شاخص‌ترین چهر‌ه‌های جنبش بنیاد‌گرای مسیحی (1)

این کشیش، فعّال‌ترین و نام‌آورترین چهره‌ی صهیونیسم مسیحی در ایالات متحده‌ی آمریکاست که در اواخر دهه‌ی پنجاه سده‌ی گذشته ظهور کرد. اما تا اواخر دهه‌ی شصت و ارائه‌ی برنامه دینی «ساعتی با انجیل زمان»،(1) از راه برنامه‌های
جمعه، 22 شهريور 1392
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
شاخص‌ترین چهر‌ه‌های جنبش بنیاد‌گرای مسیحی (1)
شاخص‌ترین چهر‌ه‌های جنبش بنیاد‌گرای مسیحی (1)

نویسنده: احمد کریمیان




 

جری فال‌ول (Jerry Falwell)

این کشیش، فعّال‌ترین و نام‌آورترین چهره‌ی صهیونیسم مسیحی در ایالات متحده‌ی آمریکاست که در اواخر دهه‌ی پنجاه سده‌ی گذشته ظهور کرد. اما تا اواخر دهه‌ی شصت و ارائه‌ی برنامه دینی «ساعتی با انجیل زمان»،(1) از راه برنامه‌های تلویزیونی، وارد عرصه‌ی سیاست نشد.
فال‌ول، نخستین سیاستمدار افراطی آمریکایی است که معتقد است حمایت ایالات متحده از اسرائیل، به دلیل مصالح اسرائیل نیست، بلکه به لحاظ تأمین مصالح و منافع ایالات متحده است.
او در حمایت‌های بی‌دریغ خویش نسبت به رژیم صهیونیستی، بر چند عنصر تکیه می‌کند:
- عوامل توراتی، تاریخی و انسانی.
- یهودیان حق زندگی دارند.
- اسرائیل در محاصره‌ی یک صد میلیون عرب قرار گرفته است که کمر به کشتار یهودیان بسته‌اند.
- اسرائیل در محاصره‌ی یک صد میلیون عرب قرار گرفته است که کمر به کشتار یهودیان بسته‌اند.
- اسرائیل، تنها دوست حقیقی ایالات متحده آمریکا در خاورمیانه است.
فال ول در موضع‌گیری‌های خود نسبت به اسرائیل، بر یک نکته تکیه‌ای تمام دارد که معمولاً هیچ یک از کتاب‌ها، نشریه‌ها، برنامه‌ها، مصاحبه‌ها و سخنرانی‌های او خالی از آن نیست، و آن این که:
«ایستادن در برابر اسرائیل، به منزله‌ی اعلام جنگ به خداوند است».(2)
او که دوست نزدیک مناخیم‌ بگین و اسحاق شامیر و بارزترین مظهر پیوند عمیق میان مسیحیت بنیاد‌گرا با صهیونیسم است، در کتابی که با عنوان جری‌فال‌ول و یهود تألیف کرده است، می‌گوید:
هم اینک اسرائیل، برجسته‌ترین مصداق پیش‌گویی‌های کتاب مقدس است، و من معتقدم که با سیطره‌ی یهود در سال 1967/م بر سرزمین‌های مقدس، دوره‌ی حاکمیت بت‌پرستان (یعنی مسلمانان) سپری شده و یا به زودی می‌شود. من یقین دارم که معجزه‌ی تأسیس دولت اسرائیل در سال 1948/م، چیزی جز فضل و عنایت الهی، به معنای وسیع کلمه، نبوده است. خداوند در عهد قدیم بارها وعده کرده است که به زودی ملت یهود را در سرزمینی که ابراهیم اعلام نموده، یعنی سرزمین امروز اسرائیل، گرد خواهد آورد، و خداوند نیز به وعده‌ی خود وفا کرد... .
او هم‌چنین گفته است:
امکان ندارد که آمریکا به اسرائیل پشت کند و بتواند بر صفحه‌ی گیتی باقی بماند. لطف و عنایت خداوند به ملت‌ها، به اندازه لطف و عنایتی است که آنان نسبت به یهودیان دارند.(3)
فال ول در کتاب دیگرش به نام آمریکا، گوش کن!(4) می‌گوید:
آمریکا راه دیگری ندارد، اگر می‌خواهد که سرزمین‌هایش سفید بماند و گندم در آن‌ها بروید، اگر می‌خواهد کوشش‌های علمی‌اش ثمربخش بوده و هم چون گذشته مورد توجه قرار گیرد، اگر می‌خواهد آزادی‌اش حفظ شود و دست نخورده بماند، آمریکا می‌باید در کنار اسرائیل مانده و به حمایت از آن ادامه دهد.(5)
این کشیش در سال 1971/م دانشکده‌ای تأسیس کرد به نام «دانشکده تعمیدی لینش برگ»، سپس نام آن را به «دانشکده‌ی آزادی معمدانی»(6) تغییر داد و سرانجام نام «دانشگاه آزادی»(7) بر آن نهاد.
این دانشگاه در سال تحصیلی 87- 1986/م، تعداد 6500 دانشجو داشت و از همان زمان، فال ول درصدد برآمد تا تعداد دانشجویان خود را در پایان سده‌ی بیستم به پنجاه هزار نفر برساند.
در این دانشگاه، دانشجویان معارف لاهوتی را از منظر فرهنگ یهودی می‌آموزند که البته آمیخته به تبلیغات و گرایش‌های سیاسی و استراتژیک معاصر است. در فضای مسیحی دانشگاه، دانشجویان از آموزش‌های گسترده‌ای بهره می‌گیرند و در رشته‌های فراوانی، از جمله در رشته‌های زیر، تخصّص یافته و موفّق به اخذ مدرک تحصیلی می‌شوند: حسابداری، بازرگانی، زیست‌شناسی، شیمی، علوم نظامی، علوم تربیتی، تآتر، اقتصاد، روزنامه‌نگاری، علوم ارتباطات اجتماعی، ریاضی، جامعه‌شناسی، روان‌شناسی، علوم سیاسی، موسیقی، مهندسی پزشکی، حقوق و پرستاری.(8)
بررسی دروس توراتی «دانشگاه آزادی» نشان می دهد که این دروس شامل: تاریخ یهود، عهد قدیم و جدید، زبان و ادبیات عبری، اسرائیل و اوضاع و احوال جاری آن است.
این دانشگاه تعدادی از اساتید یهود، مانند هاروی هارتمان (Harvey D. Hartman) تحصیل کرده اسرائیل را در عضویت هیئت علمی خویش دارد.
جری فال ول درباره‌ی این دانشگاه می‌گوید: «انبوهی از رهبران نسل آینده، در آن تربیت می‌شوند».
او علاوه بر این دانشگاه، تعداد زیادی دبستان و دبیرستان نیز تأسیس کرده است که برخی آمارها تعداد آن‌ها را تا ده هزار باب ذکر می‌کند، اما خود فال ول، در سال 1980/م تعداد آن‌ها را هجده‌ هزار باب دانسته است.
آموزش در این مدارس، عمدتاً مبتنی بر باورهای صهیونیسم مسیحی بنیادگر است.(9)
اما کلیسای تعمیدی که فال ول بنیان‌گذار آن است، مؤسسه‌ای است که با اهداف عام و گسترده، در زمینه‌های فراوان به فعالیت می‌پردازد. او موعظه و ارشاد، از سوی شعبه‌های پراکنده‌ای که در سراسر ایالات متحده دارد، تا مبارزه با سقط جنین و دعوت به نماز در مدارس، احیای تشکیل خانواده‌های سنّتی، قضایای اخلاقی، مسائل سیاسی داخلی و خارجی، به ویژه ضرورت حمایت نامحدود از اسرائیل.
از دیگر فعّالیت‌های کلیسای تعمیدی، تأسیس مراکز و انجمن‌های حمایت از جوانان و کودکان، و تشکیل اردوهای تابستانی برای ایشان، حمایت از معتادان و کمک به زنانی که از راه نامشروع باردار شده‌اند...، در این حیطه، بیش از دو هزار نفر کارمند، به فعالیت می‌پردازند.
نشریّه‌های کلیسای تعمیدی، در ترویج اندیشه و باورهای صهیونیستی، چیزی فرو نمی‌نهد. دوستی با یهود، از نگاه این کلیسا، مبتنی بر این اصل است که «خداوند یهودیان را دوست دارد و به هر ملتی همان اندازه عنایت می‌ورزد که آنان با اسرائیل تعامل و دوستی دارند. رهایی بخش ما، مسیح نیز یهودی بوده است».(10) کشیش فال ول، مهم‌ترین برنامه‌های تلویزیونی خود را با نام «ساعتی با انجیل زمان» از طریق 392 فرستنده ی تلویزیونی و پانصد فرستنده‌ی رادیویی، هر روزه در سراسر ایالات متحده ارسال می‌دارد. درآمد این برنامه، در سال 1978/م، حدود شصت میلیون دلار و تعداد بینندگان آن به بیش از پنج میلیون و شش صد هزار (000 /600/ 5) نفر در ماه برآورد شده است؛ اما جری فال ول بر آن است که برنامه‌های او، هفده تا 25 میلیون نفر را به خود مشغول می‌دارد.
اما برنامه‌ی دیگر او با نام «جری فال ول مستقیم بر روی امواج» که هر هفته یک شنبه شب پخش می‌شود، 34 میلیون خانواده آن را تماشا می‌کنند.
فال ول همواره از طریق کلیساهای دیداری و شنیداری خود، تأکید می‌کند که «تأسیس مجدّد دولت یهود، از نظر مسیحیان بنیادگرا، تحقّق پیش‌گویی‌های توراتی است. از این رو، بر هر آمریکایی فرض است که تمام کوشش خود را برای حمایت کامل از اسرائیل به کار گیرد».
وی نه تنها کرانه‌ی باختری رود اردن و نوار غزّه و ارتفاعات جولان را در مرزهای صهیونیستی می‌شمارد، بلکه دامنه‌ی این مرزها را تا دو رود نیل و فرات، گسترده دانسته و تأکید می‌کند که سرزمین موعود، شامل عراق، سوریه، ترکیه، عربستان سعودی، سودان، و تمام اراضی لبنان، اردن و کویت است.(11)
او در سال 1979/م، با تأسیس سازمان سیاسی و غیر دینیِ «اکثریت اخلاقی»،(12) مهم‌ترین برنامه‌ها و فعالیت‌های خود را از مجرای آن پی‌‌گیری کرد.
این سازمان، در برنامه‌ریزی‌ها و ارتباطات خود، از پیشرفته‌ترین سیستم‌های الکترونیک بهره می‌گیرد. تهیه و نگه‌داری نام‌ها و نشانی مشترکان و انجام مکاتبات و بسیاری از امور دیگر، به صورت مکانیزه انجام می‌شود. برای نمونه، این سازمان دارای سی‌صد فهرست مستقل، دارای نام و نشانی 25 میلیون نفر آمریکایی است که در طول یک سال، بیش از یک صد میلیون نامه برای آنان ارسال می‌دارد.
سازمان مزبور، کتاب‌ها و نشریه‌های متعدّدی منتشر می‌سازد که اهمّ آن‌ها، گزارش ماهانه ای است با عنوان «گزارش اکثریت اخلاقی».(13) این نشریه، هر ماه برای 5 /1 میلیون نفر مشترک آمریکایی و نیز اعضای کنگره و فرمانداران ایالات و 82 هزار نفر از رجال دینی و تمام ارباب جراید و مسئولان شبکه‌های خبری، ارسال می‌شود.
هزینه ی تهیه‌ی هر شماره از این گزارش، حدود یک میلیون و دویست هزار دلار است.
این سازمان که مرکزش در واشنگتن می‌باشد، علاوه بر اعضای مسیحی بنیادگرا، یهودیان نیز در آن عضویت دارند. جری فال ول، تعداد اعضای این سازمان را بیش از 5/ 6 میلیون نفر می داند.(14)
مهم‌ترین اهداف و برنامه‌های سازمان اکثریت اخلاقی، تأیید و حمایت رژیم صهیونیستی است. از جمله اقداماتی که از سال 1980/م در این زمینه صورت گرفته است، برگزاری تورهای زیارتی و سیاحتی برای مسیحیان و به ویژه رهبران مذهبی، از اراضی اشغالی فلسطین است. تنها در سال 1980/م، 250 هزار نفر مسیحی بنیادگرا، از طریق این سازمان، موفق به دیدار از اسرائیل شدند.
جری فال ول، خود شخصاً در بسیاری از این سفرها، مسافران، و به ویژه رهبران مذهبی را همراهی می‌کند، او اعتقاد دارد که هر مسیحی باید دیدار از اسرائیل را یکی از اهداف زندگی شخصی خویش قرار دهد.(15)
عطش زایدالوصف فال ول به فعالیت‌های دینی و سیاسی، او را بر آن داشت تا در سال 1986/م، دست به تأسیس یک سازمان سیاسی دیگر، به نام «اتّحادیه‌ی آزادی»(16) بزند، تا به عنوان یک تشکیلات سازمان یافته و منظم بتواند در دستیابی به اهداف موردنظر، فشارهای سیاسی لازم را بر مراکز تصمیم‌گیری وارد آورد.(17)
او به وسیله‌ی تشکیلات گسترده و منسجم سازمان‌های وابسته به خویش و برنامه‌های جذّاب و عامّه‌پسند خود، توانسته است تا حدود فراوانی افکار عمومی جامعه آمریکا را تحت تأثیر قرار دهد.
بنا به نقل روزنامه نیویورک تایمز، برنامه‌های تلویزیونی جری فال ول و پات روبرتسون (Pat Robertson) (18) در آمریکا، از مجله‌‌ها و فیلم‌های سکسی، جذّاب‌تر و پربیننده‌تر است. حتی بینندگان آن از مجموعه‌ی خوانندگان دو مجله‌ی تایم و نیوز ویک و روزنامه‌های واشنگتن پُست و نیویورک تایمز و لوس آنجلس تایمز، بیش‌تر است.(19)
در ژوئن 1981/م، پس از بمباران و تخریب رآکتورهای اتمی عراق از سوی جنگنده بمب‌افکن‌های اسرائیلی، مناخیم بگین، نخست‌وزیر وقت رژیم صهیونیستی، طی یک تماس تلفنی با جری فال ول، از وی خواست تا در این مورد، افکار عمومی جامعه‌ی آمریکا را به سود اسرائیل، توجیه و هدایت کند. در پی این گفت‌و‌گو، هشتاد هزار نفر کشیش واعظ وابسته به تشکیلات فال ول، دستورهای لازم را از رئیس خود دریافت و تبلیغات وسیع خود را آغاز کردند. در آن روزها، فال ول در برنامه‌های کلیسای تلویزیونی خود، ضمن تأکید بر این امر که «ایستادن در برابر اسرائیل، به منزله‌ی دشمنی با خداست»، گفت: این عملیّات از سوی اسرائیل، تنها دفاع از موجودیت خویش و حمایت از کودکان بی‌گناه یهود است.(20)
گرایش و تعصّب فوق‌العاده‌ی فال ول نسبت به جنبش صهیونیسم و تلاش‌ها و خدمات عظیم و بی‌سابقه‌ای که به سود رژیم صهیونیستی از خود نشان داد،(21) موجب شد که در سال 1980/م، طی جشن بزرگی که از سوی صهیونیست‌ها در نیویورک به افتخار وی برگزار گردید، مناخیم بگین، بالاترین جایزه‌ی دولتی اسرائیل را که تا آن زمان به هیچ غیر یهودی، داده نشده بود، به او تقدیم کند. این جایزه «ولادیمیر زئیف ژابوتنسکی»(22) نام دارد.
رژیم صهیونیستی یک فروند هواپیمای جت شخصی از نوع «ویند ستریم» به فال ول اهدا کرد که ارزش آن 5 /2 تا 5 /3 میلیون دلار برآورد می‌شود.
فال ول خرسند است که هر هفته به منظور حمایت از نامزدهای انتخاباتی مورد نظر خویش، با این هواپیما، حدود ده هزار مایل سفر می‌کند.(23)
در ضمن ناگفته پیداست که دامنه‌ی فعالیت‌ ماجراجوی پرشوری چون فال ول، با برخورداری از آن همه امکانات، و پیوند نزدیک با رژیم صهیونیستی و ارتباط با ارباب سیاست و داشتن اندیشه‌های بنیادگرایی افراطی، نمی‌تواند تنها محدود به آن چه بدان اشارت رفت، باشد.
او با ادّعای این که چهره‌ی سران رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی از سوی رسانه های لیبرال مخدوش شده و کنگره‌ی ملی آفریقا، کمونیست بوده و دست نشانده‌ی شوروی می‌باشد، اقدام به حمایت از این رژیم کرد.
هم‌چنین در هشتم اکتبر 2002/م، طی برنامه‌ی شصت دقیقه‌ در شبکه تلویزیونی CBS، بر ضدّ پیامبر اسلام (ص) دست به تبلیغات منفی زد(24) و آن پیام‌آور رحمت را تروریست نامید!(25)
آن چه شایان یادآوری است این که فال ول، تنها یک پدیده‌ی استثنایی و منحصر در جامعه‌ی کشیشان صهیونیست ایالات متحده نیست که با این شور و حرارت، و با این امکانات گسترده و عظیم و در شعاعی وسیع به سود صهیونیسم به تلاش و فعّالیت می‌پردازد؛ بلکه باید گفت که در مجموعه‌ی کلیسای بنیادگرای پروتستانی آمریکا، تعداد دیگری از رجال دینی با تکیه بر سرمایه‌های کلان اقتصادی و با استفاده از فرستنده‌های رادیویی و تلویزیونی و انتشار روزنامه‌ها، مجله‌ها، کتاب ها و برخورداری از دانشگاه‌‌های خصوصی و مراکز آموزش عالی و دیگر امکانات فرهنگی، نسبت به ترویج و تبلیغ اندیشه‌ی صهیونیسم مسیحی به فعّالیت می‌پردازند که برای مثال از کشیشان بنیادگرای انجیلی زیر می‌توان نام برد:
ام. دیهان، روبن تورای، سیمپسون، هال لیندسی، پاتریک روبرتسون، چارلز دایر، مایک ایوانز، جان والفورد، دیف هانت، جرج اوتیس، جیمی سواگرت، بیلی گراهام.(26)
اینک به منظور رعایت و اختصار و پرهیز از اطاله‌ی کلام، تنها به معرّفی اجمالی برخی از آنان و حوزه فعّالیتشان می‌پردازیم.

پی نوشت ها :

1- Old Time Gosple Hour.
2- یوسف الحسن، البعد الدینی فی السیاسة الامریکیة تجاه الصراع العربی- الصهیونی، ص 100.
3- یوسف العاصی الطویل، الصلیبیون الجدد، ص 92.
4- Listen America.
5- لی اوبرین، سازمان‌های یهودیان آمریکا، ترجمه‌ی ع. ناصری، ص 397.
6- Liberty Baptist College.
7- Liberty University.
8- یوسف الحسن، البعد الدینی فی السیاسة الامریکیة تجاه الصراع العربی- الصهیونی، ص 102.
9- همان، ص 103- 104.
10- همان، ص 104.
11- همان، ص 105.
12- The Moral Majority.
13- The M. M. Report
14- یوسف الحسن، البعد الدینی فی السیاسة الامریکیة تجاه الصراع العربی- الصهیونی، ص 106.
15- همان، ص 108-109.
16- Liberty Federation.
17- یوسف الحسن، البعد الدینی فی السیاسة الامریکیة تجاه الصراع العربی- الصهیونی، ص 107.
18- یکی از فعال‌ترین و پرآوازه‌ترین رجال کلیسای بنیادگرای ایالات متحده است.
19- یوسف الحسن، البعد الدینی فی السیاسة الامریکیة تجاه الصراع العربی- الصهیونی، ص 51.
20- همان، ص 110-111.
21- در یکی از سفرهایی که نتانیاهو به ایالات متحده کرده بود، فال ول در واشنگتن به وی توصیه کرد که حتّی یک اینچ از سرزمین‌های اشغالی عقب‌نشینی نکند (رضا هلال، المسیح الیهودی و نهایة العالم، ص 87).
22- رهبر صهیونیست‌های افراطی که در سال 1923/م، دست به تشکیل یک سازمان تروریستی زد تا از آن راه بتواند یهودیان جهان را ناچار به مهاجرت به فلسطین کند. این سازمان، بعدها به هاگانا معروف شد و هسته‌ی اولیه‌ی ارتش اسرائیل را تشکیل داد.
23- غریس هالسل، یدالله، ترجمه‌ی محمد السماک، ص 96- 97.
24- مجله‌ی چشم‌انداز، شماره‌ی 9، خرداد 83، ص 21 و 25.
25- اسطورة هرمجدون و الصهیونیة المسیحیة، عرض و توثیق هشام آل قطیط، ص 8.
26- در انگلستان نیز جنبش صهیونیسم مسیحی حضوری فعال دارد و برجسته‌ترین کشیشانی که در این عرصه فعالیت می‌کنند، عبارتند از:
دیوید بوسون، مؤلف کتاب هزاره‌ی دیگر (The Next 1000 Years).
دیرک برنس، مؤلف کتاب آخرین سخن درباره‌ی خاورمیانه (The Last Word On The Middle East).
لانس لامبرت، نویسنده‌ی نبرد برای اسرائیل (The Battle For Israel).
والتر ریگانز، نویسنده‌ی کتاب اسرائیل و صهیونیسم (Israel And Zionism).

منبع :کریمیان، احمد، (1384)، یهود و صهیونیسم: تحلیل عناصر قومی، تاریخی و دینی یک فاجعه، قم: مؤسسه بوستان کتاب (مرکز چاپ و نشر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیّة قم)، چاپ دوم.

 

 



مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط