شهيد عشق

قفسه هاي هر کتابفروشي ترکيه حالا ديگر پر شده بود از داستان بلند کسي که در 1975 در مالاتاياي چشم بازکرده. او تحصيلاتش تاريخ اسلام نيست و اصلاً اسلام شناسي هم نخوانده. برعکس شب و روز براي گرفتن مدرک مهندسي اش از دانشگاه فني استانبول تلاش مي کرده.
سه‌شنبه، 20 تير 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
شهيد عشق

شهيد عشق
شهيد عشق


 

نويسنده: امين يگانه




 

گزارش کوتاه از کتاب احمد تورگوت نويسنده سني ترک درباره امام حسين (ع)
 

قفسه هاي هر کتابفروشي ترکيه حالا ديگر پر شده بود از داستان بلند کسي که در 1975 در مالاتاياي چشم بازکرده. او تحصيلاتش تاريخ اسلام نيست و اصلاً اسلام شناسي هم نخوانده. برعکس شب و روز براي گرفتن مدرک مهندسي اش از دانشگاه فني استانبول تلاش مي کرده.
او مهندس شد اما توان وي در ارائه نقشه زيباي عاطفي از يک واقعه تاريخي او را بهتر معرفي مي کند. احمد تورگوت، نويسنده اي است که کار حرفه اي اش حتي بعد از آنکه به ساخت برنامه هاي تلويزيوني روي آورد نوشتن داستان بلند نشد. مقدمه اش هرآنچه بايسته است که در علت نگارش رمانش بيان شود، مي باشد. او که در مقدمه کتابش حسين را امام حسين (ع) خطاب مي کند، نويسنده اي است از اهل سنت که امام حسين (ع) را شهيد عشق مي داند. کربلا و ماجراي امامش را نه يک واقعه جنايي معرفي مي کند بلکه از صفحه اي که در اين واقعه پاک تر و سفيد تر از شير مادر است، سخن مي گويد.
احمد تورگوت نويسنده رمان «شهيد عشق» سال 2010 نگارش داستانش را خاتمه داد و 2011 کتابش به زبان ترکي استانبولي چاپ شد. وي شهيد عشق را با يک مقدمه آغاز مي کند و هر يک از مردان کربلا را به مثابه اجتماع مي شمارد و در پي يزيد و کوفيان و امام حسين (ع) در خود عميق مي شود و عاشورا را واقعه اي که از بن تاريخ تا حال ادامه داشته و تا فراسوي تاريخ دوام خواهد يافت مي بيند.
در مقدمه کوتاهش از آنکه روزي عقل مصلحت انديش کوفيانه اش سر برآورد و بر امامش بشورد، ابا دارد و پناه مي جويد.
عقل کوفي اش، يزيد را که به غرور و کبر برجاهش افزوده پيروز مي داند. ستيز دروني اش برآشفته اش مي کند. از طرفي مي خواست که در کربلا مي بود و در کربلا باشد، ولي از بلاد مي ترسد و از جزا و عقوبتش. او را نداي دروني برآن مي دارد که بار ديگر ژرف ببيند ماجرا و عميقاً بار ديگر سير کند. البته که اين سروش را بي پاسخ نمي گذارد و سطر سطر شهيد عشق رقم مي خورد.
 
نهايتاً در هفت فصل، کتاب را فراهم مي آورد و در هفت پرده داستان امام حسين (ع) را با زباني لطيف و احساسي عميق بيان مي کند. البته که تدقيق وي در تاريخ و تحليل منزهش، او را نويسنده اي بي طرف معرفي مي کند.
به راستي امام حسين (ع) را وارث تمام خوبي ها و مقامات نبوت معرفي مي کند و نزاع با يزيد را دعواي انديشه پدر و رويارويي با افکار فاسد معاويه با خاندان رسالت مي داند.
تورگوت در جاي جاي نوشته هايش، حرارت قلم استاد شريعتي و عبارات زيباي ايشان را يادآور مي شود؛ چنان که سطور شهيد عشق را به خوبي و بجا از آيات قرآني غني کرده.
بعد از نخستين مرتبه چاپ، کتابش را اساتيد تاريخ و ادبيات و صاحب نظران علوم ديني ترکيه با تقريظ هايشان تأييد مي کنند. اين چنين است که کتاب ارزنده اي براي دنياي اسلام فراهم شده؛ هر چند که جريان کربلا جاي آن دارد که هرچه انسان مي تواند عميق شود؛ حال آنکه درک عمق تأثير آن بر اسلام به سادگي محقق نمي شود.

باز اين چه شورش است که در جان واژه هاست
شاعر شکست خورده طوفان واژه هاست

هرچند هم که از اهل سنت باشد و هرچند هم در کشوري سکولار، اما حقيقت حسين (ع) کار خودش را مي کند؛ اينکه سرشت آدمي با حب ائمه (عليهم السلام) آکنده شده، همين است که قهرا محبت آدمي با اندکي توجه به ايشان مي جوشد تا آنکه محتشمي رقمي بخورد يا برقعي يا اينکه تورگوتي ظاهر شود. همگي معترف به حرارت عشقي هستند که در درونشان مي جوشد و دنيايي را متحير مي کند که يکي از نمونه هاي بارز چنين شوري و شعوري، داستان بلند شهيد عشق نوشته «احمدتورگوت» است.
منبع: نشريه همشهري آيه شماره 8



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط