کتاب در روایات مذهبی

اخبار و روایات متعدد شیعه و سنی، نخستین آفریده ی خداوند را «قلم» دانسته اند. هر چند قلم در این معنا دارای وجه رمزی تکوینی است و قضای الهی را افاده می کند، ولی انتخاب آن به عنوان رمز اراده ی پروردگار در پدید آوردن نطفه
يکشنبه، 27 بهمن 1392
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
کتاب در روایات مذهبی
کتاب در روایات مذهبی

 

نویسنده: محمدحسن رجبی




 

اخبار و روایات متعدد شیعه و سنی، نخستین آفریده ی خداوند را «قلم» دانسته اند. هر چند قلم در این معنا دارای وجه رمزی تکوینی است و قضای الهی را افاده می کند، ولی انتخاب آن به عنوان رمز اراده ی پروردگار در پدید آوردن نطفه ی جهان هستی، از اعتبار ملکوتی قلم در حکمت اسلامی حکایت دارد (37: 148). امام صادق(علیه السّلام) در این باره می فرماید: « نخستین چیزی که خداوند آفرید «قلم» بود. پس بدان گفت: بنویس، و قلم هر چه را که بود و آنچه را که تا روز رستاخیز پدید می آید، نوشت» (54: ج 5، ص 207).
نزول وحی نیز بر پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) با امر خواندن آغاز می شود و تعلیم و تعلم ناسوتی و لاهوتی مبتنی بر «قلم» مُلکی و ملکوتی را مورد تأکید قرار می دهد: « نام پروردگارت را بخوان که بخشنده ترین است. همان که به واسطه «قلم» تعلیم داد. او آنچه را که انسان نمی دانست، به وی آموخت» ( 56: علق: 1- 5).
امام صادق(علیه السّلام) در باب حکمت «نوشتن»، به رابطه مستقیم بین «ثبت مطلب» و «ثبات قلب» اشاره می کند: «دل به نوشته اعتماد پیدا می کند» (63: ج1، ص66). این معنا، ناظر به ظاهر و باطن نوشته است؛ زیرا اشاره به اعتماد نویسنده به بقای نوشته خویش و نیز اعتماد خواننده به اعتبار مطلب مورد نظر دارد؛ چه امکان حفظ نوشته و موارد استفاده آن، همواره موجب اطمینان خاطر طرفین است و با گفت و شنود موقت و ناپایدار در زمان و حافظه، قابل قیاس نیست. از پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) منقول است: «علم را با نوشتن به دام افکنید» (37: 150).
بر اساس برخی روایات اسلامی، نخستین کسی که نوشتن را آغاز کرد و به دیگران آموخت حضرت آدم (علیه السّلام) بود و این کار را سیصد سال پیش از مرگ خود انجام داد (6: 33؛ 7: ج3، ص 13؛ 30: 1- 3). برخی روایات نیز آغاز آن را به حضرت ادریس (علیه السّلام) منسوب می کنند ( 67: ج11، ص 27، 279، 280).
اعتماد اسلامی بر آن است که انبیای الهی نه فقط راهنمای سعادت اخروی بشر بوده اند بلکه طرق زندگی دنیوی را نیز به وی خاطر نشان ساخته اند. در آیات و روایات متعدد، بسیاری کشفیات و اختراعات اسامیِ مؤثر در زندگی بشر همچون دامداری، کشاورزی، خانه سازی، ذوب فلز، نساجی، و جز آن به پیامبران خدا منسوب گردیده و از جمله ی انعام الهی محسوب شده است (37: 153).
در برخی روایات، گذشته از آثار تاریخی و اجتماعی خاصی که بر کتاب مترتب است، گاه نفس «کتاب» به عنوان ملجأ و پناهگاهی برای انسان، مورد عنایت خاص قرار گرفته است. غرض از کتاب در این معنا، کتب رحمانی است که موجب یقین و ایمان و اطمینان قلب است و آرامش گمشده انسان را به وی باز می گرداند. از امام صادق(علیه السّلام) روایت شده است که «بنویس و دانش خود را در میان برادران دینی خود منتشر ساز. پس چون زمان مرگ تو فرا رسد نوشته های خود را به پسرانت میراث ده، زیرا برای مردمان، عصر فتنه و آشوبی فرا خواهد رسید که در آن دوران جز «کتاب» مونسی نخواهند داشت» (63: ج1، ص 67).
در فرهنگ معنوی اسلام، کتاب و نوشته واجد چنان حرمتی است که نه فقط آثار رحمانی و حقانی را در حریم قدس خود جای می دهد، بلکه هیچ نوشته ای را مستوجب «سوختن» نمی داند. در کتاب معتبر و معروف اصول کافی، باب ویژه ای با عنوان «نهی از سوزاندن کاغذهای مکتوب» گشوده شده که مشتمل بر روایات متعدد است (همان: ج4، ص 499- 500).
این نکته تا آنجا که مربوط به امحای کتب ضاله باشد، تداعی کننده تأکید شدید شارع مقدس اسلام به حفظ حرمت «قلم» در عین مبارزه با آثار مکتوب شیطانی و باطل است.
گذشته از تأکید پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) و امامان شیعی(علیه السّلام) و دیگر بزرگان دینی بر نوشتن کتاب و ثبت دانش های خود، دستورات روشن و مؤکدی نیز در تشویق نامه نگاری و بیان اسلوب آن و توجه به اسلوب خط و رعایت موازین آن نیز صادر شده است (37: 156- 159).
کتاب و کتابت به معنای رمزیِ تشریعی، در اخبار و روایات نیز تکرار شده است. از برخی موارد استعمال مشتقات فعلی و اسمی مصدر «کَتَبَ»، این معانی مستفاد می شود: ثبت کردن، تثبیت کردن، مقدر کردن، مقرر کردن. استعمال آنها در وجه رمزیِ تکوینی، در اخبار و روایات چندان زیاد نیست و عمدتاً به معنای «زمان مقرر و مقدر» آمده است (همان: 161- 164).
بدین ترتیب، التفات خاص قرآن مجید به کتاب و کتابت و روش پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) که در حیات خویش اُسرای با سواد را به شرط آموزش خواندن و نوشتن به بی سوادان، آزاد می فرمود و یا گروهی از اصحاب خویش را به آموختن علوم و زبان های بیگانه مکلف ساخته بود؛ منشأ ظهور فرهنگ جدیدی گردید که گسترش برق آسای آن در مدتی کمتر از یک ربع قرن، پهنه های مدنیت رومی، یونانی، ایرانی، و هندی را فرا گرفت و تمدن جدیدی را در تاریخ بشر پدید آورد. (38 : 24- 25).
منبع مقاله: رجبی، محمدحسن، (1388)، مروری کوتاه بر تاریخ کتاب در ایران (از آغاز تاکنون)، تهران: نشر اطلاعات، چاپ اول.



 

 

ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما
تخریب اراضی فلسطینیان از سوی اوباش صهیونیست
play_arrow
تخریب اراضی فلسطینیان از سوی اوباش صهیونیست
عروس و دامادی که مهمانی‌شان را در آغوش شهر گرفتند
play_arrow
عروس و دامادی که مهمانی‌شان را در آغوش شهر گرفتند
بدون تعارف با خانواده مهندسِ شهرهای موشکی ایران
play_arrow
بدون تعارف با خانواده مهندسِ شهرهای موشکی ایران
کلیپ جذاب از مجاهدین یمنی و ابراز ارادت به رهبر شهید انقلاب
play_arrow
کلیپ جذاب از مجاهدین یمنی و ابراز ارادت به رهبر شهید انقلاب
ادامه دروغگویی‌ وزیر جنگ دولت تروریستی آمریکا
play_arrow
ادامه دروغگویی‌ وزیر جنگ دولت تروریستی آمریکا
خیابان‌های صنعا مزین به تصاویر رهبر شهید
play_arrow
خیابان‌های صنعا مزین به تصاویر رهبر شهید
واکنش مردم به شکار جدید نیروی دریایی سپاه
play_arrow
واکنش مردم به شکار جدید نیروی دریایی سپاه
خلاصه دیدار استقلال یک - پیکان صفر
play_arrow
خلاصه دیدار استقلال یک - پیکان صفر
عیادت نمایندگان رهبر انقلاب از موسوی گرمارودی
play_arrow
عیادت نمایندگان رهبر انقلاب از موسوی گرمارودی
تصاویر ماهواره‌ای از انهدام ۴ مخزن ذخیره نفت دیگر در آرامکوی عربستان
play_arrow
تصاویر ماهواره‌ای از انهدام ۴ مخزن ذخیره نفت دیگر در آرامکوی عربستان
تصاویری از ورود نیروهای انصارالله یمن به بندر راهبردی المخا
play_arrow
تصاویری از ورود نیروهای انصارالله یمن به بندر راهبردی المخا
تخریب گسترده منازل در جنوب لبنان توسط ارتش اشغالگر
play_arrow
تخریب گسترده منازل در جنوب لبنان توسط ارتش اشغالگر
زیباترین اشعار در مورد وطن از شاعران معروف
زیباترین اشعار در مورد وطن از شاعران معروف
متن زیبا و ادبی درباره وطن و وطن پرستی
متن زیبا و ادبی درباره وطن و وطن پرستی
نظام مدیریت وقف و امور خیریه در کویت؛ تحلیل نقش وزارت اوقاف، دبیرخانه مرکزی و مؤسسات خیریه
نظام مدیریت وقف و امور خیریه در کویت؛ تحلیل نقش وزارت اوقاف، دبیرخانه مرکزی و مؤسسات خیریه