مرورى بر فعاليتهاى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان و نقش آنها در رشد و شكوفايى استعدادهاى كودكان و نوجوانان
نويسنده: نعيمه قاسمى
عضو هيأت علمى دانشگاه آزاد اسلامى واحد دهاقان.
عضو هيأت علمى دانشگاه آزاد اسلامى واحد دهاقان.
چكيده
واژههاى كليدى: كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان، فعاليتهاى فرهنگى - هنرى، رشد و شكوفايى استعدادها
مقدمه
از سوى ديگر عمده فعاليت روزانه در دوران كودكى و نوجوانى درس خواندن است. از اين رو اصولا اوقات فراغت كودكان و نوجوانان بخش عظيمى از دوره سنى آنها را دربر مىگيرد. اوقات فراغت معنايى متفاوت با بيكارى دارد و به لحظاتى گفته مىشود كه فرد به هيچ كار رسمى موظف نيست و آسوده از مسئوليتهاى وانهاده شده به او فارغ است. از اين رو در اوقات فراغت دل آزاد و بدون هر گونه نگرانى در جستجوى هدف و آرزويى پرسه مىزند (يوسفى، 1380). در همين لحظات است كه تمام درسهاى اخلاقى، تربيتى، انسانى، هنرى و ادبى پا مىگيرد. در اين ميان با توجه به ظرفيت غنى و پربار استعدادهاى نهفته كودكان و وجود لحظات فراغت بسيار در زندگى او، ضرورت وجود يك متولى كه اين استعدادها را كشف و با برنامهريزى صحيح آنها را در مسير مناسبى رهنمون شود به وضوح احساس مىشود. اين امر خطير را مىتوان با فعاليتهاى هنرى، ورزشى و ادبى در محيطهايى مانند مراكز فرهنگى، مساجد، دامن طبيعت و حتى كوچه و محل پر كرد و يا بهتر بگوييم غنى ساخت (غنى و 1375). اما مراكز معتبر فرهنگى - هنرى كه زير نظر متخصصان و مربيان كار آزموده فعاليت مىكنند امنترين مكان جهت پر كردن اوقات فراغت كودكان و نوجوانان خواهد بود. اگر چه كودك در ابتدا كه به اين مركز قدم مىگذارد به قصد تفريح و لذت است، اما چون با اين هدف مىآيد كه به نشاطى فراتر از چهارچوب محدود درس و مدرسه برسد، اين امكان را فراهم مىسازد تا بتواند در سايه اين رضايت و آسايش خاطر در محيطى صميمى همه درسهاى تربيتى، نفسانى، اخلاقى، اعتقادى و حتى مسائل معنوى را در اين مركز و با شيوههاى غيرمستقيم براى كودك مطرح كرد. در اين ميان كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان با هدف رشد و پرورش استعدادهاى كودكان و نوجوانان پا به عرصه مقدس فرهنگ و هنر گذاشته و براى عمل پوشاندن به اين رسالت بزرگ از واسطههاى گوناگونى چون قصهگويى، كتابخوانى، نقاشى، موسيقى، تئاتر و فيلم استفاده برده تا از طريق روشهاى غيرمستقيم تربيتى مفاهيم و ارزشهاى موردنظر خود را به مخاطبين آموزش دهد.
گذشته از مسئله اوقات فراغت، سازمانهاى عهدهدار آموزشهاى رسمى آموزش و پرورش نه فرصت و نه امكان آن را دارند كه به همه آموزشها و تربيتهاى مورد نياز كودكان و نوجوانان بپردازند. به همين جهت تعليم و تربيت غيررسمى با استفاده از شيوههاى غيرمستقيم بايد در كنار آموزش رسمى و نه در مقابل آن گسترش جدى پيدا كند. بنابراين صحبت از كانون به عنوان يك مؤسسه نيست بلكه صحبت از نوع فعاليتى است كه جامعه ما در شرايط فعلى به شدت به آن نياز دارد. اين مقاله مرورى اجمالى دارد به انواع فعاليتها و ويژگىهاى آنها كه در كانون پرورش فكرى در جهت رشد و شكوفايى استعدادهاى كودكان و نوجوانان اجرا مىشود، و ضمن بررسى معضلات و كاستىها در اين زمينه براى دستيابى به آرمانهاى مطلوب راهكارهايى ارائه داده شده است.
معرفى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان
كانون در ابتدا با به كارگيرى نيروهاى هنرمند و نويسنده به ترجمه و تأليف كتاب پرداخت و سپس با ايجاد مراكزى در سطح كشور تحت عنوان (كتابخانه كودك) فعاليت خود را آغاز كرد. با گذشت زمان با برپايى كلاسهاى مختلف نظير عكاسى، فيلمسازى، تئاتر، نقاشى و غيره در كنار كتابخانه ويژه كودك و نوجوان فعاليت خود را گسترش داد.
بعد از پيروزى انقلاب اسلامى و با تغييراتى كه در اساسنامه و ساختار سازمانى كانون به وجود آمد، كتابخانههاى كانون به مراكز فرهنگى و هنرى تغيير نام داده شده و سپس بخشهاى ديگرى با هدف رشد و خلاقيت روحيه سازندگى در كودكان و نوجوانان به فعاليتهاى كانون اضافه شد. كه اين در زمينه مىتوان آغاز به كار كردن بخش سرگرمى و بازى را درسال 1362 نام برد (بصيرپور، 1385).
براساس مصوبه 31 / 2 / 59 شوراى انقلاب جمهورى اسلامى ايران كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان به صورت يك شركت دولتى وابسته به وزارت فرهنگ و آموزش عالى درآمد و در همان سال پيش از آن كه به طور كامل تحت پوشش اين وزارتخانه قرار گيرد نظارت آن به وزارت آموزش و پرورش رسيد. اركان شركت را مجمع عمومى، هيأت مديره و مديرعامل و حسابرس و بازرس تشكيل مىدهند و اعضاى مجمع عمومى عبارتند از: وزير آموزش و پرورش به عنوان رئيس مجمع، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامى، وزير امور اقتصاد و دارايى، وزير علوم، تحقيقات و فناورى، معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان صدا و سيما. هيأت مديره مركب از سه نفر عضو مىباشد كه به پيشنهاد رئيس مجمع با تصويب مجمع عمومى براى سه سال انتصاب مىشوند و مدير عامل از ميان اين سه نفر به پيشنهاد رئيس مجمع و به تصويب مجمع عمومى انتخاب مىشود و حسابرسى شركت نيز با پيشنهاد وزير امور اقتصاد و دارايى و تصويب مجمع عمومى براى يك سال انتخاب مىشود (دلارستاقى، 1384).
اكنون پس از سالها تلاش بىوقفه مربيان و مسئولين كانون با بيش از 574 مركز فرهنگى ثابت و سيار شهرى، روستايى و پستى در سراسر ايران و 500 هزار نفر عضو با ارائه فعاليتهاى فرهنگى - هنرى با مخاطبين خود ارتباطى چهره به چهره و نزديك برقرار كرده و مربيان اين مركز علاوه بر امانت دادن كتاب به ارائه 37 عنوان فعاليت فرهنگى - هنرى مىپردازند. از سوى ديگر آثار فرهنگى - ادبى و هنرى توليد شده در اين نهاد مخاطبين گستردهاى را در سراسر كشور تحت پوشش خود قرار داده است. انتشار 140 عنوان كتاب با شمارگانى بيش از 3 ميليون در سال و توليد هزاران دقيقه فيلمهاى كوتاه، بلند، مستند و پويانمايى، توليد صدها عنوان نوار موسيقى و نمايش، طراحى و توليد سرگرمىهاى سازنده و اسباببازى و نرمافزارهاى آموزشى از آن جمله به شمار مىآيد. لازم به ذكراست كه كليه فعاليتهاى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان تنها به داخل كشور معطوف نمىشوند بلكه همكارى با نهادهاى بينالمللى مرتبط با امور كودكان و نوجوانان و حضور آثار اعضا و توليدات فرهنگى - هنرى در رقابتهاى هنرى جهان همچون مسابقات بينالمللى نقاشى و جشنوارههاى بينالمللى فيلم و پونمايى از ديگر فعاليتهاى كانون است و در اين زمينه افتخارات زيادى نيز كسب شده است. تمامى فعاليتهاى ذكر شده در جهت شكوفايى استعدادها و رشد فطرت خدادوستى و زيباپرستى كودكان و نوجوانان گام برمىدارد و اگر چه رشد استعدادهاى نهفته كودكان و نوجوانان و غنى ساختن اوقات آنها در سرلوحه تمام فعاليتهاى مربيان و مسئولين كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان قرار دارد، اما از سوى ديگر تلاش مىشود با ارائه اين فعاليتها كه همانا سلاح فرهنگ ايرانى و اسلامى و مكتب قرآن است به مبارزه با تهاجم فرهنگى استبداد و استكبار جهانى پرداخته و اهداف نظام جمهورى اسلامى را برقرار كند (غنى، 1377).
شرح وظايف كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان
طبق ماده 8 اساسنامه شركت اهداف و شرح وظايف سازمانى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان عبارت است از:
الف - تأسيس مراكز عرضه كتاب و آموزشهاى فرهنگى، هنرى، ادبى و معارف اسلامى مخصوص كودكان و نوجوانان در نقاط مختلف كشور.
ب - كمك به توسعه و تشكيل كتابخانههاى مدارس، مساجد، كتابخانههاى عمومى و ساير مؤسسات براى ايجاد بخشهاى مخصوص به كودكان و نوجوانان.
پ - تهيه و استفاده از وسايل سمعى و بصرى، تدارك وسايل كمك آموزشى، توليد، خريد، توزيع و نمايش فيلمهاى مخصوص كودكان و نوجوانان.
ت - كتابرسانى واحد سيار و پستى در جهت عرضه كتاب و ساير فعاليتهاى فرهنگى، هنرى، مخصوص كودكان و نوجوانان در روستاها و مناطق محروم.
ث - توليد تئاتر و برگزارى جشنوارهها و نمايشگاههاى هنرى - فرهنگى مخصوص كودكان و نوجوانان.
ج - كمك به توسعه و ترويج ادبيات كودكان و نوجوانان از طريق تشويق نويسندگان، طراحان، هنرمندان و ناشران و همكارى با آنان.
چ - همكارى با كليه مؤسسات ايرانى و غيرايرانى كه با كانون هدفهاى مشابه دارند (اساسنامه كانون پرورش فكرى).
حوزه فعاليتهاى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان
- توسعه و تجهيز مراكز فرهنگى - هنرى در تمام مناطق كشور:
يكى از مهمترين فعاليتهاى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان توجه به ديگر مراكز فرهنگى - هنرى كه در ارتباط با كودكان و نوجوانان فعاليت مىكنند مىباشد تا با آشنا كردن بيشتر آنها با توليدات فرهنگى و سرگرمىهاى متناسب با سنين مراجعين خود بتوانند فعاليتهاى مناسبى براى اين قشر عظيم و آيندهساز جامعه به آنان معرفى و پيشنهاد كند. در اين راستا جهت در دسترس بودن امكانات فرهنگى براى كودكان و نوجوانان اقدام به تأسيس 115 باب كتابخانههاى سيار شهرى و روستايى با 500 هزار جلد و 1500 عنوان 100 هزار عضو در سراسر كشور كرده و براى تحت پوشش قرار دادن مناطق محروم و روستاها اقدام به تأسيس كتابخانههاى پستى كرده است. (1)
- توجه و عنايت خاص به امر تأليف و نشر مواد خواندنى براى كودكان و نوجوانان:
علاقه و رغبت به مطالعه ريشه در دوره خردسالى كودك دارد. كودك خردسال از شنيدن زمزمههاى آهنگين مادر تا شنيدن داستانهايى كه حتى معناى بسيارى از واژههاى آن را به خوبى نمىفهمد لذت مىبرد. كودك در انتخاب مطالب خواندنى محدوديت دارد و در ابتدا هر آن چه خانواده براى او مهيا كرده و به آن دسترسى دارد مطالعه مىكند اما با گذشت سن و گسترش امكانات اين محدوديت به طور كامل از بين نمىرود زيرا در حوزه فرهنگى كه وى در آن زندگى مىكند اعم از خانواده، مدرسه و جامعه حدودى را براى او تعيين مىكنند و كودك تنها مجاز به مطالعه مطالبى است كه در آن حوزه فرهنگى براى وى تدارك ديده شده است (احدى، بنىجمالى، 1375).
در چنين شرايطى است كه كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان بزرگترين رسالت خود را مهيا كردن دامنه وسيعى از كتاب و ديگر مواد خواندنى مناسب براى كودكان و نوجوانان قرار داده است و ايمان دارد كه كتاب و كتابخوانى اولين و برگزيدهترين وسيله براى رشد استعدادهاى كودكان و نوجوانان محسوب مىشود. از اين رو، كانون پرورش فكرى در نظر دارد تا از طريق فعاليتهاى ادبى نظير روخوانى كتاب، معرفى كتاب، بحث كتاب، شعرخوانى و قصهگويى به اين هدف متعالى خود كه همان رشد و پرورش استعدادهاى كودكان و نوجوانان است دست يابد. بدين ترتيب تأليف و نشر كتاب و ديگر مواد خواندنى چون مجله، فصلنامه و بروشورهاى آموزشى مخصوص كودكان و نوجوانان در سرلوحه فعاليتهاى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان قرار گرفته است. اين عنايت و توجه خاص كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان موجب پربار شدن ادبيات كودكان در سالهاى اخير شده است.
- تلاش در تهيه فيلم براى كودكان و نوجوانان:
فيلم و هنرهاى نمايشى مىتوانند به بهترين نحو پيامهاى مورد نظر خود را به مخاطبين انتقال دهند و بيشترين اثر را در فراگيرى مفاهيم دارد. در اين زمينه كانون پرورش فكرى اقدام به تهيه فيلمهاى مخصوص كودكان و نوجوانان و يا فيلمهايى كه به نوعى درباره دنياى آنها مىباشند كرده است. تا از اين طريق علاوه بر انتقال مفاهيم و ارزشها به كودكان و نوجوانان بتواند پيام دنياى متفاوت آنها را نيز به بزرگسالان برساند. جشنواره فيلم كودك و نوجوان اصفهان نمونه موفق و بارزى از فعاليتهاى كانون در اين بخش مىباشد. در اين قسمت هم توليدات كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان در جشنوارههاى بينالمللى فيلم صاحب جايگاه و رتبههاى طرح جهانى مىباشند.
- اهميت بازى در زندگى كودك آن چنان آشكار است كه نياز چندانى به استدلال ندارد.بازى يارى دهنده كودك در شناخت محيط و تسلط بر آن است و مىتواند موقعيتهاى مناسبى را براى سنجش توانايىها در اختيار كودك قرار دهد. كودك از راه بازى با ديگران، شيوه ايجاد روابط اجتماعى با بيگانگان و حل مسائل و مشكلات ناشى از آن را فرامىگيرد. نقشهاى گوناگونى كه كودك در بازىهاى مختلف بر عهده مىگيرد وى را يارى مىدهد تا به تدريج مناسبترين نقش را براى ايجاد مطلوبترين رابطه با ديگران بيابد (احدى، بنىجمالى، 1375).
به اين ترتيب بازى نقش بسيار بزرگى در تربيت و رشد شخصيت فردى و اجتماعى كودك ايفا مىكند و به نوعى كودكان درس زندگى و تمام نقشها و روابط مربوط به آن را در طى بازىهاى كودكانه فرا مىگيرند (غنى 1375). اما بازى تنها به شكل جسمى و فعاليتهاى پر تحرك اطلاق نمىشود بلكه انواع سرگرمىهاى فكرى و گروهى را نيز شامل مىشود كه در طى آن كودك مىتواند مهارتهاى ذهنى خود را نيز ارزيابى كند. از اين جهت بازى و هر آن چه كه شرايط بازى كردن را براى كودكان فراهم كند بايد محور تمام فعاليتهاى برنامهريزى شده براى كودكان و نوجوانان قرار گيرد. با توجه به اهداف فوق، بخشى از فعاليتهاى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان در جهت طراحى، تهيه و توليد سرگرمىها و اسباببازىهاى مفيد و سازنده براى مخاطبين خود مىباشد. از سوى ديگر اسباببازىهاى موجود در هر جامعه نشانه عنايت و توجه به توسعه و بقاء فرهنگ آن جامعه است. زيرا با اسباببازىهاى بومى و ملى است كه فرهنگ ديرينه خود را به كودكان منتقل مىكنيم. امروزه كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان متولى امور مرتبط به اسباببازىها است و با نظارت كارشناسانه و ارشادى خود توليد اسباببازىها را مطابق با نيازهاى كودكان در كنترل دارد.
در اين زمينه كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان نه تنها نيازهاى كودكان را در نظر گرفته بلكه تلاش كرده تا اسباببازىها را مطابق با فرهنگ ايرانى و اسلامى طراحى و توليد كند و به اين طريق سعى در ماندهگارى و انتقال فرهنگ اسلامى و ايرانى كشورمان به كودكان و نوجوانان به عنوان آيندهسازان جامعه كرده است.
عروسكهاى دارا و سارا نمونه بارزى از توليدات اسباببازىهاى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان مىباشد كه علىرغم مشكلات موجود، در جايگاه خود توانسته حتى در سطح جهانى معرف و نماينده ارزندهاى از اسباببازى ايرانى باشد.
- آموزش هنرهاى تجسمى:
هنر وسيلهاى براى به تصوير كشيدن تخيل كودك محسوب مىشود كه در آن هدف كودك آفريدن يك اثر نيست بلكه به اين ترتيب احساسات خود را هويدا مىسازد (احدى، بنىجمالى، 1375). هنرهاى تجسمى دامنه وسيعى از انواع فعاليتها را در برمىگيرد اما از ميان آنها نقاشى به دليل كاربرد رنگ در نزد كودكان محبوبيت فراوانى دارد و اصولا اولين بازده هنرى كودكان در نقاشى ظهور مىكند. با توجه به تمايل ذات كودكان و نوجوانان به هنرهاى تجسمى، استفاده از اين نوع فعاليتها به عنوان يكى ديگر از واسطههاى تربيتى در فعاليتهاى فرهنگى - هنرى مراكز كانون جايگاهى ويژه دارد. مربيان با آموزش هنرهاى تجسمى به رشد و پرورش خلاقيت اعضاء پرداخته و با راهنمايى آنها و شناخت زمينهها و استعدادهاى مناسب در وجود آنها برنامههاى متنوع و متناسب با توانمندى و علاقه آنها طراحى و اجرا مىنمايند. توجه خاص كانون به آموزش هنرهاى تجسمى به عنوان راهكار ارزندهاى براى رشد و شكوفايى استعدادهاى كودكان و نوجوانان باعث شد تا اين بخش از فعاليتها، كانون پرورش فكرى را به عنوان معتبرترين مركز ويژه كودكان ايران در سطح بينالمللى معرفى نموده و همه ساله با شركت آثار كودكان ايرانى در مسابقات بينالمللى باعث كسب افتخارات جهانى براى كودكان و نوجوانان كشورمان شده است.
- تأسيس مراكز علمى - تحقيقاتى ويژه كودكان و نوجوانان:
با هدف تغذيه فرهنگى و علمى كودكان و نوجوانان و افزايش بنيه علمى و فرهنگى آنها در كنار آموزشهاى مدارس، كانون پرورش فكرى مراكز علمى همچون مركز آسماننما، مركز زيستشناسى، موزه تاريخ، مركز علوم و فنون، مركز رصدخانه، موزه كودك و غيره را تأسيس و راهاندازى كرده است و در اين مراكز علمى از متخصصين كارآزموده بهره گرفته تا مبانى علمى و فرهنگى بيشترى را در اختيار كودكان و نوجوانان قرار دهد.
- كانون زبان ايران:
اين كانون به عنوان رسمىترين نهاد آموزش زبانهاى خارجى ويژه تمام گروههاى سنى شروع به فعاليت كرد. با بهرهگيرى از اساتيد مجرب و متخصص زبانهاى خارجى و طبق اصول و قوانين معتبر آموزشى همراه با چاپ و انتشار كتاب و وسايل كمك آموزشى اقدام به برگزارى كلاسهاى آموزش زبانهاى زنده دنيا براى تمامى افراد اعم از عضو و غير عضو كانون كرده است.
اگر چه هر كدام از فعاليتهاى ذكر شده با اهداف مخصوص به خود در حوزههاى مختلف و به طور مجزا براى كودكان و نوجوانان ارائه مىشود ولى در نهايت به طور هماهنگ با يكديگر در جهت توسعه استعدادهاى نهفته كودكان و نوجوانان گام برمىدارد.
ارتباط كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان با آموزش و پرورش
فعاليتهاى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان در زمينه تعليم و تربيت و رشد و شكوفايى اعضاء به موازات فعاليتهاى آموزش و پرورش مىباشد و به نوعى مكمل و تقويت كننده مهارتها و آموزشهاى مدارس محسوب مىشد. از سوى ديگر نيروى انسانى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان به وسيله گزينش تخصصى مراكز كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان انتخاب و به كار گرفته مىشوند ولى در نهايت صلاحيت اخلاقى آنان بايد به تأييد هسته گزينش آموزش و پرورش برسد. با اين حال تمامى فعاليتها و آموزشهاى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان به صورت مجزا و مستقل از فعاليتها و برنامههاى آموزش و پرورش در مدارس برنامهريزى و اجرا مىشود. اما به منظور ايجاد ارتباط و همكارى بين معلمان و آموزش و پرورش و مربيان كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان و با هدف تبادل تجربه درباره رشد و تعالى كودكان و نوجوانان و بهرهمندى از فضاهاى موجود در مراكز، طرح كانون و مدرسه با همكارى آموزش و پرورش و كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان در سطح مدارس اجرا شد كه اين طرح نتايج سودمندى چون بسط مهارتهاى هنرى در بين دانشآموزان، افزايش معلومات عمومى آنها، ترويج فرهنگ مطالعه و كتابخوانى و در نهايت مفيد بودن فعاليتهاى علمى، فرهنگى و هنرى كانون طبق سر فصل كتابهاى درسى و براى تمام دروس دانشآموزان را به دنبال داشته است. (حقيقى، مهديانى، دلسوزندار، 1381).
استعدادهاى كودكان و نوجوانان
- نيروى خلاقيت و سازندگى را در كودكان و نوجوانان ايجاد و تقويت مىنمايد.
- سطح سواد، دانش و آگاهىهاى كودكان و نوجوانان را بالا مىبرد.
- تشويق و ترغيب كودكان و نوجوانان به مطالعه روحيه تحقيق و پژوهش را در آنها تقويت مىنمايد.
- مهارت خواندن و درك و فهم بهتر پيام كتاب را در كودكان و نوجوانان افزايش مىدهد.
- روحيه همكارى، انتقادپذيرى و اعتماد به نفس را در آنها تقويت مىنمايد.
- حس كنجكاوى و سؤال برانگيزى براى يادگيرى بهتر را در آنها تحريك مىنمايد.
- حس زيباشناسى را در كودكان و نوجوانان پرورش مىدهد.
- تفكر و ديد نقادانه نسبت به امور مختلف را در كودكان و نوجوانان پرورش مىدهد.
- حس مسئوليت در كودكان و نوجوانان را نسبت به آينده و تلاش براى رسيدن به خواستهها را تقويت مىنمايد.
- حس خودشناسى و ارزشمند شناخت خود را در كودكان و نوجوانان تقويت مىنمايد.
- كودكان و نوجوانان را براى سازگارى با دنياى پرتحول صنعتى آماده مىنمايد.
- باعث مىشود كودكان و نوجوانان به نحو مؤثر و صحيحى بتوانند ارتباط برقرار كنند، گوش كنند، صحبت كنند، بخوانند و بنويسند.
- كودكان و نوجوانان را براى زندگى كردن در جهانى با فرهنگهاى مختلف و احترام گذاشتن به حقوق ديگران آماده و توانا مىسازد.
- اشتياق و توانايى فراگيرى علم را در تمام طول عمر در كودكان و نوجوانان تقويت مىنمايد.
ويژگى فعاليتهاى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان (انجام فعاليتها در اوقات فراغت)
از اين جهت سازمانهايى كه متولى گذراندن اوقات فراغت كودكان و نوجوانان هستند بايد دقت بيشترى در اجراى فعاليتهاى منتخب خود داشته باشند و علاوه بر انتخاب فعاليتهاى مفيد و سازنده در اجراى آنها نيز انعطاف بيشترى به خرج دهند و از آموزشهاى رسمى جلوگيرى كنند تا مراجعين آزادانه و با رغبت به فعاليت بپردازند. در اين راستا كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان سعى كرده تا اهم فعاليتهاى خود را در جهت پر كردن اوقات فراغت مخاطبين طراحى و در اين راه به گونهاى فعاليتهاى خود را تنظيم كرده است كه كودكان و نوجوانان احساس اجبار ننمايد و از فعاليتهاى گريزان نشوند.
تكيه كردن بر آموزشهاى غيررسمى
اما ميان نظام آموزشى رسمى و غيررسمى نبايد تقابل و تضاد وجود داشته باشد در حقيقت اين دو نظام مكمل يكديگرند و با كمك هم در تربيت انسان و تحول جامعه موفق خواهند بود. زيرا نظام رسمى پاسخگوى همه نيازهاى آموزشى و تربيتى انسان نيست بر اين اساس كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان فعاليتهاى خود را به طور غيررسمى به مخاطبين آموزش مىدهد تا با در اختيار گذاشتن فرصتهاى بهتر براى كودكان و نوجوانان تعليم و تربيت مدارس را در فضايى گستردهتر، امكانات متنوعتر تكميل كند.
توجه ويژه به پرورش خلاقيت
با عنايت به دو خصوصيت فوق يعنى فعاليت در اوقات فراغت و نيز شيوههاى آموزش غيررسمى كه از ويژگىهاى بارز فعاليتهاى كانون است و با ملاحظه هدف اصلى كانون يعنى رشد و شكوفايى استعدادهاى كودكان و نوجوانان ويژگى سوم فعاليتهاى كانون پرورش فكرى يعنى توجه به پرورش خلاقيت آشكار مىشود. اما در تلاش جهت رشد و خلاقيت ايجاد فضايى كه امكان كنجكاوى و ابراز وجود را در افراد تشويق كند لازم و ضرورى به نظر مىرسد بنابراين سعى مىشود در ميان فعاليتهاى مراكز به آن دسته از فعاليتها كه امكان تعامل بيشترى ميان كودكان و نوجوانان و محيط را فراهم مىكند توجه بيشترى شود.
الزامى نبودن حضور در مراكز و داشتن آزادى عمل
حضور و مشاركت فعال اعضاء
تنوع در فعاليت
توجه به نيازهاى منطقهاى
بررسى معضلات و نيازهاى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان
ولى از زمانى كه ديگر سازمانها دولتى يا خصوصى در جهت پر كردن اوقات فراغت كودكان و نوجوانان و برگزارى كلاسهاى فرهنگى هنرى فعاليت مىنمايند، مشكلات عديدهاى براى كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان فراهم آوردهاند و هركدام به نحوى در اين امر برنامهها و فعاليتهاى بىمحتوا و كوتاه مدت خود را انجام و حق و حقوق بيتالمال را هزينه مىنمايند. بدون اين كه در پايان دوره به هدفى خاص از اهداف تعليم و تربيت دست يافته باشد و تنها به مكانى براى سرگرم كردن كودكان و نوجوانان براى مدت كوتاهى تبديل شدهاند (غنى، 1377).
اين گونه فعاليتها اغلب به عنوان كار جنبى سازمانهاى دولتى و بهرهبردارى اقتصادى از سوى برخى مراكز خصوصى محسوب مىشود. از اين جهت تنها به ارائه فعاليتها اهتمام ورزيده در حالى كه نيروى مناسب انسانى، فضاى مناسب آموزشى، روشهاى آموزشى كارآمد و محتوى آموزشى مطلوب را در اختيار ندارند. اين در حالى است كه رشدنگرى و شخصيتى يك تلاش كارشناسانه و تخصصى مىطلبد به خصوص در زمينه هنر و ادب كودكان كه مىتواند مبنا و اساس فعاليتهاى ادبى و هنرى آنها را در سنين بالاتر شكل مىدهد (بصيرپور، 1385). البته يكى از دلايل پديد آمدن اين معضل كمبود مراكز فرهنگى و هنرى ويژه كودكان و نوجوانان در سطح كشور در مقابل جمعيت بيش از يك ميليون و دويست هزار نفرى دانشآموزان است كه باعث مىشود كودكان و نوجوانان به مراكزى كه صلاحيت براى كار فرهنگى ندارند مراجعه كنند. اما معضل اساسى كه همواره به عنوان مانعى بر سر راه فعاليتها و اجراى برنامههاى كانون قرار داشته، مشكلات مالى مىباشد. تأمين اعتبار مالى در درجه اول موجب تجهيز كتابخانهها به كتابهاى جديد و علمى شده و به اين ترتيب از كمبود منابع علمى و فرهنگى موجود براى كودكان و نوجوانان و ركود كتابخوانى در بين اين قشر از جامعه كه آينده فرهنگى كشورمان را رقم مىزند جلوگيرى مىكند. همچنين اختصاص بودجه بيشتر امكان تعمير مراكز شهرستانها را كه به لحاظ گذشت زمان هم از نظر ساختمانى و هم از نظر امكانات و تجهيزات موجود فرسوده شدهاند را فراهم مىكند. از ديگر معضلات امروز كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان مىتوان به كمبود نيروى انسانى كافى و نبود تخصصهاى مورد نياز در مراكز اشاره كرد كه امكان بهرهبردارى بهينه از برنامههاى موجود را نمىدهد و اين در حالى است كه استفاده از نيروى متخصص و كارآزموده در رشتههاى مختلف و جديد فرهنگى هنرى مىتواند فعاليتهاى فرهنگى هنرى كانون را متنوع ساخته و اين امر به نوبه خود نقش مؤثرى در جذب و نگهدارى اعضاء در مراكز خواهد داشت (بصيرى پور، 1385).
از سوى ديگر مىتوان نياز آموزش رايانه به مربيان و اعضا را در كليه مراكز به وضوح احساس كرد و با توجه به حضور در عصر تكنولوژى و ارتباطات و فنآورى آشنايى مربيان با رايانه در درجه اول و سپس برگزارى دورههاى آموزشى براى اعضا ضرورى به نظر مىرسد (سجاديان، 1380).
در پايان مىتوان به عدم جايگاه مناسب و شناخته شده كانون در خانوادهها اشاره داشت. پژوهشها نشان دادهاند كه خانوادهها، دوستان و همسالان نقش مهمى در ديدگاه كودكان نسبت به كتاب و كتابخوانى دارد. اين در حالى است كه والدين با افزايش سن اعضا و بيشتر شدن فعاليتهاى درسى آنها، از حضور و شركت آنها در فعاليتهاى كانون ممانعت مىكنند و فعاليتهاى كانون را مغاير با فعاليتهاى درسى مىدانند (حقيقى، 1360).
راه حلها و طرحهاى كاربردى
2- واگذارى بعضى از مراكز فرهنگى كه توسط بخشهاى خصوصى ايجاد شده به سازمانهاى متولى
3- هماهنگ كردن سازمانهاى موازى فعال در امور فرهنگى و هنرى.
4- ايجاد مراكز فرهنگى و هنرى در محلات طبق استانداردها و با متراژ 200 مترمربع و با مشاركت مردم و شوراها و حمايت دولت
5- بهينهسازى ساختار و سيستمها و ارتقاء كيفيت فعاليتها و آموزش مربيان مراكز فرهنگى
6- برنامهريزى مناسب و برگزارى مسابقات علمى - فرهنگى در جهت احياء و ترويج فرهنگ كتاب و كتابخوانى در بين كودكان و نوجوانان
7- ايجاد كميته فرهنگى و هنرى در استانها جهت هماهنگ نمودن فعاليتهاى فرهنگى، هنرى و ادبى مراكز و جلوگيرى از موازى كارى
8- توجه به مشاركتهاى مردم در مسائل فرهنگى و تشويق به ايجاد پايگاههاى روستايى در روستاها
9- جذب سرباز معلم براى استفاده در كتابخانههاى روستايى و احياء مراكز فرهنگى، كتابخانهها و كانونهاى فرهنگى در روستاها
10- برنامهريزى و برگزارى فعاليتها و برنامههاى هيجانانگيز و پرتحرك در مراكز
11- افزايش مشاركت والدين در فعاليتهاى مراكز فرهنگى - هنرى
12- استفاده از رسانههاى جمعى، نظير صدا و سيما، جهت معرفى كانون و فعاليتهاى آن به خانوادهها
نتيجه گيرى
هر چند كه اين واحدهاى مختلف گرايشهاى نسبتا متنوعى را در روشهاى تربيتى دارا هستند اما هدف مشترك و غيرقابل تفكيك همه آنها رشد و پرورش استعدادهاى كودكان و نوجوانان است.
از فعاليتهاى كانون پرورش فكرى تنها اعضاء و مشتركين آنها بهرهمند نمىشوند. بلكه كانون عدهاى مخاطب عام را نيز زير پوشش خود دارد كه با كانون از طريق توليداتش نظير اسباببازى و سرگرمى ارتباط برقرار مىكند كه البته در اين نوع ارتباط كانون پرورش فكرى تنها پيام فرهنگى و تربيتى خود را ارسال كرده اما هيچ نتيجه و بازخوردى دريافت نمىكند.
محور فعاليتهاى كانون پرورش فكرى بر فعاليتهاى كتابخوانى استوار است. اما با توجه به موجود بودن امكانات، تجهيزات و مربى متخصص در مراكز 37 نوع فعاليت ديگر در كنار كتابخوانى قابل اجرا مىباشد.
هدف كانون پرورش فكرى در اصل كار تربيتى است نه آموزش هنر يا حرفهاى خاص به مخاطبين خود. بنابراين آموزش به صورت غيررسمى و مخاطب محور در مراكز كانون صورت مىگيرد. چون مراجعين با اختيار و علاقهمندى با كانون ارتباط برقرار كرده و در فعاليتها شركت مىكنند از اين رو به مراتب بيشتر از ديگر آموزشهاى رسمى موجب رشد و شكوفايى استعدادهاى كودكان و نوجوانان علىالخصوص رشد خلاقيت و سازندگى در آنها مىشود. اما از آن جايى كه به غير از كانون پرورش فكرى ديگر سازمانها و ارگانهاى دولتى و خصوصى نيز در امر پر كردن اوقات فراغت كودكان و نوجوانان تلاش مىكنند لازم است تا يك هماهنگى و همكارى با كانون پرورش فكرى به عنوان تخصصىترين ارگان ويژه كودكان و نوجوانان صورت گيرد تا با بهرهگيرى از تجارب سودمند مربيان و مسئولين كانون، بتوانند حركتى همسو و مكمل يكديگر در جهت دستيابى به اهداف تربيتى و رشد و شكوفايى استعدادهاى كودكان و نوجوانان داشته باشند.
اميد است با برطرف شدن معضلات و مشكلات كانون پرورش فكرى امكان اجراى فعاليتهاى جديدتر و متنوعتر و متناسب با علوم پيشرفته دنياى مدرن امروز فراهم شود. همچنين توجه به نيازهاى مربيان به عنوان خالق فرصتها و خلاقيتها ضرورى به نظر مىرسد. در نهايت اين نكته نبايد ناديده گرفته شود كه تلاش گسترده مسئولين و همكارى ارگانها با يكديگر مىتواند به روشن شدن جايگاه درست كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان از نظر تعليم و تربيت در جامعه بيانجامد. به گونهاى كه اهميت و ارزش كانون به جامعه و مردم معرفى شود. نه اين كه تنها فعاليتهاى انجام شده و نتايج آن و يا توليدات كانون تبليغ شوند بلكه ضرورت وجود آن در كنار آموزش رسمى بر همگان محرز شود.
پي نوشت ها :
1. به نقل از parvaresh.comwww.kanoon.