نويسنده: احمد ضابطي جهرمي
اولين مسجد، مسجدي عربي است که ابتدا حياط خانه اي در حجاز بوده است و مسجد پيغمبر ( صلي الله عليه و آله ) در مدينه که قطعه زميني محصور بوده که يک ضلع آن را نوعي انبار پوشيده از برگ نخل تشکيل مي داده است. « اين مسجد به قدري ابتدايي بوده که نمي توان تصور کرد که اعراب مغرور چنين معبدي را به ملل مغلوب، با چنان تمدن کهن و درخشان، تحميل کرده باشند. »(1)
از طرف ديگر، محقق است که در دوره ي فتوحات اسلامي، نماز عبادت در فضاي آزاد يا در ابنيه اي که از قديم در همان محل بوده، برگزار مي شده و سپس اين بناها با تغييراتي به صورت عبادتگاه اسلامي در مي آمده و به اين کار اختصاص مي يافته است.
« اولين مساجدي که اعراب ساختند در شهرهايي که قبلاً اردوگاه سپاه اسلام بوده، مانند بصره و کوفه در بين النهرين و فستط در مصر، بنا شده است. بصره در سال 14 هجري (635م.) ساخته شد و مسجد آن در سطح زمين بدون هيچ ساختماني احداث گرديد و با پرچيني يا حصاري از ني محصور شده بود. مسجد کوفه در سال 17 هجري ساخته شده و با خندقي محصور گرديده بود و در جهت جنوبي آن چند رديف ستون روباز قرار داده شده بود. ستون هاي مزبور از کاخ شاه زادگان خيمه در حيره، به آن جا حمل شده و روي آن را با سقفي از حصير و گل پوشانده بودند، و مسجد فسطاط در سال 21 هجري به دستور عمرو بن عاص در بازگشت از محاصره ي اسکندريه ساخته شده و ابتدا ساختمان کوچکي به وسعت 29×17/5 و تماماً سرپوشيده بوده و حياط نداشته و ديوارهايش از خشت خام و بدون اندود بوده است. نماز جمعه در ميدان مجاور آن برگزار مي شده است. »(2)
پينوشتها:
1- همان، ص 351.
2- همان، صص 352 و 353.
ضابطي جهرمي، احمد؛ (1389)، پژوهش هايي در شناخت هنر ايران، تهران: نشر ني، چاپ اول.
/ج