بررسی رئالیسم در آثار سید محمدعلی جمال زاده
مقدمه
بنابراین بر آن شدم تا خلاصه وار ، ضمن معرفی مختصر شخصیت و آثار جمال زاده ، در مورد بهره گیری وی از رئالیسم صحبت کنم .
مسلماً آن چه پیش روی خواننده قرار دادهام ، مطلبی است سطحی که فقط چشم انداز پیرامون بحث را برای وی مشخص میسازد و نشان میدهد که چقدر مجال بحث و تحقیق برای بررسی این موضوع، بسیار است . . .
زندگی جمال زاده
پدر جمال زاده روحانیای مبارز و از خطیبان و بزرگان مشروطه خواه و مؤسسان آزادی سیاسی در عهد مشروطه به شمار میرفت و چون همیشه در حال سخنرانی علیه شاه بود، از طرف ظل السلطان (پسر ناصرالدین شاه) حاکم وقت اصفهان، مورد آزار و اذیت قرار میگرفت و او مجبور بود در شهرهای دیگری غیر از اصفهان، به سخنرانی و بیداری مردم بپردازد و همین آوارگیها زندگی را برای خانوادهی او دشوار کرده بود.
خانهی جمال زاده در آن وقتها در اصفهان در محلهی بید آباد و نزدیک به چهار سوی علی قلی آقا بود. جمال زاده در چهار سالگی نزد زن داییاش (آمنه بیگم) که زن باسوادی بود، الفبا را یاد میگرفت و پس از آن به چند مکتب از جمله مکتب پسر (ملا علی اصغر) که به گفتهی خودش از حیث صورت و سیرت به (ازرق شامی) می مانست، میرود و چون از همان جلسه اول فلکه میشود خیلی زود آن جا را ترک میکند.
او دوباره به چند مکتب دیگر جهت تحصیل مراجعت میکند، اما هیچ کدام با طبع لطیف و مذاق وی خوش نمیآید. تا این که مادرش او را در (راستا بازار) بید آباد نزد میرزا حسن صحاف میگذارد تا هم شاگردی کند و هم از او درس بیاموزد. جمال زاده بعدها در خاطرات خود میگوید: «تازه آن جا معنی خواندن و نوشتن را فهمیدم و کم و بیش دستگیرم شد که منظور از یاد گرفتن این علامتهای کج ومعوج که به نام حروف و حرکات چون کرمهای زیان کاری از اولین دورهی کودکی به مغز و ریشهی عمر اطفال معصوم میافتد و تا دم مرگ شیرهی جانشان را میمکند، چیست.»
دهنهی همان بازار بید آباد در کنتار نهر معروف به (ماری بابا حسن) واقع بود، رفتم. عمامه به سرم گذاشتند و با همهی صغر سن به صورت طلاب علوم دینی درآمدم. در آن زمان بیشتر از ده سال نداشتم و با وجود این اسمم را (رُجیل) که مُصَغّر رَجُل (مرد کوچک) است، گذاشته بودند.»
داستان نویسی تا قبل از جمال زاده انسجام خاصی نداشت و نویسندگان از سبک خاصی پیروی نمیکردند، به همین دلیل گاهی اوقات میان سبکهای نگارشی آنها تداخل به وجود میآمد و باید کسی پیدا میشد تا به این نا به سامانی سامان بخشیده و به رایش به طور غیرمستقیم قوانینی ایجاد نموده و سکوت چند هزار ساله را میشکست. البته این کار قدری جسارت میخواست، چرا که هرگونه تغییری ممکن بود خشم سنت گرایان ناآگاه و یا مغرضان آگاه را برانگیزاند.
بالاخره جمال زاده که در غرب تحصیل کرده بود و با ادبیات آن جا به خوبی آشنایی داشت، پا به میدان گذاشت. او با انتشار مجموعه داستان «یکی بود، یکی نبود» گام به عرصهی جدیدی گذاشت.
آری، انتشار این کتاب در سال 1300 هـ . ش در برلن علی رغم شور و شرش، توانست نام محمد علی جمال زاده را به عنوان پیشوای نوول یا پدر داستان نویسی برای همیشه در تاریخ ثبت نماید.
تا قبل از آن «داستان کوتاه یا به اصطلاح فرانسه (nouvelle) بسیار دیرتر از رمان در ایران به وجود آمد، زیرا ترجمهی نمونههای اروپایی این گونه آثار نیز دیرتر از رمان در ایران منتشر شده بود. شاید نخستین بار در «مجلهی بهار» بود که بعضی از نوول های اروپایی ترجمه و نشر یافت. بعد در «مجلهی دانشکده» آثار نوول نویسان فرانسوی مانند: الفونس دوده، موپاسان، توسط سعید نفیسی و رضا هنری و دیگران ترجمه شد و سپس ترجمهی انواع آن انتشار یافت.»
«چایگین»، خاورشناس روس، در مورد جمال زاده و اثر معروف او «یکی بود، یکی نبود» چنین آورده است: «تنها با یکی بود، یکی نبود است که مکتب و سبک رئالیستی در ایران آغاز یافت و همین سبک و مکتب است که در واقع شالودهی جدید ادبیات داستانی در ایران گردید و فقط از آن روز به بعد میتوان از پیدایش نوول و قصه و رمان در ادبیات هزار سالهی ایران سخن راند...»
جمال زاده، به خصوص به عنوان نویسنده دی «یکی بود، یکی نبود» نه تنها از لحاظ تقدم تاریخی، بلکه از حیث وضوح و وزن و معنی مقام اول را دارد... باید گفت که جمال زاده نویسندهای است که با بهترین نوول نویس های اروپا در یک ردیف است».
یکی از عواملی که سبب شد تا سبک نگارشی جمال زاده در ایران به عنوان طلیعهای در ادب فارسی مطرح شود، توجه به ساده نویسی به شیوهی غرب بود. این در حالی بود که در کشور ما تا آن زمان غامض نویسی حسن محسوب میشد و آن را نشانهی فضل و فضل فروش میدانستند.
«مجموعه داستان یکی بود، یکی نبود را که عنوان خود را از فاتحهی کلام قصه سرایان ایرانی گرفته و اولین کتابی بود که بر خلاف عادت به زبان محاوره یا معمولی نوشته شده بود، ولوله و غوغایی در ایران برپا کرد. گروهی نویسنده را به بی ذوقی و بیسلیقگی متهم کردند که فن نویسندگی را تا حد قبول و پسند عامه تنزل داده و نیز به جامعه و آداب ایرانی اهانت کرده است.»
«اهمیت جمال زاده در تاریخ ادبیات ایران بیشتر از نظر پیشروی و رهبری ادبی در داستان نویسی جدید است و این خود کار بزرگی است. مقدمهی معروفی او بر کتاب «یکی بود، یکی نبود» به منزله «مانیفست»، یعنی بیانه ای ادبی است که به مکتب جدید نویسندگی در ایران رسمیت بخشیده است.»
البته باید به این نکته توجه داشت که «تحول نثر فارسی» در ایران باری نبود که حمل آن فقط و فقطی بر دوش جمال زاده سنگینی کرده باشد، بلکه دیگران در حمل این بار سهمی به سزا داشتهاند. دکتر خان لری در این خصوص چنین آهار میدارد: «در این شیوه جمال زاده، مبتکر نیست. اگر از ترجمهی تمثیلات آخوند زاده و ترجمهی «حاجی بابا» چشم بپوشیم افتخار این سبک با داستان نویسی دهخدا است که در روزنامهی صور اسرافیل مقالات نیش دار دارد. هجو و انتقاد اجتماعی به امضای «دخو» نوشت و اولین بار الفاظ و تعبیرات عامیانه را در آثار ادبی اجازهی ورود داد. اما جمال زاده اصول و قواعد این شیوه را نوشت و آن را به عنوان یکی از ملکیتهای ادب فارسی اعلام کرده است.»
نکته یا که تمام صاحب نظران در مورد جمال زاده به آن اذعان دارند، آشنا بودن او به اصول داستان نویسی به شیوهی غربی و اعلام رسمیت بخشیدن آن از طرف او میباشد: «جمال زاده نه تنها داستان کوتاه اروپایی را به ایران آورده بلکه نخستین مؤلف یک کتاب علمی جدید «گنج شایگان یا اوضاع اقتصادی ایران» به روش غربی به زبان فارسی ... نیز هست.»
البته در موفقیت جمال زاده نباید این مطلب را از نظر دور داشت که «تقی زاده، جمال زاده را به کار روزنامه نگاری و مقاله نویسی کشاند و بیش از هر کسی قزوینی او را به حرفهی نویسندگی و داستان نویسی تشویق کرد.»
آثار
الف. نگارشهای پژوهشی
2-1340 هـ . ق. تاریخ روابط روی با ایران (چاپ برلن و بعد چاپ تهران 1372).
3-1317 پندنامهی سعدی یا گلستان نیک بختی (چاپ تهران).
4-1321 قصهی قصهها (از روی قصص العلمای تنکابنی).
5-1337 بانگ نای (داستان مثنوی مولانا).
6-1341 فرهنگ لغات عوامانه (حدود 7 هزار واژه، اصطلاح و ترکیب) که شالودهی آن از روزگار نگارش داستانهای «یکی بود، یکی نبود» و جمع آوری مقداری از کلمات عوامانه ی فارسی در پایان آن کتاب گذاشته است.
7-1345 طریقهی نویسندگی و داستان سرایی (چاپ شیراز).
8-1348 سرگذشت حاجی بابای اصفهانی.
9-1366 اندک آشنایی با حافظ.
ب.نگارشهای داستانی
11-1321 ش. دارالمجانین.
12-1321 ش. عمو حسین علی (بعدها نام جلد اول شاهکار تجدید چاپ شده است.)
13. 1323 ش. صحرای محشر.
14-1325 ش. قُلتَشَن دیوان.
15-1326 ش. راه آب نامه.
16-1333 ش. معصومهی شیرازی.
17-1344 ش. سر و ته یک کرباس یا اصفهانی نامه (در دو جلد به انگلیسی ترجمه شده است).
18-1334 ش. تلخ و شیرین (مجموعه).
19-1337 ش شاهکار (دو جلد).
20-1338 ش. کهنه و نو (مجموعه).
21-1340 ش. غیر از خدا هیچ کس نبود. (مجموعه).
22-1343 ش. آسمان ریسمان (مجموعه).
23-1353 ش. قصههای کوتاه برای بچههای ریش دار (مجموعه).
24-1357 ش. قصهی ما به سر رسید (مجموعه).
پ. نگارشهای اجتماعی، سیاسی
26-1340 ش. خاک آدم.
27-1341 ش. زمین، ارباب، دهقان.
28-1345 ش. خلقیات ما ایرانیان.
29-1357 ش. تصویر زن در فرهنگ ایران.
ت. نگاریهای ترجمهای
«جمال زاده در ترجمه مانند اغلب مترجمان متقدم ما، سلیقه و نظر مخصوص دارد که به «آداپتاسیون» و «ترجمهی آزاد» معروف است که خود او آن را «روسازی» مینامد... مثلاً تهران را به جای پاریس و امروز را به جای چهل سال پیش بگذارد.»
30-1340 ش. قهوه خانهی سورات یا جنگ هفتاد و دو ملت (از رناردن دوشن پیر).
31-ویلهلم تل (از شیللر).
32-1335 ش. داستان بشر (از هندریک وان لون).
33-1355 ش. دون کارلوس (از مولیر).
34-1336 ش. خسیس (از مولیر).
35-1336 ش. داستانهای برگزیده (از چند نویسندهی خارجی).
36-1340 ش. دشمن ملت (از ایبسن).
37-1340 ش. داستانهای هفت کشور (مجموعهای از داستانهای ترجمه شده).
38-1349 ش. بلای ترکمن در ایران قاجاریه (از بلوک ویل که در مجلهی نگین چاپ شده).
39-1352 ش. قنبر علی، جوانمرد شیراز (از آرتو کنت دوگوبینو).
40-1357 ش. سیر و سیاحت در ترکستان ایران (از هانری موزر که در مجلهی نگین چاپ شده).
41-1357 ش. جنگ ترکمن (از آرتو کنت دوگوبینو، ابتدا در سال 50-1349 در مجلهی نگین چاپ شده است).
نوشتههای خاطراتی
این نوشتهها به طور پراکنده در مجلهها (عمدتاً راهنمای کتاب، یغما، وحید و اینده چاپ شده است).
ج. نوشتههای تفننی
43-1339 ش. کشکول جمالی (دو جلد).
44-1342 ش. صندوقچههای اسرار (دو جلد).
جمال زاده یکی دو کتاب کوچک هم برای نوجوانان نوشت مانند: اصفهان.
چ.انتقاد و معرفی کتاب
مقالات
تعداد مقالههای سید علی جمال زاده، از سی صد عنوان تجاوز میکند و میتوان آنها را به 13 طبقه تقسیم کرد:
1-مباحث ادبی، فرهنگی؛
2-تاریخ خاطرات؛
3-انتقاد و بررسی کتاب؛
4-معرفی خاورشناسان؛
5-هنر، صنعت، موسیقی؛
6-زبان فارسی؛
7-مباحث اجتماعی و عامهای؛
8-جغرافیایی، تاریخی؛
9-علوم؛
10-تصوف و عرفان؛
11-ادیان و مذاهب؛
12-فلسفه؛
13-گوناگون
روح ایرانی در چارچوب اروپایی
آثار جمالزاده را میتوان به شش گروه تقسیم کرد: نوشتههای پژوهشی (گنج شایگان، تاریخ اقتصادی ایران، تاریخ روابط ایران و روس، فرهنگ لغات عامیانه)، نوشتههای داستانی (فارسی شکر است، یکی بود، یکی نبود)، نوشتههای اجتماعی – سیاسی (آزادی و حیثیت انسانی، تصویر زن در فرهنگ ایرانی)، ترجمه (قهوه خانه سورات، خسیس)، خاطرات، تفننی (هزار بیشه، کشکول جمالی، اصفهان)، انتقاد و معرفی کتاب (نزدیک به هشتاد مقاله).
جریان داستان نویسی در ایران با جمالزاده آغاز شد. او روح ایرانی را در چهارچوب اروپایی داستان کوتاه ریخت و به ادبیات داستانی ایران جان تازهای بخشید. او از نویسندگان اروپایی تأثیر گرفت اما خود زبانی مستقل و شیوا داشت.
جمالزاده داستان نویسی را با "یکی بود یکی نبود" آغاز کرد. این کتاب شش داستان را در بر میگیرد و اولین داستان آن "فارسی شکر است" نام دارد. این داستانها در ابتدا در مجلهی کاوه چاپ شدند و مورد استقبال قرار گرفتند. قصد جمالزاده در این داستان ارائهی نمونهای از یک نثر ساده با استفاده از گنجینه ی فرهنگ و لغات مردم بود. با یکی بود، یکی نبود مکتب و سبک رئالیستی در ایران آغاز شد و همین سبک و مکتب بود که در واقع شالودهی جدید ادبیات داستان سرایی در ایران گردید. تازگی مضامین، طرز و اسلوب ارائه معانی در قالب تصویر از ویژگیهای داستانهای یکی بود، یکی نبود است.
سیاحتنامه و چرند و پرند
شیوه متفاوت و مستقل جمالزاده در نثر نویسی و تأثیر این شیوه بر ادب معاصر، در واقع بیش و پیش از تأثیر او بر داستان نویسی ایران مطرح است. او نثر زنده و شیرین عامیانه را در خدمت داستان سرایی قرار داد. از نثر داستانی ساده و صمیمی در نگارش داستانهای کوتاه استفاده کرد. نثر یکی بود، یکی نبود از لحاظ تکامل نثر جدید فارسی در نیمهی قرن بیستم دارای اهمیت تاریخی است. این نثر شیرین و زیبا به او توانایی توصیف و ایجاد فضا و خلق شخصیتهای گوناگون میدهد. یکی از امتیازات جمالزاده قدرت طنزپردازی اوست که در آثار اولیهی وی شیرین و خوش بینانه است. در نخستین داستانهایش به طور غیر مستقیم وارد میدان انتقاد اجتماعی میشود و با حربهی طنز ریاکاران، متعصبان، دروغ گویان حاکمان و سیاست بازان را رسوا میکند. جامعهی زمان جمالزاده تشنه شنیدن انتقادات اجتماعی در قالب طنز بود و او راه طنز و طنز نویسی را در قالب داستانهای شیرین و لطیفه وار اجتماعی به روی نویسندگان جدید باز کرد.
«یکی بود، یکی نبود» جمالزاده و رهایی از بند علما
جمالزاده هشیارانه مشکل نثر فارسی را تشخیص داد و با توجه به آثار ادبی اروپا راه درستی پیش پای نویسندگان ایرانی گذاشت. پیش از او نیز دهخدا و دیگران کوشیده بودند که نثر فارسی را از قید زبان علما و فضلا نجات دهند، یعنی زبانی که اهل قلم نه برای مردم عادی بلکه برای اهل فضل به کار میبردند. ولی این جمالزاده بود که در سال 1300 با چاپ یکی بود، یکی نبود، در برلین، نثر فارسی را پس از چند قرن از قید تقلید از گذشتگان و تکرار مضامین پیشینیان رها کرد. در دیباچه آن او از فواید رمان که به عقیده او بهترین آینه برای نمایاندن احوال اخلاقی و سجایای مخصوص اقوام و ملتهاست داد سخن داد و اهمیت زبان محاوره و کاربرد کلمههای عوامانه را در نثر فارسی روشن کرد.
در مقدمه یکی بود، یکی نبود جمالزاده نظر خود را در به اره ضرورت تغییر سبک نثر فارسی نوشت و خود به شیوهای نو به نگارش پرداخت. سبکی که داستان نویسان ایران پس از او مانند هدایت در آن راه گام برداشتند. جمالزاده معتقد بود که ایران از جهت ادبیات از غالب ممالک دنیا بسیار عقب است؛ چرا که در کشورهای دیگر ادبیات به مرور زمان تنوع پیدا کرده بود و به همه طبقات از فقیر و دارا و زن و مرد و کودک و سالخورده نفوذ پیدا کرده بود. در حالی که در ایران پا از شیوه پیشینیان بیرون نهادن را مایه تخریب ادبیات میدانستند و عموماً همان جوهر استبداد سیاسی ایرانی که مشهور جهان است در زمینه ادبیات نیز دیده میشود. به این معنی که نویسنده وقتی قلم در دست میگیرد، نظرش تنها متوجه فضلا و ادباست و اصلاً التفاتی به سایرین ندارد و حتی اشخاص با سواد بسیاری را که نوشتههای ساده و بی تکلف را میتوانند بخوانند و بفهمند، در نظر نمیگیرد و خلاصه آن که پیرامون دموکراسی ادبی نمیگردد.
جمالزاده بدون این که شعر را که رکن اصلی ادبیات فارسی بوده انکار کند، رمان نویسی را اساس پیشرفت فرهنگی خواند و به دفاع از آن بر خاست. یکی بود، یکی نبود را به گفته خود نوشت که راه نوی پیش پای نویسندگان بعد بگذارد. ده سال بعد صادق هدایت با ارائه داستانهایش، آرزوی جمالزاده را برآورده کرد. از این جهت جمالزاده را پایه گذار ادبیات نوین ایران خواندهاند.
درونمایهی ساده و داستانهای روایتی
جمالزاده در آثارش به داشتن و نداشتن میپردازد. نومیدی در نوشتههای او جنبه سیاسی و اجتماعی دارد و در نتیجه برای خوانندگان قابل لمس و فهم است. سرچشمه الهام او تجربهها و خاطرات شخصی است. جمالزاده از کردار و رفتار متعصبانه و نادرست خادمین به مذهب ایراد میگیرد.
بدعت او در توصیفات و به ویژه تصاویر و تمثیلات، مثلها، نکات و استعارات و امثال و حکم است که بسیار به جا و موثر به کار گرفته شدهاند. نثر وی ساده و بی تکلف و قابل خواندن و فهم برای عموم درس خواندهها بود. شرح روابط فرهنگی و اجتماعی اهل کوچه و محل از دیگر ویژگیهای داستانهای اوست. جمالزاده تصویری از زندگی اجتماعی در کوچه و محلههای تهران و شهرهای دیگر به دست میدهد. جمالزاده نویسنده رئالیست و ناقد اجتماعی است که فردیت آدمهای داستانهایش با تیپ و محیط اجتماعیشان سخت آمیخته است. خلقیات اینان بیش از روحیاتشان مطرح است. آدمهای داستانهای او به شخصیت نزدیک میشوند اما در حد خلقیات و رفتار، و خواننده از اعماق روحیاتشان اثری نمیبیند. تاکید او بر انواع یا تیپهای گوناگون و نه شخصیتها و فردیتهای دقیق و ویژه، با روحیات منحصر به فرد است.
از ایرادهایی که در شیوه داستان نویسی پس از 1320 به جمالزاده گرفتهاند، این است که نوشتههای وی بر اساس ایران زمان قاجار هستند. این نکته را نویسنده خود تایید میکند که در ایران نبوده و از آنچه بر مردم میگذشته خبر نداشته است، پس در موضوع داستانهای خود، به آنچه از گذشته در خاطر دارد، تکیه میکند.
ویژگیهای سبکی جمال زاده
«یکی از ویژگیهای بارز نثر جمال زاده، مردمی و عامه پسند بودن آن است. جمال زاده نثر را از انحصار افراد تحصیل کرده و خود مدار بیرون کشد و آن را در اختیار همگان قرار داد.»
«حد اعلای برخورد هنرمندانهی تو دست یافتن به مفهوم کلی «دموکراسی ادبی» است، یعنی گنجاندن انبوهی اصطلاحات و تعابیر عامیانه و ضربالمثل در یک داستان با این هدف که زبان اصلاح و تکمیل شود و ادبیات در دسترس همگان قرار گیرد.»
«تأکید جمال زاده بر نزدیک کردن زبان و نوشتار به زبان گفتار و استفاده از لغات و ترکیبات جائر در میان مردم به عنوان مصالح و ابزار ادبی، به نثر یا سبک نگارش او جلوهای ساختگی اغراق آمیز داده است.»
«تقریباً در همهی داستانهای جمال زاده نقش مطلق خیر و شر و عواملی نظیر سرنوشت و بخت و اقبال، برجسته و تعیین کننده است. این نقش برجسته و تعیین کننده را میتوان در آغاز و میان و پایان خوش داستانها دید.»
«برای جمال زاده آن چه اهمیت دارد، سبک انشا یا به تعبیر خود او «انشای حکایتی» است و در همهی داستانهای او، حتی آثاری که ترجمه کرده است، این سبک انشا کمابیش ثابت و یک پارچه است. اصولاً سبک در نظر جمال زاده، در نوشتن متناسب با اقتضای موضوع پدیدار نمیشود، از پیش میآید نه از پی.»
«آدمهای داستانهای جمال زاده با وجود تفاوتهای شان از لحاظ شغل و مقام و جنس و سن، کمابیش به یک زبان، به همان زبان عوامانه ی «کوچه بازاری» سخن میگویند.»
«استاد جمال زاده گویا با فعل «کردن» میانه یا ندارد و همه جا به جای آن «نمودن» به کار میبرند و از کلمهی «خیلی» خیلی بهره جستهاند به جای بسیار، بسیاری و بسا»
«جمال زاده تأکید بسیار داشت که زبان نو شتار را به زبان گفتار نزدیک کند. نثر جمال زاده ساده و عامیانه است و با واژگانی متنوع و گسترده، بدون این که بیانگر لحن، لفظ، لهجههای گوناگون، افراد جامعه یا قشر خاصی باشد. زبان او گزارشی و شوخی آمیز است و وابسته به سنت حکایت پردازی و اندرزگویی کلاسیک ایرانی است.»
«طنز جمال زاده برخلاف طنز هدایت پیچیده و تاریک و ژرف نیست، صریح و روشن و دلنشین است. آثار این طنز را به صورت گزنده و نیش دارش میتوان به سادگی در بیشتر داستانهای «یکی بود، یکی نبود» یافت.»
«نثر جمال زاده نثر میانه است. میانه از این که نه مثل زبان ادیبانه و رسمی درباری قاجار است و نه مانند زبان گفتاری هدایت و آل احمد و دیگران. بلکه آمیزهای از هر دو.»
با همهی زیباییها و شیرینیهایی که در نثر جمال زاده وجود دارد، از دیدگاه روح الله مهدی پور چند عیب همواره زبان و نثر جمال زاده را آسوده نگذاشته که اهم آن از این قرار است.:
1-دل نکندن از نثر مقالهای
2. بسامد واژههای هم معنی و زیاده روی در به کار بردن مترادف
3. استفاده از آرایههای ادبی و صنایع لفظی
4. استفاده از لغات عربی و اروپایی
5. به کار گیری صفتهای پیاپی و هم سنگ برای یک نفر
6. بزرجگ نمایی در مانندگی کسی که به چیزی یا کسی
7. میل به سبک و سیاق گذشتگان و نوشتههای باستانی.
زکریا مهرور در این خصوص تحقیق جامع و ارزنده یا دارد که با اندکی تلخیص در این جا آورده میشود:
سبک جمال زاده
الف- توصیفهای پراطناب و نیش آلود
ب-عنصر طنز و شوخ مآبی
پ-ویژگیهای سبک واژگانی و بافت صرفی و نحوی
1-نکات صرفی:
مثلاً «ماسها» به جای ماستها، «به لات» به جای بلایت، «بش» به جای بهش.
-به کار گرفتن فعلها و کلمات ساده به جای فعلهای مرکب و پیشوندی:
«به فراشهای چنانی» به جای «آن چنانی» (فارسی شکر است).
-به کار بردن فعلها به جای یک دیگر در زمان مختلف:
«از یک طرف بوی کباب تازه به دماغشان رسیده است (به جای رسیده بود) و ابداً بی میل نیستند (به جای نبودند). (کباب غاز).
-به کار گیری صفات شمارشی ناآشنا و غیرمتعارف:
«ده رأس حمال»، «هشت رأس انگشت»، «مبلغی سرخ و سفید شد»، «یک شکم کتک».
-آوردن ترکیبات اتباعی که یکی از آن دو مهمل است:
«هارت و هورت»، «باد و بروت»، «سیت و سوت»، «هاج و واج». (فارسی شکر است).
-داشتن واژههای نامأنوس عربی که در روزگار نویسنده رواج داشته است:
واحد یموت، ما به النزاع، عنق منکسر و منحوس، طرفه العین، کما هو حقه، تحت الحنک، سلس القول (فارسی شکر است).
-به کار گرفتن تعابیر و اصطلاحات و لغات عامیانه:
«عادت هم حقیقتاً مثل گدای سامری و گربهی خانگی و یهودی طلب کار و کوت کش (یا به قول تهرانی کناس) اصفهانی است که هزار بار از این در بیرونش کنی، از در دیگر میآید.» (یکی بود، یکی نبود)
2-نکات نحوی:
«چیزی جلب نظرم را کرد.»، «قلبم با کمال شدت بنای زدن را گذاشت.» (یکی بود، یکی نبود).
-به کار گیری جملههای پیچیده و مرکب:
«قلتشن دیوان اسم بامسمایی بود و صاحبش چنان که لابد خودتان حدس میزنید، مرد سیاه توهای چاق و بلند و سبیلوی آبله رویی بود با یک دنیا هارت و پورت و یک خروار اخم و تخم و یک عالم فیس و افاده.» (قلتشن دیوان).
ت-زیبایی شناسی نثر جمال زاده
1-تشبیه به ویژه تشبیهات مرکب در نثر جمال زاده بسیار است:
2-فراوانی ترکیبهای تشبیهی و استعاری:
3-تنسیق الصفات (توالی صفات معطوف و بدیع):
4-جناس:
5-سجع:
6-به کار گیری مراعات نظیر:
«اشارههای کج و کوله و چشم بستنها و چشم گشودنهای گوناگون و به جلو آوردن و به عقب بردن لب و لوچه و حرکات مختلفه الشکل و سر و گردن و شانه و دستها و انگشتها که به راستی محتاج یک تفسیر کشاف و فرهنگ جامعی است مطالب و معانی و مضامین بسیار دیگری را میرسانید.» (امنیت شکم).
7-تلمیحها:
رئالیسم در آثار جمالزاده
1. كشف بيان واقعیتها
الف) زبان ملايان عربی دان عربيگو.
ب) فرنگ رفتگان فرنگي گو.
ج) مردم عامه و بيسوادِ بيخبر از علم و زبان روز.
د) زبان خود راوي؛ كه زبان ساده و قابل فهم و فارسي است.
در واقع، اين گونههاي مختلف زبان، كه در جامعه ايران حضور داشته است، واقعياتي است1؛ كه جمالزاده ميخواهد اين مشكل را از طريق شخصیتهای داستانش بيان كند و راه حل خود را نيز از طريق شخصيت راوي، ارائه دهد.
2.توجه به سرزمين خود يا ديگر سرزمینها
3. تاريخ زمينهاي براي آگاهي دقيقتر
4. تشريح جزئيات
البته، نمونهها بسيار است (در «يكي بود، يكي نبود» و ساير داستانها)؛ كه از ذكر آنها صرف نظر كرديم.
5. همراهي كردن با قهرمانان داستان تا دم مرگ
اگر بخواهيم مثالي ديگر بياوريم، در داستان «درد دل ملا قربان علی» از مجموعه «يكي بود يكي نبود»، تمام زندگي قهرمان داستان ـ كه ملا قربان علی باشد ـ براي خواننده روايت ميشود. لازم به توضيح است، همراهي كردن جمالزاده با شخصیتهای داستان، تا دم مرگ آنها نيست. اما آنچه را كه مربوط به موضوع است، دقيقاً از آغاز تا انتها بيان، و خواننده را اقناع ميكند.
6. دوري از ابهام، به عنوان عامل تخيل
در داستان «دوستي خاله خرسه» نيز ما ميبينيم كه راوي داستان، آنچه را كه هست به صورت عيني به تصوير ميكشد.
«خلاصه، روسه9 ديگر سرش را از زير عبا در نياورد، مگر وقتي كه گاري رسيد مقابل قطعه سنگي قديميساز كه دم دهکده كنگاور واقع است. و در دالان قلعه، يك دسته قزاق روسي آتش روشن كرده، و دور آن را گرفته، و با صداي شراب آلود، آوازخواني ميكردند.10»
در داستانهای جمالزاده، موضوع داستان از تخيل صرف او نشأت نميگيرد. بلكه به گونهاي است كه خواننده كاملاً احساس ميكند كه يك فضاي واقعي در حال توصيف شدن است؛ چه در موارد جزئي و صحنههاي مختلف، و چه در فضاي كلي داستان. مثلاً در داستان «اهل حق و صفا» نيز نويسنده، به آنچه كه وجود داشته ميپردازد، نه آنچه فكر ميكند بايد باشد:
«مولانا در كوچه تنگ و تاريك بسيار كثيفي در روي سكوي دكان محقر خرابهاي كه در جنب معبد یهودیها واقع بود، گنبد كوچكي را نشان داد و گفت: هرگز حدس نخواهي زد كه اين گنبد، چه معني دارد.»11
در كل داستان هم، مناطقي كه راوي و قهرمان داستان ميبيند، جنبه واقعيت دارد.
7. توجه به عينيت
8. واقعي و عادي بودن قهرمان داستان
در داستانهای جمالزاده نيز، اين اصل رعايت شده است؛ و در هيچ يك از داستانهایش، اشخاص غير طبيعي نيستند.
9. تنوع موضوعات
10. عدم وحدت مصنوعي
11. توصيف صحنههاي داستان، صرفاً به منظور ارائه آگاهي بيشتر
در آثار جمالزاده، اين ويژگي، عموماً ديده ميشود. به گونهای كه خواننده، گويي خود نيز در ديدن آن وقايع داستان، با نويسنده شريك ميشود. اين ويژگي را ميتوان در كنار ويژگي تشريح جزئيات هم حس كرد.
براي نمونه، در مجموعه داستان «سر و ته يك كرباس»، داستان «باج سبيل»، چنين آمده است: «مرد خپل چهار شانهاي با ريش توپي انبوهي به سياهي پر كلاغ كه كلاه نمدي بيضي شكل بر سر و ارخالق14 قلم کار راه راه بر تن داشت و از پيشبند چرمي چربي كه داشت معلوم بود كه دكان برپايي دارد، باد زير بغل انداخت و مانند پهلواني كه وارد گود زورخانه بشود، يك ابرو را بالا انداخت و مشهدی وار «لام عليكم» غرابي تحويل داد و سري در مقابل مولانا فرود آورده، گفت: نوكر شما، استاد صفر برياني؛ همين ده قدمي دكان دارم.»15
و یا در داستان «شب زنده داری»، از همان مجموعه، اين گونه مغازه خربزه فروشي را توصيف ميكند: «پيش از بيرون رفتن از شهر، گذارمان افتاد به دكان بقالي فقير و محقري كه تمام دار و ندارش عبارت بود از بيست الي سي دانه خربزه و نيم سبد انار و مقداري پياز. بيچاره، خودش، در آن وقت شب كه همه خوابيده بودند، به نور لرزان چراغ موشي ضعيف و پر دودي كه بر فراز خرمن خربزهها روشن كرده بود و كور كوري ميكرد، به روي سكوي دكان خود نشسته، چرت ميزد، و گاهي، همانطور خوابآلود، چشمها و دهانش باز ميشد و فريادش برميخاست كه آي تنگ طلا، خربزه.»16
نتيجهگيري
پينوشتها:
1. البته برخي مبالغههاي صورت گرفته در جهت بزرگنمايي ضعفها، در بعضي آثار جمالزاده، آنها را از حالت واقعیت گرایی خارج، و به داستانهای فكاهي يا طنزآميز نزديك ميكند. از جمله، در همين داستان «فارسي شكر است.» (ادبيات داستاني).
2. مکتبهای ادبي حسيني ص 146.
3. مکتبهای ادبي، سيد حسيني 147.
4. كَپنك (Kapank) جامه مخصوصي كه از نمد ميماليدند و بيشتر چوپانان و روستاییان و درويشان و نيز داش مشتیها در زمستان روي جامه خود ميپويدند فرهنگ معين، ص 2896.
5. دوستي خاله خرسه، ص 73 جمالزاده. يكي بود يكي نبود.
6. راه آب نامه ص 70 جمالزاده
7. البته به خلاف اظهار نويسنده محترم مقاله، ويژگي داستان رئاليستي، لزوماً «همراهي قهرمان داستان تا دم مرگ» نيست. خاصه در داستان كوتاه؛ كه چنين كاري اصولاً صحيح نيست. (ادبيات داستاني)
8. قابل ذكر است كه در تمام مكاتب هنري و ادبي، تخيل نويسنده نقش جدي دارد. واقعیت گرایی نيز به معني گزارشگري واقعيت يا پيروي محض از ديدهها و شنيدهها و تجارب نويسنده نيست. با اين همه، داستان تخيلي مقولهاي ديگر است و داستان واقعیت گرا، مقولهاي ديگر.
9. فرد روس، كه زخمي شده است.
10. دوستي خاله خرسه ص 79.
11. ص 46 «سر و ته يك كرباس».
12. عناصر داستان؛ جمال مير صادقي؛ ص 25.
13. مکتبهای ادبي، رضا سيد حسيني؛ ص 161.
14. ار خالق (ارخلق): قبايي كوتاه در زير قباي مردان؛ داراي پنج آستر و رويه؛ كه قدري پنبه در ميان دارد. (فرهنگ معين؛ ص 196.)
15. ص 19.
16. ص 98.
-فرزانه، م. ف. (1376). جمالزاده و هدایت پایه گذاران ادبیات نوین فارسی، ایران نامه، سال شانزدهم، شماره 61، ص 25- 47.
-افشار، ایرج (1376). محمد علی جمالزاده، نامه فرهنگستان، شماره 3، ص 51-9.
-متینی، جلال(1376). جمالزاده و مخالفان او، مجله ایران شناسی، سال نهم، شماره 4، ص 645-600.
-کاتوزیان، محمد علی همایون (1376). قلتشن دیوان جمالزاده، ایران شناسی، سال نهم، شماره 4، ص 690-672.
-ذوالفقاری، حسن (1377). یاد یاران، سید محمد علی جمالزاده، رشد آموزش زبان و ادب فارسی، شماره 49، ص 15-21.
-جمالزاده، سيد محمد علی؛ آسمان و ريسمان؛ تهران ـ دانشگاه تهران؛ 1357؛ چاپ دانشگاه تهران.
- جمالزاده، سيد محمد علی، سر و ته يك كرباس؛ تهران ـ چاپ دوم: چاپخانه تجدد ايران.
- جمالزاده، سيد محمد علی؛ راه آب نامه، تهران ـ كانون معرفت.
- جمالزاده، سيد محمد علی؛ يكي بود يكي نبود؛ به كوشش علي ده باشی؛ تهران: مهارت؛ چاپ دوم: 1381.
- داد، سيما؛ فرهنگ اصلاحات ادبي؛ تهران ـ مرواريد؛ 1371.
- سيد حسيني، رضا، مکتبهای ادبي، تهران ـ نيل؛ چاپ نهم: 1366.
-مير صادقي، جمال؛ عناصر داستان؛ تهران ـ سخن؛ چاپ چهارم: 1380.
ارسال توسط کاربر محترم سایت :najafabad
/ج