعَ الْحَقُّ اَِلَی اَهْلِهِ وَ نُقِلَ اِلَی مُنْتَقَلِهِ.15
در این امت، هیچ کس را به آل محمد صلی‏الله‏علیه‏و‏آله مقایسه نتوان کرد. کسانی را که مرهون نعمت‏های ایشان‏اند، با ایشان برابر نتوان داشت؛ که آل محمد صلی‏الله‏علیه‏و‏آله اساس دین‏اند و ستون یقین‏اند، که افراط‏کاران به آنان راه اعتدال گیرند و واپس ماندگان به مدد ایشان به کاروان دین پیوندند. ویژگی‏های امامت در آن‏هاست و بس. و وراثت نبوّت منحصر در ایشان. اکنون حق به کسی بازگشته که شایسته‏ی آن است و به جایی باز آمده که از آن‏جا رخت بربسته بود.
این خطبه، یکی از استوارترین و زیباترین خطبه‏های امیرمؤمنان علی علیه‏السلام در وصف اهل‏بیت علیهم‏السلام و در پاسخ به کج‏نگران و بداندیشان است و نکات بسیار ارزنده‏ای دارد.

پي‌نوشت‌ها:
 

......................................
1ـ نهج البلاغه، نامه‏ى 54.
2ـ همان، خطبه‏ى 137.
3ـ نهج البلاغه، خطبه‏ى 174.
4ـ همان، خطبه‏ى 174.
5ـ نهج البلاغه، نامه‏ى 1.
6ـ همان، نامه‏ى 6.
7ـ نهج البلاغه، نامه‏ى 28.
8ـ همان، خطبه‏ى 30.
9ـ براى آگاهى بیشتر ر.ک: یادنامه‏ى کنگره‏ى نهج البلاغه، مقاله‏ى امامت از دیدگاه نهج‏البلاغه.
10ـ نهج البلاغه، نامه‏ى 6.
11ـ نهج البلاغه، خطبه‏ى 229.
12ـ نهج البلاغه، خطبه‏ى 205.
13- براى آگاهى از فضایل على علیه‏السلام ر.ک: عبقات الانوار فى امامة ائمة الاطهار؛ احقاق الحق و ازهاق الباطل.
14ـ نهج البلاغه، خطبه‏ى 144.
15ـ نهج البلاغه، خطبه‏ى 2.
 

منبع:کتاب "گرداب هلاکت - فتنه از دیدگاه امام علی علیه‏السلام"
ارسال توسط کاربر محترم سایت : hasantaleb




 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط